Izaberite pravu lutku za devojčice
Moderne lutke i neprimerena dečija odeća vode ka seksualizaciji devojčica, poručuju stručnjaci Američkog udruženja psihologa (AUP).
Lutke “Brac”, “Mala sirena” i Pokohontas” su izdvojene kao pravi primeri modernih lutaka koje na sebi najčešće imaju sasvim malo odeće, a puno šminke i tako devojčicama daju pogrešnu sliku o ženskoj lepoti.
“Posledice seksualizacije decojčica su prisutne i već je primetan negativan uticaj ovakvih lukata na zdrav i normalan razvoj dece”, rekla je Ejlin Zurbrigen, predstavnik AUP-a.
Sju Palmer, autorka knjige “Toksično detinjstvo” (Toxic Childhood), rekla je za britanski list “Telegraf” da su majke koje svoju decu oblače suviše izazovno verovatno najglasnije u borbi protiv pedofilije.
“Te majke ne vide vezu između načina na koji oblače svoju decu i onog čega se veoma boje – pedofilije”, rekla je Palmer.
Ako nesto ima sto mene nervira ...to su barbike!! Ne znam, nikad nisam bila ljubitelj te gumene, plasticne ili stavec.... kreature.
Znam jednu majku koja svoju 4-godisnju cerkicu "pretvara" u barbiku. Oblaci joj samo roza stvari, sminka je, lakira nokte

, soba joj je puna barbika, princeza, stojekakvog nakita... i mala se tako i ponasa. Kao da je princeza, zapovijeda, ne smije joj niko nista reci- odma plane (da napomenem- ima 4 god.), dobije sve sto pozeli... Ta barbika joj je postala idol. Sebe gleda kao nju.
Mislim da je to velika greska kod roditelja, pogotovo majki i pogotvo kad je rijec o kcerkama. Ne mozes ti napraviti princezu od svog djeteta kad to nije. Ako se od tako malih nogu nenauci da je ovo zivot sasvim drugaciji od "svijeta barbika i princeza", djete ce se slabo snaci u zivotu.
Ne znam, imam i ja cerkicu, jos je mala, tek 2 mjeseca... i nadam se ustvari potrudicu se da je naucim da voli i mede, i zeke, nemam nista protiv ni da voli autice...