banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 20:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2007, 14:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Ваљда исусовац (човјече требаш бити професионалац, немој допуштати себи такве испаде - језуита :-? ). 8)

Но у сваком случају, вала баш провали. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2007, 18:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Solunac je napisao:
Ваљда исусовац

Ne nego baš jezuita. Draža mi je latinska varijanta... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2007, 20:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
nije fer da je samo MOJ spam post obrisan odavde :cry: :cry: :cry: :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2007, 20:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Шта ћеш кад ниси привилегована као Близард коме се сво учешће на форуму састоји од спамовања.

Претпоставка већине учесника је да Вадер држи Вудушу и Близарда на форуму "чисто против урока" :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2007, 20:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Шта ћеш кад ниси привилегована као Близард коме се сво учешће на форуму састоји од спамовања.

Претпоставка већине учесника је да Вадер држи Вудушу и Близарда на форуму "чисто против урока" :D

Ko ti je kriv kad te obojica "šijemo" u argumentima... :wink:

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2007, 20:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Ово су коментари на неколико прелијепих мисли Владике Николаја
које су бил инспирација многим великим људима широм свијета...

I Adolfu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2007, 22:35 
Pripravnik
Pripravnik

Blizzard je napisao:
Solunac je napisao:
Ваљда исусовац

Ne nego baš jezuita. Draža mi je latinska varijanta... :wink:

Ниђе везе, вала си ти баш лош. Знаш ли уопште деклинирати "језуита" (ако је уопште ријеч - језуита)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2007, 22:51 
Pripravnik
Pripravnik

Blizzard je napisao:
Solunac je napisao:
Жид = Јудејац - мисли се на исте оне који су зло учинили и пророку Исајији, као и осталим пророцима.

:lol: :lol: :lol:

Ovo je prejako! Ni Damaskin ne bi ponudio ovako otkačeno "objašnjenje"... Znači Judejci su već za vrijeme "šetkanja" po pustinji uvodili socijalizam na Sinaju? :wink:

Vjerovatno si u pravu. Po toj logici Nidžo nije mislio na Hitlera, nego na, recimo - Mojsija?

Ух, ово тек сада видих. Хм, чуј повезивати буквално кроз вријеме аналогије. Близард ти си мени краљ логике, не схваташ када у аналогији издвајаш појмове из разматрања, а који се појмови увезују и којом хијерархијом. Ово је баш краљевска опаска.

Испада да ако је неко нешто некада давно намјерио и имао такав тип мишљења (сада је ово апстраховано, тј. не односи се конкретно на малопријеђашњи цитат), онда нико други не би мога да има такав тип мишљења, нити да га разумије.

Ако сам написао опаску у времену пророка Исајије, па човјече ти баш требаш бити невјероватно умишљен да мислиш да ја не знам када је пророк Исајија живио и шта пише у СЗ, а о чему ти причаш што се тиче владике Николаја (прежвакана ствар - јеси ли се потрудио да нађеш одговор самога Св. вл. Николаја на такве констатације које су се појавиле и за његово вријеме) и да будеш тако увјерен у то, ..., забаван си ми.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 07:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Whatever. Uglavnom, kad god neki mislilac ubuduće bude pokušao da tog vladiku-nacistu predstavi kao neku bogobojažljivu ličnost, punu ljubavi prema Svevišnjem i bližnjem, tema će biti obogaćena već navedenim i ostalim citatima iz njegovih pisanija, koji razotkrivaju tamnu stranu te svetačke spodobe, koja se divila Hitleru, mrzila Jevreje i bila protivnik svega humanog i naprednog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 10:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Дакако, ти и Видуша доиста имате исте аргументе,
на сличан начин си коментарисао моје писање о Јеванђељу по Јовану,
да ли ти значи да си имао нешто против Христа?

Да ли можда и Њега сматраш антисемитом и фашистом?
(пошто многи цитати које приписујеш Николају
у ствари су цитиране Христове ријечи из Светог Писма:
..."отац ваш - ђаво" и слично)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 10:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Дакако, ти и Видуша доиста имате исте аргументе,
на сличан начин си коментарисао моје писање о Јеванђељу по Јовану,
да ли ти значи да си имао нешто против Христа?Да ли можда и Њега сматраш антисемитом и фашистом?

Ajd ne trkeljaj. Nadji neku moju recenicu u kojoj sam nesto ruzno napisao o Njemu. Razotkrivanje nelogicnosti u novozavjetnim spisima je nesto sasvim drugo, i ni meni ni bilo kome drugome vi vjerski fanatici ne mozete i necete zabraniti da ukazujemo na kontradiktornosti kojima obiluju kako jevandjelja, tako i poslanice...
Uostalom, kakve veze ima Hrist sa jednim antisemitom u mantiji i obozavaocem firera kakav je bio vladika Nikolaj Velimirovic?

Damaskin je napisao:
(пошто многи цитати које приписујеш Николају
у ствари су цитиране Христове ријечи из Светог Писма:
..."отац ваш - ђаво" и слично)

Je li? A poredjenje Adolfa sa Svetim Savom je mozda iz Jevandjelja po Gebelsu ili iz Prve poslanice Himlerove? 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 10:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Шта ћеш, сви хришћани су ти у души Нацисти,
јер осуђују фарисеје који су распели Христа,
и којих данас има колико хоћеш међу свим народима.

Него ми не рече, на основу чега си дошао до тога да сам ја "вјерски фанатик"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 19:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
O incidentu na ovoj temi sam napisao na http://forum.blic.net/viewtopic.php?p=604917#604917

To je uopšteno a sada ću malo konkretnije, za ovu temu.

Ja lično od ljudi, iz knjiga, iz životnih situacija želim izvući ono što je dobro, ono što meni može pomoći u duhovnoj izgradnji, makar u knjizi, osobi, situaciji bilo samo 1% toga. Nisam kao mnogi koji će nešto potpuno odbaciti zbog određenog broja loših stvari. Neću odbaciti cijelu osobu/knjigu jer tu ima ponešto stvari koje mi se ne sviđaju. Ako bih tako radio onda ništa ne bih čitao, nikoga ne bih uzimao za ozbiljno, jer u svima nama ima lošeg, crnog. Ono što sam čitao od Nikolaja je bilo od dobrog do odličnog. Ono što se loše piše o njemu je, prvo, ono kako neko vidi stvari, i drugo, sve i da je Nikolaj pogriješio...pa šta ako je pogriješio, ko ne griješi, ne namjeravam zbog toga da odbacim sve što je rekao jer bih sebi uskratio mnogo toga lijepog. Isto tako ne bih radio neke stvari koje su radili praktikanti okultizma ali me to neće spriječiti da čitam te knjige i naučim dosta dobrih stvari. To što je Alister Krouli radio ovo i ono ne znači da je sve što je radio i pisao loše, jer daleko od toga da jeste. Ako to neko ne može prihvatiti i stvari gledati na takav način...neka mu. Ja sam ovde naveo kako ja gledam na to. Ljudi se u životu mogu mnogo promjeniti, ako je neko radio gluposti u mladosti a kasnije se promjenio i radio i pisao super stvari ne znači da te bisere treba zaobići zbog tih nekih grešaka u pojedinim dionicama života, ili u pojedinim trenucima.

Vidiš Damaskine kako to se vraća. To kako Blizzard gleda na Nikolaja i tebe zbog Nikolaja nije drugačije od onoga kako ti gledaš neke od nas zbog Kroulija, jer smo ga nekad citirali i složili se sa njim u nečemu.

Etikete gospodo, etikete. (o ovome planiram posebno kasnije)

Zalijepite nekome etiketu "okultista", "antisemita", "jeretik", "adventista", "jehovin svjedok" i onda više ne vidite tu osobu već vidite samo svoje mentalne sklopove koje ste pridružili toj etiketi, u toj svojoj klasifikaciji koja je usvojena od strane vjerske zajednice, društva, roditelja. Ljudi ne vide druge ljude. Ljudi idu okolo i lijepe etikete i onda samo vide etikete. Lako je prepoznati one koji se tako ponašaju. Njima je u startu (kad npr. dođu na neki forum) najbitnije da svakoga klasifikuju (pravoslavac, adventista, jehov svjedok, okultista, katolik...) i onda na jedne zalijepe bitnu dodatnu etiketu "moj jaro" a na sve druge "protivnik". I samo krene da kopira tonu tekstova koje nije sam pisao, jer sa strane ima pripremljene dokumente sa nazivom "protiv adventista", "protiv jehovih svjedoka", "protiv bijelih medvjeda" u kojima je neko drugi iznio "argumente" u kojima pljuje po toj grupaciji. Ili ako ne kopira onda krene sam da ih piše, slična stvar, mada takvi pokazuju da imaju bar malo mozga, ali je sve to isto - mehanizovanost, uslovljenost, robotizovanost.

Mnogo bi bile bilo da pričamo o ovim stvarima (etiketama i kako djeluju na nas) i da se svi prepoznajemo u njima jer bi to bio pravi duhovni rad, sagledavanje sebe, analiza na svim nivoima, izgradnja; umjesto da se iznova i iznova vrte iste šuplje priče o krštenju, trojstvu, najboljoj vjerskoj zajednici, desetku i sve to kroz sočno omalovažavanje drugih, samouzdizanje, pametovanje hladnim srcem.

A što se tiče ove teme, Damaskin ako želi neka otvori ponovo temu o "Mislima o dobru i zlu" a ostali neka je ne kvare, tim prije što je na drugim temama već iznesen taj stav o Nikolaju. Nemojte kvariti teme, ako vam nešto zasmeta na jednoj temi i hoćete o tome raspraviti otvorite posebnu temu za to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 21:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ако ћеш успјети да задржиш Близарда,
радо ћу поново поставити тему.
Што се тиче мене ову читаву тему можеш обрисати.

Искрено да ти кажем, мени се не "враћа" ништа,
критика није упућена мени, већ лику владике Николаја,
којег и сами Јевреји јако цијене
(већ сам постовао говор представника
вјерске комисије Израела на помену в.Николаја у Жичи,
па да га не понављам овдје).

Није ми јасно да сами јевреји не схватају николаја као антисемиту,
а да Близарду то толико смета, да није од муке могао прочитати
нити једно његово дјело, већ је узео за "свету дужност"
да у томе спријечи и све остале који би читали Николајева размишљања.

Отворићу нову тему чим будем имао више времена,
а што се тиче Кроулија, могли би да отворимо посебну дискусију
гдје би анализирали чињенице везане за његов живот, биографију и писања,
али мој генерални став (као неког ко сатанисте јако добро позанје из прве руке) јесте да је он у сваком смислу погубан примјер,
Релативизовање ствари које круни у поређењу Крулијевих радова
са владиком Николајем је заиста најблаже речено чудно.
Нисам склон релативизирању и синкретичком погледу на свијет,
просто јер имам велико искуство са сличним религијама и покретима
(био сам и антропозоф и будиста и адвентиста прије крштења у православној цркви), и једноставно моје искуство свједочи да није баш све добро, већ да се напротив лутања у тим областима могу често (иако не обавезно) показати као фатална.

ПС Хвала на "комплиментима" и поређењима

Свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 22:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
meni je vladika nikolaj velimirovic bas super, a znamo jako dobro da kad je neko super uvijek se nadje hrpa onih koji ga mrze i lazu o njemu - to je takva klasika....

@Damaskin, nemoj se zato nervirati, takav covjek sam sebe "brani" i to je sasvim dovoljno :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 22:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

A što je tebi Damaskine toliko bitna promocija Nikolaja? Zar nema na ovom svijetu niko bolji i pametniji od njega, nego se ti baš zalijepio za... Sad da ne pominjem one njegove karakteristike.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 23:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Meni su i vladika Nikolaj i Damaskin bas super.

Neka vas cuva forumski andjeo :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 23:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Damaskin je napisao:
Ако ћеш успјети да задржиш Близарда,
радо ћу поново поставити тему.

Mislim da neće biti problema.

Damaskin je napisao:
критика није упућена мени, већ лику владике Николаја

Kritike koje jedni drugima upućuju su inače upućene liku/predstavi koji je neko stvorio o nekome. Neko se etiketira i svrsta u neku grupaciju pa se kritike upućuju po automatizmu, a da se taj čovjek ni ne poznaje. Pri čemu uz sve ima i dosta "akumulacije", psiholozi vjerovatno imaju termin za to, ako sam se ja sa nekim zakačio onda imam negativne emocije prema toj osobi i sve što ta osoba kaže ću filtrirati kroz te negativne emocije koje imam, i sve ću vidjeti lošije nego što jeste, i sve ću dočekivati tako da bih se zakačio za to i "vratio" toj osobi neke račune od ranije, da "kaznim" tu osobu zbog svojih negativnih emocija.

Šta da ja kažem da se divim Hitleru, pošto se on pominjao na ovoj temi. I tu stanem. Znači samo ta izjava: divim se Hitleru. Kako bi me ljudi gledali? Mogu pretpostaviti. A oni ne bi imali pojma na šta ja mislim. Na koji aspekt Hitlera mislim. A mogu komotno da dam takvu izjavu misleći na Hitlera kao državnika 30-tih godina koji je od uništene i oronule Njemačke stvorio silu koja je kasnije za kratko vrijeme pokorila pola Evrope. Digao je Njemačku iz pepela. Kao sreće da naši političari imaju te sposobnosti, pa da našu državu podignu nakon rata kao Hitler svoju nakon poraza i uništenja u 1. svjetskom ratu. Znači govorim o toj izlovanoj sposobnosti, ne o onome što je Hitler kasnije radio.

Poenta je da se ljudi hvataju za neke svoje ideje, predstave, etikete, i prebrzo sude, a ne gledaju na objektivnu stvarnost.

Damaskin je napisao:
Није ми јасно да сами јевреји не схватају николаја као антисемиту, а да Близарду то толико смета

Blizzardu smetaš ti, između ostalog :)
Reakcije uveliko zavise od toga ko ih je izazvao i kome ih upućujemo. Na forumu se lako može vidjeti "ko se ne voli" i može se vidjeti kako se odnosi prema toj osobi, vidi se da su komentari "obojeni" u to. Nekoj drugoj osobi bi Blizzard možda isto tako nešto napisao, ali ne sa istim stavom, ne na isti način. Svi se tako ponašamo. Ako sa nekim i nisi baš u sjajnim odnosima dijalozi sa tom osobom će biti "obojeni" u to.

Damaskin je napisao:
а што се тиче Кроулија, могли би да отворимо посебну дискусију
гдје би анализирали чињенице везане за његов живот, биографију и писања

Ne možemo mi analizirati činjenice oko Kroulija jer te činjenice ne gledamo na isti način. Na primjer činjenica da je Krouli proučavao (i koliko znam dosta dobro poznavao) Kabalu. Kako ćeš na tu činjenicu gledati ti a kako ću gledati ja i još nas par sa ovog foruma? Po meni je proučavanje Kabale dobar vid duhovne izgradnje, dok je drugima (vjerskim zajednicama) to okultizam i šta ja znam, ali nešto negativno. Isto važi za druge stvari. I šta onda nama u diskusiji vrijede činjenice kada mi na njih drugačije gledamo i kada ih drugačije vrednujemo?
Nema se šta pričati. Ja sam strogo protiv "šuplje priče", priče od koje učesnici nemaju duhovne koristi. Ako se neka priča/diskusija zasniva samo na neslaganju i na tome da svako drži svoju stranu onda je sve moglo proći i bez priče kada ona nije izazvala nešto novo, neke promjene. A većina diskusija ovde je upravo takva - šuplja priča. Pri tome ne mislim samo na to da se pričaju gluposti (mada ima i toga, i to ne malo) već na to da nikoga ništa ne mjenja, svi pričaju isto, svi se drže istog, svi napadaju isto, nema promjena, pa čemu onda priča? Zapita li se ko oko toga?

I priča o Krouliju bi bila takva. Ja nemam namjeru da branim Kroulija. Zašto bih? Istina o Krouliju je kod Boga, mi je nećemo promjeniti ovde na forumu. Nemam želju da pišem kada znam da to neće imati nikakvog efekta.

Krouli nije bio divan, krasan, savršen, bezgrešan. Niko nije. Ali kao što sam ovde rekao to što je on radio i neke stvari koja ja ne podržavam i koje ja ne bih radio ne znači da nije radio i dobre stvari i da nije pisao i dobre stvari i ja se neću ustručavati da to uvrstim u svoju duhovnu izgradnju. A vjerujem da je ovakav pristup imao baš Nikolaj Velimirović koji u "Molitvama na jezeru" piše pozitivno o Lao Ceu, Krišni, Budi, Zoroastru navodeći šta je od njih naučio u duhovnosti. To je on. Ali samo on. Ne svo (zvanično) pravoslavlje. Neko je rekao da kada bi pravoslavlje slijedilo ono što je Nikolaj pisao bilo bi puno duhovnije nego što je danas. I Nikolaj je "izvlačio" ono što je pozitivno i iz drugih izvora, sa drugih krajeva svijeta, iz izvora koje pravoslavlje ni ne podržava. To je duhovnost. Suprotno od toga nije duhovnost jer začahurenost nije duhovnost. Duh Sveti bježi od začahurenosti, zato je jedna osoba rekla da Duha Svetog više (skoro da) i nema u današnjim vjerskim zajednicama. Šta je Hrist rekao za svojstvo duha: "duh diše gdje hoće i glas njegov čuješ ali ne znaš odakle dolazi i kuda ide". Divno rečeno. Duh sam diše gdje hoće a ne gdje mu ljudi kažu, jer kažu: "ima ga kod nas a nema kod onih drugih". Ljudi ne komanduju Duhu. Duh je u ovom opisu kao vjetar, a ako vjetar uhvatiš u flašu i začepiš je on će se ustajati, neće više biti pokretan i osvježavajući. Izgubio je svoje osnovno svojstvo. A to rade vjerske zajednice, "nema istine i duhovnosti izvan onoga što mi učimo, Duh je samo naš i samo kod nas, a pogotovo ga nema tako kod onih....(x y z)..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2007, 00:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Damaskin je napisao:
(био сам и антропозоф и будиста и адвентиста прије крштења у православној цркви)

Opa, xexexexe, izgleda da nisam jedini ovdje koji je promijenio "religiju" nekoliko puta :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2007, 07:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:
Opa, xexexexe, izgleda da nisam jedini ovdje koji je promijenio "religiju" nekoliko puta :D

Svi smo mi pomalo prelivode... :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]