Citiraj:
Cijelih 200 godina prije objavljivanja Darvinove knjige "Porijeklo vrsta". Prije Darwina nije postojalo nikakvo smisleno objašnjenje nastanka vrsta i bilo je krajnje nemoguće ne vjerovati u boga i nastanak vrsta kao njegovog djela
Ово једноставно није тачно, није било крајње немогуће. Па и прије су људи знали за принцип да ако нешто није сада објашњено не мора да значи да неће бити, то су још и Стари Грци знали, а и Индијци.
Што се тиче Дарвина (ово је безвезе), па је ли Милош Бабић атеиста, или можда проф. Туцић, ето он је објавио књигу Теорија Еволуције последње издање 2003., или још неки академици наши, шта ћемо са Стојковићем (генетичаром), и он је православац, а тек са Мирољубом Петровићем, ето креациониса и православац (иако чудан скроз, али говори да је православац, сада шта ћу му ја).
Ти православци су баш све позиције заузели, али да, сви они немају појма, шта ћеш.
Атеизам као појава је узео маха међу филозофским и научним круговима и прије Дарвинове књиге, прочитај нешто о руским философима у 19. вијеку и зашто иако је била навала философа руских они једноставно нису прихватили идеје које су тада биле у западној европи.
Citiraj:
Da te podsjetim da je suđenje Galileju zbog njegove "jeresi" bilo samo 30 godina prije Paskalove smrti, dakle Paskal je živio u doba inkvizicije.
Хм, Галилејо је био изгубио спор са језуитима чини ми се, прочитај комплетно шта се дешавало са Галилејом и његовим суђењем и са друге стране. Једно је Галилејово откриће, а друга ствар је дебатисање, и оно што су му радили језуите тј. сплеткарења.
Паскал је живио у доба инквизиције, хм, па брате, један краћи дио свог живота он и није вјеровао у Бога, а постао је како га неки неуки називају фанатично религиозним мислиоцем и математичарем. О чему ти?
Citiraj:
Sama činjenica da sa čimpanzama dijelimo preko 98% DNK, čini boga u najmanju ruku šaljivdžijom.
Ово 98% ти је можда рекао Милош, Кимурини ученици то сагледавају (и они су еволуционисти, али говоре о неким другим стварима да необјашњавам) 95% чини ми се, а и Туцић, ствар није онако како ти узимаш да је чисто о проценита као у свакодневници ријеч. Но да ли га то чини шаљивџијом, па нисам чуо да се Милош, а ни Стојковић(један од најбољих у европи), а ни Туцић (прочитај последње поглавље његовог уџбеника) тако изразио за Бога.
Или ево у БЛ имаш проф. Бору, он предаје еволуцију, а свкоро сваке га недјеље видим у цркви.
Ако већ причаш о процентима, и нешто о генетици, а поготово што си програмер онда би требао да знаш да сам проценат по себи нема неку вриједност, већ
алгоритми (јер као програмера би те то заинтересовало). Шимпанза за 1 годину постаје полно зрео, док код нас ни са 18. година старци неће да нам купе неко макар половно ауто (па ваљда су дошла боља времена, јесу врага).
Citiraj:
Danas je 21. vijek i znanja koja trenutno imamo o Svemiru i životu čine da je mnogo teže vjerovati u boga i njegov intervencionizam.
Зависи како за кога, то је твоје виђење. Но што се тиче знања о свемиру, хм, ја би се прије изјаснио као не знања.
Прије 20-так година је била екипа у тексасу која је имала неке чудне ставове, да се у физици открило скоро све што се открило, и да је оквирно се на мјесту, само су неке мање ствари остале да се ураде (не везано за примјену), но убрзо су их открића помела, а сада ....
Citiraj:
Ali zašto bi neko prihvatao Paskalovo mišljenje (ili mišljenje bilo kog drugog autoriteta) samo zato što se dokazao u nekoj drugoj disciplini?
Па ја и нисам ни говорио да се прихвата априори, јер управо то онда није мишљење, а ни догматика, тј. није ништа, ја сам овдје показивао разлику између онога што си ти звао мишљење, и онога што сам ја звао мишљење, ти си поставио да је Паскал имао мишљење, као да је то онако пало с неба, да се он уопште није помучио око тога.
Citiraj:
Paskalovo, Ajnštajnovo ili Teslino mišljenje o plavušama nije ništa vrednije od mog. Razumiješ?
Промашио си и оно што си сам изјављивао за мишљење а и оно што сам ја написао.
Citiraj:
Šta da ti radim? Meni je argumentovana izjava mnogo važnija od nečijeg mišljenja, ali... ima nas svakakvih
Знаш ли ти уопште шта значи мислити, и шта је уоште мишљење?
Аргументована изјава је управо мишљење краљу ако су аргументи на логичан начин повезани (не мора да тачно осликава нпр. стварност уопште), уколико је то само набрајање се неким прејудицирањем онда то није ништа. Ово причам у вези са философијом и науком, не са других аспеката.
Citiraj:
Tesla? Bio je ateista.
Тесла је био атеиста, овај јеси ли ти добро? Био је кум православној српској
цркви у Гери, Индијана. Род му је био србски Православни архимандрит Петроније Трбојевић. За викенд ћу да идем у БГ вјероватно, па ћу баш да видим међу зналцима о чему је ријеч. Тесли су свашта приписивали, да се бавио окултизмом, далекоисточним учењима (човјек читао о техникама дисања и ајурведи, не махаришијевој ајурведи, ова се учи на посебном факултету)
И шта, Хилберт није математичар. Хм, па знаш ли како се каже на старогрчком наука - матема, а умовање ти је оно што си тражио код нпр. био-
лога. То што се зове науком је ствар историјских разлога. Па колико су се називи мијењали и шта сада значи декан, а шта је прије значио, .... Прије је скоро све то била философија.
Па Њутн је био и физичар и математичар, и још свашта нешто.
Citiraj:
Ajnštajn?
Хм, Ајнштајн, да није био горд?

Једно је ексцентричност (сандале и одјела), али када се одвали нешто попут: "Не вјерујем у
теолошког Бога."

Или када иако је био релативно богат а пензија му невјероватно мала он је знао по пола сата времена да прерачунава ваки пут да провјери да му није поштар закинуо пензију. Човјек излуђивао поштара, и није био горд. Човјек је био невјероватно умишљен, поготово видљиво у расправама.
Citiraj:
Agnostik je valjda neko ko ne zna da li bog postoji
Агностик је неко ко се неудубљује у битије Богу. Нису сви атеисти, једноставно се не удубљују, баве се научним радом, имају неко своје мишљење, али се превасходно баве научним радом, и немају времена, јер неће да га имају да се удубљују.
Citiraj:
BTW, pročitaj debatu, makar Sullivanove odgovore da vidiš kako se brani vjera. Nešto najmudrije što sam pročitao u posljednje vrijeme (i s ateističke i sa strane jednog vjernika).
Какве везе сада има загробни живот, мислиш као принцип, па шта сам ја то рекао да је било деспотовски?
Де се ти смири, и немој натрпавати. Шта болан ти одмах да се ја учим, добро погледаћу, хм

, но погледај како се зове ова твоје тема. Безвезно уопштење, па нигдје на лошије постављену тему нисам наишао, и још поготово шта се све писало, ма дај болан, ...
Citiraj:
Zašto im se ne dopusti da sami, svojim promišljanjem ne spoznaju boga?
Ово је глупо, да човјек сам својим промишљањем спозна Бога? Па овдје имаш парадокс. И човјече, то што неко нешто учи нема везе са тим да ће вјеровати, он се упознаје са вјером, а да ли ће вјеровати је његова ствар. Вјера није поглавично ствар разума, какав ти је ово коментар? Да неће бити можда осакаћена, а мајко мила.
Па и Доситеј се на крају живота покајао, али то неће нико да спомене.
Citiraj:
Zašto su ranim hrišćanima bila potrebna čuda da povjeruju u boga?
Ко је рекао да су била потребно чуда? Да ли си ти мислио искључиво на чуда? Прво, већина људи тада нису били атеисти (у то вријеме не знам да је ико био са стране историјских докумената) већ су били већином многобошци и већ су вјеровали. Човјече о чему ти причаш, ништа си кренуо одједанпут набацивати питања, не знаш ни расправљати, писали смо о статистици и Паскаловом цитату.
Citiraj:
Zašto su i danas potrebna čuda (čudotvorne ikone, čudotvorna iscjeljenja, ono spontano paljenje svijeća u Jeruzalemu i sl.)?
Мало прије сам се чудио, сада сам се већ кренуо смијати. Па брате да би ти мислио да је то теорија завјере, а и да, заборавио си нетељне мошти.
Ти баш набацујеш, исти си као и Порше.
Citiraj:
To je i suština ateizma. "Nevjerovanje da bog postoji", a ne "vjerovanje da ne postoji".
Па то је и везано за Паскалов цитат, прочитај га поново, или си научен да све исључиво сагледаваш.
Citiraj:
zašto nema ateističkih civilizacija
Има атеистичких цивилизација. Нпр. један дио Индије у прошлости, ето потражи сам када си већ пун знања.
Citiraj:
pitanja nemaju lakog odgovora.
Вала баш.
Citiraj:
Za Russela se možda može reći da je bio gord, ali navedi mi jednog filozofa koji to nije bio.
Ето Диоген на самом почетку (узео сам Европу, да не кренем на далеки исток).
Citiraj:
Pa ne radi se o milijardama, ni o komplikovanim analizama da je potreban data mining. Radi se o nekoliko stotina ili hiljada ispitanika. To se obavlja anketiranjem.
И то ти зовеш статистиком, ајд у ствари можда анкетом како ти кажеш. Ко ти је предавао статистику?
Па ја сам споменуо рудирање података зато што су увиђени проблеми управо и при таквом сагледавању, а не још о овоме што си ти написао. Човјече, неколико стотина или хиљада испитаника је теби научно основано. Па нека истраживања се у психологији и педагогији врше по неколико деценија (сада и она краћа у прошлости се узимају да се понове, а тек поготово шта се треба радити у нечему што се тиче појмова као што су религиозност и духовности гдје са научне стране се нема појма о томе конкретно, плус сложеност проблематике), уз гомилу података не блиц питања, да се сада управо ради о рудирању података. Ја сам скоро гледао развој рудирања података у примјени у педагогији (почело је прије 8 година да се нешот како треба ради) и то са професорорм педагогије и психологије, једним од најбољих у држави, и ти ми овакву причу сложиш.
Рудирање података се може радити и на неку спортску лигу (не мора се само истраживати берза и у војне сврхе), и ту нема милијарду учесника, али брате има података који нису за одбацити, или се чак морају додавати, јер се мора доообро мислити о ономе што се проучава. Скоро сам гањао научна израчунавања, тј. нумеричке методе, и колика је фрка око моделовања брате, па није све стало са законом гравитације. Но и ни кеплерови закони нису мала маца, нити обични балистички проблеми (а они се раде на почетку) када се у то улази, а када је све то обрађивано, да не идем даље.
Колико иначе научника "елитних" може да уради више од 20 склекова? Колико је просјек читавог свијета?
Citiraj:
Eh, druga rečenica... Pročitaj ti zaključak. Ima više rečenica.
Па управо сам и објашњавао о чему се ради, донијели су закључак, а ни сами не знају у потпуности шта су радили.
Citiraj:
Ajd', nemoj me više vući za jezik.Moram pisati dipl.
Могу ти рећи да га имаш подугачког.
Но болан, шта дипломски, које си ти годиште? Зар ти ниси 77. год., тако сам барем прочитао на Контактима, ишао у Браћа Павлић, ја сам мислио да сам мнооооого млађи од тебе, ишао сам у Иво Андрић.
О. К. ако имаш дипломски и то јесте гадно ако си узео озбиљан рад (шта си узео за дипломски?), имам и ја неке своје обавезе, извини ето стварно, ја сам и онако на гоооомилу форума, на 3 форума са овим надимком, на 3 са још неким другим, на једном енлеском форуму са опет једним надимком, и још један нашег говорног подручја са опет различитим надимком од свих, а обавеза на факсу милијарду, ето и мени је преко главе.
Поздрав!