banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 21:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Maj 2007, 14:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
plemeniti vitez je napisao:
Драги моји,
„Сурфујући“ интернетом, како ви млади кажете, пријатно сам се изненадио генијалношћу и памећу појединих младих људи и знањем којим располажу.
То ме је навело на идеју да пробамо да сви заједно напишемо књигу радног наслова ПОЗНАТИ (ВИЂЕНИ, ЧУВЕНИ) СРБИ У АНЕГДОТАМА.
Овде би, наравно, свако од нас послао по неку анегдоту, и оне би, у књизи, биле потписане именом онога који је послао. На тај начин саборовали би све нама познате анегдоте на једном месту, што би по мом мишљењу био велики допринос за Српство. Уколико се са тим слажете пошаљите неку анегдоту коју знате. Замолио бих вас уколико знате и неки лепи стари српски обичај, етимон речи, народну умотворину итд. да ми пошаљете на http://www.poetabg.com.
Такође, уколико сте негде на интернету нашли неку лепу анегдоту проследите нам линк.
За почетак прилажем анегдоту о нашем Ђенералу.

ПА ЂЕ СИ ТИ, КАПЛАР ТЕ ТРИ ПУТА ТРАЖИО

Ђенерал Степа Степановић имао је обичај да изненада, без пратње бане у касарну, да провери стање у истој. Дочуо један капетан да ће Степа доћи код њега у обилазак па сместа позове наредника.
— "Чим дође Степа Степановић да ме обавестиш".
Овај то нареди каплару а он проследи стражи. Прође пола сата а каплар се појави и пита војника на стражи:
— "Је л’ долазио Степа Степановић". Стражар, уплашен, јер каплар је за њега светиња, одговори:
— "Није, господине капларе". Посла пола сата иста сцена. Прође после тога неких петнаестак минута кад ето га опет каплар.
— "Је л’ долазио Степа". Стражар сада већ преплашен промуца:
— "Није господине капларе".
— "Чим дође да ми јавиш".
— "Разумем господине капларе". Прође пет минута кад неко у обичном војничком шињелу прилази стражи.
— "Стој, ко иде".
— "Степа Степановић".
— "Па ђе си ти до сада, каплар те већ три пута тражио.

:lol:

A zar za svaku anegdotu ne treba da stoji i izvor sa kojeg je "prepisana". Inace se smatra plagijatom :D Zasto nasi ljudi nikako to da nauce?

Posalji link, knjigu ili sta vec odakle si to preuzeo. Ili je to bila neka oralna tradicija, predanja s koljena na koljeno ( ali i ovo se navede)

Evo ja bih dala doprinos, ali ne znam gdje da trazim.. probacu malo surfanja po internetu.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2007, 15:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

IZVOR: http://www.scribd.com/doc/14898/ANEGDOTE-O-POZNATIMA

JOVAN DUCIC

Naljutio se Ducic na svog mladjeg druga i kolegu Jovana Markovica, zvanog Golubar, koga nije mario i ljutito mu doviknuo:

" Slusajte Jovo. Posle Vase smrti, Vas prvi komsija reci ce: " Ama kako se zvase onaj sto nedavno umre?"

A Ducic odgovori: " Ali ce Vasi unuci, znajte, pasti na maturi ako ne budu znali godinu rodjenja Jovana Ducica."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2007, 16:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

plemeniti vitez je napisao:
XIX century je napisao:
IZVOR: http://www.scribd.com/doc/14898/ANEGDOTE-O-POZNATIMA

JOVAN DUCIC

Naljutio se Ducic na svog mladjeg druga i kolegu Jovana Markovica, zvanog Golubar, koga nije mario i ljutito mu doviknuo:

" Slusajte Jovo. Posle Vase smrti, Vas prvi komsija reci ce: " Ama kako se zvase onaj sto nedavno umre?"

A Ducic odgovori: " Ali ce Vasi unuci, znajte, pasti na maturi ako ne budu znali godinu rodjenja Jovana Ducica."

Hvala na anegdoti. Medjutim, nije mi jasno ovo oko autorskih prava za anegdote. Evo pogledajte anegdotu koju ste Vi poslali, a preuzeta je sa nekog sajta. Naljutio se Ducic i kaze... i ponovo kaze Ducic. Silogizam: Ducic govori sam sebi. Zar ne mislite da bi mi morali ispraviti ovu gresku i napisati anegdotu kako treba, znaci rekao Golubar Ducicu. Onda je to nasa svojina. Zar ne?

Ne mislim da trebam ispraviti, primjetila sam datu gresku. Zasto? Zato sto citiram sa sajta, a sebe ogradjujem. Dakle, oni su odgovorni za ono sto su napisali kao i za autorizaciju.

Po nacelima knjizevne "nauke" svaki tekst ima autorizaciju, i ona se mora nekako navesti, bilo to samo kao "narodna poslovica" ili ne znam sta.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2007, 20:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Milovan Vitezovic - Kako da postanete Nikola Pasic

Sve moguce anegdote slavnog bradonje...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po