banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 19:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Avg 2007, 11:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
U zadnjem "Svetu Kompjutera" su napravili test memorija po pitanju dual chanella i latencija, kao i različitih radnih frekvencija.

Zaključci su zanimljivi i možda za mnoge iznenađujući, mada mene nisu iznenadili. Pokazalo se da od dual chanella (imam ga i ja) nema neke velike koristi. Najbolje je prošao "ozbiljni" softver PCMark sa jedva preko 10%, ostali su ispod 10% (a to je neka granica isplativosti), Photoshop uopšte ne osjeti duall chanell, 3dsMax je oko 1.5%, Quake 4 je oko 4%. Sve u svemu jako slabo.

Po pitanju "nategnutih" latencija stvar je još gora, razlika ni u jednom testu nije prešla 5%.

Zaključak je da je najznačajni faktor dobra stara frekvencija na kojoj memorija radi.

Kažu i ovo:

Interesantno je vidjeti razliku između najsporije i najbrže opcije. Dva modula u Dual Chanell modu sa oštrim podešavanjima na 800 MHz su 2% (Photoshop) do 28% (PCMark 05) brža od jednog modula koji ima veće latencije i takt od 533 MHz. Photoshop i PCMark 05 su ekstremi, mi bismo usvojili da je razlika 15%, oko čega su se "složili" Quake i 3ds Max.

Zaključak? Ne bacajte pare na skupe memorijske module koji mogu da rade "oštro i brzo". Uvijek umjesto toga odaberite jeftinije module, a razliku potrošite na procesor ili grafičku karticu...Ovo je možda razočaranje za korisnike koji su potrošili "malo bogatstvo" na skupe memorije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2007, 17:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
malo mi je to cudno posto je opste poznato da filteri za Photoshop jako cijene dual chanell
inace, od njega jako slaba vajda

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2007, 20:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jan 2007, 12:40
Ja sam kontao da je veca razlika. Znaci bolje vise sporijeg rama,nego manje
brzeg :o

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2007, 21:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
Uvijek je više sporijeg RAM-a, bilo bolje nego manje bržeg (osim na grafičkim kartama). DD2 je skoro izbrisao nekadašnje razlike i sve se svelo samo na frekvenciju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2007, 09:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jan 2007, 12:40
Pa dobro,fala Bogu da ce bolje funkcionisati 1GB RAMa na 533MHz nego
512 na 800MHz...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2007, 09:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Poredili su iste kapacitete, 1x1 GB sa 2x512 MB

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2007, 11:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2007, 08:12
Vader je napisao:
U zadnjem "Svetu Kompjutera" su napravili test memorija po pitanju dual chanella i latencija, kao i različitih radnih frekvencija.

Zaključci su zanimljivi i možda za mnoge iznenađujući, mada mene nisu iznenadili. Pokazalo se da od dual chanella (imam ga i ja) nema neke velike koristi. Najbolje je prošao "ozbiljni" softver PCMark sa jedva preko 10%, ostali su ispod 10% (a to je neka granica isplativosti), Photoshop uopšte ne osjeti duall chanell, 3dsMax je oko 1.5%, Quake 4 je oko 4%. Sve u svemu jako slabo.

Po pitanju "nategnutih" latencija stvar je još gora, razlika ni u jednom testu nije prešla 5%.

Zaključak je da je najznačajni faktor dobra stara frekvencija na kojoj memorija radi.

Kažu i ovo:

Interesantno je vidjeti razliku između najsporije i najbrže opcije. Dva modula u Dual Chanell modu sa oštrim podešavanjima na 800 MHz su 2% (Photoshop) do 28% (PCMark 05) brža od jednog modula koji ima veće latencije i takt od 533 MHz. Photoshop i PCMark 05 su ekstremi, mi bismo usvojili da je razlika 15%, oko čega su se "složili" Quake i 3ds Max.

Zaključak? Ne bacajte pare na skupe memorijske module koji mogu da rade "oštro i brzo". Uvijek umjesto toga odaberite jeftinije module, a razliku potrošite na procesor ili grafičku karticu...Ovo je možda razočaranje za korisnike koji su potrošili "malo bogatstvo" na skupe memorije.

sve je to samo reklama. jednu memoriju testiraju na jednoj ploči, drugu na drugoj i kako ćeš onda znati koja je tačno bolja? nikako. to se tako uvek radilo, naročito kada uvoznik poruči jedan ''objektivan test'' pa onda dobiješ takve rezultate. dobro je BSE rekao: to je veoma bitno kod programa za rad sa grafikom i video obradom

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]