banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 11:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Jun 2007, 21:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Nije lose pogledati kako se religija cesto namece silom:

Kršćankama bez vela nema izlaska

BAGDAD - U Iraku će kršćanke morati nositi veo, inače će biti podvrgnute ozbiljnim kaznama, poput kućnog pritvora, najavljuju muslimanski ekstremisti u pismu koje kruži Bagdadom, pozivajući se pritom na radikalnog šijitskog imama Moqtadu al Sadra, javlja KTA.

U tekstu su citirane riječi mučenika Mohammada Sadiqa al Sadra, koji je govorio kako su sve žene, uključivši Blaženu Djevicu, nosile veo. Osim toga, u pismu je izrečena osuda za sve žene koje ne nose veo "one su preljubnice i izazivaju Alaha i njegova proroka, preziru i niječu religiju".

Osvrnuvši se na tu vijest Souad Sbai, predsjednik Udruge marokanskih žena u Italiji, kazao je kako je riječ o krajnjem ekstremizmu koji ženama niječe pravo da se odijevaju kako žele.

Govoreći o radikalnome tumačenju islama, kazao je kako, na sreću, ono nema uporišta u Kuranu.

- Riječ je o radikalnome tumačenju koje treba spriječiti, jer, u konačnici, žene ne žele takav Irak. Najslabiji uvijek ispaštaju, a to su žene. To nije pravedno. Nažalost i u Italiji se prijeti brojnim muslimankama–useljenicama. Primorane su bježati iz manjih naselja i gradova zbog ekstremista koji nameću svoj zakon, kazao je Sbai.

Mnogi su protiv zapada, ali na zapadu je svako slobodan da radi sto mu je po savjesti.
Ali na zalost IMAMO I U HRISCANSTVU EKSTREMISTA koji su protiv zapada i protiv kojih se treba boriti zato sto hoce da nas vrate u srednji vijek. Naravno, ne silom jer to nije pravi nacin, nego ucenjem i ukazivanjem da to nije dobro.
Vidimo da su veliki ratovi kao i terorizam, nacionalizam, ateizam i mnoge druge lose stvari cesto posljedica vjerskog fanatizma i ekstremizma bez obzira o kojoj se religiji radi.
Stoga, vidim veliku vaznost u promovisanju zdrave religije oslobodjene od svih predrasuda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2007, 21:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Имамо на Западу екстремиста који нама у Србији не дају да слободно живимо. Уводе нам санкције, бомбардују, трују ....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2007, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne kazem da na zapadu nema nista lose, stavise postoji velika pokvarenost, samo sam htio reci da je religiozna sloboda veca nego u nekim drugim zemljama, pogotovo mislim na srednji istok. Ljudska prava pojedinca i religijske slobode su postovanije. To sto politicari imaju svoje ciljeve nema puno veze sa religijom, vise je u pitanju njihov interes. U sustini, u njihovoj zemlji mozes staviti rogove na glavu i nece ti niko nista reci, a vidimo u Iraku, S. Arabiji i josh nekim zemljama zene ne smiju ici ni bez pokrivaca preko lica.

Na zalost ovaj ekstremizam PRIJETI I ZAPADU. Naime, procjenjujuci broj islamskih ekstremista i njihovog nesrazmjerno velikog nataliteta u odnosu na ostali dio populacije dolazi se do zakljucka da bi Evropa a mozda i SAD mogli postati srednji istok.
Evo samo par izvadaka iz gore navedenog linka:
"It probably is too late for Great Britain and France and maybe even the Netherlands and Germany," the military advisor contends. "They have very sizeable minorities that refuse to integrate, that impose Sharia law on the ghettos, and as a result have created what I think is a series of smaller countries within a country," he says.
With a high Islamic fertility rate and "notoriously low" fertility rates among indigenous members of the population, these "little islands of ghettos of Islamic Sharia law" are going to continue to expand and eventually engulf the culture of the region, Maginnis asserts. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2007, 12:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
vim je napisao:
Na zalost ovaj ekstremizam PRIJETI I ZAPADU. Naime, procjenjujuci broj islamskih ekstremista i njihovog nesrazmjerno velikog nataliteta u odnosu na ostali dio populacije dolazi se do zakljucka da bi Evropa a mozda i SAD mogli postati srednji istok.

Trebalo bi mozda zabraniti porode zenama ? :D

Citiraj:
Evo samo par izvadaka iz gore navedenog linka:
"It probably is too late for Great Britain and France and maybe even the Netherlands and Germany," the military advisor contends. "They have very sizeable minorities that refuse to integrate, that impose Sharia law on the ghettos, and as a result have created what I think is a series of smaller countries within a country," he says.
With a high Islamic fertility rate and "notoriously low" fertility rates among indigenous members of the population, these "little islands of ghettos of Islamic Sharia law" are going to continue to expand and eventually engulf the culture of the region, Maginnis asserts. :-?

Ako nekoga getoiziras, ne mozes se kasnije buniti zbog ovoga ili onoga, jer je do tebe. U Velikoj Britaniji ima 3 miliona muslimana, a cjelokupan broj stanovnika je 60 miliona. Prema tome, gornja izjava je senzacionalisticka poruka paranoika. Po pitanju procentualne zastupljenosti muslimana slicna situacija je i u Francuskoj i ostalim europskim zemljama.

Jos nisam vidjela da je pojedince ili drzave unistila religija kao takva. Ali mrznja je unistila mnoge.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2007, 13:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja naravno ne mislim na prave muslimane ni prave hriscane, nego na ekstreme. Problem je sto njih niko ne getoizira vec se sami getoiziraju. Opet kazem, ne vecina nego manjina. Ali i kad manjina dostigne "kriticnu masu" kao recimo u Iraku, vidimo sta se desava.
Licno sam svjedok, a i po novinama citam o rastucem ekstremizmu u VB, a vjerovatno je tako i u Francuskoj. Ono sto je dobro je da su nasi, tj. Bosanski Muslimani kao i Turski jos uvijek dobri (ako izuzmemo vehabije) i to je dobar primjer. Medjutim ovi "zapadnoevropski muslimani" dolaze iz arapskih i africkih zemalja i oni su mnogo ekstremniji. To se vidi po nacinu odijevanja, pokrivalima preko glave, bradama, a cesto i ispovijedanju mrznje na javnom mjestu. Mislim da nije izlisno spomenuti sta se desilo u VB prije dvije godine, u Spaniji prije tri, u SAD prije sest, pa da vidimo da ovi tekstovi nisu bez osnova. Kako se vidi iz prvog posta u ovoj temi ti ekstremi hoce svoju religiju da nametnu drugome, iako vidimo da time samo odbijaju potencijalne vjernike. Recimo ja, a znam i mnoge druge, su promijenili misljenje o ovoj religiji na negativno uglavnom zahvaljujuci ovim ekstremima. Sama po sebi gotovo ni jedna religija nije losa samo zavisi kako se tumaci i primjenjuje. Recimo, u srednjem vijeku je hriscanstvo bilo to koje je zavodilo ekstremizam, sad je to islam, kasnije ce mozda biti neka druga religija. Ono sto je vazno je da ovi ekstremi ne smiju stvoriti negativne odnose medju normalnim ljudima jer to im je i cilj, zavadi pa vladaj. Zbog toga promovisem toleranciju gdje je god moguce i ukazujem ljudima na pogreske u njihovim religijama govoreci im da ni jedna religija nije savrsena sto svi misle za sebe. Eto nadam se da sam malo pojasnio ovo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2007, 13:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Ono sto je dobro je da su nasi, tj. Bosanski Muslimani kao i Turski jos uvijek dobri (ako izuzmemo vehabije) i to je dobar primjer.

Ne mogu da vjerujem da bilo ko s barem prosjecnom inteligencijom moze dati ovakvu izjavu. Sve i svako se pod odredjenim okolnostima moze iskoristiti u politicke svrhe. Satanizovati takodje.

Citiraj:
Mislim da nije izlisno spomenuti sta se desilo u VB prije dvije godine, u Spaniji prije tri, u SAD prije sest, pa da vidimo da ovi tekstovi nisu bez osnova.

Ono sto se desilo u VB je uradjeno od strane besposlicara koji nose muslimanska imena ( i koji su odlicne ovce za moci gladne radikalce ). Radikalnost u Islamu niposto nije veca nego u Judaizmu i Hriscanstvu ( bez obzira na boju celofana u koji se isti umota ). Nazalost.

Citiraj:
Recimo ja, a znam i mnoge druge, su promijenili misljenje o ovoj religiji na negativno uglavnom zahvaljujuci ovim ekstremima.

Ja nisam promijenila misljenje o Hriscanstvu i Hriscanima bez obzira na ratne uzase. Prema tome, to je do tebe. Ti imas predrasude.

Citiraj:
Sama po sebi gotovo ni jedna religija nije losa samo zavisi kako se tumaci i primjenjuje. Recimo, u srednjem vijeku je hriscanstvo bilo to koje je zavodilo ekstremizam, sad je to islam, kasnije ce mozda biti neka druga religija. Ono sto je vazno je da ovi ekstremi ne smiju stvoriti negativne odnose medju normalnim ljudima jer to im je i cilj, zavadi pa vladaj.

Ekstremi su u svim religijama, nacin ispoljavanja se razlikuje po sofisticiranosti, istina.
Citiraj:
Zbog toga promovisem toleranciju gdje je god moguce i ukazujem ljudima na pogreske u njihovim religijama govoreci im da ni jedna religija nije savrsena sto svi misle za sebe. Eto nadam se da sam malo pojasnio ovo.

Zanimljivo da neko ko promovise toleranciju otvara temu o ekstremizmu sa akcentom na islamski ekstremizam.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2007, 14:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
vim je napisao:
Ono sto je dobro je da su nasi, tj. Bosanski Muslimani kao i Turski jos uvijek dobri (ako izuzmemo vehabije) i to je dobar primjer.

Ne mogu da vjerujem da bilo ko s barem prosjecnom inteligencijom moze dati ovakvu izjavu. Sve i svako se pod odredjenim okolnostima moze iskoristiti u politicke svrhe. Satanizovati takodje.

Stvarno ne znam zasto je to satanizovanje. Ono sto sam iznio je pohvala, znaci sasvim suprotno od satanizovanja.

Citiraj:
Ono sto se desilo u VB je uradjeno od strane besposlicara koji nose muslimanska imena ( i koji su odlicne ovce za moci gladne radikalce ). Radikalnost u Islamu niposto nije veca nego u Judaizmu i Hriscanstvu ( bez obzira na boju celofana u koji se isti umota ). Nazalost.

Pa ja i govorim o radikalima, znaci besposlicarima kako ti kazes, odnosno ekstremima kojih moze biti manji broj ali dovoljno da naprave lose stvari.
Slazem se, hriscani i judaisti su na srednjem istoku mozda jednako ekstremni, ali ne u evropi ili SAD. Primjer: sta su uradili 2001 u americi i kako su reagovali hriscani, rekli su da shvataju da je to djelo ekstrema i da ne osudjuju muslimane. 2 Primjer: Kako su reagovali muslimani kad su u danskoj objavili najobicniju slicicu Muhameda 2006, protestovali su sirom svijeta, palili ambasade i rekli da treba sve hriscane poubijati. Znaci iako su negdje jednako ekstremni u ovim zemljama nisu.

Citiraj:
Ja nisam promijenila misljenje o Hriscanstvu i Hriscanima bez obzira na ratne uzase.

Evo recimo u ratu u Bosni su Hriscani bili veci ekstremi ali to nema veze sa religijom nego sa politikom bas kao i u nekim slucajevima sad.

Citiraj:
Ekstremi su u svim religijama, nacin ispoljavanja se razlikuje po sofisticiranosti, istina.

Konacno se slazemo :P
Citiraj:
Zanimljivo da neko ko promovise toleranciju otvara temu o ekstremizmu sa akcentom na islamski ekstremizam.

Pa to je da bi ljudi bolje upoznali da nisu svi muslimani ekstremisti iako se u svijetu to tako cesto tumaci, kao ni da ostali nisu nista bolji iako mozda to manje javno izrazavaju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2007, 14:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Нико одсецао главе и чинио оно што су чинили муџахедини :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2007, 14:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vim je napisao:

Stvarno ne znam zasto je to satanizovanje. Ono sto sam iznio je pohvala, znaci sasvim suprotno od satanizovanja.

Bosanski muslimani su evropski narod, sa evropskim kulturnim nasljedjem i tradicijom. Tako da su tebi prirodno blizi, i ponasanje istih ti je razumljivo. Dok je jednom Pakistancu npr. cudno i nerazumljivo ponasanje Bosanaca. Cini li to Bosance dobrim a Pakistance losim ?

Citiraj:
2 Primjer: Kako su reagovali muslimani kad su u danskoj objavili najobicniju slicicu Muhameda 2006, protestovali su sirom svijeta, palili ambasade i rekli da treba sve hriscane poubijati. Znaci iako su negdje jednako ekstremni u ovim zemljama nisu.

Muslimana ima preko milijardu. Koliko ih je palilo ambasade ?

Citiraj:
Evo recimo u ratu u Bosni su Hriscani bili veci ekstremi ali to nema veze sa religijom nego sa politikom bas kao i u nekim slucajevima sad.

Znaci kad su Hricani radikalni - u pitanju je politika ? A kad su muslimani radikalni - onda je u pitanju vjera ? ( zzz... )

Citiraj:
Pa to je da bi ljudi bolje upoznali da nisu svi muslimani ekstremisti iako se u svijetu to tako cesto tumaci, kao ni da ostali nisu nista bolji iako mozda to manje javno izrazavaju.

Znaju to i drugi, ali im trenutno ne odgovara da tako i govore.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2007, 14:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TBPTKO je napisao:
Нико одсецао главе и чинио оно што су чинили муџахедини :cry:

Najbolje je da sad pocnemo nabrajati sta je ko radio. :wink:

Radi se o tome je li neko iz svog tog uzasa nesto naucio ?

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2007, 14:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bosanski muslimani su evropski narod, sa evropskim kulturnim nasljedjem i tradicijom. Tako da su tebi prirodno blizi, i ponasanje istih ti je razumljivo. Dok je jednom Pakistancu npr. cudno i nerazumljivo ponasanje Bosanaca. Cini li to Bosance dobrim a Pakistance losim ?

Da, u pravu si, zavisi od okolnosti i kulture na koju smo navikli.

Citiraj:
Znaci kad su Hricani radikalni - u pitanju je politika ? A kad su muslimani radikalni - onda je u pitanju vjera ? ( zzz... )

Uvijek je u pitanju politika samo religijski fanatici to ne shvataju, oni misle da to rade za Boga.
Citiraj:
Citiraj:

Znaju to i drugi, ali im trenutno ne odgovara da tako i govore.

Zato neko treba reci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2007, 18:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Velo nije problem. Stvar je sta ono hoce simbolizovati i za koga. Za mene cak ima i egzoticnosti, naravno ako je ono samoizabrano.

A strasno je da nam opet, po ko zna koji put, muski rod odredjuje sta trebamo da radimo, kako da se odjevamo, kako da razmisljamo,... u sustini da nam prodaje preko bilo kojih izgovora (u ovom konkretnom slucaju religijskih) njihovo vidjene "cestite" zene. E to kod mene ne prolazi.

Za promjenu, mogli bi nam malo promijeniti nacin svog pr(o,e)davanja i ponuditi zenama puteve do emancipacije, da ne zavise sta ce reci i kako protumaciti bilo koju Svetu Knjigu neki "skup dominantnih muzijaka". Znanje je moc. Mozda se bas toga boje sve te muskarcine koji preko nas zena dobiju osjecaj da su oni i njihova familija religiozno "cistiji".

Slicno se je desavalo (i ne mislim na daleku proslost) u Spaniji kad je za vrijeme diktadure bio zabranjen abortus ili drugim rijecima "zene su fabrike nasih vjernika" - katolicka crkva i vojska su odredjivali kako biti "cestita" zena. Ma daaaj. I vi ste skuzeni.

I... nisu zene slabe vec ih ovi politicko-tradicionalno-religiozni sistemi zele napraviti takvim. Postavljaju svoje okvire a mi samo trebamo u njih ugurati nase glavice - i njima zeljena slicica je tu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 00:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

NebeskaKrila je napisao:
Velo nije problem. Stvar je sta ono hoce simbolizovati i za koga. Za mene cak ima i egzoticnosti, naravno ako je ono samoizabrano.

Da, svaka prisila u vjerovanju gusi duhovnost. Proizvodi suprotan efekat- ono sto moze uciniti blagost, sila ponistava.

Citiraj:
A strasno je da nam opet, po ko zna koji put, muski rod odredjuje sta trebamo da radimo, kako da se odjevamo, kako da razmisljamo,... u sustini da nam prodaje preko bilo kojih izgovora (u ovom konkretnom slucaju religijskih) njihovo vidjene "cestite" zene. E to kod mene ne prolazi.

To je samo vrsta kontrole nad zenom. Ti si to - ako to...i blabla. Nazalost ima zena koje im svojom ogranicenoscu pomazu u tome.

Citiraj:
Za promjenu, mogli bi nam malo promijeniti nacin svog pr(o,e)davanja i ponuditi zenama puteve do emancipacije, da ne zavise sta ce reci i kako protumaciti bilo koju Svetu Knjigu neki "skup dominantnih muzijaka". Znanje je moc. Mozda se bas toga boje sve te muskarcine koji preko nas zena dobiju osjecaj da su oni i njihova familija religiozno "cistiji".

Znaju oni da to nije "religijska cistoca", samo pojednostavljenje vladanja.

Citiraj:
Slicno se je desavalo (i ne mislim na daleku proslost) u Spaniji kad je za vrijeme diktadure bio zabranjen abortus ili drugim rijecima "zene su fabrike nasih vjernika" - katolicka crkva i vojska su odredjivali kako biti "cestita" zena. Ma daaaj. I vi ste skuzeni.

U Irskoj je i sada abortus zabranjen. Nisam sigurna sta je sa Italijom.

Citiraj:
I... nisu zene slabe vec ih ovi politicko-tradicionalno-religiozni sistemi zele napraviti takvim. Postavljaju svoje okvire a mi samo trebamo u njih ugurati nase glavice - i njima zeljena slicica je tu.

Upravo suprotno, muskarci su svjesni da su zene jake, pa stoga primjenjuju razlicitim vrstama kontrole, od individualne do ovakvih primjera drustvene kontrole. Ne vjeruju u nasu moc samokontrole, valjda sudeci po sebi, hehehe. :wink:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 09:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Upravo suprotno, muskarci su svjesni da su zene jake, pa stoga primjenjuju razlicitim vrstama kontrole, od individualne do ovakvih primjera drustvene kontrole. Ne vjeruju u nasu moc samokontrole, valjda sudeci po sebi,

Žene, kao grupa, nikada nisu imale veću moć u društvu od muškaraca. Antropolozi već duže vrijeme pokušavaju da otkriju šta je to zajedničko svim društvima koja postoje, i koja su postojala, a što je učinilo da žene budu podređene.

Čak nije istina da se položaj žene vremenom popravlja, samo se mijenja unutar određenih granica. Najmoćnije žene su živjele u nekom sjevernoameričkom plemenu kojem sam zaboravio ime. Mogle su da glasaju ravnopravno sa muškarcima i da donose odluke o pitanjima kao što je pohod u rat, te da učestvuju u podjeli plijena. (to se tada zvalo rat, zapravo su išli u pljačke)

Današnje žene nemaju ni približno takvu moć. Ovde su svojevremeno majke protestovale na početku rata pa ih niko nije šljivio.

Nisam promašio temu... ekstremizmu je kontrola žena više nuspojava, nego cilj. Kontrola nad ženama je konstanta u ljudskoj istoriji.

Slažem se teorijom koja ide ovako: tamo gdje društvo ne omogući čovjeku da se izrazi kao individua, ili taj čovjek nije u stanju tako da se izrazi, dolazi do transformacije, čovjek-individua postaje čovjek-nacija, čovjek-religija, čovjek-neka-tamo-grupa. Među tim ekstremistima nema ostvarenih ljudi, onih koji su stvorili nešto.
Gdje god su na vlasti ekstremniji ljudi, tim gore po tu zemlju. Začauriće se, zatvoriti, i onda tako stagnirati jer nisu sposobni nizašta drugo do da ponavljaju neke svoje mantre - ne mogu ništa da stvore. Mislim da se ne boje promjene, već nisu uopšte sposobni za to, ne mogu da je shvate. Za njih je ona ruglo, haos, 'muzika samog pakla'.

To je karakteristično za religijski ekstremizam, pošto se uvijek radi o 'očuvanju naslijeđa', i neke 'istine'.

U principu, ekstreman je svaki pokret koji pređe određene granice u svom djelovanju, bez obzira na motiv.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 13:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

blue je napisao:

Žene, kao grupa, nikada nisu imale veću moć u društvu od muškaraca. Antropolozi već duže vrijeme pokušavaju da otkriju šta je to zajedničko svim društvima koja postoje, i koja su postojala, a što je učinilo da žene budu podređene.

Valjda je to majcinstvo, jer se zene tada prirodno posvete djetetu, ali ipak ne daje odgovor na pitanje zbog cega muskarci zene dozivljavaju kao prijetnju ( te ih stoga podvrgavaju svojevrsnoj kontroli, u vezi, braku, drustvu, nebitno ). Je li to zbog zenske moci radjanja koja je muskarcima uskracena ?

Citiraj:
Čak nije istina da se položaj žene vremenom popravlja, samo se mijenja unutar određenih granica.

Istina.

Citiraj:
Najmoćnije žene su živjele u nekom sjevernoameričkom plemenu kojem sam zaboravio ime. Mogle su da glasaju ravnopravno sa muškarcima i da donose odluke o pitanjima kao što je pohod u rat, te da učestvuju u podjeli plijena. (to se tada zvalo rat, zapravo su išli u pljačke)

Islam je ( usprkos povrsnim i brzopoteznim zakljuccima ) vrlo liberalan prema zenama. Npr. zena ima pravo na vjencani dar u novcu od muza, jednakopravna je po pitanju porodicnog nasljedstva, ima pravo razvesti se od muza cak i ako nije zadovoljna seksualnim odnosima u braku. Sasvim je drugo pitanje koliko se muslimana toga pridrzava u zivotu.

Citiraj:
Slažem se teorijom koja ide ovako: tamo gdje društvo ne omogući čovjeku da se izrazi kao individua, ili taj čovjek nije u stanju tako da se izrazi, dolazi do transformacije, čovjek-individua postaje čovjek-nacija, čovjek-religija, čovjek-neka-tamo-grupa. Među tim ekstremistima nema ostvarenih ljudi, onih koji su stvorili nešto.

Ovdje si nadmasio samog sebe, heheh. Uvijek su mi bile fascinantne odredjene savremene politicke strukture kojima je samo ovo sto si gore napisao - konstanta.

Citiraj:
Gdje god su na vlasti ekstremniji ljudi, tim gore po tu zemlju. Začauriće se, zatvoriti, i onda tako stagnirati jer nisu sposobni nizašta drugo do da ponavljaju neke svoje mantre - ne mogu ništa da stvore. Mislim da se ne boje promjene, već nisu uopšte sposobni za to, ne mogu da je shvate. Za njih je ona ruglo, haos, 'muzika samog pakla'.

:P

Naravno, zato ih je tako tesko otjerati. Da bi se to ucinilo moraju spasti maske, cega se takvi panicno boje, i ucinice sve sto je neophodno da se to ne desi.

Citiraj:
To je karakteristično za religijski ekstremizam, pošto se uvijek radi o 'očuvanju naslijeđa', i neke 'istine'.

Ocuvanju "neke istine" ili samih sebe ?

Citiraj:
U principu, ekstreman je svaki pokret koji pređe određene granice u svom djelovanju, bez obzira na motiv.

Glad za moci je opasan fenomen .

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 14:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Glad za moci je opasan fenomen .

Upravo tako. Uzrok u stvari nije religija nego glad za moci. A posto ljudi sebe dozivljavaju kao pripadnike neke grupe, bila to religija, nacija, rasa i sl., diktatori tu slabost ljudi koriste za njihovu manipulaciju.
Tako je diktatoru lakse ubijediti nekog da krene u rat govoreci mu (ispirajuci mozak) kako je cijela nacija ugrozena jer je taj kome se govori pripadnik te nacije ili religije kao i njegova porodica i on svjesno ili nesvjesno prihvata instrukcije tog diktatora zeleci da zastiti svoju porodicu koja pripada toj drustvenoj grupi kao i sebe, i ne razmislja o mogucnosti da je druga strana u pravu jer bi to znacilo unistenje njegove egzistencije i podsvjesno postepeno postaje rob ispiraca mozga koji ga je ubijedio u to i ekstrem.
Josh jedan primjer religijskog ekstremizma

Vrijedi napomenuti da i u hriscanstvu ima ekstrema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 16:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Citiraj:
blue ::

Japanese_rose

Valjda je to majcinstvo, jer se zene tada prirodno posvete djetetu, ali ipak ne daje odgovor na pitanje zbog cega muskarci zene dozivljavaju kao prijetnju (te ih stoga podvrgavaju svojevrsnoj kontroli, u vezi, braku, drustvu, nebitno ). Je li to zbog zenske moci radjanja koja je muskarcima uskracena ?

Kad neko ima vlast, u ovom slucaju skoro potpuna i na svjetskom nivou od strane muskog roda, ne zeli da se ta vlast dovodi u pitanje, da se primaju kritike, da se analizuje ono sto je "ocigledno prirodno jace". Tako i vladajuce politike, religije, nacije, ... kad imaju vlast ne zele je izgubiti te je brane ako treba i ljudskim zivotima (najcesce ne njihovim vlastitim ni svojih porodica).

Ima jedna izreka koja kaze: "Zena se ubija radom i porodjanjima." Kad zene postanu svjesnije da pored majcinstva postoje i one kao zene i kao osobe onda ce poceti njihovo budjenje. Zene nisu svjesne da su one te koje odlucuju o natalitetu, moci koja im je priroda dala. Aaah, pa jos radjaj svoje vlastite "vlasnike". Ne generalizujem, ali samo na privatnom planu.

Citiraj:
Citiraj:
blue:

Japanese_rose

Ocuvanju "neke istine" ili samih sebe ?

Ne razumijem na sta se odnosi ovo "ocuvanje naslijedja". Kog naslijedja? Mozda naslijedja u stereotipnim lazima?
A o "istini", Halil Dzubran rece:" Istina treba dve osobe da bi bila otkrivena: jednu da je kaze i drugu da je razumije."
Ali sta briga "vladare" sto nemaju od zena feed-back.

Citiraj:
Japanese_rose ::

Glad za moci je opasan fenomen.

Cudno je da su cesce najgladni oni koji vise imaju ili znaju.
Citam, problem je sto se religija udaljava od kulture, sto se otkida od ovih korijenova. Tako i velo. Bilo je tradicija u pojedinim kulturama a sad to uglavljuju kao dio religioznog ekstremizma. Hoce li "vladari" malo promijeniti cip i objasniti nam ovo?

Citiraj:
vim
Tako je diktatoru lakse ubijediti nekog da krene u rat govoreci mu (ispirajuci mozak) kako je cijela nacija ugrozena jer je taj kome se govori pripadnik te nacije ili religije kao i njegova porodica i on svjesno ili nesvjesno prihvata instrukcije tog diktatora zeleci da zastiti svoju porodicu koja pripada toj drustvenoj grupi kao i sebe, i ne razmislja o mogucnosti da je druga strana u pravu jer bi to znacilo unistenje njegove egzistencije i podsvjesno postepeno postaje rob ispiraca mozga koji ga je ubijedio u to i ekstrem.

Jeste, ekstrapoliziranje dovodi do generalizacije. Ovo me podsjeti na statisticke podatke - daju nam samo rezultat, produkt (i imaju li felera?) a ne znamo ni kako ni odakle su izabrali ogledne primjerke. Pa jos nam je zadatak i da u to povjerujemo - sve, samo da zaboravimo da mislimo. Mada mnogi vjeruju, i te kako vjeruju. Nevjerovatno ali istinito.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 19:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:

U bibliji pise da je na pocetku stvaranja Bog dao Adamu da bude gospodar zeni. Ne u smislu ropstva, nego figurativno. I to je mozda uzrok podredjenosti u vecini kultura iako ne u svim jer u nekim kulturama imamo zakon matrijarhata gdje je zena bila glavna.

Citiraj:
Ima jedna izreka koja kaze: "Zena se ubija radom i porodjanjima." Kad zene postanu svjesnije da pored majcinstva postoje i one kao zene i kao osobe onda ce poceti njihovo budjenje. Zene nisu svjesne da su one te koje odlucuju o natalitetu, moci koja im je priroda dala. Aaah, pa jos radjaj svoje vlastite "vlasnike". Ne generalizujem, ali samo na privatnom planu.
Citiraj:

Da, vidimo da u tim arapskim kulturama dolazi do nekontrolisanog radjanja djece, upravo je mozda jedan od razloga da ih bude vise, slicno kao na Kosovu. Recimo prosjecan Pakistanac, Iranac, Iracanin, Saudijac itd. ima 4-6 djece, dok prosjecan evropljanin 1-2. Da ne pominjemo Albance. Naravno, nije tu samo pitanje ocuvanja naslijedja nego i primitivnost razmisljanja. Tako sam razgovarao sa jednim Pakistancem koji ima 5-oro djece i planira jos, a ima i osmoro brace i sestara. I on mi je rekao kako se Bog za sve brine i da niko od njegovih brace i sestara nije gladan i da su se svi snasli u zivotu.
Naravno da se Bog brine, ali ovakvim primitivnim razmisljanjem samo se stvara sirotinja i to negdje mora pucati, bilo da idu u emigraciju i prepplavljuju svijet svojom religijom ili da idu u "svete" ratove.
Ako ostanu u normalnom stanju dolazi do ekstremnog siromastva i nezadovoljstva koje opet rezultira ratom. Zar nije bolje sprijeciti to u pocetku smanjenjem nataliteta. Neki ce reci, zene se tu ne pitaju. Iako je to tacno u mnogo slucajeva, npr. pricala mi je jedna pakistanka obrazovana koja je radila kao med. radnik da je isla po selima po Pakistanu uceci zene kontracepciji i dajuci im sredstva. Ali cesto su i zene te koje zele sto veci natalitet, da li je to neki prirodni nagon za prekomjernim razmnozavanjem zbog ocuvanja vrste zbog mnogobrojnih ratova u tim krajevima, religija ili samo kultura i psihologija odrastanja i uticaja okoline , ne znam. U svakom slucaju mislim da ovdje muskarci snose vecu odgovornost zbog svojih primitivnih i ekstremnih shvatanja religije zbog istih ovih razloga koje sam naveo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 20:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

vim:

Citiraj:
U bibliji pise da je na pocetku stvaranja Bog dao Adamu da bude gospodar zeni. Ne u smislu ropstva, nego figurativno. I to je mozda uzrok podredjenosti u vecini kultura iako ne u svim jer u nekim kulturama imamo zakon matrijarhata gdje je zena bila glavna.

Zapitajmo se zasto su svi proroci bili muskarci. Slucajnost? Zasto se svetice nazivaju djevicama? Zasto sveci ne trebaju biti "djevice"?

Ah, zaboravih vam reci, meni Bog jos nije rekao da je Adam "gospodar" Eve, ni bukvalno ni figurativno, bas nista. Znaci samo nekom i samo jednom to kaze i taj onda brze-bolje trci da to i zapise. Slucajnost da je taj neko uvijek muskarac - za nevjerovati i ovo. Pocinjem ozbiljno da se brinem za moj sluh, kako da ja te stvari jos nisam cula od Boga.

Citiraj:
Ali cesto su i zene te koje zele sto veci natalitet, ...

Proces oslobadjanja svijesti zena koje su bile dominirane milenijima ne vrsi se preko noci. Trebaju vremena, trebaju da vide raznovrsnost svijeta, da si nadju neku novu referenciju, da nadju drukcije svrhe svoje egzistencije koje je u mnogim siromasnim krajevima samo majcinstvo, i naravno... da pocne borbu za ravnopravnost u svojoj uzoj porodici.

Nazalost, jos i dan danas, kako u nerazvijenim tako i u razvijenim krajevima svijeta zene se najvise realizuju kao majke. Jedva se cuje njihov glas u javnosti.

Citiraj:
U svakom slucaju mislim da ovdje muskarci snose vecu odgovornost zbog svojih primitivnih i ekstremnih shvatanja religije zbog istih ovih razloga koje sam naveo.

Rijec je o Pakistanu, kao i bilo kojim drugim zemljama u siromastvu i izolovanosti. I u africkim zemljama imamo visok natalitet, a nisu sve islamske ispovijesti.

Na koju vrstu muske odgovornosti si mislio?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 20:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

NebeskaKrila je napisao:
Zapitajmo se zasto su svi proroci bili muskarci. Slucajnost? Zasto se svetice nazivaju djevicama? Zasto sveci ne trebaju biti "djevice"?

Vjerovatno zato sto je tada bilo jevrejsko drustvo jakog uticaja patrijarhata.

Citiraj:
Ah, zaboravih vam reci, meni Bog jos nije rekao da je Adam "gospodar" Eve, ni bukvalno ni figurativno, bas nista. Znaci samo nekom i samo jednom to kaze i taj onda brze-bolje trci da to i zapise. Slucajnost da je taj neko uvijek muskarac - za nevjerovati i ovo. Pocinjem ozbiljno da se brinem za moj sluh, kako da ja te stvari jos nisam cula od Boga.

Kao sto sam rekao to je zapisano vjerovatno sto je tada vladao patrijarhat. Moje licno misljenje je da Bog ne dijeli ljude po nicemu pa ni po polu.

Citiraj:
Ali cesto su i zene te koje zele sto veci natalitet, ...

Citiraj:
Proces oslobadjanja svijesti zena koje su bile dominirane milenijima ne vrsi se preko noci. Trebaju vremena, trebaju da vide raznovrsnost svijeta, da si nadju neku novu referenciju, da nadju drukcije svrhe svoje egzistencije koje je u mnogim siromasnim krajevima samo majcinstvo, i naravno... da pocne borbu za ravnopravnost u svojoj uzoj porodici.
Rijec je o Pakistanu, kao i bilo kojim drugim zemljama u siromastvu i izolovanosti. I u africkim zemljama imamo visok natalitet, a nisu sve islamske ispovijesti.

Da, izgleda da je to vise do nerazvijenosti i zaostalosti misljenja kao i nepoznavanja i nedostupnosti kontracepcije nego do religije iako primjer pakistanca koji sam naveo ocito govori o religiji, znaci ima jedan broj i takvih.
Citiraj:
Nazalost, jos i dan danas, kako u nerazvijenim tako i u razvijenim krajevima svijeta zene se najvise realizuju kao majke. Jedva se cuje njihov glas u javnosti.

Pa ne bih rekao da je u razvijenim zemljama tako, ali u nerazvijenim svakako jeste. U razvijenim zemljama broj politicara oba pola je podjednak kao i drugih zanimanja jednakih po velicini obrazovanja mozda razlicitih po struci samo.

Citiraj:
U svakom slucaju mislim da ovdje muskarci snose vecu odgovornost zbog svojih primitivnih i ekstremnih shvatanja religije zbog istih ovih razloga koje sam naveo.

Citiraj:
Na koju vrstu muske odgovornosti si mislio?

Zato sto je sistem u tim zemljama patrijarhalan, znaci muskarac se pita vise, tj. ima veci uticaj u odlucivanju, samim tim ima vecu odgovornost za pogresne odluke poput ovih koje donosi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]