Zadnji Album koji je vukao stvari naprijed je bio Load. Na Reload-u (album sa b-tracks) je već nestalo Fuel-a. Zadnje što sam uopšte osjetio od Metallice su obrade Turn the Page, Astronomy i Loverman.
Pogledao sam The day that never comes. Yugo. Simpatično. Muzika - Metallica kliše, ponovo upakovan. Nemam želju da ga slušam. Kao što nemam želju da slušam ičije lažne i plitke frustracije. Čim neko od tih bogatih seratora (ne isključivo Metallica, nego svi ti tobože napaćeni zapadnjaci koji se šatro lišavaju negativne energije preko muzike (čitaj - al u kurcu!)) počne da nešto sere, čim digne glas kao on nešto ima pametno da kaže...naježim se i pomislim kako mi je drago što smo sada tako daleko i što više nisam emotivno vezan za svako govno koje poseru, svaki album koji izbace.
Za mene je Metallica bio bend uz koji sam naučio svirati. Alfa i Omega. Danas za mene Metallica nije više ništa ni sveto, ni magično. Kao da gledam bend iz komšiluka. Dapače, smaraju time kako se vraćaju korjenima, kako je ovo nešto novo, ono duboko iskreno, samo za fanove, nečuveno, kako su prošli kroz krizu koja ih je još više ojalčala učvrstila...znači kad vidiš cd u izlogu, prvo se pokloni i zahvali Bogu što imaš tu čast da ga vidiš...ALO!!! BULLSHIT!!! Najbolje da ništa ne govore o novim albumima. Ionako je to sve komercijalna podvala za klince, za one koji još nisu prežvakali njihove žvake i nisu skontali da je to sve samo "lutka na baterije, koja je bez baterija kao i svaki drugi beživotni predmet".
St. Anger zvuči moćno uživo na turbo razglasu? Vjerujem, kao i 100 drugih stvari, drugih grupa, samo zašto ne zvuči tako dobro kod mene na pc zvučnicima? Jesu li u pitanju muda ili sama pjesma? Čemu težimo, šta tražimo od muzike? Nakon 25 godina sviranja još je dovoljno odvrnuti do daske i ekstaza? Avaj!!!
Zaista ne mogu vjerovati da uživaju u sviranju tako predvidive muzike i nakon skoro 30 godina slušanja iste. Pa oni mora da su roboti! Nisu roboti. Oni su muzički biznismeni. Prave muziku koju ne žive. Nisam protiv distorzije i žestokog zvuka, naprotiv. Ali mislim da "samo onaj koga boli ima pravo da urla i da viče". Metallicu, ne boli ništa. Njih, da se tako figurativno izrazim, boli kurac.
A stara slava, Justice, Puppets, Lightning, Kill 'em all... stara slava pa šta?
Sting i U2 su pošteniji. Oni barem ne prenose vlastiti lažni bijes i frustracije na publiku. Oni žive kao u bubreg u loju i muzika je odraz njihovog načina života.
Ne znam zašto ovo napisah uopšte, kao da će to nešto promijeniti kod vas ili kod mene...neće.
Slušajte ono što volite i nemojte se obazirati na ono što drugi pričaju. Slušajte ili ne slušajte, radi sebe.
Hvala na pažnji!
_________________ meet me on the other side where as a rose I will wake though blind I'll follow every step you take...
|