banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 23:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Moć (snaga) misli
PostPoslato: 13 Jul 2002, 22:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ova tema je otvorena na jednom forumu pa je prenosim ovde da vidim ima li ko nešto reći o ovome.

Tema je bila postavljena ovako:

-----------------------------------------------------

(bez obzira na religijsku pripadnost)

Dali ste se ikada uvjerili u snagu misli?

Ono, zelja, pa das od sebe jos i neke rituale, vizualizacija, molitva itd...
i desi se!!!
(O.K. ovo spada pod magiju)
Ali funkcionira !!!

Osobno sam se uvjerio da funkcionira, ali sam isto tako skuzio da postoji neki "nepisani" ZAKON
po kojem se te ispunjene zelje "naplacuju"

Da li netko ima slicna iskustva !?

-----------------------------------------------------

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2002, 22:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ja ću prvi da prokomentarišem :)

Citiraj:
Da li ste se ikada uvjerili u snagu misli?

Ono, zelja, pa das od sebe jos i neke rituale, vizualizacija, molitva itd...
i desi se!!!
(O.K. ovo spada pod magiju)
Ali funkcionira !!!

Da, funkcioniše. Imam nešto malo iskustva sa snagom misli ali ne sa vizualizovanjem želje...ili imam? :) Svi ljudi imaju želje i svi ih vizualizuju (bez obzira da li to rade u skladu sa nekim magijskim znanjem i tehnikama ili bez svega toga) a sve je to energija misli koja djeluje. Po ovome bi se moglo reći da svi vizualizuju želje i da su svi bar nešto dobili na račun vizualizacije.

Citiraj:
ali sam isto tako skuzio da postoji neki "nepisani" ZAKON
po kojem se te ispunjene zelje "naplacuju"

Svakako. Podliježemo Zakonu Uzroka i Posljedice i posljedice dobijanja nečega magijskim putem zavise od toga šta smo dobili, zašto smo to tražili i šta ćemo učiniti sa tim što smo dobili. Mnogi koji nauče ove neke magijske tehnike (vizualizacija itd.) ih koriste u vrlo niske ciljeve ne razmišljajući o posljedicama i onda žanju šta su posijali, tako to mora da bude i Pravedno je da tako bude.

Ispričaću jedan interesantan događaj koji se desio nekim mojim poznanicima, svi se intenzivno bave duhovnom izgradnjom. U "igri" su tri osobe, nazvaću ih osobe A, B i C.
Osoba A je telefonom zvala osobu B i pri tom mislila na osobu C i dobila osobu C u njenom stanu. Da ne bi neko mislio da se radi o tome da je osoba A bila dekoncentrisana u tom trenutku i zato zapravo zvala ocobu C (znalo se meni dešavati :)) osoba A je nakon toga na telefonu pritisnula dugme koje ponavlja zadnji broj i dobila osobu B u njenom stanu!!!

Ispričao sam ovaj događaj na jednom forumu i podsjetio jednu djevojku na nešto slično što se desilo njoj. Ona je napisala:

Prije tamo nekih 20-ak godina sam jedne nedjelje nazvala frenda iz razreda jer sam imala mogucnost besplatnog telefoniranja, pa hajde da malo lajemo...
Javio se zenski glas i ja zamolih da mi da Berislava... "Samo malo.", nakon 2 minute eto njega na telefon, malo smo pricali, ali on je totalno cudno i nekoncentrirano zvucao, a onda me napokon upitao kak sam znala gdje trebam nazvati... Zbunjeno ga upitah o cemu on to...
Ispalo je da on nije kod kuce, vec kod prijatelja koji stanuje na drugom kraju grada i ima potpuno drugaciji telefonski broj, a ja sam imala samo Berislavov kucni, koji sam i nazvala, a za zensku sam mislila da mu je mama...
Kak nas je "posta" ipak tocno spojila...hehe...ne znam...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2002, 22:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Misli su vrlo moćne a i riječi su vrlo moćne, vjerovatno još i moćnije samo što treba imati određenu obuku pa znati i moći koristiti moćne riječi na moćne načine kojima se onda mogu činiti čuda Biblijskih razmjera.

Što se tiče misli pokazuje se i sve se više piše o tome ("tajne stvari postaju javne") da se mislima može manipulisati stvarnošću, događajima. Hitler je vrlo rano bio upoznat sa ovim zakonom prirode da se mislima i snagom volje može manipulisati stvarnošću i to je lično masovno koristio tokom drugog svjetskog rata. To više ni nije tajna ni misterija jer ima dosta knjiga o tome koje govore da je Hitler bio mag i da je imao dosta obučenih magova oko sebe i da je nacistički pokret zapravo veliki okultistički pokret a ne politički što je ionako bio samo paravan za prikrivanje pravih stvari. Ima tu mnogo toga. Takve stvari se i danas masovno koriste, ljudi bi se čudom čudili kad bi znali koliko se danas u modernom svijetu nauke i tehnologije masovno koriste ove stvari od strane političara i specijalih ljudi koji za njih rade te stvari, pa onda u sportu i u mnogim drugim djelatnostima života. Ako se neko interesuje za ovo može doći do sve više podataka i potvrda za sve ovo jer ove stvari sve više izlaze na vidjelo, tajne stvari postaju javne.

Ovo manipulisanje stvarnošću uz pomoć misli je djelotvornije i učinkovitije kod osoba obučenih za to, kod osoba sa magijskom (duhovnom) praksom koje imaju dobru kontrolu nad mislima, dobru koncentraciju, jaku vizualizaciju i fokusiranje misli.

Ali i kod svih drugih ljudi, dakle kod običnih ljudi, misli takođe imaju određenu moć i zbog toga bi svi trebali paziti šta misle, svi bi se trebali truditi da stalno imaju čiste i pozitivne misli jer misli su energija i kad loše mislimo o nekome mi "ispucavamo" negativnu energiju koja uvijek ide ka toj osobi i čini određeni negativni učinak koji zavisi od jačine "ispucane" misli i od duhovne zaštite osobe ka kojoj je negativna misao "ispucana". Sve negativne misli se i vraćaju pa strada i pošiljalac. Vjerujem da bi ljudi živjeli zdravije, ispinjenije, duže kad bi svi imali samo pozitivne misli.

Mislima je najteže kontrolisati i duhovne vježbe koje se time bave su jako teške, Bhagavad-Gita kaže: "Prije bi vihor nego um ljudski obuzdao". Riječima je već lakše kontrolisati a djelima najlakše. Zato nam je najlakše da zabrljamo mislima, riječima je već nešto teže zabljati (mada i tu mnogo griješimo) a najteže je zabrljati djelima. To ne znači da ovo možemo uzeti kao opravdanje za loše misli i da ih možemo pustiti na volju već baš naprotiv, zbog svega ovoga bi posebnu pažnju trebalo posvetiti upravo mislima jer kad bismo tu napravili pozitivan pomak time bismo mnogo postigli jer bismo pored toga imali pozitivan pomak i na planu riječi i djela.

Zato neki magijsko-duhovni sistemi na samom početku posvećuju punu pažnju mislima i kontroli misli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2002, 23:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Mima želim ti dobrodošlicu na forum :)

Ne znam šta si konkretno mislila sa Demijanom i njegovom vezom sa temom pa bih volio da nam objasniš. Uopšte ne želim reći da Demijan nema veze sa temom već me interesuje kako si ti povezala Demijana i temu. Ja sam Demijana čitao ali ne tako skoro pa mi nije jasno na šta misliš :)

Imaš li ti kakvih iskustava sa snagom volje i misli?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 12:00 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Feb 2002, 01:00
misli su vrlo mocne, mada cini mi se da su mocne onoliko koliko ih ti ucinis mocnima, mogu biti i nemocne i bezpomocne. Pa jel tako?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 12:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Vjerujem da misli mogu da imaju uticaj na naše tijelo. Što je i dokazano.
Ne vjerujem da možemo mislima da utičemo na bilo šta drugo što ne zavisi od nas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 12:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

damir1979 je napisao:
misli su vrlo mocne, mada cini mi se da su mocne onoliko koliko ih ti ucinis mocnima, mogu biti i nemocne i bezpomocne. Pa jel tako?

U suštini jeste. Misli variraju u moći, to sam već pisao, zavise i od duhovnosti i obučenosti u tim stvarima. Ali mislim da bi bilo netačno reći da neke misli nemaju baš nikakv učinak jer sve misli su energija i imaju makar mali učinak. Knjiga i film "Sfera" imaju donekle veze sa ovim.

U opštem slučaju duhovne osobe, osobe koje se bave duhovnim radom imaju moćnije misli od misli neduhovnih ljudi pa čak i ako ne rade strogo na vizualizaciji i sličnom mada je još bolje ako rade. Zbog toga duhovne osobe posebno moraju da paze na svoje misli.

Evo jedan dio teksta o ovome iz knjige "Inicijacija u hermetizam", Franc Bardon:

"Svako ko je duhovno ili barem poluduhovno izgrađen, mora veoma pažljivo razmotriti način razmišljanja, naročito mentalnog razmišljanja. Snaga koncentracije, razvijena duhovnim izgrađivanjem, stvara pomoću mentalnog mišljenja veoma impresivne slike u Svetom Duhu, slike koje su u velikoj mjeri oživljene i stoga teže ostvarenju. Otuda bismo uvijek trebali njegovati samo plemenite i čiste misli, i nastojati da strasti pretvorimo u dobre osobine. Duhovničareva duša bi do sada trebala biti oplemenjena do te mjere da više nije sposobna za zle misli, niti da drugim ljudima želi bilo šta loše. Duhovničar (duhovna osoba) mora biti ljubazan, uslužan i spreman da pomogne u svako doba, riječju i djelom, da djela velikodušno, promišljeno i oprezno. On mora biti lišen ambicije, nadmenosti i izbjegavati svako hvalisanje. Sve te strasti bi se odrazile u Svetom Duhu i - budući da je Sveti Duh-princip analogan skladu - sam Sveti Duh bi sigurno postavio najveće prepreke na duhovničarevom putu da zaustavi njegov dalji razvoj, ako ne i da ga sasvim onemogući. Svako dalje uzdizanje (duhovno), u tom slučaju, ne bi dolazilo u obzir. Sjetite se samo Bulverovog romana "Zakoni", u kojem čuvar praga - niko drugi do Sveti Duh - motri da visoke misterije (moći, duhovna prosvjetljenja) ne dođu preko noći nezrelim i nedostojnim ljudima. Sveti Duh će znati da mentalno poremeti takvu osobu, izazove u njoj svaku vrstu sumnje ili da je drži robom promjena i nezgoda sudbine da bi na svaki način zaštitio misterije (moći, duhovna prosvjetljenja). Te tajne će uvijek ostati skrivene od nekompetentnih osoba, iako se o njima mogu objaviti stotine knjiga."

Damire imaš li ti ličnog iskustva sa moćima misli, npr. vizualizacijom ili bilo čim drugim?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 12:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
Ne vjerujem da možemo mislima da utičemo na bilo šta drugo što ne zavisi od nas.

Nije mi jasno šta si mislio pod ovim.
Šta ti znači bilo šta drugo što ne zavisi od nas?

Šta zavisi od nas?
Šta ne zavisi od nas?

Ovo su dva strašno dobra pitanja.

Jesi li siguran da znaš tačan odgovor na njih?
Ko je uopšte siguran?

Mogla bi se i tema otvoriti o ovome ali neću to raditi jer ovde nema mnogo ljudi koji bi pričali o tome i još to potkrijepili svojim iskustvima, nažalost :(, a i ova tema je dobra za to.

A šta ako SVE može da zavisi od nas i to upravo snagom misli??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 13:17 
Veteran
Veteran

Ovako, ne mogu mislima da podignem čašu, ne mogu mislima da upravljam kompjuterom, ne mogu mislima da stvorim nešto iz ničega.
Sad, možemo o tome danima. Šta je misao? Puka manifestacija elektro-hemijskih procesa u mozgu. Ili je misao nešto što posjeduje svoju energiju, te u skladu s tim može da djeluje. (da energiju pretvori u nekakav rad, da se izrazim fizičarski)
Sad, ovo su neka moja razmišljanja, nepotkrijepljena nekim naročitim iskustvom. Kako mislima učiniti da se nešto desi? Zašto bi, recimo, telefonska centrala slušala mene i okrenula neki sasvim drugi broj koji ja i ne znam? Zašto da meni bude moguće da kontrolišem takve stvari?
Nikad mi se nije desilo ništa slično.
Ono za šta vjerujem da je tačno jeste da naše misli imaju uticaj na naše zdravlje. Ne pretjeran uticaj, ali on ipak postoji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 14:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
ne mogu mislima da podignem čašu

Jedini krivac za to si ti :)

Citiraj:
Šta je misao? Puka manifestacija elektro-hemijskih procesa u mozgu

Ja ne znam mnogo o tačnoj definiciji misli ali vjerujem da je misao mnogo više od ovoga što si rekao

Citiraj:
Ili je misao nešto što posjeduje svoju energiju, te u skladu s tim može da djeluje. (da energiju pretvori u nekakav rad, da se izrazim fizičarski)

Baš tako.

Citiraj:
Zašto bi, recimo, telefonska centrala slušala mene i okrenula neki sasvim drugi broj koji ja i ne znam?

Da stvarno, zašto bi?
A kako se to onda desilo?
Ili misliš da su izmislili oni koju su to doživjeli?

Citiraj:
Zašto da meni bude moguće da kontrolišem takve stvari?

Zašto bi vrapcu bilo moguće da leti? Zato što mu je to prirodna sposobnost.
Razlika između njega i nas je što je on svjestan te svoje sposobnosti i koristi je a mi smo mnoge naše prirodne sposobnosti zatrpali u nama, zaboravili na njih, pa čak mnogi danas ni ne vjeruju u njih već ih proglašavaju za SF fazone kad ih vide u filmovima.

Citiraj:
Nikad mi se nije desilo ništa slično.

To je problem, neki neće da vjeruju dok im se ne desi...a nekad i kad im se desi. A ja sam vjerovao dok mi se nije desilo a pogotovo vjerujem sada :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 18:48 
Početnik
Početnik

Jesam okusio moc misli, ali vise onako kako je Blue rekao, uticuci na nase zdravlje. Misli preko centralnog nervnog sistema djeluju na tijelo. Bolje receno psiha preko centralnog nervnog sistema djeluje na tijelo, a time i misli. Pa to je bar jasno. Tako da je moguce napraviti razlicite karakterne osobine, i razlicite naravi, ali ne pomocu misli. Tu je glavna varka. Misli su samo da kazem orudje, instrument, nesto pomocu cega ce se izrealizovati to sto se treba uraditi. Znaci uzrok je druge prirode. IZVOR MISLI SE TRAZI. Sto se tice cuda, pa dobro, zasto biti zatvoren za njih. ALi ona se dese i naravno odu, nema potrebe da se tragaju i trci za njima. Ili ima? Pa cesto se prica o natprirodnim mocima, samo ljudi su postali pod-prirodni. Za bebu je hodanje cudno. Atleticar se puno znoji dok trci, i nisam do sad ni jednog atleticara upoznao koji trci zbog znoja. Duhovne mocu su spiritualni znoj. Ako trcis zbog znoja, onda je cilj zaboravljen. Sa druge strane znam sta ce se desiti onome koji zeli da koristi moc misli, ono sto i meni. Izgubio sam moc (opet moc) vizualizacije, i na jednu nevolju nakalemio hiljadu gluposti. Pa ako je bilo potrebno to da bi shvatio onda i neka se desilo, a ako netko nije shvatio smisao duhovnosti neka i dalje traga za cudima. Budala koja je neumorna u svojim glupostima na kraju ce postati mudra, jer ce znati gdje da se ne trazi. Najvece cudo misli jeste sto misao sve pokvari i izbezvrijedi, iako ne poricem njenu moc. Jesam cuo za nekakvo duhovno drustvo koje se raspalo pred rat, oni su navodno bili svi starci sijede kose koji su podizali kasicice ne dodirnuvsi ih rukama, i tako to. Ali to su samo glupe price koje se prostiru ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 20:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

damir1979 je napisao:
Duhovne mocu su spiritualni znoj. Ako trcis zbog znoja, onda je cilj zaboravljen.

Slažem se.
Spiritualne moći koje se dobijaju na spiritualnom putu nikako ne smiju biti cilj tog puta, nikad se ne smiju staviti za cilj duhovnosti. Vjerujem da svako ko se pravilno bavi duhovnom izgradnjom vremenom dođe do ovog važnog saznanja.
Spiritualne moći se mogu i trebaju iskoristiti opet za duhovnost, za dalje produhovljavanje.

Citiraj:
Sa druge strane znam sta ce se desiti onome koji zeli da koristi moc misli, ono sto i meni. Izgubio sam moc...

Moć misli se može koristiti pozitivno, za svoju ličnu izgradnju, iscjeljenje itd. Ne bih generalizovano rekao da je loše koristiti moć misli već samo da se treba upoznati sa tom moći i naučiti je kontrolisati i koristiti isključivo pozitivno.

Citiraj:
Izgubio sam moc (opet moc) vizualizacije

Kako ti je to pošlo za rukom? Kako/zašto misliš da si izgubio moć vizualizacije?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 21:12 
Veteran
Veteran

Evo nešto povodom uma, ništa mistično:
Ljudski mozak može da primi i do deset na petnaestu (kvadrilion) misli, tj. misaonih jedinica ili informacija. Kapacitet ljudskog mozga je praktično neograničen. Nasuprot ovako ogromnim rezervama u kapacitetu mozga smatra se da čovjek prosječno koristi samo oko 4% ukupnog broja nervnih ćelija. Znači da neiskorištena rezerva iznosi 96%. (nervne ćelije su smještene samo u kori mozga, u unutrašnjosti mozga se nalaze ćelije glija koje služe za prehranu nervnih ćelija, ako se dobro sjećam)

Dakle, ogroman kapacitet koji čovjek posjeduje ostaje neiskorišten. Nedostatak koncentracije je, po meni, jedan od glavnih problema.
Čovjek često nije ni svjestan sopstvenih mogućnosti jer ih ne istražuje. Ne mislim na neka čuda koja možete učiniti mislima, već na vlastite sposobnosti koje ljudi zbog ljenosti ne razvijaju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2002, 14:28 
Početnik
Početnik

Pitas Vaderu kako mi je to poslo za rukom! Pa sad, ... Ne kazem da to ne mogu. Zamisli da na jednom platnu prikazujes 5 filmova u isto vrijeme sa 5 razlicitih projektora. I sta dobijes: crnu sliku, ni jedan film neces vidjeti. E tako i ja, jer mozes dosta toga da naucis iz knjiga ali ne moze se nauciti kako se opustiti. Zato sto se uci kako da se napregne, a opustanje je nomalno i prirodno. Svaka doktorska teza koju procitas o spavanju ni malo ti nece pomoci da lakse spavas jer to znanje uopste nije poterbno za san. Zato se cesto desava da dobijemo ogromno interesovanje za nesto i poslije par dana da ga izgubimo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2002, 17:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Mislim da te shvatam, i ja imam istih problema. Treba mnogo mentalnih vježbi koje su dosta teške da bi se um smirio, opustio.
Nisi ti izgubio moć vizualizacije već je teško ali sve se može vježbom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2002, 10:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Tema je vise nego dobra.
Ja bih mogao da kazem jedan dogadjaj iz mog zivota,naime, to je bilo jos u
osnovnoj skoli, bio sam ljut na druga, kad sam dosao kuci vizualizovao sam da
ga mnogo boli glava i ruka (zasto sam izbarao bas ove delove tela ne znam) :)
Sledeci dan se pozalio da ga boli ruka i glava, sad da li je ovo bila cista
slucajnost ili ne?? Samo to nije sve, kao sto je Vader napisao da negativne misli
se takodje vracaju, to se i meni dogodilo jer sam ostatak dana kad sam hteo
da se ono dogodi mom drugu, saplitao i padao, sad da li je i to slucajno ili ne??
Od tad ne zelim nikom zlo, jer bez obzira ja verujem da je tu bilo i mog udela,
manje je tu bitan faktor sta se meni dogodilo.
Ovo sam ispricao zato sto smatram da predstavlja primer u stvarnosti, odnosno
u "praksi", a takodje znam da ovo bilo ko od sagovornika nece iskoristiti kao
dobar povod za smeh vec naprotiv za analizu i razmatranje.
Na par mesta sam procitao da u vreme dok su ljudi bili na niskom intelektualnom
razvoju (pecinski ljudi, ili kako god ih nazivali) imali nad-sposobnosti, kao
telekinetika i telepatija.E sad ja smatram da ako je ovo tacno da je to zato sto
nisu poznavali nikakve teorije, definicije, dela, pretpostavke i analize, tako
da je to bilo nesto iskonski, sto je vremenom nestalo, mozda i zbog toga jer
im je to pre bilo potrebno za prezivljavanje u sredini punoj zveri i opasnosti
bilo koje vrste, a evolucija je nacinila svoje.
Takodje sam procitao kako se moze uticati na telo koristeci misli, naime,
autorica (kojoj sam zaboravio ime :) )predlaze nacin na koji se moze prekinuti
glavobolja, tako sto bi se vizualizovao mozak i nervni sistem kao struktura od
zicanih elemenata i mozga kao neku vrstu sprave koja napaja sve zice.
Zamisljanjem da se zice polako iskljucuju i mozak, odnosno sprava usporava
takt, pomoci da glavobolja nestane.Probao sam ovaj eksperiment i uspeo je,
sad da li je to u stvari samo podstrek da se koristi samokontrola, koju ljudi
uporno zanemaruju?
Takodje mi je jedna osoba ispricala jako zanimljiv dogadjaj iz njenog detinjstva.
Hodala je sa ocem i u trenutku je osetila da joj je umro deda, sto je i bilo tacno,
cak su se i vreme smrti i te tranzicije misli do nje podudarali, jer ona je odmah kad
je cula "dedin glas" rekla ocu da je deda umro.
Jos samo da spomenem jako zanimljiv eksperiment koji se izvodi uz pomoc dve
osobe.Jedna osoba legne spavati, a druga se jako koncentrise i bes prestanka
vizualizuje neki predmet.Kako je receno osoba koja je spavala, imala bi san
u kojem bi se pojavljivao predmet koji je druga osoba zamislila.Naravno za ovo
je potrebno da obe osobe dosta vezbaju, a ne moze se postici samo za jednu noc :)
Ja sam pokusavao samo sam stalno izabirao neozbiljne osobe, koje nisu ispostvale
svoj deo dogovora.
Postoji i poznata vezba koristeci karte.
Znam da sam preterao sa duzinom post-a, ali mislim da mi necete uzeti za zlo, ali sam
hteo da predocim konkrtne primere. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jul 2002, 11:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Utopija je napisao:
Znam da sam preterao sa duzinom post-a, ali mislim da mi necete uzeti za zlo

Ma nema problema, ako se držimo teme i još ako je post interesantan kao tvoj onda dužina nije bitna :). Jedino ako je baš velik post dobro ga je izdijeliti na dijelove.

Citiraj:
Na par mesta sam procitao da u vreme dok su ljudi bili na niskom intelektualnom
razvoju (pecinski ljudi, ili kako god ih nazivali) imali nad-sposobnosti, kao
telekinetika i telepatija

Vjerujem da te sposobnosti (i mnoge druge) svako može postići kroz duhovni rad. Ne znam baš da li su ti ljudi koji su imali te sposobnosti bili na niskom intelektualnom nivou ali koliko mi je poznato ljudi su prije imali sposobnosti koje danas malo ko ima a većina u njih ni ne vjeruje. Ljudi su sa duhovnim padom gubili i te duhovne sposobnosti...a odavde se vidi i na koji način mogu da ih povrate ;)

A evo ispričaću jedno moje iskustvo sa snagom misli.

Prije par godina sam malo proučavao Kabalu (Hebrejski misticizam) i u jednoj knjizi koju sam slao i nekima sa ovog foruma ima meditacija pod imenom "vježba srednjg stuba". Vježba se bazira na vizualizaciji i ritmičnom izgovaranju određenih riječi (imena) kao i kombinaciji vizualizacije i tehnike disanja (sistem koji se u jogi zove pranajama). U završnom dijelu vježbe se pri udisaju i izdisaju vizualizuje energija koja se spušta ili diže sa desne i lijeve strane tijela (jedno pri udisaju a drugo pri izdisaju) a isto tako se radi i sa prednjom i zadnjom stranom tijela. Vježba završava tehnikom "fontane" gdje se energija izbacuje kroz vrhu glave i to se osjeti dosta snažno. Ja sam nakon te vježbe uvijek dosta snažno osjećao energiju po čitavom tijelu, oko tijela. Imao sam ovakve rezultate već nakon prvog izvođenja ove vježbe. To je bilo sjajno, tu sam se na osnovu ličnog iskustva uvjerio u postojanje nevidljive duhovne energije koju imamo a i iskustveno sam vidio snagu misli jer sam vizualizacijom "izazvao" energiju tako snažno da sam je osjećao ne samo tokom vježbe već i neko vrijeme nakon vježbe kad sam hodao po kući. U ove stvari sam vjerovao i prije izvođenja vježbe a onda sam se samo još i uvjerio.

Mada nema veze sa ovom temom ali reći ću da su mi zadnjih desetak dana bili jako interesantni na duhovnom planu. U tom periodu su se meni i oko mene izdešavale vrlo interesantne stvari (blago rečeno), stvari u koje bi malo ko povjerovao i stvari koje su mi dale veliku (najveću do sada) potvrdu za sve ovo čime se bavim. Sjajno! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2002, 10:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Sve cestitke Vader-u.
Jos bih samo dodao da smatram da je moc misli nesto iskonski, neka vrsta "sedmog" cula, koje trenutno nije potrebno, jer evolucija koliko je dobra toliko ima i kontra efekata.To se moze posmatrati i preko krzna, pre smo imali vise malja, a sad sve manje, tako smatram da ce i nokti nestati, naravno nakon veoma dugog perioda, jer nam uopste nisu potrebni.
Tako je i sa mocima misli, potrebna je ogromna moc volje, da bi se moc misli povratila u individuu.
Mislim da meditacija nema preteran udeo u oslobadjanju tih sposobnosti, najvaznija je vera u mogucnosti koje telo i um moze da pruzi.
Ovo se moze povezati i sa magijom, zar ne?? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2002, 11:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ne znam za to da smo prije imali više malja, to je učenje evolucije a ja vjerujem da je Tvorac stvorio čovjeka. Da li je taj čovjek imao više malja nego današnji stvarno ne znam ali sumnjam da jeste...Prije je klima na Zemlji (prije Potopa) bila mnogo prijatnija nego danas, gotovo ravnomjerna na čitavoj planeti, pa ne vjerujem da su im trebale malje.

Pored toga vjerujem da sve ima svoju svrhu pa tako i nokti :), ne bih mogao zamisliti da nemamo nokte, svašta se sa njima može uraditi, nekad mi zatreba duži nokat za nešto a ja baksuz ga pokratio neposredno prije toga :D (mislim da ima jedan Marfijev zakon o tome). Danas ima (mnogo) onih koji misle da je svrha noktiju ili bar jedna od svrha da se lakiraju, farbaju jer time kao postaju "ljepši". Ovo je istovremeno i smiješno i žalosno :) :(

Citiraj:
Mislim da meditacija nema preteran udeo u oslobadjanju tih sposobnosti, najvaznija je vera u mogucnosti koje telo i um moze da pruzi

Vjera je mnogo bitna jer je Hrist mnogo puta rekao "po vjeri vašoj neka vam bude" pa ako vjeruješ da to ne možeš postići - nećeš postići, i obrnuto.

Iz mog iskustva a i vjerovanja moram reći da i meditacija ima ogromnu ulogu. Pored toga meditacija ne mora samo buditi te neke moći već ona i sama po sebi predstavlja duhovni rad i samim tim je vrlo korisna. Misli su moćnije ako su fokusirane, ako nisu ometane nekim drugim mislima i ako su pojačane kroz veću snagu volje a sve ovo se postiže kroz meditaciju. Pomenuo si i magiju, da ovo i jeste magija ali to ne znači da od toga treba bježati jer ljudi misle za magiju da je nešto loše. Vjerujem da se svi ljudi bave nekim nižim oblicima magije a da toga nisu ni svjesni, tj. jesu svjesni toga što rade ali nisu svjesni da je to magija.

Ja sam počeo raditi po knjizi "Inicijacija u hermetizam" njemačkog maga Franca Bardona. U njoj ima 10 koraka koje treba preći praktično. Na samom početku, u prvom koraku, se između ostalog rade vježbe (meditacije) upravo u svrhu kontrole misli, smirivanja uma, povećanja koncentracije i fokusiranja samo na ono što se radi u datom trenutku. To djeluju dosta lake vježbe kad ih pročitaš ali su vrlo teške za izvesti. Tek kad se to dobro savlada ide se dalje. Kasnije se uz pomoć "isteniranih" misli rade veće stvari. Odatle se vidi ono što sam već rekao da je u početku duhovno-magijskog rada potrebo posvetiti veliku pažnju mislima jer se sa njima zaista mogu izvoditi prava čuda. A šta se tek može sa riječima...

Mada opet kažem, nije svrha duhovnosti u moćima i čudima ali kontrolom misli se mnogo postiže i čisto na planu pozitivne duhovne izgradnje i bez moći i čuda pa zato treba obratiti veliku pažnju na misli i njihovu moć.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2002, 11:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Moć misli se može vidjeti i iz pojave pod imenom telegonija o kojoj je ovde otvorena tema.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]