quote="Blizzard"].
U Markovom jevanđelju Isus je Mesija, ali učenici, i pored dokaza za njegovu natprirodnu moć, nisu to znali. A nisu znali zato što im se Isus nije objavio kao Mesija. Autor, predstavljajući stvar na taj način, pada u dosta paradoksalnu situaciju. Nije, naime, mogao predstaviti čitaocima svoju doktrinu a da im ne otkrije to što je ostalo tajna za Isusove učenike.
Zato i autor jevanđelja i mi, njegovi čitaoci, znamo o Isusu više nego njegovi najbliži učenici. Ovako slika apostola nije ispala suviše pohvalna za njih: u ovoj verziji pokazuju se kao ljudi nerazboriti i malodušni, koji nikako nisu dorasli zadatku koji ih čeka.
Nastavak slijedi...[/quote]
Bas se nesto pitam koliko znas o Isusu.
Staviti kritiku pod mikroskop 21 vijeka.
Ne vrijedi nesto puno komentarisati. U toj metodologiji koju je taj tvoj izvor iskritikovao jevandjelje je cisto subjektivna bez nekih argumenata. kao kad citam temu iz osnovne skole, draga djecice dajte mi opisite knjigu "Orlovi rano lete" i onda ja to pisem onako kako ja dozivljavam, a ne ko Branko.
Nisu smjeli otici pred grob (Jovan je bio dok su ga prikivali na krst), drugi covjek se pobrino za sahranu, razbjezali se.... Ne vidim ni jedan argument da je jevandjelje foklornog tipa, izmisljotina. Pisac (taj tvoj izvor) jednostavno prepricava Bibliju i onda lupeta sa svojim subjektivizmom. Ne racunajuci jos da vadi iz konteksta sve i stavlja u kontekst svog mikroskopa.
U jevandjeljima nalazimo tekstove u kojima o sebi (Hristovi ucenici) cesto govore u negativnom svijetlu, da su bili tvrdoglavi, neposlusni, prepirali se ko ce biti prvi do Isusa, a cak i Petar priznaje da se odrekao Isusa. koja bi budala pisala o svojim problemima i slabostima ako su zeljeli da prevare narod tog vremena. svako bi sebe predstavljao u najboljem svijetlu, da bi stekao povjerenje.
Jevandjelja su poslata osobama koji su poznavali za Isusa, vecina od njih je cula Isusove govore i vidjela Njegova cuda. Mnogi izmedju njih su bili Isusovi neprijatelji koji bi bili prezadovolji da su mogli da izmjene neke tekstove, ako je bilo gresaka u njima ili uocili neke motive za prevaru. Niko od Hristovih neprijatelja nije negirao da je cinio cuda i propovijedao onako kako su apostoli opisali. Cinjenica da religiozne vodje nisu mogli da poreknu njihove zapise, cinjenica da su apostoli imali uspjeha i da je Hriscanska crkva osnovana u Jerusalimu, ide u prilog podatku da ono sto su apostoli propovijedali nije bila laz.
Pitanje, zar nije moguce da je bilo ko mogao da stvori pricu o Isusu u 2 i 3 vj?
Jevandjelja ukazuju na 1 vj. U njima se moze naci detaljni opisi i poznavanje Jerusalima pre njegovog unistenja 70 god. nase ere. Takodje mnogo licnih imena, datuma, kulturnih detalja, istorijskih dogadjaja i vjerovanja karakteristicna za ono vrijeme. Svi apostoli govore i zivotu Palestine u 1 vj. Jovan daje tacne topografske podatke koje je arheologija potvrdila : Jakovljev izvor kod Sihara 4;5, banja u Vitezdi kod Ovcijih vrata 5;2, banja Siloamska 9;7, Solomunov trem 10,3 su lokacije iz 1 vj .
eto rekoh necu komentarisati, al opet me vukla inercija