banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 22:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 14:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
A hriscanstvo (medju ostalim) nije pagansko??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 15:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2006, 11:53
Utopija je napisao:
A hriscanstvo (medju ostalim) nije pagansko??

Hriscanstvo je nastalo iz judeizma koji je maksimalno bio odvojen od bilo cega sto je vezanio za pagansku religiju. Tu praksu su nastavili i Isus i apostoli. To sto katolicanstvo i pravoslavlje imaju toliko toga paganskog u sebi pokazuje koliko su oni zapravo otpali od Boga. Ipak protestanski pokret je nestao kao potreba da se hriscanstvo ocisti od paganstva.

Pravo Hriscanstvo ne treba u sebi nositi nista sto je misticno i simbolicno jer je poruka jevandjelja jasna kao dan onima koji vjeruju u silu otkupiteljske zrtve Isusa Hrista.

NESTO MALO O MENI:
http://www.mladen.iwarp.com

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 15:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Zvijezda Sjevernjača i Venera (Danica) su različita nebeska tijela. Mada to nije bitno.
Bitno je da su sve biblijske priče jako lijepe priče, ali su upravo to, priče! A svaka vrijedna priča ima u svojoj pozadini srži suštinu u koju treba proniknuti i shvatiti je. Sukob između Boga i Đavola nije se desio na nikakvom nebu, taj sukob je u Čovjeku a svaki iole vrijedan sveti spis a i svaka priča proistekla iz narodnih predanja, iz kolektivnog nesvjesnog, govori upravo o tom sukobu i ukazuje na pravi put, a do onog ko čita je da li će željeti to.
A svako bukvalno shvatanje tih priča (pa i doživljavanje Boga i Đavola kao stvarnih likova) ne vodi daleko. Isto tako, iznošenjem dokaza na osnovu implikacija i svojevoljnog tumačenja može se dokazati apsolutno sve.

Ali to nije tema današnje emisije :D
A mislim da tema o đavolu postoji negdje na forumu.

Uglavnom kao što je više puta naglašeno pentagram nije simbol đavola i satanizma (osim onog obrnutog u koji je neko na silu uglavio glavu jarca a o tome je takođe bilo riječi).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 15:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Eh, još nešto.
Zna li neko gdje u gradu može da se kupi privjesak pentagram, na ovaj fazon:
Slika

Tražim već dugo kod onih likova što prodaju privjeske u parkiću ali nikad nisu imali.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 16:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Sto se tice nebeskih tjela moram provjeriti, pisao sam napamet jer znam da sam negdje to citao. U svakom slucaju se radi o Luciferu.

Nebih se slozio da ovde nije rjec o djavolu jer se ovde prica o njegovom simbolu.

Sto se tice Borbe izmedju Hrista i sotone, istina je da se ona prvenstveno odvija u srcu svakog covjeka. Ali to je samo jedan dio. To je mikro kosmos te borbe. Ali i u makrokosmosu se odvija vidljivi manifest toga rata. Kada Isus bude ponovo dosao i unistio grehom ispunjenu zemlju to nece biti neka borba koja ce zahvatati samo ljudska crca vec ce dovesti i do prirodnih i fizickih promjena.
Praktican primjer je unistenje Sodoma i Gomora. Bog se borio sa sotonom za srca tih ljudi ali kada vise nije vredjelo on je unistio greh na vidljiv nacin.

A ni to nije istina da su Biblijske price samo mitovi, to su dogadjaji koji su se zaista dogodili u istoriji arheologija ih je potvrdila:
http://www.biblija.cjb.cc/arheologija.htm

Sto se pentagrama tice zanimljivo da se uvjek pojavljuju isti simboli koji imaju skrivene poruke.
Pentagram simbol zvezde koja nosi svetlo- Biblija to razotkriva u imenu lucifera.
Zmija simbol znanja- biblija govori da je sotona taj koji se prestavio kao onaj koji zna znanje prevarivsi Adama i Evu da ce postati kao Bogovi ako prekrse Boziju zapovjest.
Sunce kao simbol zivota- opet simbol sotone kao svetlonose.
U svim paganskim religijama postoje ovi simboli. Oni su prestavljeni kao nesto pozitivno. Medjutiv i Biblija govori o njima i otkriva njihovo znacenje.
Nije li cudno da sve paganske civilizacije koriste slicne znakove?
Zvezda, Sunce, Zmija!!! Od Egipcana do Maja bas svi.

Biblija uci da se sotona koji je bio andjeo svetlosti pobunio protiv Tvorca i pozeleo njegov presto, posto je izazvao pobunu na nebu zbacen je sa svojim podanicima na zemlju, gdje je sebi osigurao carstvo tako sto je zadobio preko Adama i Eve ljudski rod. Na zemlji se prestavio kao onaj koji nosi svetlos, onaj koji je moze da ucini da ljudi budu kao Bogovi (da ima da "slobodu"). Uzevsi ZMIJU kao medijum, prestavio je sebe kao onoga ko je andjeo ili ZVEZDA svetlosti koji nosi mudrost spoznaje zivota. Koji nudi put do bozanstva. Posto je zaveo ljude prestavio im je sebe kao SUNCE koje im daje zivot.
Maje su bogu suncu zrtvovale na hiljada ljudi za samo jedan dan, ista praksa postoji i u drugim paganskim religijama. U bibliji je jasno naglaseno da je to oblik obozavanaj sotone.
Zalosna je cinjenica da i danas ljudi vjeruju da mogu da postanu bogovi i da ce to postici meditacijom i stalnim reinkarnacijama. Ali pored tih istocnjackih nacina sotona jos na mnogo nacina nudi istu prevaru ljudima da "mogu postati bogovi".

Citiraj:
1. Мојсијева, глава 3

1. Али змија беше лукава мимо све звери пољске, које створи Господ Бог; па рече жени: Је ли истина да је Бог казао да не једете са сваког дрвета у врту?
2. А жена рече змији: Ми једемо род са сваког дрвета у врту;
3. Само род с оног дрвета усред врта, казао је Бог, не једите и не дирајте у њ, да не умрете.
4. А змија рече жени: Нећете ви умрети;
5. Него зна Бог да ће вам се у онај дан кад окусите с њега отворити очи, па ћете постати као богови и знати шта је добро шта ли зло.
6. И жена видећи да је род на дрвету добар за јело и да га је милина гледати и да је дрво врло драго ради знања, узабра род с њега и окуси, па даде и мужу свом, те и он окуси.
7. Тада им се отворише очи, и видеше да су голи; па сплетоше лишћа смоковог и начинише себи прегаче.
8. И зачуше глас Господа Бога, који иђаше по врту кад захлади; и сакри се Адам и жена му испред Господа Бога међу дрвета у врту.
9. А Господ Бог викну Адама и рече му: Где си?
10. А он рече: Чух глас Твој у врту, па се поплаших, јер сам го, те се сакрих.
11. А Бог рече: Ко ти каза да си го? Да ниси јео с оног дрвета што сам ти забранио да не једеш с њега?
12. А Адам рече: Жена коју си удружио са мном, она ми даде с дрвета, те једох.
13. А Господ Бог рече жени: Зашто си то учинила? А жена одговори: Змија ме превари, те једох.
14. Тада рече Господ Бог змији: Кад си то учинила, да си проклета мимо свако живинче и мимо све звери пољске; на трбуху да се вучеш и прах да једеш до свог века.
15. И још мећем непријатељство између тебе и жене и између семена твог и семена њеног; оно ће ти на главу стајати а ти ћеш га у пету уједати.
16. А жени рече: Теби ћу многе муке задати кад затрудниш, с мукама ћеш децу рађати, и воља ће твоја стајати под влашћу мужа твог, и он ће ти бити господар.
17. Па онда рече Адаму: Што си послушао жену и окусио с дрвета с ког сам ти забранио рекавши да не једеш с њега, земља да је проклета с тебе, с муком ћеш се од ње хранити до свог века;
18. Трње и коров ће ти рађати, а ти ћеш јести зеље пољско;
19. Са знојем лица свог јешћеш хлеб, докле се не вратиш у земљу од које си узет; јер си прах, и у прах ћеш се вратити.
20. И Адам надеде жени својој име Јева, зато што је она мати свима живима.
21. И начини Господ Бог Адаму и жени његовој хаљине од коже, и обуче их у њих.
22. И рече Господ Бог: Ето, човек поста као један од нас знајући шта је добро шта ли зло; али сада да не пружи руку своју и узбере и с дрвета од живота, и окуси, те до века живи.
23. И Господ Бог изагна га из врта едемског да ради земљу, од које би узет;
24. И изагнав човека постави пред вртом едемским херувима с пламеним мачем, који се вијаше и тамо и амо, да чува пут ка дрвету од живота.

NESTO MALO O MENI:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 17:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Au brate, al je osion i osvetoljubiv taj vaš bog :D
Naravno ako se cijela priča bukvalno shvati.

A među paganskim simbolima zaboravio si KRST, koji je između ostalog i simbol Sunca (a Sunce je kako ti kažeš simbol Satane kao Lucifera-svjetlonoše) što opet implicira da Hrišćanstvo ustvari iza krsta kao simbola boga-Isusa i njegove žrtve ustvari krije stari simbol Sunca koji je ustvari simbol Satane pa eto još jedne prevare koju je majstor Lucifer servirao priglupom čovječanstvu u svojoj vječnoj strateškoj igrariji sa Bogom :D
Naravno ovo je šala ali šta da sam mislio ozbiljno??? Ti bi posegnuo u bibliju i njena tumačenja, pronašao mjesto koje se može protumačiti kao tvrdnja za obaranje takvog dokaza (možda se može protumačiti još na nekoliko načina, al šta ćemo, uzimamo šta nam treba) i nakon toga svi sretni i zadovoljni 8)
Isto tako bih ja ili neko drugi mogao posegnuti u neke druge spise pa možda čak i u samu Holy Bible pa pronaći stvari koje će oboriti, nekad direktno a nekad "na guzove" sve što ti pišeš.

Ali čemu sve to? Ko što rekoh, apsolutno sve se može dokazati na taj način, i zašto to raditi uopšte??? Tako se ne dolazi do istine. Suvoparna dijalektika i traženje dokaza po svaku cijenu možda da rezultat u tvrdokornoj nauci, ali u duhovnosti nema mjesta "naučnim" metodama.
Na takav način postavljati i dokazivati stvari nema nikakvog smisla, naravno da je malo onih koji će u takvo nešto povjerovati, pa im onda treba s jedne strane udariti zdravorazumski stav "evo, sve to piše, stvarno je tako, mi smo to shvatili, evo slobodno i vama, we mean you no harm" a s druge strane pući priču o raspizdjelom božanstvu koje samo čeka trenutak da se ljudi toliko iskvare pa da onako svemoćan dođe i uništi sve pred sobom (osim onih koji su skontali :roll: )

Mind Control?

The Truth is out there :D Na svu sreću pa ima ljudi koji znaju da ništa ne znaju ali bar pokušavaju da pronađu prave puteve koji će ih jednog dana dovesti do tačke na kojoj će moći da kažu "hej, pa ja znam ponešto...", a da usput ne skrenu svakakvim stranputicama. Pa i ja bih tako nešto pokušao da probam :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 17:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ja nikada nisam rekao da znam svu istinu. Moj zivot je traganje za istinom. Ali to uvjek radim kroz prizmu Svetog Pisma. Sve treba gledati kroz Bibliju jer je ona rijec Bozija. Biblija je u mnogo semu pokazala da je vjerodostojan svedok:
http://www.biblija.cjb.cc
Kada je rjec o dogadjajima koje opisuje:
http://www.biblija.cjb.cc/arheologija.htm

Ona u toku vjekova nije bila mjenjana:
http://www.biblija.cjb.cc/originalnost%20biblije.htm

Cak i njena prorocanstva su se doslovno ispunila sto dokazuje da iza nje stoji Bog koji ima moc da kontrolise ljudsku istoriju:
http://www.biblija.cjb.cc/prorocanstva.htm

Osim toga postoji nauka koja se zove biblijska hermenautika koje se bavi egzigetskim proucavanjem teksta. Tako da se jasno moze znati kada je u Bibliji rjec o simbolima a kada ne.
Ovde ima o tome kako tumaciti Bibliju:
http://www.biblija.cjb.cc/tumacenje.htm
Ovaj izvestaj iz 1 Mojsijev 3 glava je bukvalan. Sotona je pravo iskoristijo zmiju kao medijuma, Eva je pravo pogresila, Bog ih je pravo istjerao iz Edema, ljudi su pravo poceli da umiru.
Ali to negovori da je Bog osvetoljubiv. Bog ima dve osobine: pravednost i milost. Pravda nalaze da onaj koji pogresi zenje posledice svojih prestupa, a Adan i Eva su prestupili zakon koji nalaze da umru.
Kao njihovi potomci mi smo automatski rodjeni odvojeni od Boga prokleti da gresimo. Ali Bog je dao svoga sina Isusa da bi nas spasio iako smo od rodjena odvojeni od Boga i cinili lose stvari. Sam Bog je ponjeo kaznu zbog nasih prestupa. Iako on nije bio kriv da mi nebi umrli vjecnom smrcu On je dao Isusa.

Sto se tice krsta tu si upravu. On zaista prestavlja sunce i time Lucifera. I to sto se u pravoslavlju krst postuje nedokazuje da je on hriscanski znak. On moze biti samo znak koji govori o pobjedi nad grehom ali se nikako ne moze slaviti. Da je Isus ubijen na giljotini onda bi trebali znaci obozavati giljotinu. Nigdje u Bibliji ne pise da su se apostoli krstili rukama ili da su nosili znak krsta. Krst je dzelatska naprava kojim su rimljani prinosili zrtvu sotoni. A stari pagani su zrtvovali djecu tako sto su im krst urezivali na prsima i vadili srce.
Tako da krst u hriscanstvu moze da se koristi samo kao obiljezje a ne predme slavljenja.
Na mojoj crkvi ima samo krst na zgradi kao oznaka da je u pitanju hriscanska crkva ali nigdje nema krst koji bi se slavio niti ko nosi krst kao neku amajliju.

NESTO MALO O MENI:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 18:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Što bi rekla Japanska Buba iz crtanog Eustahije Brzić:
SWA-KA-KO

:notworthy: :wave:

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2006, 08:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Okt 2005, 13:58
Warrior of the Light je napisao:
Mislim ovdje na pravi pentagram kao pozitivan simbol a ne na onaj obrnuti, koji su obrnuli "satanisti" iz istih razloga zbog kojih su obrnuli i krst naopako.

Ma dosta sa tom sektaskom propagandom

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2006, 15:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2005, 01:29
DEFENDER OF THE FAITH je napisao:

Citiraj:
1. Мојсијева, глава 3

14. Тада рече Господ Бог змији: Кад си то учинила, да си проклета мимо свако живинче и мимо све звери пољске; на трбуху да се вучеш и прах да једеш до свог века.

Evo, jedno malo pitanjce:
Zasto se, recimo, na slikama u knjigama vjeronauke, uopste u crkvama, prikazuju Adam I Eva sa zmijom pored njih koja se "vuce na trbuhu". Prema ovim rijecima, sto je Gospod Bog rekao, zmija je tada hodala na nogama i s time ju je on, koliko mogu da rasudim, kaznio da se "vuce na trbuhu".
Mislim da sam u pravu.
Pa, da li postoji negdje (u bibliji, vjeronauci, smisima) objasnjenje o toj kazni koju je Bog izrekao zmiji?

But do not forget what we cannot forgive!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2006, 16:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Blind_Guardian je napisao:
Zasto se, recimo, na slikama u knjigama vjeronauke, uopste u crkvama, prikazuju Adam I Eva sa zmijom pored njih koja se "vuce na trbuhu". Prema ovim rijecima, sto je Gospod Bog rekao, zmija je tada hodala na nogama i s time ju je on, koliko mogu da rasudim, kaznio da se "vuce na trbuhu".
Mislim da sam u pravu.

Vjerovatno jesi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 11:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
Svi ste vi neki specijalisti za numerologiju, okultno, kabalu, za hriscansto da i nepricam pun je forum jeretika kao i na ovoj temi, a i za razne druge nauke i naukice!

Zivi vi meni bili i gluposti se okanuli, brinite se vi o sebi, zaradite koji dinar osim ako niste mamine maze! (A jeretici, raskolnici, sektasi i odstupnici se vratili Pravoslavlju)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 15:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo da načnem temu (povodom dugodnevnice :D iako baš i nema direktne veze). Nađoh nedavno dva texta na http://www.haotika.com forumu. Autori nisu navedeni. Prvi je pro-Vikanski, sa nekim diskutabilnim pasusima ali takođe i sa nekoliko jako dobrih osvrta. Drugi je kraći i ne donosi ništa novo, ali je ipak lijep sažetak informacija o simbolici pentagrama.

Uživajte.
I sretno vam ljeto :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 15:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pentagram

Reč pentagram je nastala od grčkih: pente što znači 5 (kao u Pentagonu) i Gram koji dolazi isto iz grčkog, glagol graphein, što znači ''pisati''.
Pentagram je korišćen u mnogim religijama u celom svetu: od strane antičkih i neo Pagana, antičkih Izraelaca, Hrišćana, magičara, Vikanaca i drugih.

Ovaj simbol je naizgled nastao kao simbol boginje koja je bila obožavana preko regije koja obuhvata današnju Englesku do Egipta i dalje. Njeno ime je Kore (Car, Cara, Carnac, Ceres, Core, Kar, Karnak, Kaur, Kauri, Ker, Kerma, Kher, Kore, Q're, itd.) Kao Carmenta za nju se kaže da je izmislila Rimsku azbuku. Od njenog alternativnog imena Ceres su evoluirale mnoge engleske reči: cardiac, carnal, cereal, core, corn, i kernel. Luka Caraalis (sada Cagliari, glavni grad Sardinie), je dobio ime po njoj.

Kore-ina sveta voćka je jabuka. Kada se jabuka preseče kroz njen ekvator obe polovine otkrivaju skoro-savršen oblik pentagrama, kod jezgra, svaka tačka zvezde je jedna semenka. Mnogi Vikanci, drugi Neopagani i Romi (Cigani) nastavljaju da seku jabuku na ovaj način. Romi ukazuju na jezgro jabuke kao Zvezdu Znanja.

U antičkoj Grčkoj, Pitagora (586 - 506 p.n.e.) je osnovao školu koja se bavila znanjem u matematici, muzici, religiji, i drugim specijalnostima. Vođena pod zemljom, njegovi sledbenici su koristili pentagram kao tajni znak za identifikaciju između sebe. Masonski red je tradicionalno istražio njegovo poreklo unazad oko 2500 godina od Pitagorejaca.

Kore je obožavana u sklopu Koptske Gnostičke Hrišćanske religije u Aleksandriji, Egiptu, tokom četvrtog veka. Njen festival Koreion se održavao jednom godišnje, 6. januara. Ovo su usvojili Hrišćani kao Gozbu Epifanije (Bogojavljanje) (Dvanaesta noć). Ovaj datum se i dalje slavi kao Isusov rođendan u Jermenskim crkvama, i na njega se gleda sa više raskoša nego na Božić od strane Grčke Pravoslavne crkve.

U Engleskoj, Koreion je postao Kirn - Gozba Žetve. A Hrišćanska crkva ga je kasnije usvojila kao Gozba naše Gospe Milosti (Feast of Our Lady of Mercy).

Tokom vremena Hebrejskih spisa (Stari Zavet), pentagram je bio prvi i najvažniji od Sedam Pečata - amajlija čiji pečati su predstavljali sedam tajnih imena Boga. Bio je upisan u prsten Kralja Solomona, koji se često naziva Solomonov pečat, greškom. Svaki krak pentagrama se takođe interpretira kao pet knjiga Pentateucha - prvih pet knjiga u Hebrejskim spisima; Torah.

Kelti su verovali da je pentagram znak Boginje Podzemlja koju su oni zvali Morgan (Morrigan). Koncept pet tačaka ili krakova čini se da je prožet bar kroz jednu Keltsku zemlju.''Irska je imala pet velikih puteva, pet pokrajina i pet puteva zakona. Mitološke figure su nosile ogrtače sa pet prevoja.''

U Hrišćanska vremena:
*Pet tačaka pentagrama su interpretirana kao reprezentacija pet rana Hrista (2 zgloba, 2 članka i 1 slabina).
*Rimski Car Konstantin je koristio pentagram u svom pečatu i amuletu.
*Odnosi se na zvezdu Vitlajema (Bethlehem)
*Engleski ratnik Sir Gawain, bratanac Kralja Artura, je usvojio pentagram kao sopstveni simbol i stavio ga na štit. Pojavljivao se kao zlatan pentagram na crvenoj pozadini.Pet tačaka je predstavljalo pet viteških vrlina.
*Karte Tarota su originalno imale novčiće ili diskove.Ovo je promenjeno u 19-tom veku u pentakle (pentagrame) kada je tarot postao povezan sa Kabalom. A na kraju su postali karo u modernim običnim kartama za igranje.
*Bio je široko rasprostranjen među starim hrišćanima u prošlosti,gde su ga koristili kao zaštitni amulet.
*Tokom vremena spaljivanja kada je Hrišćanska crkva spalila žive ili obesila na sto hiljade nevinih ljudi, značenje pentagrama se promenilo. Počeo je da simboliše jareću glavu ili đavola u obliku Bafometa. Narodni simbol bezbednosti je po prvi put u istoriji postao ekvivalent zlu i zvali su ga Veštičje stopalo.

Religija Vika (Wicca) je bazirana na delom antičkim Keltskim božanstvima, simbolima, danima proslavljanja, itd.
Pentagram i pentakl su njeni glavni simboli.

Mnoge religijske i spiritualne grupe koriste pentagram ili pentakl danas.

Pečat Bafometa (Sigil of Baphomet)
Obrnuti pentagram sa jarećom glavom se naziva Pečat ili sidžil Bafometa.Ovaj termin je moguće nastao od dve Grčke reči baphe i metis, što znači "upijanje znanja."Takođe se naziva Crni jarac, Đavolji jarac, Jareća glava, Jarac Mendesa, i Judin Jarac. Prvi put se izgleda pojavljuje tokom okrutnog ispitivanja vitezova Templara od strane Hrišćanske Inkvizicije. Malo je saglasnosti između različitih žrtava opisa Baphometa. Može se slobodno predpostaviti da je njihov opis Bafometa više proizvod metoda mučenja Inkvizicije nego nekog pravog stava Templara.

"U 20. veku Karl Kellner i drugi nemački okultisti su formirali tajni red O.T.O.-a (Ordo Templi Orientis ili Red Templara na Istoku). Instalirali su engleskog okultistu Aleister Crowley-a da vodi njihov Britanski deo. Crowley je uzeo Bafomet kao svoje magično ime.''

Danas, Bafomet se široko koristi od strane satanista.

Značenje pentagrama i pentakla njihovim korisnicima

*Vikanci su pokusali da rekonstruisu Pagansku religiju slicnu starim Keltima. Usvojili su pentagram sa krakom na gore, pošto je bio simbol Morgan, antičke Keltske Boginje. Mnogi ga nose kao nakit i koriste ga na oltarima.Simbol se nekada iscrtava rukom koristeći bodež(ritualni nož) tokom Vikanskih rituala.Koristi se da se prave i teraju njihovi lečeći krugovi. Neki Vikanci interpretiraju 5 tačaka kao predstavljanje zemlje,vazduha,vatre,vode,i duha -- pet faktora potrebnih za održanje života. Drugi povezuju tačke sa 4 pravca i duhom. Neki Vikanci i drugi Neopagani se blagosiljaju pentagramom. Njihova ruka prelazi od čela do jednog kuka ,do suprotnog ramena pa drugog ramena,drugog kuka i nazad do čela. Neke od viših strukturnih Vikanskih tradicija su koristile obrnuti pentagram da predstave 2. ili 3. stepeni status. Mnoge od ovih grupa su zamenile ovo trouglom za iste stepene zbog asocijacija sa satanizmom i crnom magijom.''

*Ceremonijalni magičari takođe koriste pentagram. Njegove tačke tu mogu da predstavljaju razne elementalne energije,duhove ili božanstva.

*Red Istočne Zvezde je internacionalna humanitarna organizacija koja se sastoji od žena koje su udate za napredne Masone. Koriste obrnuti pentagram kao njihov simbol. A suštinski svi članovi Istočne zvezde u Severnoj Americi su Hrišćani.

*Rozenkrojcerski pokret se sastoji od grupe hrišćanskih mistika. Ponekad koriste štap, mač, pehar i pentagram kao oruđe tokom njihovih rituala. Pentagram predstavlja zemlju materiju i stabilnost.

*Masonski red su asocirali pet tačaka pentagrama sa ''Pet Tačaka Družine. ''Ipak, njegova upotreba u Masoneriji je periferalna i simbolička. Ponovo skoro svi Masoni u Severnoj Americi su Hrišćani.

*Neki heavy metal rock bendovi povremeno koriste pentagram kao simbol benda. Često nije ni obrnuti ni uspravni pentagram. Često je blago poravnat da bi imao gornju tačku koja je pomalo van vertikale. Većina ovih grupa jednostavno koriste simbolizam i scenski nastup da bi ostvarili ozloglašenost, popularnost i prodaju albuma. Ipak,neki bendovi-konkretno u black metal sceni jesu satanisti. Neki su: "Morbid Angel" u Ujedinjenim Državama., "Emperor" u Norveškoj, "Dark Funeral" u Švedskoj, i "Rotting Christ" u Grčkoj.

Značenja Pentagrama za Hrišćane

Zbog toga što liberalni i konzervativni Hrišćani interpretiraju Bibliju na različite načine razvili su vrlo različite sisteme verovanja tokom vremena, i slažu se na vrlo malo tačaka. Ovo neslaganje se prenosi i na razumevanje pentagrama i pentakla.

*Liberalni Hrišćani generalno gledaju na Satanu kao princip zla a ne kao na živi entitet. Oni koji su upoznati sa Vikom i Satanizmom su svesni nedostatka sličnosti ove dve religije:
#Vikanci ne priznaju postojanje Hrišćanskog kvazi-božanstva, Satane (ili i jednog od njegovih preteča) ni kao živo božanstvo ni kao princip.
#Vikancima je zabranjeno njihovim Wiccan Rede da povređuju, manipulišu ili kontrolišu druge. A s druge strane Satanisti su slobodni da koriste magiju da povrede svoje neprijatelje.
#Vikanci prate nežnu, baziranu na prirodi, aboridžinsku religiju koja je slična Indijanskoj duhovnosti. Satanisti praktikuju popuštanje, zadovoljavanje i osvetu, radije nego brigu za sve ljude i okolinu.

Mnogi religiozni liberali gledaju na Vikanski pravilan Pentagram kao elegantan, spiritualni simbol koji predstavlja život. Na Satanistički obrnuti pentagram ili Bafometa kao na primarni simbol koji predstavlja egoističnu religiju.

*Fundamentalisti i drugi Evangelisti Hrišćani generalno imaju potpuno drugačiji pogled na Viku, Satanizam i druge religije. Ovo je uticaj nekih njihovih verovanja.U mnogim, ali ne u svim slučajevima:
#Pošto veruju u nepogrešivost Biblije, oni smatraju za istinite one tvrdnje da su obožavani drugi bogovai i boginje u drugim religijama, u stvarnosti, Satana ili njegovi demoni.

#Veruju da je Satana živi entitet, živo, kvazi božanstvo koje je potpuno posvećeno uništenju ljudskih života i upropaštavanju njihovih sudbina i vere. Smatraju da su konstantno u duhovnom ratu - lična bitka sa Satanom i njegovim demonima.
#Veruju da Satanizam postoji kao organizovan pokret, koji ubija i izvodi crna okupljanja tokom vekova. Ovo je u suprotnosti sa koncenzusom modernih istoričara da: nema pouzdanih istorijskih izvora koji ukazuju na postojanje takve organizacije; Crna gomila (black mass) se pojavljuje samo jednom u izvorima pre kasnog 19-og veka.
#Ne prave razliku između Vike i Satanizma. Zbog toga što smatraju da su Vikanski bogovi i boginje Satanistički ili demonski, smatraju da su ove dve religije vrlo slične.
#Takođe veruju da Satanisti, (i u produžetku, Vikanci) se upuštaju u satanistička Ritualna zlostavljanja i ubijanja. Ovo verovanje polako opada ali je i dalje na visokom nivou.
#Knjige konzervativnih Hrišćanskih autora o Viki i Satanizmu su primarno bazirane na knjigama drugih Hrišćanskih autora, radije nego na primarnim religioznim izvorima. Neke od ideja u ovim knjigama su postavljene kao istina, a mogu se pratiti i naći sve do 15. veka Hrišćanske propagande tokom Vremena Spaljivanja.

Mnogi konzervativni Hrišćani ne prave razliku između Vike i Satanizma, ili između pravilnog i obrnutog pentagrama. Na oba se gleda kao na simbole zla, nasilja i bezakonja...

Pentagram

Pentagram je moćan simbol protekcije i balansa, i svaki od krakova ili tačaka predstavlja 5 elemenata (4 ispoljavajuća elementa zajedno sa ujedinjujućim elementom Duha).

Pentagram okrenut sa krakom na gore predstavlja red, sa svim na svom pravom mestu.U ovome je Duh prikazan gore,iznad ostalih elemenata – ‘meso’ je podređeno Duhu. Obrnuti pentagram može biti simbol zla (na isti način na koji je prikazan i obrnuti krst), gde Duhom vladaju materijalni elementi. U određenim paganskim religijama baziranim na prirodi, obrnuti pentagram je dobrotvoran simbol gde predstavlja muško božanstvo, Rogatog Boga, koji je pozitivna sila. U ovom slučaju su dva kraka koja su okrenuta nagore stilizacija božijeg izgleda.

Zbog toga što pentagram sa krakom nagore predstavlja sile i gradivne blokove prirode u ispravnoj manifestaciji, poseduje vrlo smirujuć, harmoničan uticaj.

Fizički svet je finalna kristalizacija viših sila, i tako manifestovani svet (kao sto je Malkhut kod Kabbalista) i element Zemlja se smatraju za kompoziciju drugih elemenata. Pošto je pentagram predstava spajanja elemenata u jedno, nekada se koristi i za predstavljanje elementa Zemlje. Primeri ovoga uključuju elementalne alate Ceremonijalne Magije, gde pentakl (disk na kome je upisan pentagram) odgovara Zemlji, i Tarot, gde je serija pentakla (suit of pentacles) Zemljana serija ili špil.

Pentagram predstavlja mikrokosmos i unutrašnje energije, dok heksagram predstavlja makrokosmos i spoljašnje energije. Pentagrami se često mogu naći u prirodi, u cveću ili kristalizovanim oblicima, na primer, njihov oblik se može koristiti za crtanje ljudske figure sa torzom i udovima u pravilnoj proporciji, kao što je ukazao na to Leonardo Da Vinči (1452-1519) poznati crtež"Vitruvijanskog čoveka" (napravljenog oko 1492 i nazvanog po raspravi o proporcijama muškog čovečijeg oblika od strane antičkog Rimskog arhitekte Vitruvija (Vitruvius)).

Kao ekspresija broja 5 i u njegovom dinamičkom aspektu, pentagram je povezan sa sefirom Geburah na Drvetu Života. Takođe predstavlja 5 Hinduističkih elemenata ili Tattva (Prithivi - Zemlja, Apas - Voda, Vayu - Vazduh, Tejas - Vatra i Akasha - Duh), i 5 elementalnih aktiviteta Kineske filozofije (Zemlja, Metal, Voda, Drvo i Vatra).

Pentagram je jednopotezan - može se nacrtati iz jednog puta bez odvajanja olovke od papira. tako da se lako crta u vazduhu sa magijskim alatom, krećući od bilo koje od 5 tačaka krakova i pomerajući u bilo koja dva pravca. Nije iznenađujuće to što je pentagram važan simbol u Magiji, i može se crtati u invocirajućim i terajućim oblicima. Vrlo važan pročišćujući i protektivni ritual je Manji Terajući Ritual Pentagrama, koji se često označava kao fundament ritualne Magije.

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2007, 01:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Slika

Ovo je, kazu, Solomonov grb.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 01:42 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2007, 02:21
Када се свако од нас буде са сигурношћу уверио у "символику" ове гнусобе,биће му већ касно да се правда радозналошћу.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 01:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jevrejske sinagoge u predhriscansko vrijeme pored ostalog ukrasavane su i ovim Solomonovim grbom.

Malo vise informacija ne bi ti skodilo.

Pogledaj i razmisli:
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=1 ... &start=140

Ne treba smetnuti sa uma da su mnogi simboli od bezboznika zloupotrijebljeni (a onaj naopaki krst kod pape je samo izgovor da je to tkz. Petrov krst. Svi znamo sta to zaista jeste).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 02:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Видуша,гледао сам ја ово што постујеш и раније.И твоју страницу,само сам слаб са енглеским па се нисам дуго задржавао.
Види брате,ти можда волиш и то да знаш,ја сматрам да ми то није потребно за спасење.Нисам виђао овај "грб" на ниједној од Православних цркава и манастира од када се Господ жртвовао за нас.
То што су они качили по својим синагогама,њихова ствар.Ја знам да ни Апостоли ни Свети Оци немају удела у том качењу,и њима следујем.
СВЕ МИ ЈЕ ДОЗВОЉЕНО;АЛИ МИ НИЈЕ СВЕ НА КОРИСТ :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 02:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Za spasenje nije potrebno ni da se zenimo, ali mozemo li da se strpimo i da izduramo? :lol: :dontknow:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 02:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

По својој моћи не,али знаш и сам да је у Господа све могуће.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]