banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 08:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Bosanski jezik
PostPoslato: 01 Sep 2007, 01:16 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 18 Okt 2006, 22:23
Унапријед се извињавам ако ова тема већ постоји.
Читам мало на Википедији о босанском језику и нађем да босански језик равноправно користи латиницу и ћирилицу!

http://bs.wikipedia.org/wiki/Bosanski_jezik

Али, кад мало боље погледам, не постоји опција за конвертовање из латинице у ћирилицу( на Википедији)! Због чега то, пошто знам да за српски језик постоји та опција?
Такође, на Википедији нисам нашао изглед "Босанске азбуке".
Ако случајно имате "Босанску азбуку" волио бих да оставите линк ка њој.
Срдачан поздрав!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2007, 21:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Pa ne znam sta da ti kazem. Mi smo imali temu "Srpski jezik i srpski jezici" i to na ovom podforumu, gdje se puno govorilo i o bosanskom jeziku. Bilo bi dobro da odes na taj naslov i da procitas sta je tamo sve kazano. Tu ces naci i Gramatiku bosanskog jezika, mozes listati stranicu opo stranicu i naci ono sto tebe interesuje.

Iz tog razloga nema potrebe za ponavljhanjem teme. Ako imas nesto novo kazati, mozes to kazati pod navedenim naslovom.Naslov je otvorio Daljac.

Autor Poruka
Daljac
Veteran

Pridružio/la se: 23.02.2003.
Poruka: 1431
Poslao: 31.01.2006. 14:50
Naslov: Srpski jezik i srpski jezici

Napomena: Kao sto vidis datum je 31.01.06.godine. To naglasavam zbog toga sto imaju dva naslova, jedan izbrisan i ovaj drugi koji je ostao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2007, 22:08 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2007, 11:30
...босански језик не постоји....кратко и јасно....

језици не добијају име по географским одредницама (ријекама, областима, државама, регијама итд...), него по НАРОДУ који га је ''изумио'' ..... тако да из истог разлог не постоји аамерички језик, аустријски, швајцарски, белгијски, југословенски, совјетски, бразилски, ватикаански, аустралијски, новозеландски итд....

пошто не постоји народ/етницитет/племе ''босанци'' слиједи да не постоји ни ''босански'' језик...и то је становиште науке....

то што Муслимани покушавају наметнути некакав ''ријечни'' језик (ријека Босна) то је изругивање науци и историји и цивилизацијском насљеђу....а сваком је јасно да је то чиста дневна политика....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2007, 00:15 
Veteran
Veteran

Na kojem si to privatnom univerzitetu naucio? Do juce si tako tvrdio i za Bosnjake, ali te sami Srbi dematovase. Procitaj sta pise u Letopisu Matice srpske iz 1825.godine. Mani valjana gluposti i totalnog neznanja.

http://64.233.169.104/search?q=cache:Tb ... cd=1&gl=us

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2007, 10:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...stefan nemanja:

"Čuvajte,čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ašta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu?
Ne uzimajte tuđu reč u svoja usta. Uzmeš li tuđu reč, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potuđio. Bolje ti je izgubiti najveći i najtvrđi grad svoje zemlje, nego najmanju i najneznačajniju reč svoga jezika.
Zemlje i države se ne osvajaju samo mačevima i jezicima. Znaj da te je neprijatelj onoliko osvojio i pokorio koliko ti je reči potro i svojih poturio.
Narod koji izgubi svoje reči prestaje biti narod.
Postoji,čedo moje, bolest koja napada jezik kao zaraza telo. Pamtim ja takve zaraze i morije jezika. Biva to najčešće na rubovima naroda, na dodirima jednog naroda sa drugim, tamo gde se jezik tare o jezik drugog naroda.
Dva naroda, milo moje, mogu se biti i mogu se miriti. Dva jezika nikada se pomiriti ne mogu. Dva naroda mogu živeti u najvećem miru i ljubavi, ali njihovi jezici mogu samo ratovati. Kadgod se dva jezika susretnu i izmešaju, oni su kao dve vojske u bici na život i smrt. Dok se god u toj bicičuje jedan i drugi jezik, borba je ravnopravna, kad počinje da se bolje i višečuje jedan od njih, tajće prevladati. Najposle sečuje samo jedan jezik. Bitka je završena. Nestao je jedan jezik, nestao je jedan narod.
Znaj,čedo moje, da ti bitka između jezika ne traje dan dva, kao bitka među vojskama, niti godinu dve, kao rat među narodima, nego vek ili dva, a to je za jezik isto tako mala mera vremena kao začoveka tren ili dva. Zato je,čedo moje, bolje izgubiti sve bitke i ratove nego izgubiti jezik. Posle izgubljene bitke i izgubljenih ratova ostaje narod. Posle izgubljenog jezika nema naroda.
Čovek nauči svoj jezik za godinu dana. Ne zaboravlja ga dok je živ. Narod ga ne zaboravlja dok postoji. Tuđi jezikčovek nauči isto za godinu dana. Toliko mu je potrebno da se odreče svoga jezika i prihvati tuđi.Čedo moje milo, to je ta zaraza i pogibija jezika, kad jedan po jedančovek počinje da se odriče svoga jezika i prihvati tuđi, bilošto mu je to volja, bilo da to mora.
I ja sam,čedo moje, u svojim vojnama upotrebljavao jezik kao najopasnije oružje. Puštao sam i ja zaraze i morije na njihove jezike ispred mojih polkova. Za vreme opsada, i dugo posle toga, slao samčobane, seljane, zanatlije i skitnice da preplave njihove grade i sela kao sluge, robovi, trgovci, razbojnici, bludnici i bludnice. Moji polkovodci i polkovi dolazili su na napola osvojenu zemlju i gradove. Više sam krajeva osvojio jezikom nego mačem.
Čuvajte se,čedo moje, inojezičnika. Dođu neprimetno, ne znaš kad i kako. Klanjaju ti se na svakom koraku. I zatošto ne znaju tvoj jezik, ulaguju ti se i umiljavaju onako kako to rade psi. Nikada im ne znaššta ti misle, niti možeš znati, jer običnoćute. Oni prvi koji dolaze da izvide kako je, dojave drugima, i evo ti ih, preko noći domile u neprekidnim redovima kao mravi kad nađu hranu. Jednog dana tako osvaneš opkoljen gomilom inojezičnika sa svih strana.
Tada doznaješ kasno da nisu mutavi i da imaju jezik i pesme, i svoja kola i običaje. Postaju sve bučniji i zaglušniji. Sada više ne mole niti prose, nego traže i otimaju. A ti ostaješ na svome, ali u tuđoj zemlji. Nema ti druge nego da ih teraš ili da bežiš,što ti sečini mogućnijim.
Na zemlju koju tako osvoje inojezičnici ne treba slati vojsku. Njihova vojska tu dolazi da uzme onošto je jezik osvojio.
Jezik je,čedo moje, tvrđi od bedema. Kada ti neprijatelj provali sve bedeme i tvrđave, ti ne očajavaj, nego gledaj i slušajšta je sa jezikom. Ako je jezik ostao nedodirnut, ne boj se. Pošalji uhode i trgovce neka dobro zađu po selima i gradovima i neka slušaju. Tamo gde odzvanja naša reč, gde se još glagolja i gde se još, kao stari zlatnik, obrće naša reč, znaj,čedo moje, da je to još naša država bez obzira ko u njoj vlada. Carevi se smenjuju, države propadaju, a jezik i narod su ti koji ostaju, paće se tako osvojeni deo zemlje i narod opet vratiti, kad tad vratiti, svojoj jezičkoj matici i svome matičnom narodu.
Zapamti, čedo moje, da svako osvajanje i otcepljenje nije toliko opasno za narod koliko je štetno za naraštaj. To može štetiti samo jednom naraštaju, a ne narodu. Narod je, čedo moje, trajniji od naraštaja i od svake države. Kad tad narodće se spojiti kao vodačim puknu brane koje ga razdvajaju. A jezik,čedo moje, jezik je ta voda, uvek ista s obe strane brane, kojaće kao tiha i moćna sila koja bregove roni opet spojiti narod u jedno otačastvo i jednu državu".

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2007, 17:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
žaoka...
To nije napisao Stefan Nemanja, napisao je neki 'skoriji' lik... Zaboravih ime, ako se sjetim napisaću... Uglavnom, kako sam kaže, da je to stavio u svoja usta niko ne bi zapamtio, a ovako ga svi citiraju... :roll:

A što se tiče jezika...
Ima ona stara da je rat previše važna stvar da bi ga vodili samo vojnici... Isto tako kažu da je jezik previše važan da bi o njemu odlučivali samo lingvisti... Danas o jeziku odlučuju izgleda najmanje oni. Prije par godina je održan simpozijum na Filozofskom Fakultetu gdje se pričalo o dodacima amandmanu o zvaničnom jeziku. Nažalost, nije mi pri ruci transkript jednog od govora, ali potrudiću se da nabavim...
Enivej... Naizgled glupo pitanje...
Šta je jezik?
Jezik je dijalekt koji je politički uspio... Dijalekt je jezik koji nije politički uspio...
Pod pojmom italijanski jezik (npr.) podrazumjeva se sveobuhvatnost narječja koja se govore tamo gdje žive Italijani, od cijele Italije, do Malte, južne Afrike... Šta je zanimljivo... Zanimljivo je to što se Italijan sa sjevera i juga ne razumiju... Ili sa planine i ravnice...
Danas imamo situaciju da se dva Srbina (ako je jedan iz BG, a drugi iz Pirota npr.) ne kontaju, a pričaju isti jezik, a Srbin i Hrvat (ako je iz ZG, Osijeka...) se ipak savršeno razumiju, a pričaju, je l', različite jezike...
Nije mi namjera da pričam o dijalektologiji, samo hoću da kažem da je smiješno (žalosno) sve što se dešava...
Osim toga, puno je literature na ovu temu... Skoro je izašla knjiga Petra Milosavljevića - O srpskoj i hrvatskoj ideji jugoslovenstva gdje se priča i o jeziku (nastanku hrvatskog i sl.) ... O Maretičevoj gramatici, o Brozovom rječniku itd.
U principu, sve to sa naukom veze nema. Sa mozgom još manje.
Da se ne ponavljam, pročitati na ovoj temu nešto i tzv. silovanju jezika. Sa listova jednog BH nedjeljnika...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2007, 19:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...ovo sam slucajno izgooglao i ostavio...bise beseda stefana nemanje sini savi...sad da ne davim dalje...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2007, 19:52 
Veteran
Veteran

Da li znas Zaoka da slucajnost ne postoji. Nisi ti to uradio slucajno, nego sa odredjenom namjerom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2007, 20:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kažu da slučajnost isključuje postojanje Boga... Nemam pojma, ali znam da neko kome svaki drugi post sadrži link na neki novinski članak ne bi trebao drugome da govori o dezinformacijama. Nemoj pogrešno da me shvatiš zah...
I kako drugačije nazvati to, ako ne silovanjem jezika da se knjiga prevodi sa hrvatskog na bosanski i da se pritom napravi takva greška da se vratar prevede sa golman, a fudbala nigdje. Jezik je živa materija, ima svoje tokove koji su na prvi pogled neprimjetni i ne može tek tako lako da se mijenja kao što neki misle.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2007, 20:07 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2007, 11:30
Овај регион је богат језицимаа.... унски, врбашки, сански, савски, босаански , дрински, усорски, укрински, врбањски....8)...највише полиглота по квадратном километру на планети.....8)...има ли то везе с пирамидама? 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2007, 20:56 
Voajer
Voajer

srpski, hrvatski, bosanski, hercegovacki, crnjski, gorski... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2007, 20:59 
Voajer
Voajer

ima li neko link ka modernoj "Bosanskoj azbuci"?
Vec duze vrijeme zelim da vidim kako izgleda, ali ne mogu da vidim po sarajevskoj stampi cirilice ni za lijeka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2007, 01:11 
Veteran
Veteran

E pa Peero ja stavljam link da potkrijepim ono o cemu govorim. Nisam ja od onih koji tvrde nesto bez argumenata.

Ako neko kaze da su Bosnajci od juce, ja mu prezentiram link iz Nacertanija, putokaza srpske politike, gdje se govori o Bosnjacima kao narodu, ili Letopis Matice srpske itd. Tako pametnima odmah zacepim usta, a oni bez pameti mogu i dalje pricati lude price.

Volio bih da tebi ne smetaju ovakvi agrumenti kao u ovom slucaju koji sam naveo.

A koje je to moderna abeceda i izabuka.Bilo bi dobro da nam prezentiras tu modernost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2007, 17:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I šta si sa tim dobio? Ja ti citiram Vuka Karadžića koji sve muslimane naziva Srbima Islamskog zakona... Kao da će to nešto da promjeni... Fino kaže Erih From, sve ono što čujemo u medijima je ili lažili poluistina i stoga je najbolje zauzeti radikalni skepticizam i sve to staviti na test...
Opet kažem, nemoj da me pogrešno shvatiš, je*e se meni za i za Bosnu i za politiku uopšte, nije moje polje, ne mogu tu ništa da promjenim i neću da trošim svoje cijenjene živce na to. Prosto ko suljpa.
Smeta mi kao što rekoh silovanje jezika ne bismo li se još malo više razlikovali. Za mene su sve to slijepci. Aleksandar je osvojio 9/10 poznatog svijeta tada, i šta je danas... Ništa... Tema lošeg filma sa gay pozadinom. Šta misliš kako ćemo mi odjekivati kroz istoriju?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2007, 20:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Da li znas Zaoka da slucajnost ne postoji. Nisi ti to uradio slucajno, nego sa odredjenom namjerom.

...ti si vidovnjak...imas kuglu i tarot pa znas...bacas li gra'...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2007, 20:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Kao što sam pretpostavio, ova tema se otkotrljala u pogrešnom smeru. Žao mi je pantelija što nisi mogao dobiti odgovore koje si tražio.

LOCK

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]