banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 20:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Treba li u parohije poslati finasijsku inspekciju?
DA 75%  75%  [ 12 ]
NE 25%  25%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 16
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2007, 21:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Nije bas kolega nego poznanik, kog nisam vidio vec par mjeseci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2007, 21:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
TBPTKO je napisao:
Слабо ти нешто иде математика.

Deset ojebina i muckarosa, deseti posten i pobozan.

Не браним ја никога, него не волим да будем део руље, генерализације и тако...
Као сад ова три пандура убили типа да би му отели кола. Сутра кад ме устави саобраћајац не треба да станем, него да га згазим и да се браним на суду да сам препознао у њему потенцијалног пљачкаша :lol:

Danas je punih 15 godina od kako sam otjeran od kuce, pa sam malkice nerovozan!
Ipak si, dakle, pop? I ubuduce nekoj bijedi ucini nesto milostinje radi,dzaba, pa ce ti Bog to vratiti kod bogatih desetorostruko. :thumbleft:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2007, 21:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Vidusa je napisao:
TBPTKO je napisao:
Слабо ти нешто иде математика.

Deset ojebina i muckarosa, deseti posten i pobozan.

Не браним ја никога, него не волим да будем део руље, генерализације и тако...
Као сад ова три пандура убили типа да би му отели кола. Сутра кад ме устави саобраћајац не треба да станем, него да га згазим и да се браним на суду да сам препознао у њему потенцијалног пљачкаша :lol:

Danas je punih 15 godina od kako sam otjeran od kuce, pa sam malkice nerovozan!
Ipak si, dakle, pop? I ubuduce nekoj bijedi ucini nesto milostinje radi,dzaba, pa ce ti Bog to vratiti kod bogatih desetorostruko. :thumbleft:

Nisam znao da je Tvrtko pop. Jesi li Tvrtko?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2007, 21:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
TVRTKO: Не браним ја никога, него не волим да будем део руље,

Ma vidis da jest, distancira se od rulje! :lol:
Citiraj:

Sveštenički cenovnik za obrede

Eparhijski upravni odbor Eparhije banatske u Vršcu doneo je odluku o administrativnom poslovanju crkvenih opština po kome su cene za verske obrede izražene u evrima. Odlučeno je još i da jedan evro iznosi 90 dinara.

Tako će ubuduće u Banatu krštenje koštati 22,5 evra, venčanje i opelo po 46,5 evra, parastos na groblju 15 evra, pomen i oglašavanje zvonima po 1,50 evra. Godišnji pomen iznosi 15 evra, posmrtno jevanđelje 7,50 evra, a unos pokojnika u sveti hram pet evra, prenosi Beta. Taksenik sa cenama u evrima objavljeno je u listu „Dolić“, glasilu Mesne zajednice Crvena Crkva u opštini Bela Crkva i važiće do kraja godine.

Na osnovu priloženog Taksenika svako može unapred da izračuna, s obzirom na izražene želje, sa kolikim će se novčanim izdacima suočiti koristeći odgovarajuće crkvene usluge, piše u „Doliću“.

Istaknuto je i da crkvene opštine na teritoriji te eparhije moraju dosledno poštovati Taksenik i da će svaka zloupotreba biti sankcionisana u skladu sa važećim crkvenim propisima.

Slaviša Popović, sveštenik u Sabornoj crkvi, kaže za „Blic“ da u beogradskim crkvama ne postoji zvanični cenovnik. Građani za verske obrede daju onoliko koliko mogu ili žele.

- Svaka Eparhija ima svoja pravila koja su interna. Prvi put čujem da je Eparhija banatska donela takav cenovnik. To ne bi trebalo da bude tako, jer na taj način crkva postaje servis usluga - ističe Popović.

Ni sveštenici u Užicu usluge verskih obreda ne naplaćuju po ustaljenim tarifama, jer cenovnik zvanično ne postoji. Prekađivanje slavskog kolača, svećenje vodice, krštenja, parastose i ostale svešteničke usluge vernici plaćaju od ruke, „koliko ko može da da“. Vernici, koji su juče zatečeni u porti crkve Svetog Đorđa, rekli su da im sveštenci nikada nisu tražili određenu svotu novca za neku uslugu, već je plaćanje dobra volja.

- Ovde su cene crkvenih obreda oduvek diktirali vernici, plašeći se da se ne obrukaju pred komšijama zato što su malo platili popu. Na primer, po nepisanom pravilu, prekađivanje slavskog kolača u Užicu i okolini narod je uvek „merio“ cenom litre prosečnog žestokog pića - rekao je jedan Užičanin.

Iz Eparhije banatske juče nikoga nismo mogli da dobijemo, tako da nismo saznali na osnovu čega je cenovnik verskih obreda izražen u evrima i po kom osnovu je Upravni odbor ove eparhije odredio da jedan evro iznosi 90 dinara. Da li crkva ima zvanični cenovnik i da li on može biti u evrima nismo mogli da saznamo ni u beogradskoj Patrijaršiji. Rečeno nam je da je crkveni praznik - Sveti Vasilije Ostroški i da u Patrijaršiji nema nikoga. Sa odlukom Eparhije banatske nije upoznat ni Milan Radulović, ministar vera. On kaže da će sledeće nedelje saznati po čijoj je odluci sastavljen cenovnik.

- Eparhije imaju slobodu da same formiraju cenovnik. Siromašne eparhije imaju jedan cenovnik, a bogatije drugi - objasnio je Radulović.

Ni Milan Vukomanović sa Filozofskog fakulteta, nije želeo da komentariše čin Eparhije banatske.

Svako svoju robu prodaje! :-k

Evo i ovdje: http://www.mail-archive.com/sim@antic.org/msg12621.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2007, 22:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Који поп, на мањи чин од митрополита не пристајем !
:lol: Не вређам ја никога, него ми глупо да кад сви гракћу не кажем своје мишљење.
Да ли би ме више ценио да сам потврдио оно с чим се у потпуности не слажем ?
Нису попови с Марса, него из народа, па какав народ, такви и они. :-? Тако је и са свим осталим професијама.

Некада су официри у царској Русији обавезно знали два страна језика, играли и свирали неки инструмент. Да ли је тако било у ЈНА ?

:lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2007, 23:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mitropolit? Hej, pa ti si dosta skroman!
Mene su i ovdje predlagali za patrijarha, pa sam odlucno odbio! :lol:

Dobro, dobro, nema ljutnje! I kakav bi ti bio TVRTKO da nisi TVRTKOGLAV! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2007, 23:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Хајдемо на спавање, треба да устане рано да се шљака :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2007, 13:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2006, 14:12
Damaskin je napisao:
Видиш спавач, док се пљувало по православљу у свему си се слагао,
чим ти је неко пипнуо адвентистичке проповједнике, одмах ид прича:

"И то су људи" , " не живе они од ваздуха", "нису сви исти" итд...

Када би градске парохије водили испосници, сви би им пребацивали што нису "као и сви" него иду "мимо свијета"....итд.

Кад је жив човјек и једе и пије и има и туге и среће као и сви,
одмах је "велики грешник" и "шта такав има мене да исповједа" итд.
а када је у преокупиран духовним животом одмах је "излапио", "луд", ван свијета" итд...

Ne znam ali ja se u 90% slazem sa svim Damaskinovim postovima, a nisam pravoslavac. U svakom zitu ima kukolja i obratno i svako ce pojedinacno odgovarati. Isus je rekao ne sudite, prastajte nije na vama da sudite tj. Jevandjelje je ljubav kao sto je i sam Bog a u ljubavi nema zamjerki zna se sta je sa neba a sta ne. Najlakse
je uprijeti prst u nekoga i tako skrivati vlastite grijehe,ponekad napad nije najbolja odbrana. Posteno govoreci muka mi je od optuzivanja , ti si ovakav ,tvoj pop je onakav,onaj blagosilja one a oni rade ono! Gdje to vodi? U ponos i samoopravdanje da si bolji od bliznjeg, a fino pise da smo svi gresni po Adamu takvi se radjamo a po Isusu po daru Bozijem dobivamo pravednost ali samo po Isusu a ne po nasim djelima, optuzivanjima itd. sotona trlja ruke zadovoljan jer je baci kosku a vi se samo i dalje svadjajte i pljujte jedan po drugom ali znajte da ste svi otkupljeni blagom neprocjenjivim krvlju i zivotom naseg Gospoda i prije nego sto pljunete na brata pomislite koliko mu boli nanosite!!!!!!

sintorr [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2007, 21:09 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
spavac je napisao:
Warrior of the Light je napisao:
Ma biznis strogi...

Citiraj:
Imate cjenik za sve: kad krstavate dijete, kad vam neko umre, ako zelite da se vjencate, ako vam se blagosilja stan, ako vam se u stanu osvestava Bogojavljenska ili Vaskrsnja vodica, ako osvestavate zito za slavu.. Pa dokle vise?! A jos, uz to, svi popvi rade i u skoli, kao predavaci vjeronauke, i dobijaju tu dodatnih 600km, min.

Hehe, a kad neka "sekta" traži pare od svojih podanika, onda ospu paljbu po sekti kako to mogu da rade. A njima je sve dozvoljeno. Sve je to isto :-?

A šta bi finansijska policija mogla da uradi...? Sve je to ista banda, tako da se može trubiti o ovim stvarima sto godina, ništa se neće promijeniti.

Trebalo bi u testament staviti, između ostalog, "pri čistoj svijesti i zdravoj pameti bla bla... ...i neću popove na svojoj sahrani..." :D :D :D

warior prvo se informisi po pitanju nekih stvari.

u HAC pastori primaju mjesecnu platu, tako ako ide na sahranu to radi iz sluzbe. niko mu ne placa dodatno za sahrane, svadbe i krstenja. al ajd, neki se plase informacija.

mozda jedino da jos dodam, za novog clana da ne udara tako jako. uvjek ima dobrih i cestitih svestenika. na zalost , su u manjini.

eh damaskinu pa ti me bas ocrni. :D evo ti ponovo repriza mog prvog posta, bolje malo procitaj pa mi reci gdje sam to napao. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2007, 21:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ја углавном тежим да избјегнем ситуацију у којој ми се прича састоји од пуког критиковања, а без неког конструктивног предлога како би могло то исто што критикујем да се уради боље и паметније.

Мој предлог је да убудуће се не "примамо" на провокативне постове које потписују неки са укупним бројем порука мањим од 5, јер су очигледно у питању привокатори којима је у циљу само да закухају бесциљне расправе и препирке.

Дајте људи мало лијепих и конструктивних тема за промјену.

Свако добро и поздрав свима!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2007, 17:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Мој приједлог је и да се не лијепите као мува за говно на постове оних који пишу само да би повећали број постова, да би себи оправдали своје религијско увјерење (чега је овај подфорум у посљедње вријеме препун), да би убијеђивали друге у исправност својих догми (ту, прије свега, мислим на другове православце), е да би, у каснијим расправама, препуцавањима најнижег облика показали колики је степен њихове духовности...

Дамаскине, чудно је како ти овдје позиваш на љепоту дијалога, јер, уколико ма сјећање не вара, а ако мене моје и вара онда сигурно не вара неке друге људе који се истих ствари сјећају, твој начин живе комуникације са особом са којом се не слажеш је уз честе, бијесом искривљене, узвике "секташ", "јеретик" и томе подобно...

Или, како можеш рећи брату својему: стани да ти извадим трун из ока твојега; а ето брвно у оку твојему?
Лицемјере! извади најприје брвно из ока својега, па ћеш онда видјети извадити трун из ока брата својега.
(Јеванђеље по Матеју, 7:14-15)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2007, 18:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

А ти вадиш трње из очију :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2007, 20:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Daljac je napisao:

Дамаскине, чудно је како ти овдје позиваш на љепоту дијалога,
јер, уколико ма сјећање не вара,
а ако мене моје и вара онда сигурно не вара неке друге људе
који се истих ствари сјећају,

твој начин живе комуникације са особом са којом се не слажеш
је уз честе, бијесом искривљене, узвике "секташ", "јеретик" и томе подобно...

Не мора да те твоје сјећање вара или не вара драги брате Даљац,
сасвим је довољно да пронађеш пост у којем сам ја користио те тако
"честе, бијесом искривљене узвике" :D :D :D

ПС А овај додатак "бијесом искривљене" је феноменалан,
и имао би смисла кад би постови били као на youtube
- дакле у видео формату :D :D :D

Неко пише постове да би сам себе утврдио у вјери???
Та би онда вјера трајала мање од мјесечеве мијене, пријатељу.

А тебе нешто нисам виђао у расправама на овом форуму,
нити сам имао прилику да нешто, ако не паметно, онда макар занимљиво прочитам од тебе.

Овај цитат који си навео се можда може баш на тебе примјенити,
јер управо ти у глави имаш бетонирано дефинисану слику свијета,
и ниси нимало толерантан када ти неко укаже на друге перспективе,
а ово нису шупље приче, јер си колико знам био учесник на још пар форума, па чак и као модератор на једном од њих (док те нису смијенили).

Ако имаш нешто паметно да кажеш и подијелиш са нама - реци мили брате! С љубављу ћемо те саслушати, али се не морамо у свему обавезно и сложити са тобом.

А ако, опет, немаш ништа да нам кажеш осим пљувања и критике,
онда остани у мудром ћутању.

Свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2007, 21:04 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Maj 2007, 12:36
Брате Дамскине :D
Прво: ако већ кажеш "лијепо", онда је и "приједлог", а не "предлог", или ти је од превише теологије мозак правописно отупио? 8)
Па, да: и ја сам мало ишчитавао твоје постове... У, братее, ала све знаш ајме... :oops: Јеси неки благолагољив, благочестив- зар имамо таквих у БЛ?
:lol: Увијек сам имао резерву према тако богоупућеним људима, као што си ти :D
Па, кад већ имаш снаге да се препиреш са јеретицима и секташима, како ти називаш људе на апсолутно либералном форуму, који је отворен за све, онда си заиста велики вијерник и познавалац православља 8)
Само, шта онда по читав дан радиш на овом форуму? Требало би да висиш у цркви лижући ђаконима и поповима скуте, попут осталих "презвитер'-слинаваца"?(само пишем у стилу светог владике Атанасија Јефтића, који ономад рече да муслимани смрде на лој, па кад га нападну за нацизам, каже да се опет Црква напада :( )_ :D
Или, хоћеш да кажеш, кад већ познајеш СПЦ тако добро, да у мом првом пост нема баш ама нимало истине?
И, ту се не може ништа конкретно урадити, јер сви једни другима, због лове, држе леђа... :(

Зло и наопоако.
У СПЦ од владика, можда су финансијски чисти хрватске владике, сем Јована, Григорије и Атанасије, понеки у Србији и сви у Македонији, мученици...

Позззз :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2007, 01:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Драги Кифа,

ево сада и тебе замољавам да ми и ти укажеш на те силне постове у којима ја "искривљен од бијеса" учеснике форума називам "секташима", "јеретицима" и томе слично.

Без обзира што не користим такве појмове, морам да унапријед укажем на чудан третман тих ријечи и на очигледно застрањивање у њиховом поимању и кориштењу;
још раније сам у пар постова писао да појам "секта" означава групу која је саму себе издвојила од принципа саборности, а сам појам је изведен из латинског "secare", дакле одсјећи, одвојити.
Појам "јерес" означава "другачије", "издвојено" учење, дакле опет неку групацију која је сама себе својим учењем издвојила из тог принципа саборности и светодуховског саборноцрквеног учења.

Ти термини су из неког мени непознатог разлога данас добили значење слично псовкама, али ми није јасно зашто их ти и Даљац сада приписујете мени, који из бонтона и поштовања према учесницима не баратам таквом терминологијом, док онима који их непрекидно и ван контекста и памети не скидају са језика, то једноставно или не примјећујете, или не узимате за зло.

Колико видим ти си из Бања Луке и по рођењу да си члан православне Цркве, али да си на искушењима која су ти дошла од стране "попова старогардејаца".

Не знам шта бих ти рекао, нисам њихов адвокат, али им нисам ни судија, да ми не буде по Христовим ријечима "Не судите да вам не би било суђено". Ти лично ако имаш нешто против неког од бањалучких свештеника или свештенства у граду уопште, предлажем ти да све што имаш ставиш на папир и да то писмо пошаљеш Владици бањалучком Јефрему. Његова улога и јесте да надгледа стање међу свештенством и народом (епископ би буквално преведено са грчког значилол управо "надгледник"), и он има овлаштења да свештенике који се недолично понашају опомиње, па ако треба и кажњава, па чак и да рашчини некога ко би заиста представљао срамоту за свој позив.

Проблем овог краја се састоји у томе што сви само причају и оговарају и на том некаквом огорчењу се све и завршава, а епископ не може да дјелује произвољно, већ управо може само да реагује на захтјеве и жалбе вјерника.

Ја нисам ни учен, ни теолог, ни благоглагољив,
већ сам само неко ко налази духовно задовољство у проучавању духовне литературе, а у том изучавању највећу наклоност сам стекао ка Православљу, не рођењем, јер нисам рођем у породици у којој је било вјерника, већ искључио власитим слободним избором.

Мада, немам потребу да ти се правдам јер си се у старту поставио као неко ко све јако добро зна, уз добру дозу негативности, па се онда питам чему дијалог, ако нећеш да саслушаш одговор на твоја питања.

Свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2007, 07:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Заборавио си рећи да писмо мора потписати.
Пуним именом и презименом.
Не кифа :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2007, 09:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Damaskin je napisao:
предлажем ти да све што имаш ставиш на папир и да то писмо пошаљеш Владици бањалучком Јефрему. Његова улога и јесте да надгледа стање међу свештенством и народом (епископ би буквално преведено са грчког значилол управо "надгледник"), и он има овлаштења да свештенике који се недолично понашају опомиње, па ако треба и кажњава, па чак и да рашчини некога ко би заиста представљао срамоту за свој позив.

Medjutim, sta ako je i sam nadglednik (rijec je, da ne bude zabune, o Jefremu), kvaran? Kako onda da on savjetuje i popravlja?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2007, 09:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
kifa je napisao:
Брате Дамскине :D
Прво: ако већ кажеш "лијепо", онда је и "приједлог", а не "предлог", или ти је од превише теологије мозак правописно отупио? 8)
Па, да: и ја сам мало ишчитавао твоје постове... У, братее, ала све знаш ајме... :oops: Јеси неки благолагољив, благочестив- зар имамо таквих у БЛ?
:lol: Увијек сам имао резерву према тако богоупућеним људима, као што си ти :D

Ne diraj mi Dzona Damaskina. 8) Nekad se s njim slazem, nekad ne, ali su mu postovi, za razliku od pisanija nekih drugih ucesnika, vrijedni citanja, ma koliko njihovu argumentaciju ja ili neko drugi prihvatali ili ne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2007, 20:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Vidusa:

Citiraj:
Ko ce promijeniti sadasnjost sa humanitarnijim pogledom na buducnost? Ja? Ti, Komsija? RS ili Federacija? UE ili USA?

Svako sebi pravi svoj mali svijet. Od tvojih prijedloga clanova za promjenu prema humanizmu samo bih izdvojila Ja.

Citiraj:
Profit planira sta je humanizam i kakav ce biti, kome ce ga biti i koliko ce ga biti.

Ciji profit - tvoj ili njihov?

Citiraj:
A sto je covjek manji, manji je i humanizam, jer humanizam ovisi samo od covjeka.

Nemoze covjeka niko umanjiti, do on sam.

Citiraj:
A covjek je izgubio vlast na zemlji i zarobljen svojim brigama nema vremena ni osjecanja da se brine i za drugog covjeka.

Kad je covjek imao vlast na zemlji? Da je ima, samo, nad samim sobom ja bih bila zadovoljna.

Pa, imas mnogo profesija koje automatski ukljucuju brigu i rad na osjecanjima prema drugim osobama. Stvar je u etici.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2007, 20:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Tvrtko:

Citiraj:
Јадник објашњава како је као дечко ишао сваке недеље у цркву, како му је мати веровала, али да је као партизан он „раскрстио“ са Богом.
И шта очекивати од таквога и његових потомака, васпитаних на овом безумљу.

Zasto "jadnik"?

Ko ga je diagnostikovao kao "bezumnika"? Ko ima apsolutnu istinu? A... opasno je igrati se sa mentalnim diagnozama. Sta znaci biti "normalan"?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]