fantomacan je napisao:
Najavljuje ministar da će od prvog januara naredne godine poskupiti struja. Ne zna se još koliko, ali će sigurno poskupiti. Kaže da neće loše poslovanje elektroprivrede prelamati preko leđa potrošača, ja bih rekao da je taj prijedlog upravo to.
Kao glavni argument kaže on da je skuplja struja svugdje u okruženju. Nakon toga ide odmah izjava nekog čovjeka iz udruženja potrošača koji ima cijene "iz okruženja", skuplja je samo u Hrvatskoj.
Srbija-jeftinija struja
Makedonija-jeftinija struja
Bugarska-jeftinija
Crna Gora-otprilike isto kao i kod nas
Federacija-čini mi se da je nešto malo skuplja.
Neka pogleda ministar, a ja vjerujem da on to zna, kolika je prosječna plata u Hrvatskoj.
Ti argumenti tipa "svugdje u okruženju je tako" i slični su argumenti onih nemuštih političara kada žele nešto što bi rekao Mile VS Tranzicija na kvarno progurati. Sličnu je retoriku imao Kasipović kada je htio povećati školarine.
Kakve veze ima kakva je cijena u okruženju? Bitno je za koliko se struja može kod nas proizvesti i kako posluju preduzeća koja proizvode i distribuiraju struju. Ako je mi možemo jeftinije proizvesti, šta nas briga kolika je cijena negdje drugdje.
Rekao bih da ova vlada igra na kvarnjaka. Kao i ostale manje-više, ali ovi su mi baš oni pravi kvarnjaci. Kao neće se to prelamati preko potrošača a onda najavi poskupljenje jer je tako u okruženju. Gdje je skuplja struja u okruženju veće su i prosječne plate.
Da, nikad ne kazu jeftinije je nesto u okruzenju pa cemo pojeftiniti nego samo skuplje je u okruzenju pa cemo poskupiti. Isto tako ne kazu vece su plate u okruzenju pa cemo i mi povecati nego samo povecavaju ono sto je njima na korist.