banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 16:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 15:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
trapavko pročitaj Sveto Pismo pa ćeš vidjeti da čovjek može da priča sa Bogom. I ne samo to već je i pozvan da se duhovno razvija da bi između ostalog to i postigao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 17:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Ma ko prica sa bogom?
kakav bog?
Nema boga. ne moze se pricati s bogom. lazu ti koji to kazu. Sram ih bilo sektaski. :lol: [-X

Bog se dozivljava samo onako kako pise u svetim knjigama i knjigama, svetaca, i onih drugih koji su svetci ali ne znaju za to, ali zato misle da jesu..

:D
Vader.. slobodno brisi post..
Morao sam .. sorry :drinking:

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 18:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
stara prica
da uvjerio ljude da pricas sa bogom
moras da izvodis cuda, i to po PSu religije zemlje u kojoj trenutno obitavas
a i tad si opet ili neki covjek sa ekstra aktivnim dijelovima mozga koje koristis za religioznu pomamu
ili si zaista sveta osoba

a ni tad nisi siguran od progona

a rijeci su odavno prestale da budu cuda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 19:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 16:53
Dakle...

Kada se ti obraćaš Bogu - to je molitva...

Kada se Bog obraća tebi - to je šizofrenija...

Kip dat in majnd...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 20:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
ajsmen je napisao:
stara prica
da uvjerio ljude da pricas sa bogom
moras da izvodis cuda, i to po PSu religije zemlje u kojoj trenutno obitavas
a i tad si opet ili neki covjek sa ekstra aktivnim dijelovima mozga koje koristis za religioznu pomamu
ili si zaista sveta osoba

a ni tad nisi siguran od progona

a rijeci su odavno prestale da budu cuda.

Baš tako.

Žalosno je, i nekako ironično, da se ne zna ko se više ismijava ideji razgovora sa Bogom, ateisti...ili vjernici.

Ja smatram da kada bi kojim slučajem došlo do nekog globalnijeg proboja duhovnosti i svijesti, izlaska na vidjelo kako stvari stoje, da bi bilo zanimljivo posmatrati ko bi se više šokirao - ateisti, ili mnogi vjernici. Ne bih se kladio na prve.

Isus je više problema imao sa onima koji su mislili da su duhovni i da je njihov put jedini ispravan nego sa kurvama, ozloglašenim carinicima i drugim grešnicima. Nije da ovi prvi nisu bili grešni već je problem baš u tome što toga nisu bili svjesni, za razliku od ovih drugih. Ti prvi su po samom "slovu zakona" vjerovatno i djelovali pozitivniji i duhovniji, ali su se preračunali jer nisu spoznali da u Zakonu ima i više od redovnog prinošenja žrtava i prinosa, slavljenja Pashe i obilježavanja subote, da ima ta čisto duhovna komponenta koja je stajala ispod površine Zakona i koju je trebalo pronalaziti srcem i duhom i onda istim tim srcem i duhom izvršavati. A na tom Putu se nalazi i razgovor sa Bogom.
A narod i carevi nikad nisu voljeli proroke (one koji razgovaraju sa Bogom). Iz istog razloga nisu voljeli ni Hrista. A razlog je jasan - nije im se svidjelo šta su ovi imali da im kažu i prenesu. Isto je i danas. I danas mnogi vide samo "slovo zakona" a ne i mnogo toga što je ispod. Vidimo da se i danas svađaju oko trivijalnih stvari kao što je trojstvo, krštenje, subota, prava religija... Odmah se može vidjeti na kakvom su nivou. I još misle da bi ih Hrist pohvalio kada bi se danas pojavio. Ne poznaju ni sebe ni Njega. A po svemu sudeći će se to ljude najviše pitati, a ne to ko je pravilno shvatao subotu, trojstvo, krštenje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 21:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2007, 15:36
Vader je napisao:
trapavko pročitaj Sveto Pismo pa ćeš vidjeti da čovjek može da priča sa Bogom. I ne samo to već je i pozvan da se duhovno razvija da bi između ostalog to i postigao.

I kako bog izgleda znamo za ono ,ljudi su stvoreni po ugledu na boga, ali niko ne napisa kako je izgledao ,upaljeni zbun vatra koja se obraca meni to ne lici na boga vec na nesto drugo .
A kao sto napisa Bog koji nareduje da se pobiju plemena starosedeoca i koji se prikazuje u obliku vatre nasta vas asocira.
Postujem svakako to sto zeli da siri mudrost, ali zato vise ce ljudi da kupi knjigu koju kaze da je napiso svoj razgovor sa bogom nego svoj licne stavove.
Vecinom se obraca preko andjela i sasvim je diskutabilni dali se uopste obracao onima koji to tvrde narocito i svetom pismu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2007, 18:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
U svakom trenutku covjek komunicira sa Postojanjem. Problem je samo sto to ne zna. Sto ne moze da prepozna. Svaki dogadjaj, jak osjecaj, sinhronicitet.. itd. sve su to razgovori.
Um kada se prepozna njegova kvaliteta, postaje strahovito orudje.

Rec Bog je vise previse za sebe vezala ubistava, naredbi, kazni, progona.. tako da nije ni cudno sto je ljudi na taj nacin sada posmatraju.
Ako ikojeg ateistu pitas, veruje li u neki oblik Inteligencije koja je prisutna u univerzumu, vecina ce reci da veruje. Stoga, mogli bi reci da je malo ateista. Sem ako ne posmatramo iz ugla ortodoksnih duhovnih pravaca bilo kojeg oblika.
nauka svakim danom sve vise i preciznije dokazuje Inteligenciju u pozadini Univerzuma.

@Vader
Pogledaj dokumentarce:
The Secret
What the bleep do we know 1 i 2.

Slicno je Razgovorima, ako nisi pogledao. Ako hoces nekako cu ti ih narezati. Pa ti dam.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2007, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Adrenalin je napisao:
Dakle...

Kip dat in majnd...

They should. :wink:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2007, 19:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
JivanMukta je napisao:
U svakom trenutku covjek komunicira sa Postojanjem. Problem je samo sto to ne zna. Sto ne moze da prepozna. Svaki dogadjaj, jak osjecaj, sinhronicitet.. itd. sve su to razgovori.
Um kada se prepozna njegova kvaliteta, postaje strahovito orudje.

Ovo je vec nesto drugo, transcendencija. Samo sto se to ne moze nazvati 'razgovorima', spoznajom eventualno.

Citiraj:
nauka svakim danom sve vise i preciznije dokazuje Inteligenciju u pozadini Univerzuma.

Naravno, s tim da nisu savremeni neshvaceni 'proroci' dosli to tog saznanja. Psihijatrija je puna slicnih.

Citiraj:
Ako hoces nekako cu ti ih narezati. Pa ti dam.

Za ovo kad vi nesto jedan drugom dajete postoje privatne poruke. Mi to bas i ne moramo gledati.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2007, 19:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
Adrenalin je napisao:
Dakle...

Kip dat in majnd...

kratko, jasno, precizno
ali zaboravljaš osnovno obilježje
čudo je ono što je proslavilo sve svece tantrike budiste zeniste i šamane
do tad se čuvaj osoba u bijelom :P

negiraš činjenicu da postoje zaista osobe koje čuju svašta u svojoj glavi
a definitivno to nije bog
niti đavo u drugu ruku
već nešto potpuno treće, sedmo sedamdeset sedmo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2007, 23:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 16:53
Ništa nelogično ne negiram...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2007, 13:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Neale-ova konstatacija da je Bog (bez Otac) misao mogu da progutam, i sa apetitom.

Naravno, on razgovara sa samim sobom, njegove misli su Ti i Ja, ucitelj i ucenik. Izvrsno fokusiranje, samoanaliziranje svojih misli razdvojenih u prvom i drugom licu.

Startuje od individue, pojedinca, osobe,... I onda siri krug, utemeljen na individualizmu ali sa solidarnim pogledom na ono sto ga/nas okruzuje. Mislim da Neale vjeruje u misli covjeka, u sposobnost svakog od nas da joj dajemo oblik i istrazujemo do njene biti - mi misli spoznajemo preko razgovora sa samim sobom ili sa drugima. Skoro sam ubijedjena da je sve u komunikaciji sa empatiom.

Rituali u religijama se mogu izradjivati i automatski, imitiranjem, mozes da budes i odsutan (mentalno) a izvrsavati jednu odredjenu radnju.
U duhovnosti nema ono "da me drustvo vidi" pa donosi procjene o meni kao vjerniku. U duhovnosti si sam sa samim sobom - ponekad najboljom a ponekad najgorom misli. Ne treba ti niko da se samoafirmises, to znas ti i tvoje misli, i sa ovim ti je dovoljno.

Kao da hoce da nas navede na zakljucak - Ja sa samim Sobom = Ja sa Bogom.

Poslednji put menjao NebeskaKrila dana 30 Jul 2007, 15:54, izmenjena 3 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2007, 13:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Постоји неколико јако добрих студија
о човјековом антропоцентричном обоготворењу
- самообожењу и самообожвању,
односно уздизању себе на степен божанства,
чему води преналгашени дањашњи индивидуализам.

Сва стремљења европског човјека у последња два-три вијека и јесу
да се идеал човјека обоженог кроз љубав
према људима и Богу - Богочовјека,
замјени надљудским, скоро ничеовским - човјекобогом.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2007, 13:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ko je/su autor/i tih studija?

Covjek ima strah od samog sebe, mada se to pripisuje Bogu.

Samoodgovornost je strah koji moze da se prevazidje poznavajuci sebe - svoje misli o... Tesko je izolovati se od sredine, proslosti... trebaju se dati neki minimalni uslovi za to.

Poznavajuci sami sebe mi Ga upoznajemo.

Covjek ima strah od svoje slobode.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2007, 15:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
Citiraj:
Blagosloveni su oni koji su Samo-usmereni, jer oni će spoznati Boga. Nije loš cilj u životu da upoznate najuzvišeniji deo Sebe i da ostanete usmereni na njega. Prvo morate Sebe smatrati vrednim da biste druge smatrali vrednim. Morate prvo sebe smatrati blagoslovenim da biste druge smatrali blagoslovenim. Morate prvo spoznati svetost u Sebi, da biste prepoznali svetost u drugima. Ako radite obrnuto – kao što većina religija od vas to traži – jednog dana ćete se osetiti ozlojeđenim. Moji učitelji su došli sa porukom: "Vi ste isti kao Ja". To je istina koju niste mogli da prihvatite. I zato se ne možete nikada stvarno, čisto zaljubiti u drugog, jer se niste nikada stvarno, čisto zaljubiti u Sebe.

meni ovo djeluje kao vrlo dobra definicija EGOISTE
btw - cova je imao problem "sa uciteljima" .... :-? koji li su to....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2007, 09:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Moji učitelji su došli sa porukom: "Vi ste isti kao Ja". To je istina koju niste mogli da prihvatite. I zato se ne možete nikada stvarno, čisto zaljubiti u drugog, jer se niste nikada stvarno, čisto zaljubili u Sebe.

Mozda su ucitelji htjeli da mu/nam nametnu nesto vec predeterminisano, sto me navodi na razmisljanje ova izjava pod navodnicima. Nesto slicno hoce reci kad se spominje, otprilike, da je "Bog stvorio covjeka po svojoj slici i slicnosti". Ako podjemo od ove cinjenice znacice da je sve onako kako vec jeste, da se ne moze (ne treba) mijenjati, a to je pozeljno za "vladare" - nulira se mogucnost stvaranja samog sebe i olaksava njihovu kontrolu nad dominiranim.

Covjek je stvorio Boga po svojoj slici i slicnosti. Ko ako ne covjek?

Kad se ljudsko bice rodi ono je materija sa oblikom, samo to. Sve je tek potrebno da se uradi ukoliko njegove misli, duhovnost, etika... Ako samog sebe vrijedis, Neale kaze "volis", bice ti motivacija da razvijes potencijal koji nosis. Ako ne vjerujes u svoje vlastite potencijale prigrlices poruku:"Vi ste isti kao Ja".

A... nema dve iste osobe. Svako od nas je neponovljiv, autentican.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2007, 13:26 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2007, 22:37
......previše sam mamuran da bih mogao pročitati ove dulumske pasuse, pa ću zato samo dati kraću opasku na naslov............"Razgovor sa Bogom" nekada davno je bila je počast "odabranih".........danas, .....danas je to samo plod paranoidne šizofrenije.........

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2007, 13:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Znaci od "pocasti" do "psihijatrijske bolesti" - sta se je to promijenilo u nama/drustvu pa da se napravi tako drasticna promjena u ovom pogledu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2007, 18:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
NebeskaKrila je napisao:
Znaci od "pocasti" do "psihijatrijske bolesti" - sta se je to promijenilo u nama/drustvu pa da se napravi tako drasticna promjena u ovom pogledu?

Edukovali smo se.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2007, 23:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ali vidim da razlicito.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]