Кад смо већ код тога... Изгледа да постоји неки јако интересантан критеријум по којем се бира "стручни жири"...
Ако си дакле "стручан", то би онда значило да си :
1) аутор бар неколико пјесама које су нешто направиле (дакле пуштале се даље од ујниног и тетковог музичког стуба)
2) учествовао у снимању барем двадесетак пјесама (значи провео барем 300 радних сати у студију)
3) да познајеш основне принципе аранжирања и студијске продукције
Елем, једне године (нећу рећи које), неко се преварио и позвао ме да будем члан тог истог - Ђурђевданског жирија, по принципу "Јеботе, отказао нам онај из Будве, дај спашавај - зови неког левата са Академије"
И тако и би...на сам дан фестивала мене око 9 ујутру буди телефон са позивом да одмах дођем на радио. Након моја 2-3 додатна позива ("Орао, јави се" упућена колегама томасу итд) ја одмах проваљујем о чему је ријеч.
Стижем на радио, гдје ми дају цд са неких 20 пјесама и остављају ме у некој собици да све преслушам.
Пар минута касније у собу улази старија госпођа. Кажу "пјесникиња за дјецу"...мислим се нешто, и ја сам писао пјесме у основној, па ме не зову да прегледам литерарне радове, који ће нам мој она...ал' ајде...после повезујем да "баба" има свој фестивал на који ће позвати неког од наших уредника са радија, па Бого мој - дневнице, путовање, хотели, ручкови о трошку фирме.... Баба је ок...има укуса за музику и није од оних "све најбоље знам"...
Након још пет минута у собу улази директор Зрењанинског фестивала, погледа по соби, и захваљујући стандардној анархији радија, некако повеже да сам ја ту "глава" жирија, тј представник Бањалуке...
Лежерно наручује кафицу, пали пљугу и мене пита: "Кога да заокружим?"
И сад умирем од смијеха кад се сјетим свог благо-телеће-забезекнутог израза лица, од којег је чак и дотични, навикнут на богтепиташта поцрвенио...Могу мислити како му је тек било кад сам му одговорио:
"Знате како: док нас двојица попијемо кафицу, пустићемо цд, а ви заокружите оне које су по вашем мишљењу најквалитетније. Дакле, лагано, и без преписивања, молићу"
Који сам ја болид, још ми тад није било јасно... За сваку пјесму сам исцртао аранжмански графикон са подударањем линија и фреквенција, оцјењивао квалитет уснимавања, кориштених инструмената, боја, усклађеност темпа, ритма....и тако у бескрај...
Мајко Божија...усред оцјењивања схватам да су "звијезде" попут Зринка Тутића и остале мафије пјесме које не "увале" никоме накрају утрпају "поносним родитељима" будућих звијезда....
А о продукцији домаћих "имена" и њихових студија не знам ни шта рећи...Да ли им се заиста не да толико потрудити или сматрају да дјецаимају лошији слух, шта ли? Јеботе онај стари Алкател има квалитетније боје од звукова које су ови користили...Гдје само нађоше клваијатуре са таквим звуковима? Да ли на пјаци, између доњег веша и парадајза? На неком збору на Мањачи?...Немам ни појма ни довољно маште да замислим....
Предвече долази неки хашки бјегунац који је наводно директор Мостарског фестивала - мајко мила, ја своје дијете не би смио оставити близу њега, Ханибал Лектор је маца за овога...Јако је љут, што је све прошло без "консултација", покуша пар "сугестија", и шипљака, али не пролази...свима се допало да оцјењују слободно и по личном укусу... Један чувени бањалучки "пјесник" упада на крају, полуди када види да се не може расправљати у терминологији музике, и обори нам награду за најбољи текст под изговором "некомпетенције", и наравно - прву награду да свом најбољем пријатељу...ал ајд' мислим се, није фестивал поезије, него музике, неће га покватити ни неки климактерични ђед....
Након преслушавања су колеге "стручњаци" увидјели да се и поштеним гласањем може доћи до истих резултата, јер је забога квалитет - квалитет, а политика нешто сасвим десето....
Те године су се први пут сви сложили да је побиједила најбоља пјесма,односно да су најбоље три, заиста биле најбоље три (једино је било недоумица око другопласиране и трећепласиране, зависно од укуса)...
ПС Ал' сад кад нешто размислим...
Ко ме шљиви кад сам глуп, како каже Џибо - "Добар и глуп, иста је ствар"...Све је то у суштини нула бамбија...
Poslednji put menjao Jim Walsh dana 15 Jun 2009, 21:39, izmenjena samo jedanput
|