Ako si u vremenskoj frci bolje otiđi na neki jači forum pa tamo pitaj jer ima više kompetentnijih osoba. Preporučujem
http://www.benchmark.co.yu/forum/
Tamo imaju poseban podforum samo za ploče i procesore, usput to je vjerovatno najjači domaći forum o hardveru, softveru, overkloku.
Ja hardver ne pratim već neko vrijeme ali po onome kako su stvari prije stajale ja bih uzeo AMD jer nudi više za manje para. E sad, nedostatak je što se više grije a prije je bilo problema i sa pločama i čipsetima ali to je do danas ispeglano i radi OK.
Čujem da se Pentium 4 dosta grije.
Evo baš maloprije sam čitao test ploča u PC Play-u i kaže ovako:
"No što testirati? Iako se u zadnje vrijeme nekako forsira kombinacija Pentijum 4 i DDR, pretjerano zagrijavanje ovih procesora i nezadovoljavajuće performansi i kod proca za 8k kuna isključuju ovu kombinaciju. P4 i RDRAM su totalna pušiona, a SDR ploče nema smisla testirati."
I znaš šta su se odlučili da terstiraju?
AMD procesora sa DDR memorijom
Ja sam i ranije čuo da se P4 dosta grije pa mi je to bilo čudno jer Intel važi za hladne a AMD za vrele procesore.
Mada kažu da je Intel pouzdaniji (ili je bar to prije bio) pa ako neko ima dosta para i misli se baviti nečim profesionalnijim onda je bolje da uzima Intela.
Stvarno ne znam kako sad stvari stoje sa novijim AMD i Intel procesorima i pločama po pitanju
odnosa performansi, cijene, pouzdanosti, grijanja.
Mada u suštini, ti ćeš vjerovatno biti zadovoljan sa bilo kojim jer ne vjerujem da će ti trebati za neki strogo ozbiljan rad u kojem će ti trebati svi atomi procesorske snage.
Šta god da odlučiš gledaj da uzmeš dobru ploču jer kako rekoše u ovom testu: "Matična ploča je najvažnija komponenta računala i jao si onom tko se usudi zanemariti ovu komponentu."
P.S.
Vader ne snosi nikakvu odgovornost ako Ulrich na njegovu sugestiju uzme AMD a on potom ne bude radio kako treba