che.guevara je napisao:
"Ovo je za ljude koji su navikli da koriste Vim. Ako niste koristili vim, ne poku¹avajte da shvatite poentu ..."
Haha, bas tako. Da budem fer, izgleda da isto vazi i za Emacs. Ja samo znam da sam skoro predao pismeni prije par mjeseci sa par ":w" na tih 10-ak stranica.

che.guevara je napisao:
Pa sad, ja mislim da treba znati iz konzole, ali dobro je imati i neki IDE. Beans, Eclipse - svejedno.
Zdravo je znati snaci se u "golijim" editorima. Ja se cesto vrtim po Linux/BSD masinama na kojima je vim uvijek instalisan, pa mi je vrlo drago da sam nesto vjest u njemu. Takodje znam par osnovnih komandi u nano-u, jer neki bazicni sistemi stizu bez vim-a, (npr. Gentoo, pa je zgodno da mogu na brzaka da editujem neke config fajlove prije nego sto instalisem vim).
S' druge strane, IDE-ovi imaju svoje prednosti. Ja sam neko vrijeme koristio Eclipse za Javu na faksu, i nisam se previse navikao prije nego sto sam poceo vim koristiti (projekti nisu bili dovoljno kompleksni da obavezuju IDE), ali mi je uvijek bilo korisno da mogu vise fajlova otvoriti u isto vrijeme u istom prozori (tab-ovi moji dragi). Na Windozeru mi je isto vrlo vrlo korisno ako IDE ima konzolu, jer uopste nisam ljubitelj MS-DOS (Prompt)-a.
Sve zavisi od vrste programiranja kojom se ko bavi. Za godinu dana PHP-a ni jednom mi nije zatrebao IDE, a nakucao sam se podosta (u svom ne-tako-skromnom misljenju). Neko ko pise kompleksniji OO kod ce znati cijeniti sve dzidza-midze koje se mogu naci u Eclipse-u, NetBeans-u, itd.
(Ajoj, jesmo u Off-Topic zaglibili.

)