banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 00:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Jul 2007, 20:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Neki dan sam na ulicnom sajmu kupio gore spomenutu knjigu, ranije sam cuo za nju a i Hawkinga gotivim pa sam pljuno 11 maraka da je uzmem.
Ima zanimljivih stvari, a ovo je neka vrsta skracene, pojednostavljene verzije Kratke istorije vremena, koja je bila hit 80-ih, a uz to je dopunjena novim naucnim saznanjima

Stivo se tice nastanka svemira, crnih rupa, crvotocina i putovanja kroz vrijeme...

Pa samo kratki odlomak...

"putovanje kroz vrijeme je moguce. Relativnost pokazuje da je moguce napraviti vremeplov koji ce naciniti skok naprijed u vremenu. Danas jos uvijek nemamo tehnologiju potrebnu za ovakav poduhvat, ali to je samo pitanje tehnickog napretka, znamo da je to moguce uciniti. Sjeli biste u vremeplov , on bi bio lansiran, potom bi brod/vremeplov ubrzao do brzine bliske svjetlosti. Neko vrijeme biste njime putovali, pa bi se on zatim vratio natrag. Citav proces cete provesti u vremeplovu, a kada izadjete, vidjecete da je na Zemlji proslo vise vremena nego sto ste vi izmjerili. Doputovali ste u buducnost.
Sa povratkom curik je malo zeznutije, da ne kucam dalje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 20:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I jos ovo

Teorija relativnosti kaze da raketna snaga potrebna za ubrzanje svemirskog broda postaje sve veca kako se priblizavamo brzini svjetlosti. Za ovo postoje eksperimentalni dokazi, ne sa svemirskim brodovima, vec sa elementarnim cesticama u akceleratorima cestica kakav je onaj u Fermi labaratoriju Evropskog centra za nuklearna istrazivanja (CERN). Mozemo ubrzati cestice do 99.99 procenata brzine svjetlosti, ali koliko god dalje snage dodavali, ne mozemo savladati barijeru brzine svjetlosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 21:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Ta je knjiga bas zanimljiva; o slozenim stvarima govori jednostavno (koliko o tim stvarima moze da se govori jednostavno). Davno sam je citala, ali sjecam se da mi je bilo super sto je Hoking napisao da nije cudno sto ne mozemo lako da pojmimo cetvrtu dimenziju, da zapravo vrlo cesto i on sam ima problem s tim. (ustvari, ne znam je li to iz Kratke povijesti vremena ili iz Crnih rupa)
Ponekad je sve to previse apstraktno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 21:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Danas sam slucajno u jednim novinama naisla na jedan clanak o njemu. Jaka licnost.
Evo nesto o njemu u slucaju da neko ne zna kome se radi:

Stephen William Hawking (Oxford, 8. siječnja, 1942.), britanski je teoretski fizičar.

Završio je studij fizike na Sveučilištu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije obranio na Sveučilištu Cambridge. Već 1974. postao je članom Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu. Danas je profesor matematike na Lucasovoj katedri Sveučilišta Cambridge, istoj onoj katedri na kojoj su nekoć predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Poznat je po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, te po popularnim pisanim djelima, u kojima iznosi svoje teorije o svemiru općenito. Tu se ubraja i znanstveni bestseler "Kratka povijest vremena" (A Brief History of Time), koji je zauzeo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa i tamo se zadržao rekordnih 237 tjedana.

U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potpuno nepokretan, u kolicima, vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa s okolinom komunicira jedino uz pomoć kompjuterskog sintetizatora glasa. Srećom, bolest ne oštećuje njegov mozak tako da se uspješno nastavlja posvećivati svom teoretskom radu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2007, 12:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Frieda je napisao:
(ustvari, ne znam je li to iz Kratke povijesti vremena ili iz Crnih rupa)

Imam i Crne rupe i bebe vaseljene, mozda za nijansu cak i zanimljivija od ove prethodne, posto ima i kratki biografski dio, a i intervju na kraju. Ali i jedna i druga imaju dijelova koje mogu shvatiti samo malo veci mozgovi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2007, 14:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Ja sam nedavno dobio na poklon "Svemir u orahovoj ljusci". Iako je još nisam pročitao, čini se da je jako dobra jer je detaljno ilustrovana. Kao slikovnica. ;)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]