@ Damaskin
Nisam ja nigdje čitao "magijska" tumačenja Pravoslavnih ikona, ali znam nešto malo o
simbolima i o načinu njihovog dejstva na svijest. A to dejstvo je isto bez obzira na to da li simbol sija sa Hrišćanske ikone, sa Tarot karte, sa "neznabožačkog" totema ili ga vizualizira operater magijskog rituala. Svaka kultura i svako duhovno usmjerenje imaju simbole koji su različiti po spoljašnjoj formi ali koji imaju u svojoj pozadini potpuno istu snagu i kao takvi prate Čovječanstvo kroz čitavo njegovo postojanje.
(samo me sad nemoj iznapadati da sam Jungovac, jer se ne identifikujem ni sa jednom 'školom', a štaviše uopšte nisam psiholog

)
Čitao sam tvoj tekst "Teologija ikone" i vjeruj mi, nisam tamo našao ništa što mi je zasmetalo - naravno, zbog toga što sam čitao između redova - ali ne da bih pronašao potvrdu nekakvih mojih tumačenja, nego da bih otišao mali korak dalje na svom Putu. Sad, ako ti želiš da raštumačiš isključivo Pravoslavne ikone isključivo Pravoslavnom teologijom, slobodno tako uradi i ja ti neću zamjeriti ni najmanje. Ali nemoj ni ti zamjeriti meni ako ja pokušavam da čitam između redova i da između boja i likova slike pokušavam da prodrem u pozadinu i da dokučim ona vječita dejstva koja se kroz njih prelamaju i da osjetim njihov uticaj na svoj duh.
Na kraju krajeva, ne propovijedam i ne dijelim savjete, nego tragam, a moja Staza je samo moja (nemoj odmah da shvatiš ovo kao neki elitizam).
(Što se tiče literature koju si pomenuo, imam neka djela Uspenskog, ali neću sad da ih na silu čitam - nek sama dođu na red

)