banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 23:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Tarifa
PostPoslato: 22 Jun 2007, 11:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
Moze li neko da mi objasni pojam "tarifa" u crkvi.. Nisam ucio vjeronauku i mozda nisam dobro upucen, ali ja koliko znam, ne postoji tarifa za krstenje, vjencanje, osvestanje... vec iskljucivo ukoliko neko zeli moze da daruje crkvu.

Ne mogu da vjerujem da pojedini svestenici traze unapred da se uplati odredjeni iznos, pa da bi obavili crkvenu sluzbu. Dali to znaci da ukoliko covjek nema 50 KM da plati tu tarifu, da u tom slucaju ne moze da krsti dijete..?

Jel moze negdje da se prijavi takav slucaj?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 11:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Ja ovakve prihode crkvenoj ekonomiji vidim kao ostala trzista - proporcija izmedju potraznje i ponude. Ima vise potraznje - skace cjena.

Pokusavam..., ali ipak mi je tesko shvatiti zasto se ljudi zale za crkvene usluge, da moraju platiti jednu (ne)odredjenu cjenu. Jednostavno je to - uzmi ili ne. A sad, ko hoce da ide u ritmu "mode" neka izvoli, jer... ne mora se ni vjencavati (a kamoli crkveno), ne moraju se krstiti djeca,... samo nikad necu razumjeti zasto nam naplacuju sahrane jer mora se umrijeti.

Pojavila se moda, religiozna. Ne mora se uci u njen "zacarani krug". Ili su ljudi, sljedeci je, drustveno prihvatljiviji u svojoj okolini?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 13:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

NebeskaKrila je napisao:
Pokusavam..., ali ipak mi je tesko shvatiti zasto se ljudi zale za crkvene usluge, da moraju platiti jednu (ne)odredjenu cjenu. Jednostavno je to - uzmi ili ne. A sad, ko hoce da ide u ritmu "mode" neka izvoli, jer... ne mora se ni vjencavati (a kamoli crkveno), ne moraju se krstiti djeca,... samo nikad necu razumjeti zasto nam naplacuju sahrane jer mora se umrijeti.

Prijatelju,

Uzimanje novca nije crkvena usluga. Hoces da kazes da onaj koji moze da pokloni crkvi 1000 KM ima veca prava i vise vjeruje u boga od onoga koji moze da pokloni 10 ili 20 KM? Vjerovanje u boga nije pomodarstvo. Ja sam rodjen i odgajan u jednom drugom sistemu u kojem nije bilo vjeronauke, ali to nije moja krivica ni greska. To sto ja vjerujem u Boga i postujem ga i nastojim da zivim po njegovim pravilima, to je moja licna stvar. Ali ako nemam 50 KM to onda znaci da, prema nekim svestenicima, ne mogu krstiti dijete...? Ne zelim da gresim dusu i ne mislim i ne govorim da su svi svestenici isti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 13:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Vjera i ekonomska imucnost ne bi trebale da idu u korak. Medjutim realnost je drugacija, na zalost. Npr. prije dobiju crkveni razvod braka osobe koje su slavne/ekonomski imucne.

Ti bi se osjecao, kao otac i kao vjernik, frustriran ako ti se dijete ne krsti?

I ja sam odrastala bez vjeronauke, vidjela zemlje sa razlicitim vjerama i ne znam sta da ti kazem, osim jeste izbor je lican. Mada su sve vezane za ekonomiju i polozaje u drustvu, daju zeleno svjetlo za to. Jasno ces to vidjeti u Banjaluci u vjerskim radnjama gdje je vjera i politika... u istom kosu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 15:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Јави се на пп да закажемо крштење
неће бити никакве тарифе.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 15:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Које фолирање :mad: Човек ће да направи трандибал, да скрка паре на тоне пића ића, лупа, да да на музику, али зато немој случајно да му неко нешто тражи да да за Цркву, јер то је слободно, најбоље да њему Црква снесе трошкове славља :angel:

Таква питања не постављају верници, него потрошачи...
А ложе их суботари који су против тога , а сваки месец дају 10% свој секти.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 15:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

TBPTKO je napisao:
Које фолирање :mad: Човек ће да направи трандибал, да скрка паре на тоне пића ића, лупа, да да на музику, али зато немој случајно да му неко нешто тражи да да за Цркву, јер то је слободно, најбоље да њему Црква снесе трошкове славља :angel:

Smatram tvoju izjavu izuzetno glupom.

Igrom slucaja ja imam da darujem crkvi trazenu sumu za krstenje, ali uzimam u obzir, primjera radi, mog kuma koji nije u istoj ekonomskoj situaciji kao ja. Ja cu svoju crkvu darivati - kao sto sam to cinio i nebrojeno puta do sada, ali mi nece neki svestenik odredjivati koliku cu ja sumu novca da dam.

A nisam subotar ni sektas, vec pripadnik srpske pravoslavne crkve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 15:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Никад нигде нисам чуо да некоме није крштено дете, јер није имао пара да плати попу. Исто тако да је неки поп тужио верника, јер му није платио.
Ти да си члан СПЦ не би ово износио на форум, него би отишао свом свештенику. Могу мислити шта причаш по улици... :wink:

Е, паметњаковићу :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 22:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

TBPTKO je napisao:
Никад нигде нисам чуо да некоме није крштено дете, јер није имао пара да плати попу. Исто тако да је неки поп тужио верника, јер му није платио.
Ти да си члан СПЦ не би ово износио на форум, него би отишао свом свештенику. Могу мислити шта причаш по улици... :wink:

Е, паметњаковићу :roll:

Iz tvojih rijeci vidi se da si ti jedan uman i obrazovan covjek. Zbog takvih kao ti vjerovatno je i narusen ugled casnih i postenih svestenika SPC.

Svoju crkvu i svoju vjeru sam uvijek branio od drugih nevjernika. Izgleda da je doslo vrijeme da je branim i od takvih kao sto si ti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 22:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Немој више бранити на тај начин :lol:

Тарифа је била и у Краљевини

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 23:27 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
TBPTKO je napisao:

koji si ti mamlaz. :D svi ti lice na subotare ako malo razmisljaju svojim umom. stvarno nemam sto drugo reci.

arhitekta, mozda ne primaju platu od Crkve, drzave, pa na taj nacin i oni moraju nekako prezivljavati. da, problem je taj sto ta "tarifa"nije ista, onda bi bilo vjerovatno lakse.

tvrtko, vec sam ti jednom ponovio da ti subotarski svestenici takodje daju 10%. e sad bi volio znati koji to svestenik SPC naplati tarifu za svoje sopstveno dijete kad ga krstava.(samo postavljam pitanje bez arogancije)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 09:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Kratko i jasno - cestitam ti Damaskin.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 12:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Alo, momci, kakvo je ovo vredjanje ? Ko je mamlaz i glupan ?

Svaka cast na toleranciji, toliko govori o vama. :P

Poenta u 10% je da svaki vernik da otprilike od 2.500 dinara mesecno po prosecnoj plati u Srbiji, sto mu dodje, brat bratu 30.00 dinara godisnje. I glupo je sad da im se ekstra traze pare, iako se daje i poseban prilog , pomaze misija, kupuju knjige, placa pretplata....
Dok ovaj jauce sto mora da jednom u zivotu da 2.000 dinara.

Daju i pravoslavni svestenici svojoj Crkvi, i svaki radi oko crkve i doma, a mnogi kumuju pri osvecenju i daju lepe priloge.
Niko ne krstava sam svoje dete nego zove vladiku i kolege.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 17:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Samo za informaciju,

Danas sam izvrsio krstenje u manastiru Krupa na Vrbasu. Predlazem svakom ko zeli da posjeti taj manastir i da vidi kako bogosluzuju dva cestita monaha, Otac Savo i Otac Ilija.

Naravno, tarifa ne postoji.

Svi prisutni su prisli oltaru i darivali su svoju crkvu prema svojim mogucnostima.

Zelim svako dobro cestitim otcima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 17:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
:cheers:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 17:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
arhitekt je napisao:
Samo za informaciju,

Danas sam izvrsio krstenje u manastiru Krupa na Vrbasu. Predlazem svakom ko zeli da posjeti taj manastir i da vidi kako bogosluzuju dva cestita monaha, Otac Savo i Otac Ilija.

Svi prisutni su prisli oltaru i darivali su svoju crkvu prema svojim mogucnostima.

Нека је свето крштење на здравље и на спасење,
и нек вам Господ подари сваки благослов и духовну радост!
Нека вам овај дан буде благословени темељ вашег духовног узрастања у Христу Господу!

На многаја љета!

"Јелици во Христа крестистесја,
во Христа облекостесја! Алилуја!"

(Ви који се у Христа крстисте, у Христа се обукосте! Алилуја!)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 18:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Неће Србин у ред, па то ти је :wink:
колико сте горива потрошили од БЛ до Крупе и назад ?

Кад се то дете буде венћавало ваља вам ићи по крштеницу у манастир.
И да ли ће вам ти дивни монаси доћи у дом да свете водицу, хоћете ли код њих однети жито за Славу, кога ћете звати, за не дај Боже, смртни случај ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 23:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Sto je ovaj TVRTKO neki pakosnik, sacuvaj Boze! I ono sebe naziva hriscaninom?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 09:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
TBPTKO je napisao:
Неће Србин у ред, па то ти је :wink:
колико сте горива потрошили од БЛ до Крупе и назад ?

Кад се то дете буде венћавало ваља вам ићи по крштеницу у манастир.
И да ли ће вам ти дивни монаси доћи у дом да свете водицу, хоћете ли код њих однети жито за Славу, кога ћете звати, за не дај Боже, смртни случај ?

Ti stvarno nekad žešće lupetaš!

... ili prosto ne možeš prihvatiti činjenicu da nekad nisi u pravu...

U svakom žitu ima kukolja, a ti malo razmisli na tu temu...

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 10:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
arhitekt je napisao:
Samo za informaciju,

Bila sam u manastiru. I manastir i svestenik koji tamo 'radi" su super. :angel: :angel: Svaka cast.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]