banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 23:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 77 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Duh i dusa
PostPoslato: 18 Avg 2007, 13:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Koje su glavne crte/osobine koje razlikuje znacenje pojma DUH od pojma DUSHA?

molim forumase duhovnjake da izloze svoje misljenje,

hvala

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2007, 14:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2007, 15:36
Dusa je u zivom coveku ,dok duh nema telo i to je nekakva utvara koja iz ko zna kojeg razloga je ostala na zemlji .

Vrh

Tema posta: Duša
PostPoslato: 27 Avg 2007, 15:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Maj 2007, 08:22
Mnogi vjeruju da se te riječi odnose na nešto nevidljivo i besmrtno što postoji u nama.Oni misle da prilikom smrti taj nevidljivi dio čovjeka napušta tijelo i nastavlja živjeti.Budući da je to vjerovanje toliko rašireno,mnogi se iznenade kad saznaju da Biblija takvo što uopće ne uči!

Biblija je izvorno napisana uglavnom na hebrejskom i grčkom.Kad su pisali o duši, biblijski pisci koristili su hebrejsku riječ nefeš ili grčku riječ psykhe.Te se riječi u Bibliji pojavljuju više od 800 puta,a u osnovi se odnose na: ljude,životinje i život čovjeka i životinje.

Ljudi: U Noinim danima svega se nekoliko ljudi,to jest osam duša,spasilo prošavši kroz vodu.(1.Petrova 3:20)U ovom retku riječ duše očito se odnosi na ljude-Nou,njegovu ženu,njegova tri sina i njihove žene. U 2,Mojsijevoj 16:16 navedene su upute koje su Izraelci dobili u vezi sa skupljanjem mane.Rečeno im je: "Nakupite toga...svaki prema broju duša koje su mu u šatoru!" Dakle,količina mane koju su trebali sakupiti ovisila je o broju članova obitelji.Još neke biblijske primjere koji potvrđuju da se riječ duša odnosi na osobu nalazimo u 1.Mojsijevoj 46:18,Djelima apostoskim 27:37,Rimljanima 13:1)

Životinje: U biblijskom izvještaju o stvaranju čitamo:"Bog je rekao:Neka vodama provrvi mnoštvo živih duša i neka leteća stvorenja lete nad zemljom,svodom nebeskim!" Bog je također rekao:"Neka zemlja pusti iz sebe žive duše po vrstama njihovim,stoku,druge životinje što se miču i divlje životinje zemaljske po vrstama njihovim!"(1.Mojsijeva 1:20,24)U ovim se recima za ribe,stoku i divlje životinje koristi ista riječ : duše. Ptice i druge životinje naziva se dušama u 1.Mojsijevoj 9:10, 3.Mojsijevoj 11:46, 4.Mojsijevoj 31:28!

Život osobe:Ponekad se riječ duša odnosi na ljudski život. Jehova Bog rekao je Mojsiju: "Pomrli su svi koji su progonili dušu tvoju! (2.Mojsijeva 4:19) Što su progonili Mojsijevi neprijatelji? Htjeli su mu oduzeti život! Zapazi također što je Ivan rekao o Isusu:"Po ovom smo upoznali ljubav:po tome što je on dušu svoju položio za nas!"(1.Ivanova 3:16) Isus je dao svoju dušu,odnosno život za ljude.Očito je da se u ovim biblijskim recima riječ duša odnosi na život osobe! Još neke primjere o tome naći ćeš u Mateju 10:39,Ivanu 15:13 i Djelima apostolskim 20:10!

Proučavanjem Božje Riječi saznat ćeš da se u čitavoj Bibliji izrazi besmrtan ili vječan nigdje ne koriste u povezanosti s riječi duša! Umjesto toga,Biblija kaže da je duša smrtna,što znači da umire!(Ezekijel 18:4,20) Zato Biblija za onoga tko je umro jednostavno kaže da je mrtva duša! (3.Mojsijeva 21:11)

Vrh

Tema posta: Duh
PostPoslato: 27 Avg 2007, 19:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Maj 2007, 08:22
Neki misle da je riječ duh,tek drugačija riječ za dušu.Međutim to nije točno.Biblija jasno pokazuje da duh i duša nisu isto.Po čemu se oni međusobno razlikuju?

Biblijski pisci koristili su hebrejsku riječruah ili grčku riječ pneuma kad su pisali o duhu.Sama Biblija otkriva značenje tih riječi.Naprimjer,u Psalmu 104:29 piše:"Uzmeš,li Jahve,duh (ruah) njihov,umiru i u prah se svoj vraćaju." A u Jakovu 2:26 stoji da je "tijelo bez duha (pneuma) mrtvo!" Dakle,u ovim recima duh označava ono što tijelu daje život. Tijelo bez duha je mrtvo.

Stoga u Bibliji riječ ruah nije prevedena samo sa duh,nego i sa dah, odnosno životna sila. Naprimjer,u vezi sa potopom Noinih dana Bog je rekao:"Ja ću pustiti vode potopa na zemlju da unište svako stvorenje pod nebom u kojemu je dah (ruah) života!"(1.Mojsijeva 6:17) Prema tome, duh se odnosi na životni dah,nevidljivu silu,koja sva bića održava na životu!

Duša i duh nisu isto.Tijelo treba duh iz istog razloga iz kojeg radio treba struju-da bi funkcioniralo.Kad u radio staviš baterije i uključiš ga,struja pohranjena u baterijama ga,takoreći oživi. No bez baterija radio je "mrtav!" Isto se događa i kad se radio koji je priključen na struju iskopča iz utičnice. Slično tome,duh je sila koja našem tijelu omogućava da živi. Osim toga,duh,poput struje,nema osjećaja i ne može razmišljati.To je neosobna sila.No bez tog duha,odnosno životne sile,naša bi tijela "umrla i vratila se u svoj prah",kao što je rekao psalmist.

Govoreći o smrti čovjeka,Propovijednik 12:7:kaže:"Tada se prah (koji ostane od njegova tijela) vrati u zemlju,gdje je i bio,a duh se vrati pravome Bogu,koji ga je dao!" Kad duh,odnosno životna sila,napusti tijelo,tijelo umire i vraća se tamo odakle je i došlo-u zemlju! Tako se i životna sila vraća tamo odakle je i došla- Bogu!(Job 34:14,15: Psalam 36:9)

To ne znači da ona doslovno putuje na nebo.Umjesto toga,to znači da za umrlu osobu svaka nada u budući život ovisi o Bogu.Moglo bi se reći da je njen život u Božjim rukama.Samo joj Bog može ponovno dati duh,odnosno životnu silu,i tako je vratiti u život.

Uistinu je utješno znati da će Bog upravo to učiniti za sve one koji su umrli.(Ivan 5:28,29) Kad bude uskrsnuće,Jahve će umrloj osobi načiniti novo tijelo i vratiti je u život tako što će u njega udahnuti duh,odnosno životnu silu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 01:56 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Da li dusa ima rod?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 02:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
FLASH je napisao:
Da li dusa ima rod?

mislim da nema? ako sam dobro razumijela pitanje ti pitas razlikuju li se muska i zenska dusa?

Ali ima starost.. kazu za nekog da je 'stara dusa'... ove azijske religije. neam pojma

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 10:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
FLASH je napisao:
Da li dusa ima rod?

Ne, za mene.

Mislim da je tu prilican znacaj imao predodredjen drustveni pogled na podjele muskarac-zena. Koliko sam citala, sjecanja ostavljaju strukturalne promjene u mozgu tako da ako me drustvo kondicionira kao zensko-musko (a uvijek toga ima u manjoj ili vecoj razmjeri) onda u mojim, anatomski pricano, mozdanim celijama isto dolazi do promjena. A ovo je opet usko povezano sa njihovom fiziologiom.

Inace, mislim da se dusa "fabrikuje" u mozgu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 10:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Kad se desi ljubav izmedju muskarca i zene, da li se zaljube tijela ili duse?
Ako se zaljube duse, onda bi bilo logicno da one imaju rod, odnosno da su muska i zenska dusa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 11:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

guess who je napisao:
Kad se desi ljubav izmedju muskarca i zene, da li se zaljube tijela ili duse?

To ce svako individualno znati.

guess who je napisao:
Ako se zaljube duse, onda bi bilo logicno da one imaju rod, odnosno da su muska i zenska dusa.

Pomislimo na homoseksualce. Mozda bi pomoglo za odgovor.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 11:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

NebeskaKrila je napisao:
Pomislimo na homoseksualce. Mozda bi pomoglo za odgovor.

Kod homoseksualaca je jos logicnije da se zaljubi dusa, a ne tijelo, jer njihova tijela nisu "dizajnirana" sa namjerom za ljubav izmedju dva ista pola.

Mislim da je rjesenje ove dileme, odgovor na pitanje "Da li se zaljubljuje dusa ili tijelo?"
Ja mislim da je ipak dusa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 11:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ne znam zasto mislis da je kod homoseksualaca logicnije da se zaljubi dusa a ne tijelo. Ja mislim da moze jedno i drugo, i obadvoje zajedno.

Mi smo razlicito "dizajnirani" ukoliko reprodukcija vrste. Ljubav nije uvijek vezana za reprodukciju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 12:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Isao sam ovim putem: Da ljudima izvade duse, onda bi bili roboti i ljubav bi se svodila na reprodukciju, jer ne bi bilo emotivnih veza. Tada ne bi postojala veza izmedju dva muskarca ili dvije zene, zato kazem da mi je logicnije da dusa tu igra vecu ulogu, nego tijelo.
Ne kazem da su homoseksualci jedni drugima samo "dusevno" privlacni, da me ne shvatis pogresno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 13:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ovo je put mog razmisljanja (i da ne ispadne da pametujem :) , samo imam namjeru da razgovaram):

Za mene se dusa "fabrikuje" u mozgu, te ako nekom izvadimo dusu onda bi znacilo biti bez mozga, ili bar jednog njegovog dijela (onog koji je na neki nacin fitilj za emotivno), morali bi ga prethodno izvaditi/unistiti. Ima i ljudi koje nazivamo dusevnim bolesnicima jer jedan dio njihovih mozdanih funkcija je bolestan ili samo drugaciji.
Tako ne znam da li bi uopste postojala emotivna veza izmedju bilo ikoga - zene-muskarca, dve jedinke istog pola, izmedju prijatelja, porodice,...

Zavisno koji dio mozga bi se izvadio, mozda ne bi imali ni instintivne nagone vezano za reprodukciju vrste.
Hormonalno-nervni procesi su dirigovani iz mozga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 13:52 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
I sad ce doci neko i reci da dusa ne postoji i da je sve ovo samo proces sintetisanja par elemenata i brckanja po hemiji, pri cemu kao proizvodi nastaju stvari kao sto je ljubav. :)
Da li je broj dusa ogranicen?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 14:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
zaljubljuje se SRCE!

dusa je po meni najvise savjest, nekako kao emocinalna inteligencija, nesto izmedju duha i srca

a duh je intelektualno svojstvo covjeka

(najjednostavnije receno - kako ja to vidim)

p.s. ne znam kako ste uopste TIJELO ukljucili u ovu "diskusiju" :o :o :o , kakve veze tijelo ima? pa ono je samo materijal u kome je smjesten covjek.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 14:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

FLASH je napisao:
Da li je broj dusa ogranicen?

Mozes li malo prosiriti ovo pitanje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 14:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

pamella_morrison je napisao:
zaljubljuje se SRCE!

Poetski da.

Sta te je navelo do zakljucka da se zaljubljuje srce?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 14:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
nebeska krila ti si totalno u raciju ili svijesti
da nisi djevica u horoskopu
raščlanjuješ elemente kao krišnamurti
ne da sam protiv nego samo obzervatione

nije to ili ili
mješavina je to svega i svačega (dodatni opisi na zahtjev)
kada se mehanizmi sklope onda ljudi to kažu ljubav ili srce
jer šta bi drugo rekli kad ne znaju drugačije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 14:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

:) :) :)

Pomozi nam da nadjemo dusu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 15:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
nema se sta traziti
ima se sta cistiti
dakle metlu u ruke i ne leti po mjesecini vec cisti
:wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 77 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]