banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 15:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 109 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2007, 15:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ја не знам, човјек може да закључи само да се ради о безобразлуку или једноставно глупости.

Каква је ово замјена тезе, наравно да Богу не требају иконе,
он није условљен ни постојањем читавог свијета.

Иконе не требају Њему, већ нама да нас подсјећају на оно од чега смо отпали, односно оно што кроз Христа треба да опет будемо!

Да ли сам сада довољно јасан?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2007, 21:41 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
"Ја не знам, човјек може да закључи само да се ради о безобразлуку или једноставно глупости. "

ako mislis, a vjerovatno mislis na mene i moje pitanje za taliju, onda mi preostaje da te upitam, Damaskin ko ti je ukrao Deda Mraza. :wink:

sta to ne dostaje Bibliji pa nas ikone moraju podsjecati da smo otpali?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2007, 23:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Нема проблема, ајд ти нама сад "велики теоложе" :)
објасни како то Господ наређује Израиљу да "не гради себи никаква резана лика ни од оног што је на небу ни на земљи и да му се не клања",
а заповиједа том истом Мојсију да изображава херувиме на Ковчегу Завјета ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2007, 00:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Damaskin je napisao:
а заповиједа том истом Мојсију да изображава херувиме на Ковчегу Завјета ?

A da li se čika Mojsije klanjao tim izrađenim heruvimima u smislu da je smatrao da posjeduju neke čudotvorne moći, i da li je izricao molitve u smislu "O sveti heruvime, ti meni pomoži i založi se kod Jahvea da malo pogleda dole na ovaj moj tvrdovrati narod koji svako malo čeka novo zlatno tele"?

Mislim da su heruvimi na kovčegu više bili neka vrsta ukrasa, nego predmeti obožavanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2007, 00:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Dobar odgovor. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2007, 20:43 
staromodan
Korisnikov avatar

blizzard ti dade odgovor za heruvima, ne vrijedi da ga prosirujem. mozda se neka srz izgubi od one sto je blizzard napisao.

drugo, taj isti Mojsije je zato negodovao kad je narod nakon izlaska izgradio tele, i sta bi sa tim teletom. :wink: tako da te heruvime ne mozes upotrijebiti u kontkst u kojem se nalazilo tele.

i trece, otkad vi SPC toliko postujete S.Z. :D

i peto, ajd da kazemo i ako su bili ti heruvimi u drugom dijelu Svetinje, proci onda ulogu Svetinje, sta se radilo u prvom dijelu a sta u drugom dijelu Svetinje, pa onda prouci smrt Isusa i vezu sa Svetinjom. mozda onda zakljucis nesto o heruvimima i ikonama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Maj 2007, 01:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Talija je napisao:
Molitva ima svoju svrhu jedino ako je iskrena i iz srca, kada je spontana, koja ne sadrži nepotrebne blagoglagoljive riječi izmišljene u momentu. Molitvom se ne traži nikakva korist, niti išta materijalno. Mora u sebi sadržavati pokajanje, pokornost i svjesnost o svojoj ''malenkosti''.
Isus kaže ''priznaj me tajno, vratiću ti javno''. Da bi se čovjek obratio Bogu ne mora da ga neko vidi kako usrdno kleči u crkvi, lupa čelom o crkveni pod da bi bio uslišen. Bitno je da je molitva potekla iz srca.
A tekst molitve je naveden u Novom Zavjetu - ''Oče naš''. Ništa više od toga nije potrebno, jer Bog poznaje naša srca i šta je u njima.

Kazao bih da nismo kultisti ovako da govorimo, jer postoji mnostvo molitava, osim "Oce Nas" koje mozemo moliti.

Da, cesto cemo u trenutku izmisliti neke reci, kada nam zagusti...Slazes se??

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 09:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ikone nisu slušni aparat. Moliti se može bilo gdje i bilo kada, pod uslovom da je molitva iskrena. To ne znači da je ikona suvišna.

Citiraj:
Budući da je Riječ postala tijelom uzimajući pravo čovještvo, Tijelo Kristovo je bilo ograničeno. Iz toga slijedi da ljudski lik Kristov može biti "stavljen pred oči". (KKC 476)

Citiraj:
Možemo slobodno reći da je svaka ikona jedan mali teološki traktat. Možemo takođe reći da je ikona i plod molitve onoga koji je stvara. Istovremeno, plod ikone je molitva. Jedna od funkcija ikone u srednjem vijeku je u bila katehizacija naroda o misteriju života i vjere.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 09:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Antropos je napisao:
Kazao bih da nismo kultisti ovako da govorimo, jer postoji mnostvo molitava, osim "Oce Nas" koje mozemo moliti.

Pozdrav.

Desi se da spontano u molitvi iznesemo i nešto iz naše ''režije'' ali u Svetom Pismu piše kako je Isus svojim učenicima rekao u vezi molitve. :wink:
''Oče naš'' molitva je sažeta i u njoj je otprilike sve rečeno i za nas potrebno. U molitvi se traži, ali se ipak na kraju doda ''neka bude volja Tvoja'' :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 22:26 
staromodan
Korisnikov avatar

Ikone nisu slušni aparat. Moliti se može bilo gdje i bilo kada, pod uslovom da je molitva iskrena. To ne znači da je ikona suvišna.

Citat:
Budući da je Riječ postala tijelom uzimajući pravo čovještvo, Tijelo Kristovo je bilo ograničeno. Iz toga slijedi da ljudski lik Kristov može biti "stavljen pred oči". (KKC 476)

Citat:
Možemo slobodno reći da je svaka ikona jedan mali teološki traktat. Možemo takođe reći da je ikona i plod molitve onoga koji je stvara. Istovremeno, plod ikone je molitva. Jedna od funkcija ikone u srednjem vijeku je u bila katehizacija naroda o misteriju života i vjere.

sjedi, 5. dobro si se izvukla. nego zasto u vezi ikona citira katolicke knjige ili mi se ucinilo.

i da mi objasnis kako ikona moze biti teoloski traktat i jedan primjer iz Biblije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 06:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zar moram sve do u ''sitna crevca'' da objašnjavam?

Slika Slika

Ako ti moram prevoditi šta je na ikonama prikazano i ako ne vidiš ''događaje'' koji one prikazuju, u ovom slučaju iz života Isusa Hrista, onda je izlišna svaka riječ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 13:48 
staromodan
Korisnikov avatar

taman posla da mi pricas o svom debelom i tankom crijevu.

nego nisi mi odgovorila za onaj citat da li je iz katolickih knjiga?

za mene su to samo slike, art. nikakvi slusni aparatici. moje shvatanje da u toku molitve ili zajednice sa Bogom ne postoji posrednik.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 14:59 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Па ко уопште прича о томе, но било како било, моје било је било слабо било када читах било шта што сте било ви написали, било они, а било повраћени краљеви овога форума написали.

Било па прошло. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 20:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Talija je napisao:
Antropos je napisao:

Pozdrav.

Desi se da spontano u molitvi iznesemo i nešto iz naše ''režije'' ali u Svetom Pismu piše kako je Isus svojim učenicima rekao u vezi molitve. :wink:
''Oče naš'' molitva je sažeta i u njoj je otprilike sve rečeno i za nas potrebno. U molitvi se traži, ali se ipak na kraju doda ''neka bude volja Tvoja'' :wink:

To su onda hriscanske mantre, a ja se protiv takvih ideja borim sa nehriscanima. :)

Osim toga, pretpostavljam da ili nisi upucena ili tako ne posmatras stvari, molitva "Oce nas" je uzor onoga sto treba sadrzati jedna molitva. Jer, zapazi da je Hristos Gospod kazao:

9 Ovako se dakle molite...

A ne: "Ovo dakle molite..."

Za mene licno ima tu neke razlike. Pocetne "Oce nas"-znaci da priznajes Boga za Oca, znaci da ti je blizak ili bar to zelis. "Koji Si na nebesima"=sto se time zeli reci, sto mislis? "Da se sveti Ime Tvoje"=a ovim?? I tako dalje. Jedna molitva u kleti treba sadrzati svih, ako se ne varam, 6 elemenata koje su vezane za duhovne stvari, i jedna pak koja je vezana za nas ovozemaljski zivot: "Hleb nas potrebni daj nam danas..."

Ili mislis drugacije? Mislim, samo pitam.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 22:41 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
To su onda hriscanske mantre, a ja se protiv takvih ideja borim sa nehriscanima

Мантре су нешто треће, чудно се онда бориш.

Citiraj:
9 Ovako se dakle molite...

A ne: "Ovo dakle molite..."

Иако би се усагласио око овога са тобом, но ово што си ти навео и није баш нека основа за твој став - Овако и Ово. И овако може да стоји баш у датом смислу, но да ја не смарам, имам неколико књига о молитви али ћу да пустим да се ви овдје намољавате (љепше ми је овако битисати на форуму). :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 23:06 
staromodan
Korisnikov avatar

U istoriji rane hrišćanske crkve praksa poštovanja ikona nije postojala. Stara zapovijest zabrane klanjanja i poštovanja ikona pravosnažna je i u N.Z. Mi srećemo nekoliko simbola u rimskim katakombama u I vijeku. Više od svih se susreće riba, ihtus, koja je simbol hrišćanske crkve zato što početna slova riječi ihtus prestavljala prva slova složenice &laquo;Isus Hristos sin Božiji Spasitelj (Iesus Hristos hujos teos soterios). Kada je crkva postala državna, u vrijeme imperatora Konstantina prva polovina IV vijeka, mnogo pagana dolaze u hrišćansku crkvu i kako su oni shvatali klanjati se bila je normalna praksa. Crkva se suočila sa problemom idolopoklonstva; kako se pomiriti sa ulaskom idolopoklonstva u hram. G. Flarovski: poštovanje ikona je polako i postepeno ulazilo u crkvu. I istorija bilježi da je reakcija na pojavu ikona bila veoma oštra i gruba. Npr poznati istoričar Kartašov, u knjizi Vaseljenski sabori, govori da je sv Epifan kiparski vidio u jednoj crkvi zavjesu sa ljudskim likom i on ju je pokidao i dao za potrebe groba jednog bijednog čovjeka. Na jednom od mjesnih sabora u Španiji, negdje 3 godine IV vijeka, donesena je odluka protiv korištenja slika u hrišćanskom hramu. Odluka na trulskom saboru 692 je izazvala veliki protest i baš ova odluka je izazvala ikonoborstvo. Ova epoha je jedna od najkrvavijih stranica u istoriji hrišćanske crkve. Mnoge crkvene vođe koji su imali podršku imperatora konstantinopoljskog Lava Isavrijanac (Lav III), to je bio već VIII vijek, su otpočele progonstva protiv onih koji su se klanjali ikonama i prijetili smrću. Klanjanje je bila prepreka u diplomatskim odnosima sa arapskim zemljama. Klanjanje ikona, sa arapskog gledišta, smatralo se paganskim običajem. Zato je Lav III bio zainteresovan da se ikonoborstvo podrži, proganjao one koji su se klanjali. Sedmi vaseljenski sabor, 754 godine u Konstantinopolju, sastalo se 338 episkopa i bili su protiv poštovanja ikona. Rješenje sabora bilo je da se ikone trebaju prognati iz hrišćanske crkve i ako neko bude napravio ikone i ako se bude njoj klanjao, da bude anatema. Odluka sabora još je sadržavala i sledeće: prksa poštovanja ikona je zabranjena Svetim pismom i djelima sledećih otaca crkve: Epifanije kiparski, Grigorije Bogoslov, Jovan Zalotoust, Atanasije Veliki, Vasilije Veliki. Znaci dobro je da zapamtite odluku sabora: zabranjeno klanjanje ikonama.
Poslije ove odluke, se dolilo ulje na vatru. Pretvorilo se u krvavi obračun sa onima koji su se klanjali ikonama: bacani u zatvore, mučeni, mnogi manastiri su pretvarani u vojne kasarne, bilo je i slučajeva grupnog ubijanja monaha i cijelo vizantijsko društvo se podijelilo na dva dijela. Jedni su podržavali ikonoborce, a drugi nisu. Kada se promijenila politička vlast i kad je došla carica Irina sa maloljetnim sinom Konstantinom VI, zauzela je poziciju ikonopoštovaoca i svoju vlast je upotrijebila da podrži ikonopoštovaoce. Na inicijativu carice Irine i patrijarha Tarasije (koji je postao patrijarh preko Irine) 787 godine opet se saziva sabor u Nikeji da riješi problem ikonopoštovanja i u istoriji hrišćanske crkve je poznat kao sedmi vaseljenski sabor. I mnogi pravoslavni udžbenici kad govore o sedmom saboru oni baš imaju u vidu 787 godine, ovaj sabor koji je utvrdio praksu ikonopoštovanja. Interesantno je da na ovom saboru je prisustvovalo 219 episkopa, i naravno da odluke ovog sabora nisu mogle biti pravosnažne da izmijene odluke prvog sabora. Neophodno je bilo, da odluka sedmog sabora bude pravosnažna, još episkopa. Da bi se utvrdila praksa ikonopoštovanja, episkopi su pozvali monahe koji nikada ranije nisu imali pravo glasa; samo su episkopi imali pravo glasa, no na ovom sabori i monasi dobijaju pravo da glasaju. I desilo se da je glasalo svega 350 ljudi i na taj način došlo je 338 naprema 350 i pobijedilo je ikonopoštovanje. Prvi sabor je osudio praksu poštovanja ikona, a drugi je prihvatio.
Poštovanje ikona je uvedeno u VIII vijeku. Dva sedma vaseljenska sabora: jedan koji je osudio poštovanje ikona, a drugi je to podigao na nivo dogme. Pored toga se vodila oštra politička borba. Kada je drugi sedmi vaseljenski sabor utvrdio poštovanje ikona, on je bacio anatemu na sve one koji su ikone nazivali idolima i okrivljivali sve hrišćane za idolopoklonstvo. Sabor je veliku čast i slavu da carici Irini i njenom sinom zato što je riješila problem ikonoborstva.
Ubrzo poslije ovog sabora je počela žestoka borba između Irine i Konstantina VI. Po naređenju carice Irine njen sin je oslijepljen i uskoro je umro. Ona je postala jedini upravitelj vizantijske imperije. 802 godine nju su svrgli sa vlasti i umrla je u progonstvu Čudno je da je pravoslavna crkva kanonizovala Irinu i ona se ubrojava u svece.
Istorijski kontekst u kome je uspostavljeno poštovanje ikona.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 23:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
poštovanja ikona je zabranjena Svetim pismom i djelima sledećih otaca crkve: Epifanije kiparski, Grigorije Bogoslov, Jovan Zalotoust, Atanasije Veliki, Vasilije Veliki :oops: :lol: :D :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 23:18 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Na jednom od mjesnih sabora u Španiji, negdje 3 godine IV vijeka, donesena je odluka protiv korištenja slika u hrišćanskom hramu

Де се мало боље информиши о овом сабору. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 23:25 
staromodan
Korisnikov avatar

znaci prvi vaseljenski sabor te godine laze. ili istorija laze.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 23:43 
Pripravnik
Pripravnik

А ја ти написа да се боље информишеш, ееееее...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 109 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]