Citiraj:
Misteriozna smrt Beograđanina koji je pao u kavez s medvedima
Porodica misli da je mladić bačen u kavez sa medvedima
Autor: Ana Ž. Adžić | 21.08.2007 - 08:26
BEOGRAD - Kako je Branko Jovanović (22) iz Beograda u noći između subote i nedelje pao sa Kalemegdanske tvrđave u kavez sa medvedima Beogradskog zoološkog vrta još je misterija. Dok policija utvrđuje šta se tačno dogodilo, rođaci mladića izneli su sumnju da je on možda ubijen.
- Mislim da ga je neko ubio, jer je njegova odeća bila razbacana po kavezu. Da je bio obučen, medvedi bi rastrgli i njegovu odeću - kaže teča nesrećnog mladića.
Brankovi rođaci, prijatelji i komšije, okupili su se juče u kući Jovanovića na Karaburmi da sa Brankovom šesnaestogodišnjom sestrom podele tugu. Brankov otac Radoslav otišao je juče ponovo u policiju da proveri da li ima nekih novina u istrazi.
Brankova sestra, dok je sedela u dvorištu i uplakana primala saučešće, pita se kako su dva mobilna telefona nađena u kavezu:
- On je imao samo jedan. Neki od novijih tipova „nokije“.
Ona priča da je Branko u subotu, pre nego što je sa trojicom drugova iz komšiluka otišao na festival piva, bio dobro raspoložen. Dodaje da je ona na taj festival otišla sa svojim društvom, ali da se sa bratom dogovorila da se nađu tamo.
- Već od 23 sata njegov telefon je bio nedostupan. To me nije zabrinulo jer je imao običaj da, kada izađe, isključi mobilni telefon - kaže Brankova sestra.
Sestra kaže da je policija o tragediji prvo obavestila njihovog oca Radoslava. Za to vreme ona je bila kod komšinice. Kada se otac vratio iz policije, u šoku i uplakan, saznala je da joj je brat poginuo.
- Zvala sam njegove drugove sa kojima je otišao na „Beer Fest“ i ja sam ih obavestila o Brankovoj smrti. Sva trojica su mi rekla da je Bane bio sa njima i da se posle izvesnog vremena izgubio, ali nisu znali koliko je tada bilo sati - priča Brankova sestra.
Kako saznajemo, policija treba da razgovara sa tom trojicom mladića koji su s Jovanovićem otišli na „Beer Fest“. Istraga je za sada otežana jer se nije javio nijedan svedok. Policija, međutim, ne isključuje nijednu mogućnost - slučajan pad, ubistvo, samoubistvo.
Obdukcija je do sada utvrdila da je Branko Jovanović u trenutku pada sa zida bio živ i da je umro čim je glavom udario o beton, jer je tada zadobio prelom vratnog dela kičme. Na njegovom telu nisu nađene rane od noža ili vatrenog oružja.
Prema dosadašnjim rezultatima istrage, mladić je u trenutku pada bio obučen. Policija pretpostavlja da su njegovu garderobu koja je u kavezu nađena pocepana i krvava medvedi Miša i Maša rastrgli s njegovog tela. Životinje su potom telo odvukle do mesta gde uobičajeno jedu. U mladićevoj garderobi nađena su dva mobilna telefona „soni erikson“ i „nokija“. Kako saznajemo, policija ispituje listing poziva. Jedan telefon je nađen i na zemlji, pored zida sa kojeg je mladić pao. Još nije poznato da li je taj telefon na bilo koji način povezan sa Jovanovićem.
Nađen alkohol u krvi mladića
Kako „Blic“ saznaje od izvora bliskog istrazi, utvrđeno je da je te večeri Branko Jovanović imao alkohola u krvi, kao i da su mu u urinu nađeni tragovi marihuane. Naš izvor navodi da se pretpostavlja da marihuanu nije pušio u subotu veče već prethodnih dana.
- Moj brat se nije drogirao. Valjda bih ja to prva primetila, jer smo od maja, kad nas je majka napustila, živeli sami. Brinuo je o meni, čuvao me, bio je moja senka - kaže Brankova sestra.
Gradske vlasti i Zoo vrt se međusobno optužuju
Nakon tragične smrti Branka Jovanovića, gradske vlasti juče su opet otvorile pitanje izmeštanja Zoo vrta iz centra grada.
- Nigde u svetu se ovakav užas ne dešava u centru grada! Pitanje je i zašto ovi kavezi nemaju zaštitni krov, a baš u njima, kao najdostupnijim, smeštene su upravo životinje-ubice - kaže za „Blic“ pomoćnik gradonačelnika Beograda Gorica Mojović.
Međutim, direktor Beogradskog zoološkog vrta Vuk Bojović ističe da ni jedan savremeni kavez u svetu nema krov.
- Besmisleno je tražiti naš deo krivice za mladićevu smrt. Jasno je da se radi o agresivnim tibetanskim ogrličarima, ali Zoo vrt nije biblioteka - kaže Bojović za „Blic“.
On napominje i da je zid iznad kaveza sa medvedima nizak i da je mesto na kojem mladi „najčešće izazivaju sudbinu“. Bojović kaže da je za sanaciju tog zida Vrt slao „bezbroj pisama gradskim vlastima“, koja su ostala bez odgovora. U gradu, opet, tvrde da im se Bojović tim povodom nikada nije obratio.
B.J.