Драги моји,
„Сурфујући“ интернетом, како ви млади кажете, пријатно сам се изненадио генијалношћу и памећу појединих младих људи и знањем којим располажу.
То ме је навело на идеју да пробамо да сви заједно напишемо књигу радног наслова ПОЗНАТИ (ВИЂЕНИ, ЧУВЕНИ) СРБИ У АНЕГДОТАМА.
Овде би, наравно, свако од нас послао по неку анегдоту, и оне би, у књизи, биле потписане именом онога који је послао. На тај начин саборовали би све нама познате анегдоте на једном месту, што би по мом мишљењу био велики допринос за Српство. Уколико се са тим слажете пошаљите неку анегдоту коју знате. Замолио бих вас уколико знате и неки лепи стари српски обичај, етимон речи, народну умотворину итд. да ми пошаљете на
http://www.poetabg.com.
Такође, уколико сте негде на интернету нашли неку лепу анегдоту проследите нам линк.
За почетак прилажем анегдоту о нашем Ђенералу.
ПА ЂЕ СИ ТИ, КАПЛАР ТЕ ТРИ ПУТА ТРАЖИО
Ђенерал Степа Степановић имао је обичај да изненада, без пратње бане у касарну, да провери стање у истој. Дочуо један капетан да ће Степа доћи код њега у обилазак па сместа позове наредника.
— "Чим дође Степа Степановић да ме обавестиш".
Овај то нареди каплару а он проследи стражи. Прође пола сата а каплар се појави и пита војника на стражи:
— "Је л’ долазио Степа Степановић". Стражар, уплашен, јер каплар је за њега светиња, одговори:
— "Није, господине капларе". Посла пола сата иста сцена. Прође после тога неких петнаестак минута кад ето га опет каплар.
— "Је л’ долазио Степа". Стражар сада већ преплашен промуца:
— "Није господине капларе".
— "Чим дође да ми јавиш".
— "Разумем господине капларе". Прође пет минута кад неко у обичном војничком шињелу прилази стражи.
— "Стој, ко иде".
— "Степа Степановић".
— "Па ђе си ти до сада, каплар те већ три пута тражио.
A zar za svaku anegdotu ne treba da stoji i izvor sa kojeg je "prepisana". Inace se smatra plagijatom
Posalji link, knjigu ili sta vec odakle si to preuzeo. Ili je to bila neka oralna tradicija, predanja s koljena na koljeno ( ali i ovo se navede)
Evo ja bih dala doprinos, ali ne znam gdje da trazim.. probacu malo surfanja po internetu.
Pozdrav.