Rakun_Slavko je napisao:
Khm, ako malo proucis biohemiju, skuzices da najveci broj hormona ima visoko specificno djelovanje, tj. da djeluju samo na jednu grupu celija. Sto ce reci: kad uneses taj hormon u organizam, nece poremetiti funkciju ili tkiva drugih organa. Unose se gotovo iskljucivo hormoni koje samo tvoje tijelo takodje proizvodi, tako da nema pricha o "stranim materijama" i slicno, jednostavno, povecaju ti nivo nekog hormona u tijelu da bi postigli odredjeni efekat. Naravno, postoje hormoni sa nesto sirim spektrom dejstva. Naravno, hormonalna ravnoteza u tijelu je krhka, ali ne bas toliko... I nemojte govoriti te nase prostonarodne (seljacke) "ipak su to hormoni"

Pa ako je hormon nije lav hebote, kao da ces umrijeti cim uneses malo prostaglandina ili nekog drugog hormona

Jedi vise soje - tijelo ce luciti vise estrogena, jedi vise prokulica - lucices vise testosterona, ali ne treba se igrati, ipak su hormoni u pitanju!

Evo ovako
Glupo je da poredim zene i kuje, ali obje su sisari, evo primjer
Zenka psa od moje tetke je imala taj abortus injekcijom, kad je bila stara oko 1 godinu. Mi smo se odlucili na to jer smo pitali veterinara " moze li od toga biti posljedica kasnije" .. on je rekao " ne bi trebalo"
U redu onda.. mi se dogovorimo, ja sam isla sa njima.. bila je cini mi se, po jedna injekcija svaki dan, tri dana.. ili tako nesto ( nebitno)
Kad je ona porasla, oni je pokusavali pariti, tj dosla u 'zrele godina za parenje" oko 4 godine.. medjutim, bezuspjesno.... 2, 3 puta lazne, pseudo trudnoce ( svi simptomi i laktacija) ali kad se trebala poroditi, samo "izduvala" tj nema kucica
Kad je najzad, slucajno i zatrudnila, tj. neplanirano... dodje trudnoca do kraja i toliko se zakomplikuje, jedno kuche rodjeno mrtvo, drugo umrlo u njoj, zaglavilo se, radjen klasicni carski rez da bi ga izvadili, kuja jedva ostala ziva, da se jos malo cekalo dobila bi sepsu
Pa sad vi meni recite da nema posljedica od abortusa s injekcijama/tabletama. Jer ja sam ubijedjena da se sve desilo upravo zbog toga. Sve su to bili nekkavi "hormonalni statusi" jer su joj poslije carskog reza otkrili i ciste i sta sve ne na jajnicima i materici. Sve se zavrsilo vadjenjem i materice i jajnika.
Kad sam rekla veterinaru koji je radio carski rez da je ona od imala taj abortus kad je bila stara godinu dana i pitala da li je to moglo uzrokovati sav onaj haos oko trudnoca i hormona, on nije nista rekao. Ali mi je rekao da je ta injekcija povucena s trzista i da se vise ne koristi. Sta mislite zasto? On nije naveo razlog, ali meni je potpuno jasan.
Toliko od mene.