banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 18:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Mar 2007, 12:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Ewo, sestra teme Sindromu Hronicnog zamora.
Naime, ovo je cest poremecaj raspostranjem sirom planete, svojstven razvijenijim zemljama npr. USA koje neki nazivaju Prozak nation.
Znate onaj film Six Days, Seven Night kada Anne Heche i Harrison Ford padnu onim avionom na ostrvo... pa onda kada se ona boji leta i panici, a nakon nekoliko Prozak tableta pocne da pjeva i maltene uziva u letu...
E to vam je to.
Kod nas je, saznajem, takodjer rasprostranjen panicni poremecaj. Da pojednostavim... jednostavno si u momentu umislite da vam je lose i prouzrokujete napad panike da ce vam se nesto desiti. U principu, nije vam nista.

Problem nastaje kada se vas autonomni nervni sistem aktivira bez razloga. Na primjer, kada ste zarobljeni na visokom neboderu u pozaru, vas autonomni nervni sistem vas tjera da se borite. Srce brzo lupa, jer ce vam trebati vise kiseonika u borbi, znojite se jer vam tijelo treba hladjenje.
Ali sta kada se ovaj alarm aktivira sam od sebe, u pola noci dok spavate.. pa se probudite ko muva bez glave i ne znate sta bi od sebe? Jos nisam uspio naci sta je pravi razlog ovoga poremecaja? Psiholozi kazu da je cest kod osoba koje su u mladosti dozivili neke stresne situacije npr. da su zivjeli sa problematicnim roditeljima ili kod nas u ratu ako ste bili nesrecni moglo vam se svasta dogoditi.

Kazu da je knjiga "Bez Straha o Strahu, Panici i Fobiji" druga biblija za ljude koji pate o panicnih napada. Najbitnije je razumjeti sta je to i da vam zapravo nije nista, niste bolesni... dosta ljudi poslije citanja ove knjige vec uspijeva da se oslobodi, ali isto tako neki zavrse na Xanaxu ili Prozaku.

Ima li ko sta da doda?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 14:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Citiraj:
Kod nas je, saznajem, takodjer rasprostranjen panicni poremecaj. Da pojednostavim... jednostavno si u momentu umislite da vam je lose i prouzrokujete napad panike da ce vam se nesto desiti. U principu, nije vam nista.

Ovo je svako doživio ili bar vidio.
Kada sam u gužvi umislim da će mi biti loše ali se na vrijeme suprotstavim tome i počnem da mislim na druge stvari.
Isto tako jei sa tremom; od treme neki ljudi dobijaju čak i nagon za povraćanjem ili nagonom da idu u wc.

A o hroničnom umoru sam čitala, da postoji ali da je malo istražen. Stalni umor, nekoncentrisanost, bolovi u mišićima itd.

Ko zna, možda je problem na ćelijskom nivou.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2007, 14:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kad bi samo znali koliko ljudi pati od anksioznosti, depresije, fobija, poremecaja licnosti.... psihoterapeiti psihijatri su prezaposleni u BL, samo sto je ovo ovdje balkan pa se sve cuti o tome.
Pitajte u apotekama koliko dnevno prodaju anntidepresiva i anksiolitika... antipsihotika.... puuuuno. A koliko samo se ljudi lijeci po internim odjelenjima od kao srcanih mana, a nisu otisli pravom doktoru jer su zapravo zdravi ali su anksiozno-depresivno poremeceni pa im se desava sljedece:
Simptomi napada panike su:
-brzo, uzlupano srce
-gubljenje daha
-bol u prsima
-crvenjenje i znojenje
-osjećanje bolesti
-trešnjama ruku ili cijelog tijela
-osjećaj bolesti
-smetenost
-suha usta
-potreba ići na zahod
-osjećaj slabosti.
Iskustvo može biti tako neugodno i intenzivno da bolesnik često misli da proživljava akutni srčani udar. Neke osobe osjećaju reakcije svog tijela tako izraženima, ekstremnima i van kontrole da imaju osjećaj da su tek promatrači cijele situacije.
Iako ne opisuju nešto poput "van tjelesnog" iskustava, oni opisuju osjećaj kao da su postali izdvojeni od onoga što događa - kao da je cijela situacija postala previše nestvarna. Ova pojava se odnosi na pojam "depersonalizacije". Iako ova pojava može izgledati kao rasterećenje i olakšanje od paničnog napadaja- pojava depersonalizacije čini je u biti još gorom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2007, 16:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
Prilicno rasprostranjeno stanje, kazu da su rane dvadeste najcesce doba kad se ispoljavaju simptomi koje si opisao. "Sarene pilule" su prvo sredstvo koje se daje, ali ja pitam do kad? Da li se moze predvidjeti do kad ce neko biti na tome, ili ce citav zivot biti na tome? U jednom razgovoru sa jednom psihijatricom, ostala sam bez odgovora kako pomoci mladim ljudima, jer ona jedino i iskljucivo vidi rjesenje bas u tabletama, pri tom ne priznaje nikakve radionice u smislu grupnih terapija, razgovora ili vec cega...Ovakvo sta ne obecava velike pomake...Sa druge strane, cini mi se da ni ljudi koji imaju problema ove vrste bas ne zele o tome pretjerano da pricaju, sto u sustini i jeste jedan od obiljezja ovih problema...

Ne znam da li kod nas postoje ljudi koji ne rade za velike novce sa onima kojima je pomoc potrebna u prevladavanju ovakvih problema (opet mislim na grupne terapije, ne na medikamente), ako nema, krajnje je vrijeme da se zapocne jedna takva akcija, jer drustvo nam previse brzo ide prema dolje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2007, 21:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
da,nazalost i mi postajemo prozac nacija,zalosno je sto i kod nas psihijatri sve rjesavaju lexiliumom i amizolom :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2007, 21:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:
da,nazalost i mi postajemo prozac nacija,zalosno je sto i kod nas psihijatri sve rjesavaju lexiliumom i amizolom :-?

Kako koji, ne bih ih bas swe u isti kos gurnuo... to koliko ces se ti osloniti na tablete je do tebe, tablete su samo pomoc mala da se lakse prodje kroz krize tokom terapije. Pored psihijatra i ti sam moras da radis na trazenju uzroka i rjesenja problema....
Slaba je kontrola u apotekama, ja sam zivi svjedok da se lako moze doci do anksiolitika ili antidepresiva bez prave kontrole da li zaista imate validan recept ili ne.
U Srbiji je recimo u tako nesto nemoguce, tako barem cujem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2007, 09:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
Da tu si u pravu...zaista se lako moze doci, provjere su minimalne ili ih gotovo i nema...kriza tokom terapije, ok, ja pitam jos jednom, koja je to terapija? Da covjek zna u cemu je stos ne bi se ni nasao u toj situaciji, znaci potrebna je pomoc da tako kazem treceg lica, ko ce da navodi na puteve i putice (nisam ovo dobro rekla, nisam mislila na to da neko rjesava ili nudi konkretno rjesenje...).
Pitam, gdje postoji tako nesto ovdje u ovom gradu a da nije ekstremno skupo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2007, 10:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

veca_vestica je napisao:
Da tu si u pravu...zaista se lako moze doci, provjere su minimalne ili ih gotovo i nema...kriza tokom terapije, ok, ja pitam jos jednom, koja je to terapija? Da covjek zna u cemu je stos ne bi se ni nasao u toj situaciji, znaci potrebna je pomoc da tako kazem treceg lica, ko ce da navodi na puteve i putice (nisam ovo dobro rekla, nisam mislila na to da neko rjesava ili nudi konkretno rjesenje...).
Pitam, gdje postoji tako nesto ovdje u ovom gradu a da nije ekstremno skupo?

Na zalost je skupo, prilicno, srecom ne tako kao na zapadu... ali za nas standard previse ... problem je sto u toku psihoterapije mora da se redovno radi, barem jednom sedmicno ... prosjek jedne sesije je od 30-40KM pa vi sracinajte koliko je to para, neko se lijeci mjesecima, godinama.... e zato ljudi pribjegavaju, odnosno vise se oslanjaju na tablete, jer su jeftineje, pokupis recept negdje i kupis bombonica i dekas kad uhvati kriza.... ne valja ali sta da se radi, zdravstvo je kod nas katastrofa, a pogotovo "mentalna higijena" o kojoj ja mislim da niko i ne razmislja ozbiljno ...
Ima dosta doktora i psihologa koji se vec dugo bave ovim modernim bolestima, da ne kazem strucnjaka koji su o ovakvim poremecajima poceli da uce jos prije 10-20 godina kada se kod nas uopste nije ni postojala dijagnoza za to.
Nek nam je Bog na pomoci....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2007, 12:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
govorim o svom licnom iskustvu kad mi je psihijatrica sa zvucnim imenom i titulama,sve po preporukama postavila dijagnozu anksioznosti nakon 2 min razgovora,pa prodavacica mi vise posveti vremena kad biram boju karmina i dala sepet ljekova,na kontroli je bila ista prica i tad sam digla ruke od istih ,iako sam i ja radila kao med radnik i "sjela sama sa sobom"i vratila zivot na pravu traku..moj problem je bio bezazlen,ali koliko ljudi sa stvarnim dijagnozama nemaju adekvatnu pomoc jer prije svega ipak je ovo balkan pa sta ce selo reci ako ides psihologu ili psihijatru,druga stvar je sto su nam ljekari bahati i nemaju adekvatan pristup pacijentu a treca stvar u gotovo svakoj apoteci mozes kupiti sve kao sto kruh kupujes sto je jezivo...
sasvim slucajno sam upoznala dva divna mlada covjeka ,psihologa koje svima mogu preporuciti mr Igor Krnetic i David Zoric

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2007, 15:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Znas sta je najgore od swega toga ... sto kod nas ljekari opste prekse ne poznaju farmakologiju, pa subdoziraju pacijente masovno... propisuju im neke smijesne doze koje ljudi piju godinama bez ikakvog efekta.
U Hrvatskoj ti je masovno subdoziranje Xanax-om i sto je najjgore, masa mladih, veoma mladih ljudi ga uzima po potrebi sto je suprotno od nacina primjene i doziranja.

Ja zna, jednog dobrog doktora koji je donio u BL dijagnozu "panicni poremecaj" prije 10 godina... prije njega se nije ni znalo za to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 00:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Ovo su veoma skakljive stvari. Stavljanje i nabrajanje ovih simptoma u jedan kos je malo "preuopsteno". Zato sto pristup mora biti INDIVIDUALAN. jer ljudi su individue.

Sve to, u sustini, moze imati i organsko porijeklo, pa se postavi mentalna dijagnoza pogresno. Primjer: Ja ima sve navedene simptome u PMS-u kad poskakuju hormonalni nivoi, gore-dole... znaci endokrina priroda.. pa onda krene posljedicno.. lupanje srca, hipotenzija ( ovo daje osjecaj "nestvarnosti ili nepostojanja" izgubljenost, smetenost itd...

Ja sam isto bila kod jednog psihologa, jer sam mislila da sa mnom nesto nije u dure.. covjek se zove Mladen Markovic ( toplo preporucujem, divan covjek.. radi u Boriku).. Kad sam mu rekla da nekad imam osjecaj slabosti, da cu se srusiti ili da cu poluditi , ON kaze : " Cim nesto s tijelom nije u redu, odmah imamo osjecaj ili da cemo poluditi ili umrijeti". Sve u svemu, od svih mogucih mentalnih problema koje sam ja sebi sama pripisala, on je rekao samo da se bacim u akciju i da nesto radim, da se na nesto fokusiram. Moras ostati aktivan i prazniti energiju, inace krene visak adrenalina da te puca gore-dole. Naravno da je idealno da radis ono sto volis, ali ako toga nema, onda voli ono sto radis.

Isto tako, adekvatan nacin razmisljanja, primjeren tvojoj licnosti i drustvenom polozaju, moze uveliko pomoci stabilizaciji.

Sve u svemu, nikakve lijekove on nije ni spomenuo, kamoli preporucio. To rade nasi dragi psihijatri, jer tako na najkraci nacin ( u roku od 3 minute) mogu da zarade 30 KM za svoj "strucni" pregled :D Znam lika kojemu je trebao papir od psihijatra da nije dobar s glavom, za neku odshtetu, ili tako nesto.. ode on kod te neke psihijatrice, a ona njemu kaze sledece " Napisacu ja tebi sta god ti hoces, samo ako ces ti meni dobro platiti" Toliko o doktorskom moralu :wink:

Dakle tijelo se mijenja, njegov nervni, misicni i endokrini sistem i sastav se mijenja kako godine prolaze.. i onda i na obicnu upalu grla sasvim drugacije reagujemo, nego kad smo, recimo, bili, mali.. Eto ja sam provalila da je moj problem niskog pritiska, to su bili napadi hipotenzije, davao simptome veoma slicne gore navedenim.
Naravno da ovakve simptome mogu pokrenuti i niz stresnih zivotnih situacija i egzistencijalnih problema. Ali ako je s tijelom sve u redu, ako je zaista u top formi, ne moze njega tek tako to izbacivati iz shina...

Svako je individualan.. pa nek sam sebe ispituje, to je najbolje.

Naravno da je tu jedan interaktivni odnos.. tijelo-psiha-tijelo..itd itd

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2007, 18:18 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 09 Avg 2007, 17:57
Da li je neko koristio kapsule kantariona?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]