banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 08:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 14:23 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
pa kad je savo upropastio morao je neko da spase. :D

jel opet vrijeme za EPP ili spamovanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 14:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Дакле, по твом мишљењу, хришћанска Црква је имала пуноћу, благослов и благодат, све до појаве Светог Саве???

Ако је то стварно твој став
(а просто је невјероватно да неко може нешто тако да изјави),
имаш ли потребу да га образложиш,
или барем да нам укажеш како си дошао до тог става,
(ако не већ да даш неке чињенице)???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 14:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Damaskin je napisao:
Citiraj:
Прави православац прича о својим,
а не о туђим гресима.
Не виче , како је праведан, а други олош.

Потписујем, а и додајем - свако ке сматра Христовим следбеником,
а сврстава се међу оне "који први бацају камен"
ако је имало према себи искрен мора се запитати колико је заиста следбеник оног који је рекао:

"Не суди да ти не би било суђено"
"Каквом мјером судите том ће и вама судити"

Evo Damaskin vjeruje da se Crkva brani i u kafani uz pice, meze i muziku. Vladike, okiceni crkvenim dostojanstvima svoga zvanja, u vece u kafani na muzici jesu bruka i sramota Crkve, Boga i naroda. To su lole i bekrije i zenskarosi i imaju vjere koliko i jedan Nice!
Rece jedan knjizevni kriticar: "Ako ne mogu da snesem jaje, znam sta je mucak."

Poslednji put menjao Vidusa dana 27 Maj 2007, 15:04, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 15:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Јован Скерлић.

:) Дали си врли православче био данас у цркви ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 15:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

TBPTKO je napisao:
Јован Скерлић.

:) Дали си врли православче био данас у цркви ?

Takvo isto pitanje postavio je otpadni vladika Jovan (Mladenovic) mjestanima sela Vencani kad mu na Vaskrs nisu htjeli uci u hram zbog sluzenja Liturgije Jovana Mladenovica.
I eno, i nakon odluke Sabora taj Jovan Mladenovic opet sluzi Liturgiju Jovana Mladenovica. :lol:

U crkvu idem samo onda kad sam pripreman da se pricestim. Nemam rimokatolicke navike da idem u crkvu svake nedjelje ili svakog prazika (treba malo drustvo i kafane posjetiti) :lol: .

Kako moji stari od davnina, tako i ja u ovo vrijeme. I, hvala Bogu, i dalje smo svetosavski Pravoslavci i razlikujemo sta je Crkva, a sta je jeres, dok mnogi od onih sto zure svake nedjelje i praznika vec i jeresi priznaju za Crkvu? Zasto im se duh promijenio, to je vrlo diskutabilno pitanje?
:lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 16:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Vidusa je napisao:
okiceni crkvenim dostojanstvima svoga zvanja, u vece u kafani na muzici jesu bruka i sramota Crkve, Boga i naroda. To su lole i bekrije i zenskarosi

I kad jeđaše u kući, gle, mnogi carinici i grješnici dođoše i jeđahu s Isusom i s učenicima njegovijem. I vidjevši to fariseji govorahu učenicima njegovijem: zašto s carinicima i grješnicima učitelj vaš jede i pije? (Matej 9,10-11)

Dođe sin čovječij, koji i jede i pije, a oni kažu: gle čovjeka izjelice i pijanice, druga carinicima i grješnicima. I opravdaše premudrost djeca njezina. (Matej 11,19)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 16:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Vader je napisao:
Vidusa je napisao:
okiceni crkvenim dostojanstvima svoga zvanja, u vece u kafani na muzici jesu bruka i sramota Crkve, Boga i naroda. To su lole i bekrije i zenskarosi

I kad jeđaše u kući, gle, mnogi carinici i grješnici dođoše i jeđahu s Isusom i s učenicima njegovijem. I vidjevši to fariseji govorahu učenicima njegovijem: zašto s carinicima i grješnicima učitelj vaš jede i pije? (Matej 9,10-11)

Dođe sin čovječij, koji i jede i pije, a oni kažu: gle čovjeka izjelice i pijanice, druga carinicima i grješnicima. I opravdaše premudrost djeca njezina. (Matej 11,19)

U pravu si, previse osudjujemo. Iako ima i toga, ali mislim da je ovo vise koristeno kao argument da se dokaze Tvrtku da nisu svi svestenici onakvi kako govore za sebe, a ne kao osuda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Vader: I kad jeđaše u kući, gle, mnogi carinici i grješnici dođoše i jeđahu s Isusom i s učenicima njegovijem. I vidjevši to fariseji govorahu učenicima njegovijem: zašto s carinicima i grješnicima učitelj vaš jede i pije? (Matej 9,10-11)

Hristos je isao medju carinike i gresnike radi ucenja da se bore protiv grijeha i to nema veze sa muzikom u kafani.
Tvoje naopako shvatanje evo i ovdje se dokazuje kroz pravdanje kafanskih kaludjera. I kazi nam sta tvoja vjera misli alkoholu i o sijelima po kafanama u vecernje sate. Nemoj da dvolicis, prozirne su ti namjere: kvarenje Crkve! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 17:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Видуша, овдје се ти (који још признајеш како си у Цркву "у пролазу")
градиш као некакав "чувар вјере" који вјеру боље познаје и од оних које је сам Христос оставио да је чувају.

Што би рекла моја баба:
правиш се већи католик од Папе! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 17:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
од оних које је сам Христос оставио да је чувају.

Што би рекла моја баба:
правиш се већи католик од Папе! :D

Tako su isto mogli reci i fariseji apostolima. Mogli su reci:"Nama je Bog ostavio crkvo da je cuvamo, sta se vi pravite pametni Pavle, Petar i ostali apostoli". Isto tako bi mogli reci onda da su bili u pravu oni svestenici sto su spaljivali na lomaci, zato sto je svestenicima ostavljena crkva i mogu da rade sta hoce. Kad si spomenuo papu koji sav u zlatu spava, mogu ti reci da ima puno boljih katolika i vjernika od njega. Tako i ovdje, neko moze biti bolji vjernik bez obzira na polozaj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 17:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vim ти си неки Видушин колега и адвокат?
Слажеш се са њим у критици православних?
Фина сте компанија...

А што се тиче спаљивања на ломачи,
историја каже да су то радили протестанти и римокатолици,
а православни - никада,
па бих те молио да правиш разлику када користиш израз "свештеници",
пошто може неко неупућен да те погрешно схвати...

Има и још један занимљив цитат који каже:

"прво извади брвно из ока свога..." и даље,
али џаба, вама је осуђивање очигледно постало као некаква опсесија и страст. :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 17:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

TEOLOZI NOVOG DOBA
(sinovi propasti)

Bude sunce
Kisa bude
Dani vreli
Onda stude

Ljeta vruca
Zime snjezne
Promjene su
Neizbjezne

I u Crkvi
Tako slijedi
Novo biva
Staro blijedi

Teolozi
Znaju mjeru
Po vremenu
Prave vjeru

Od Otaca
Vjera stara
Ima, brate
Mnogo kvara

Mnogo kvara
I kanona
Preteska je
Brate, ona

Sputava nam
Sve slobode
Za kojima
Zelje brode

Nase zelje
Svijet grle
Nase zelje
Svijetom hrle

Ukidamo
Medje grijeha
Daj provoda
Vise smijeha

U se, na se
I poda se
Nakon smrti
Ne nadaj se

Dusa umre
Kad i tijelo
Nema vise
Crno-bijelo

Sve je isto
Zivot supa
Raj zabluda
Pakla rupa

Novo Doba
Lance kida
I od srama
I od stida

Hej, covjece
Zivot zivi
Nema nikog
Da te krivi

Ukinuti
Svi su grijesi
Zivi tijelom
Tijelo jesi

Zaboravi
Lude price
Da za tobom
Djavo rice

Kakav Djavo
Glupost stara
Koja samo
Ljude vara

Da ih drzi
U kontroli
U velikoj
Straha boli

Kakav grjeh
Suplja prica
Sizofrenih
Drevnih cica

Zatupili
Sto su ljude
Da na njima
Ropstvo bude

Novo Doba
Ropstvo skida
I od srama
I od stida

Nasa crkva
Grijeh ukida
Sa prosloscu
Sve raskida

Hajde k nama
Sestro, brate
Put je sirok
Vi ga znate

Po duhovnu
Dodji hranu
Hajde s nama
U kafanu

De uzivaj
U sladosti
U zeljama
U radosti

Nek ti dani
Nisu sivi
Ta jednom se
Samo zivi

Ukidamo
Medje grijeha
Daj provoda
Vise smijeha

U se, na se
I poda se
Nakon smrti
Ne nadaj se

:lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 17:54 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
vim je napisao:
Vader je napisao:
Vidusa je napisao:

U pravu si, previse osudjujemo. Iako ima i toga, ali mislim da je ovo vise koristeno kao argument da se dokaze Tvrtku da nisu svi svestenici onakvi kako govore za sebe, a ne kao osuda.

samo sto taj Isus nije se provodio u smisli kako su se ti svestenici provodili po onome sto je vidusa u uvodu iznjeo.
Isus odlazeci na te skupove nije postupao kao i ti grijesnici. Njemu je cilj bio da ih privuce ka Bogu. eh sad takvu sliku sumnjam da se odigrala u toj kafani o kojoj Vidusa kritikuje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 18:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Vidusa je napisao:
Tvoje naopako shvatanje evo i ovdje se dokazuje kroz pravdanje kafanskih kaludjera.

Ne pravdam ja njih jer ne poznajem njihovo srce i jer mi je Učitelj rekao da ne sudim drugima. Poenta onih stihova je ta da to što je neko među grešnicima, na gozbama, na sijelima u kafanama okružen poslugom i muzikom, to sve ne govori ništa o njegovom srcu i duhovnosti.

"Usta govore od suviška srca." (Matej 12, 34)

"Dobar čovjek iz dobre klijeti srca svog iznosi dobro, a zao čovjek iz zle klijeti srca svog iznosi zlo, jer usta nejgova govore od suviška srca" (Luka 6, 45)

Tako se i učesnici ovog foruma vide po onome šta i kako pišu.

Vidusa je napisao:
prozirne su ti namjere: kvarenje Crkve!

Koje crkve?
Samo mi nemoj reći pravoslavne jer si ti u očima pravoslavne crkve sektaš i jeretik.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 18:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Crkvom si proglasio Cara Dusana, Damaskina, TVRTKA i njima slicne. Blago njima, tesko meni! :lol:

Kad nebesku
Mi trazimo manu
Mi trazimo manu
Put nas
Vodi
Put nas vodi
Pravo
U kafanu
Pravo u kafanu

Joooooj, jooooo, joooooj, joooooj!

:wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

Poslednji put menjao Vidusa dana 27 Maj 2007, 18:23, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 18:23 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 27 Maj 2007, 18:03
Занимљив је овај Видуша :lol: Брани Православље, а никада не напада секташе, него само православце.

Немој више да нас браниш :fist:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 18:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

cveja je napisao:
Занимљив је овај Видуша :lol: Брани Православље, а никада не напада секташе, него само православце.

Немој више да нас браниш :fist:

Nisi ti sektas, jer oni nikad tako nesto nikad nece pokazati. Dakle si lazov, tj. lazni pravoslavac "Srbenda"! :lol:

Sektasi meni ne mogu nista. Njihove namjere su jasne: odricanje od Crkve i vjerovanje po njihovom nacinu koji je po Crkvi nespasonosan. Sekte su za mene licno bezopasne, jer znam da je spasenje samo kroz Crkvu. Oni javno djeluju i ne kriju svoje namjere.

Za mene su opasni lazni pravoslavci, ekumenski jeretici koji su poceli da prevode i zavode narod iz Crkve u necrkvu, jer nema vise Crkava osim Jedne, svete, saborne i apostolske Crkve. Ko god tvrdi da postoji jos Crkava, a zove se pravoslavac, taj je lazov i varalica te se takvih treba cuvati i razoblicavati ih. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 18:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Izvinjavam se ako se neko nasao uvrijedjen, samo sam htio da dam i neka razmatranja sa drukcijeg gledista, da li je pogresno ili ne prosudite sami. Veliki poz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 21:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
U crkvu idem samo onda kad sam pripreman da se pricestim. Nemam rimokatolicke navike da idem u crkvu svake nedjelje ili svakog prazika (treba malo drustvo i kafane posjetiti) .

Дакле, ко иде редовно у цркву тај је римокатолик, а онај ко иде једном годишње и осуђује други тај је православац до.... :P

То је религија бивших комуниста, којима немају трунке покајања. Сви су криви, само су они увек у праву.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 21:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Izvinjavam se ako se neko nasao uvrijedjen, samo sam htio da dam i neka razmatranja sa drukcijeg gledista, da li je pogresno ili ne prosudite sami. Veliki poz.

Nije problem tvoje glediste, prijatelju. Crkva ima svoja pravila i ako arhijereji ne drze do tih pravila, odose kola niza stranu u ambis. Nego smo kao hriscani duzni jedni druge da ispravljamo i popravljamo makar kroz zezanciju preko interneta.

Pozdrav!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]