banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 00:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Avg 2007, 09:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Klimaks, porođaj, traume, smrt drage osobe, otkaz... Razloga za depresiju sve je više. Terapija i sve bolji lekovi pomogli su mnogima, ipak ukoliko osetite da vas obuzima depresija, odmah uradite sledeće:

1.Kretnje podstiču pozitivne emocije. Prisilite se i dignite iz kreveta. Radite nešto što vas inače raduje, čak ako isprva u tome ne
nalazite užitak.
2 .Pustite svoju najdražu pesmu.
3.Nazovite prijatelja ili napišite pismo.
4.Napišite od jedne do pet stvari za koje ste zahvalni u životu. Razmišljajte o njima.
5.Deset puta duboko i lagano udahnite.
6.Setite se vremena kad ste bili srećni.
7.Izbegavajte šećer i kofein. Jedite zdraviju neprerađenu hranu - osećaćete se bolje.
8.Negujte se. Naručite masažu ili se opustite u toploj kadi.
9.Budite srdačni bar prema jednoj osobi.

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2007, 10:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
depresivna osoba NE ZELI da sebi pomogne. njoj "odgovara" da tone. jer tako samu sebe kaznjava. depresija nastupa iz osjecnja nemoci, gnjeva ili krivice ( ko zna odkad, iz proslosti ili djetinjstva).. ne mora uopste da bude neki skorasnji ili 'znacajan' dogadjaj.. moze da je pokrene i nesto sto je, objektivno, sitnica ali je depresivna osoba subjektivno dozivi kao krupnicu

;)

tako sve navedene stvari koje bi joj eventualno olaksale ili poboljsale zivot njoj ne odgovaraju. jer da moze i hoce da ih radi, ne bi ni bila depresivna

Poslednji put menjao XIX century dana 21 Avg 2007, 10:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2007, 10:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Ne znam zasto bi secer i kofein uticali na pogorsanje depresije. Mozda mislis na anksioznost, napade panike i slicno?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2007, 10:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2006, 14:49
I jednostavno, naučite da se nosite sa problemima, budite dovoljno jaki u svakoj teškoj životnoj situaciji!!!
Bez upotrebe lijekova za smirenje i antidepresiva, ako ko može!
I što kažu, živ se čovjek na sve navikne, i šta sve može da izdrži.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2007, 11:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tacno, i ja sam protiv lijekova izuzev kad se bas mora, tj. kad depresija totalno inhibira zivot i normalno funkcionisanje

da.. razlika izmedju ljudi na psihijatriji i onih van nje je, kazu, u tome koliko se jedni i drugi znaju nositi sa problemima ( probleme svi imaju)

secer i kofein.. i ja ne kontam... secer bi trebao biti "podizach" raspolozenja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2007, 11:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
Kljucc jeste razmisljati pozitivno...
Ali naravno, to ne mozete reci osobi koja je vec u depresiji...
Najbitnija je prevencija, kao i uzrok-zasto je do toga doslo. Jer nema vajde lijeciti simptome, ako ne znamo uzrok, zar ne?
To bi bilo kao da snizavamo povisenu temperaturu nekome, a ne znamo sta ju je izazvalo...
Secer i kofein-takodje, nije mi jasno.
Zna se da cokolada oslobadja hormon srece, serotonin.... tako da ne vidim naucno objasnjenje/osnovu ovoga.
U svakom slucaju, jako me ovo zanima, pa ako neko zna i ima objasnjenje neka se javi.
Hvala!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2007, 13:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kolega je negdje nasao tekst pa prepisao....
Znaci ovdje mozemo da pricamo o:
1.Depresiji
2.Anksioznosti
3.Fobijama
4. Poremecaju lcnosti
5. O maniji i manicno depresivnoj psihozi

+ raznorazne kombinacije svih navedenih poremecaja od kojih su kod nas najrasprostranjenije anksioznost i depresija u svojih bezbroj varijanti, simptoma.....

Poslednji put menjao Molotov dana 21 Avg 2007, 15:27, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2007, 13:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
AntiDope je napisao:
Kolega je negdje nasao tekst pa prepisao....

http://www.blic.co.yu/slobodnovreme.php?id=10571

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2007, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
[quote="AntiDope"]Kolega je negdje nasao tekst pa prepisao....
quote]

ma neka onda navede izvor.... 8)
pozzzzzzzzzzzz
ok

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2007, 15:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja znam samo jedno... da mnoooogoooo ljudi, pogotovo mladih pate od anksiozno-depresivnih stanja i raznoraznih oblika fobija..... samo neko ima manju a neko vecu toleranciju prema simptomima pa neko panici na prvu, neko trpi neko vrijeme pa pukne kasnije, a neko trpi predugo pa zvekne totalno.
Vazno je da se na vrijeme otkrije da li imate neke od simptoma koji upucuju na ove poremecaje koji su u porastu u urbanim i naprednim? sredinama.... velikim gradovima.

Uglavnom, ovako ugrubo mozemo da podijelimo poremecaje na dve grupe.
Anksiozne - one koji su ultra osjetljivi na svaku reakciju i proces u tijelu pa ih to ometa u svakodnevnici. To je nekome mozda poznatije pod nazivom tjeskoba i ocituje osjecajem tjeskobe, ustrasenosti, straha sve do panike, uz psihomotornu napetost i unutrasnji nemir, te postojanje osjecaja kao da ce osoba "eksplodirati, pukniti, umrijeti (od srcke ili mozdanog)"
Depresivne koji osjecaju slabost, nedostatak morala, odraz manje vrijednosti... itd... ima mnogo informacija o tome na netu. Depresija je jako rasprostranjena, pogotovo na nasim prostorima gdje zadnjih 20ak godina nije bilo bas prijatno za zivjeti.

Ima jedna dobra stranica, http://www.depresija.org gdje mozete saznati svasta nesto o ovim poremecajima.
Ja vam svima savjetujem, koji mislite da imate ili ste blizu ovih poremecaja da se na vrijeme obezbijedite i potrazite strucnu pomoc. U BL ima dosta psihologa i psihijatara, psihotarapeuta, neuropsihijatara specijalista koji se bave lijecenjem ovih poremecaja. Drzte se.... dont panic!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2007, 19:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ove stavke su bezveze.. Čuj, pusti svoju najdražu pjesmu... budi veseo. :D Nemoj da budeš bolestan, budi zdrav. :D

Jedna bitna karakteristika depresije je da čovjek ne može da nađe zadovoljstvo u bilo čemu što radi. Vrlo ružno stanje. Zbog toga se depresivni ljudi ubijaju, imate primjer u oproštajnom pismu japanskog pisca Akutagave (čovjek je bio depresivan i ubio se, a znao je rječito opisati svoje stanje).
I zbog toga nema te instrukcije koja će depresivca da 'ozdravi'. Kad vam se ama baš ništa ne radi, onda vam se ne radi ništa. :D

Zamislite da ste umorni i sve vas još više zamara, nigdje nema odmora, nikakvog predaha, dok god ste budni.

Ja zato glasam za lijekove. Neka čovjeka nešto omami da se ne bi ubio. Nešto kao prva pomoć u trenucima krize.

Omega 3 tablete, tablete magnezijuma, to se ponekad pokazalo kao od neke pomoći (ovo vam dođu kao 'prirodni' preparati).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2007, 19:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Depresija je gadna pojava koja je ,na zalost, sve prisutnija.
To o cokoladi i nije 100% pogresno.Naime, poznato je da mnogi u depresiji mnogo vise jedu nego normalno,ako jedu cokoladu ili nesto slatko - udebljace se, a onda ce biti jos depresivniji jer su se udebljali i onda upadaju u "djavolji krug" iz kojeg se tesko izvuci.
Najbitinije je pomoci sam sebi(lako je to reci), ali je i podrska okoline vrlo bitna;bitno je imati bar jednu osobu na koju se covjek moze u potpunosti osloniti i vjerovati istoj;ljudi su sve vise depresivni jer su sve vise usamljeni,kad je neko okruzen dragim ljudima tesko da moze biti depresivan.
Ah da i pjesma,nije ni to toliko pogresno;prije koju godinu imao sam ogroman pritisak i vrlo malo rjesenja,doslo mi je da puknem;tada sam pustao cd,uvijek istu pjesmu,slusalice na usi i-pomagalo je.
Inace sam generalno protiv lijekova,to vidim kao zadnje rjesenje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2007, 21:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2007, 03:39
Razliciti niz dogadjaja moze da dovede do depresivnog stanja, i ja licno mislim da je jedini nacin da se covjek iz tog izvuce, da pomoze sam sebi. Super je da imas nekoga na koga se mozes osloniti, ali, cak i kad to imas, i bez obzira koliko puta ti rekli bice bolje, dok covjek do sam u svojoj glavi ne razrjesi nema pomoci. Mislim da najvise moze pomoci kad shvatis da se iz svakog problema moze nekako izaci, da je zdravlje najvaznije i jednom kad to izgubis tek onda si tek problemu. Vazno je da ta depresija ne postane trajno stanje, jer tada mislim da samo lijekovi pomazu i nista vise.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2007, 10:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46
Citiraj:
I jednostavno, naučite da se nosite sa problemima, budite dovoljno jaki u svakoj teškoj životnoj situaciji!!!

Ovako nesto nemoj nikada,ama bas nikada reci depresivnoj osobi!!!

Te narodne gluposti o lijenosti,snazi,"mozes ti to" itd, su sranje(da nam je narod pametan,ne bi bili tu gdje jesmo)!

Antidepresivi+psihoterapija sa kvalitetnim strucnjakom.To daje rezultate ali jedno bez drugoga ne ide.Samo lijekovi ce tek ublaziti stanje ali ga nece rijesiti trajno.

I taj primitivni strah od lijekova...

Boli me glava.-hoces Caffetin?-ne,ne ne pijem ja to-Zasto???

Nije za usporedbu caffetin i antidepresivi ali princip je isti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2007, 10:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A znate koja mene narodna najvise nervira. Popi ti jednu rakijicu domacu i sve ce proci!
ALKOHOL JE VAS (anksiozno-depresivnim tipovima, ali i ostalima) NAJVECI NEPRIJATELJ!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2007, 14:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

AntiDope je napisao:
A znate koja mene narodna najvise nervira. Popi ti jednu rakijicu domacu i sve ce proci!
ALKOHOL JE VAS (anksiozno-depresivnim tipovima, ali i ostalima) NAJVECI NEPRIJATELJ!!!

ma nije ba

ja konkretno se samo orasplozim kad popijem casicu dvije

vas stav je neprijatelj, a ne alkohol

ako ja imam ovaj stav 'kad popijem proce svi problemi'.. onda je alkohol neprijatelj

ako imam stav' pijem s drustvom i dobro se zezamo, pjevamo i plesemo ( a to samo ponekad i nekim povodom)'.. onda je alkohol bezazlen

ja recimo vec godinama, popijem deci vina uz rucak.. nikad mi nije palo na pamet da 'povecavam dozu'.. eto, i to mi samo dobro dodje, a ne lose

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2007, 14:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2006, 10:13
Ali depresivne osobe, ne mogu bas tako razmisljati...oni su i depresivni jer nemaju iskristalisan stav...i mislim u tim situacijam, nikako ne treba potezati za casicom-ili dvije...ne zavrsi se bas to sa happy endom...kao kada smo sa drustvom pa popijemo koju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2007, 14:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2006, 14:49
Citiraj:
Citiraj:
Citat:

Ovako nesto nemoj nikada,ama bas nikada reci depresivnoj osobi!!!

Te narodne gluposti o lijenosti,snazi,"mozes ti to" itd, su sranje(da nam je narod pametan,ne bi bili tu gdje jesmo)!

Antidepresivi+psihoterapija sa kvalitetnim strucnjakom.To daje rezultate ali jedno bez drugoga ne ide.Samo lijekovi ce tek ublaziti stanje ali ga nece rijesiti trajno.

Nismo svi isti, svi drugačije reagujemo na probleme, neki od nas su emotivno i psihički jači od drugih.
Moje razmišljanje je da se treba suočiti sa svakim problemom, sa svakom krizom, bez navlačenja na tablete.
naravno da je druga situacija kad si već u depresiji, jer je depresija bolest...
Imam jednu jako blisku osobu koja se pokušala ubiti, i nije uspjela, ja sam je našla i spasila. Ona sada pije antidepresiv "Zoloft" i super se osjeća, dobro je raspoložena. I tu se stvarnono vidi efekat tih tableta, posebno jer ta osoba ne zna šta pije, misli da su to tablete za spavanje. E sada, koliko je to dobro, jer ti lijekovi trajno ne rješavaju problem, to je već druga stvar. Ali je bitno da djeluju i pomažu!
Ja, s druge strane, ni tada, a ni ranije, nikada u životu, kada sam bila u bilo kakvim problemima nisam popila niti jednu tableticu za smirenje, jer mi je to način bježanja od problema. Kao i alkohol, droga....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2007, 16:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tacno misur, slazem se s tobom

jer ako osoba ima problem... recimo ostavi je.ju voljena osoba... njoj treba ta osoba, a ne tableta... onda kazes fino chika doktoru : " hocu tog i tog ( tu i tu), a ne tvoju tabletu)

mislim, apsurdno malo

kako to pomazu.. tako shto ti utrne mozak i udovi, a u dushi i dalje isti problem ostaje. bolje se suociti s problemom, a ne okretati mu ledja i kamuflirati.. antidepresivi omame pa pomognu covjeku da ne izvrsi suicid? a kako se onda ljudi koji su na antidepresivima ubiju( ovo je cesto nakon dugogodisnje terapije, jer ovaj silni "lijek" prestane da djeluje s godinama, kad se fiziologija na njega navikne"

Vise sam za sport, istjerivanje adrenalina, i mijenjanje stava prema onome shto te opterecuje. Terapija koja daje sporije, ali dugotrajnije rezultate nego tablete

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2007, 20:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
blue je napisao:
imate primjer u oproštajnom pismu japanskog pisca Akutagave (čovjek je bio depresivan i ubio se, a znao je rječito opisati svoje stanje).

ко болан овде зна ко је риносуке акутагава?! :lol:

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]