banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 18:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2007, 13:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Nvidia sprema AGP izdanje GeForce 8600 karti
Nvidia planira da nastavi sa praksom izbacivanja karti srednje klase u AGP izdanju i u sledećoj generaciji. Lepa vest za sve korisnike AGP sistema koji će moći da uživaju u DirectX 10 tehnologiji zahvaljujući tome što će Nvidia predstaviti GeForce 8600 i u AGP izdanjim. Ove karte se trenutno razvijaju pod kodnom oznakom G84 i koristiće već viđan bridge čip. Za sada nema informacija da li se slična stvar planira za low end, odnosno G86 čip, kao ni da li će se AGP izdanja pojaviti paralelno sa PCI Express verzijama i kolika bi bila njihova cena.

Nvidia preskače G81, ide direktno na G90
Sajt VR-Zone prenosi informacije o namerama kompanije Nvidia da preskoči očekivani G81 čip (koji bi odgovarao grafičkoj karti oznake GeForce 8900) i direktno ide na nešto još snažnije. Jedina varijanta snažnije karte bazirane na nekoj modifikaciji aktuelne G80 arhitekture jeste da se ide na kartu sa dva jezgra, odnosno GX2, pod uslovom da se reše problemi sa disipacijom, odnosno napajanjem. Međutim, Nvidia već radi na G90 čipu, odnosno GeForce 9 generaciji. Ovo bi trebao da bude 65-nanometarski čip suštinski baziran na evoluciji G80 arhitekture, ali sa mnogo višim frekvencijama i sa GDDR4 memorijom.
Prenosi se da će Nvidia pronaći mesta i za novi memorijski kontroler. Ukoliko sve bude teklo kao što je planirano karte bazirane na G90 jezgru ćemo ugledati tokom druge polovine ove godine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2007, 09:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
8600 GT(S) na trzistu od 17. aprila

Citiraj:
Nvidia planira da lansira mainstream 8600 GTS (G84-400) i 8600 GT (G84-300) grafičke karte, kao i 8500 GT (G86-300) 17. aprila. GeForce 8600 GTS i 8600GT će imati 256MB GDDR3 memorije na sebi i 128-bitni memorijski interfejs. Naglašeno je da se za sada ne planira verzija sa HDMI izlazom. GeForce 8600 GTS bi trebao da zameni 7950 GT i 7900 GS kada su performanse u pitanju, dok će 8600GT imati performanse analogne onima kojima su raspolagale 7600 GT grafičke karte. 8500 GT karta je tu umesto 7600 GS modela. 8600 GTS će biti klokovan na 700 MHz za jezgro i 2 GHZ za memoriju. Dolaziće sa dual D-DVI, HDTV i HDCP podrškom i zahtevaće dodatni konektor za napajanje.

8600 GTS će koštati između 200 i 250 dolara. Model 8600 GT će biti klokovan na 600 MHz za jezgro i 1.4 GHz za memoriju. Dolaziće u dve varijante, jednom sa HDCP podrškom (G84-300) i jednom bez nje (G84-305). Ova karta neće zahtevati konektor za dodatno napajanje. Njena cena će iznositi između 150 i 170 dolara. Poslednji pomenuti model, 8500 GT, se bazira na "osakaćenoj" varijanti G84 jezgra. 8500 GT će biti klokovan na 450 MHz za jezgro, odnosno 800 MHz za memoriju i raspolagaće sa 256 MB DDR2 memorije. Dolaziće takođe u dve varijante, sa i bez HDCP-a - G86-300 sa i G86-305 bez HDCP-a. 8500 GT će koštati između 80 i 100 dolara. Krajem aprila će Nvidia predstaviti i GeForce 8300 GS karte koje će zameniti postojeće 7300 modele.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2007, 10:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
V@nja je napisao:
8600 GT(S) na trzistu od 17. aprila

Citiraj:
Nvidia planira da lansira mainstream 8600 GTS (G84-400) i 8600 GT (G84-300) grafičke karte, kao i 8500 GT (G86-300) 17. aprila. GeForce 8600 GTS i 8600GT će imati 256MB GDDR3 memorije na sebi i 128-bitni memorijski interfejs. Naglašeno je da se za sada ne planira verzija sa HDMI izlazom. GeForce 8600 GTS bi trebao da zameni 7950 GT i 7900 GS

zar 7950GT nije imala 256 bitni mem. interfejs?????

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2007, 09:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Informacije o G84
Čip kompanije Nvidia kodne oznake G84 završio je na mnogo većim frekvencijama nego što se očekivalo. Geforce 8600 GTS sa G84 čipom će biti sam vrh ponude za "široke mase" i završiće sa jezgrom na 675 MHz. Nije još uvek sigurno koja će biti brzina memorije, ali se zna da Nvidia planira da koristi GDDR3 memoriju sa brzinama većim od 1600 MHz. G84 će biti Nvidijin čip sa najvećom frekvencijom do danas, a tu brzinu može zahvaliti 80-nanometarskoj tehnologiji izrade. G80 radi na podrazumevanih 575 MHz, ali on je izrađen u 90-nanometarskoj izradi za razliku od 80-nanometarskog G84. Ovo je jako blizu granica tehnologije s obzirom da se 80-nanometarski čipovi ne mogu nadati brzinama puno većim od 700 MHz. Karte će se na tržištu pojaviti sredinom aprila.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 14:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nvidia se sprema za Shader Model 5.0
Novi Nvidia SDK 10 koji je izbačen prošle nedelje sadrži CG profile kao što su Fragment50, Vertex50 i Geometry50, što ukazuje da će biti podržani profili za Pixel Shaders 5.0, Vertex Shaders 5.0 i Geometry Shaders 5.0. Drugim rečima, Nvidia se već sprema za izbacivanje Shader Model 5.0 hardvera i vrši preliminarne pripreme omogućavajući razvojnim timovima koji rade na igrama da blagovremeno kompajliraju svoje naslove. Prema nezvaničnim informacijama koje prenosi VR-Zone, nije nemoguće da će već G90 čip podržavati Shader Model 5.0 i DirectX 10.1. Prilikom izbacivanja CUDA platforme Nvidia je naglasila da će se novi GPU isporučiti na tržište do kraja ove godine. Pored toga, postoje nagoveštaju da će ATI čipovi u 55-nanometarskoj izradi sa DirectX 10.1 tehnologijom biti spremni početkom 2008. godine u vidu R700 čipa. Nakon toga, DirectX 11...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 21:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nvidia polako sprema G100 čip!?
Sajt MyDrivers prenosi informacije iz Nvidia tabora o pripremanju G90, ali i G100 čipa. Oba rešenja ćemo imati prilike da vidimo u roku od godinu dana, ako je verovati nezvaničnim informacijama koje sajt prenosi. Prema tvrdnjama njihovih industrijskih izvora, G90 se intenzivno razvija na bazi postojeće G80 arhitekture i predstavljaće njeno poboljšanje. Sa druge strane, G100 će biti totalno nov GPU sa velikim arhitekturnim razlikama u odnosu na G80 i G90. G100 bi se mogao pojaviti već u prvom kvartalu 2008. godine, kada će mu glavni protivnik biti AMD R700.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 13:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Sa jednog sajta:

U našem prošlom "javljanju" sa CeBita naveli smo kako se na sajmu i nema šta posebno novo vidjeti, a sada ćemo pojasniti i zašto. Kako vam je poznato, ATI-jev dugo očekivani R600 grafički čip, koji je trebao biti zvijezda predstave, otkazan je, a ovaj događaj postao je ključna tema šaputanja po štandovima.

ATI je, naime, partnerima strogo zabranio pokazivanje kartica novinarima, ali su ih ipak morali imati na sajmu radi kupaca koji, nakon mjeseci odugovlačenja, sumnjaju da sa čipom nije sve u redu. Oko toga zašto je došlo do pomjeranja datuma objave kruži više teorija, od toga da su performanse ispod očekivanih, pa sve do problema sa čipom koji je navodno doživio mnogobrojne revizije. Krivac je navodno memorijski kontroler u najjačem modelu, ali nam je nekoliko partnera, iako su bili "zakleti na šutnju", potvrdilo da imaju ispravne kartice na štandu (u kućištima koja ne smiju otvarati) sa 1 GB GDDR4 memorije. Ono što se sigurno zna je da će produkcijski R600 čip biti proizveden u 65 nm procesu, što bi trebalo značiti moguće više frekvencije i manje zagrijavanja.

Za to vrijeme, partneri su očajni, posebno oni koji su fokusirani samo na ATI proizvode, poput Sapphirea. Njihovi predstavnici su nam u očajanju objašnjavali kako već tri mjeseca nisu predstavili novi proizvod i kako je jedino što im preostaje čekanje. Iako se i datum oficijelnog predstavljanja R600 krije, doznali smo da bi on, zajedno sa jeftinijim izvedbama RV610 i RV630 za mainstream i entry-level segmente, trebao ugledati svjetlo dana sredinom maja kao Radeon X2x00 serija.

Kako bilo, ATI je gadno uprskao i čak i ako ništa od gornjeg nije istina, ne očekuje ih ugodan period. Nvidia je, naravno, iskoristila kašnjenje i sada praktično jedva čekaju da R600 izađe i da ga "počaste" sa bržim GeForce 8900 GTX modelom, a zatreba li, u rukavu je i dvoglavi 8950 GX2.

Kada smo već u tom R600 "fazonu", podijelićemo još jedan sajamski trač s vama – na MSI-jevom štandu prvih je dana bila postavljena demo mašina sa fantomskom karticom koji su predstavnici firme pokazali i par novinara, bez mogućnosti fotografisanja. Jedan od njih je iskoristio srdačnost firme, te se zaključao u sobu u kojoj je bila mašina i izvrtio na njoj benchmarke. Rezultati su objavljeni isti dan, nakon čega su AMD-ovi "ljudi u crnom" došli i ljutito pokupili mašinu sa MSI-jevog štanda. Toliko o tajnosti R600.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 16:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

R600 ipak u 80-nm, partneri veoma nezadovoljni
Sajt IT Xclusive demantuje da je AMD odlučio da ATI R600 grafičke čipove pravi u 65-nanometarskoj proizvodnji. Prema njihovim rečima, to je pokušano, ali su rezultati bili izuzetno slabi pošto se ipak ispostavilo da je za ovakav postupak neophodno redizajniranje kompletnog čipa, pa je procenjeno da nema potrebe za takvim koracima. Pored toga, prenose se informacije o velikom nezadovoljstvu koje vlada među partnerima kompanije AMD. Očigledno najnoviji Ruby demo, koji im je bio demonstriran iza zatvorenih vrata, nije bio dovoljan da ih razuveri i uteši. Oni navodno smatraju da R600 nikako više ne može biti lider u performansama zbog male razlike u rezultatima i informacija da Nvidia samo čeka predstavljanje R600 da bi izbacila još brži čip. Pored toga, izražena su strahovanja za čitavu RV630 generaciju mainstream čipova. Očito je Nvidia dobro prošla sa svojom taktikom po pitanju tržišnog plasmana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2007, 13:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

GeForce 8600 i 8500 grafičke karte stižu
*** Srbijanska firma*** je nedavno potpisao ugovor o saradnji sa kompanijom nVidia, a kao rezultat ove saradnje, *** Srbijanska firma*** je odabran kao launch partner u Srbiji za nove modele grafičkih kartica serije 8500 i 8600. To znači da su novi modeli nVidia kartica od danas dostupni sa njihovog lagera, istog dana kada i u drugim zemljama širom sveta. Reč je o četiri modela.

NX8500GT-TD256E je trenutno najjeftiniji model iz serije 8, dolazi sa 256 MB DDR2 memorije koja radi na 800 MHz, a grafički čip na 495 MHz. Ovo je prvi DirectX 10 grafički akcelerator u cenovnoj klasi od oko 100€ - preporučena maloprodajna cena bez PDV-a iznosi 96€ . NX8600GTS-T2D256E-HD-OC će biti izuzetno popularan kod igrača koji žele veoma brzu DX10 grafičku karticu za igranje u višim rezolucijama, a koja im neće izbiti iz džepa čitavo malo bogatstvo. Pri tom, MSI predstavlja fabrički overklokovan model čiji grafički čip radi na 690 MHz, a DDR3 memorija na 2.1 GHz. Preporučena maloprodajna cena bez PDV-a iznosi 198€ .

NX8600GT-T2D256E-OC je 8600GT grafička karta čip obezbeđuje solidne performanse i predstavlja ono što je 7600GT bio u eri DX9 grafičkih kartica - izbor igrača sa ograničenim budžetom, željnih igranja u punom framerate-u sa svim efektima u rezolucijama 1280x1024, odnosno, 1440x900. MSI i ovde predstavlja fabrički overklokovani model čije grafičko jezgro radi na 560 MHz, a DDR3 memorija na 1.6 GHz. Preporučena maloprodajna cena bez PDV-a iznosi 144.50€ .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 09:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

zanimljivo

Disekcija tržišta grafičkih karti
Kompanija za istraživanje tržišta Jon Peddie Research je objavila interesantan izveštaj koji se bavi segmentiranjem tržišta grafičkih karti i podacima o udelu na tom delu tržišta u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu. Cifre (više podataka možete videti u priloženoj tabeli; prihodi su izraženi u milionima) pokazuju da prodaju nose modeli čija se cena kreće između 150 i 250 dolara sa 63.7% udela u broju isporučenih grafičkih karti i 72.75% udela u prihodima. Prosečna cena prodate karte iznosi $245.15, što je neočekivano visoka cifra. Ovaj segment u stopu prati Mainstream segment ($80 do $149).
Ipak, on učestvuje sa daleko manjih 22.5% u broju isporučenih modela, odnosno 13.63% procenta kada su prihodi u pitanju. Interesantno je primetiti da velike kompanije puno pažnje poklanjaju ovakvim istraživanjima i da svoju tržišnu strategiju baziraju upravo na ovakvim ciframa, te stoga možemo očekivati blagu i konstantnu evoluciju ovog tržišnog segmenta u skladu sa priloženim rezultatima.

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 08:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

AMD se sprema za predstavljanje DX10 grafičkih karti
AMD je spreman za "bombastično" lansiranje svojih grafičkih karti sa DirectX 10 podrškom. Predstavljanje R600 karti će biti održano u Tunisu, prestonici istoimene severnoafričke države, i to će biti prema svim najavama najglamuroznija manifestacija u istoriji AMD-a, a verovatno i šire. Kompletan događaj će biti održan tokom dva dana, od 23. do 24. aprila. AMD je rezervisao kompletan Sheraton hotel za stotine predstavnika medija iz celog sveta i svoje osoblje koje će boraviti tamo tokom predstavljanja proizvoda. Tom prilikom će novinari biti u prilici da se uvere u performanse novih rešenja, a sami zvaničnici kompanije AMD najavljuju da je ovo prekretnica u njihovom poslovanju.

Sami proizvodi neće biti dostupni do kraja maja ili početka juna, o čemu bi se trebalo saznati više na licu mesta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2007, 07:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Budućnost AMD-a
Nakon objavljivanja informacija vezanih za performanse DirectX 10 grafičkih rešenja kompanije AMD koje su "procurele" u javnost nakon manifestacije održane u Tunisu kada su novinari iz celog sveta imali prilike da se na licu mesta uvere u mogućnosti "R600 i drugova", sa pravom se može postaviti pitanje kakva je budućnost kompanije AMD, pre svega na grafičkom tržištu, ali i generalno. Dolaze silne informacije o ogromnim finansijskim gubicima (1.16 milijardi dolara u protekla dva kvartala), smanjivanju novčane rezerve na samo 1.2 milijarde dolara i ogromnih pritisaka od strane Intela koji već forsira prelazak na 45-nanometarsku tehnologiju.

Poslednje što bi trebalo AMD-u je da grafički čipovi razočaraju performansama. Ipak, generalni je utisak da se to i desilo, pošto karte dolaze na tržište mesecima posle konkurencije, ne donoseći vidan pomak u performansama. Ovo je bio dovoljan povod za razmatranja o budućnosti kompanije koja ne deluje preterano svetlo. Između ostalih, ovim pitanjem se bavi i sajt Tweaktown koji pokušava da analizira razloge za posrtanje AMD-a i predvidi buduća kretanja na tržištu. Kompletan članak ćete pronaći na ovoj adresi:
http://www.tweaktown.com/articles/1086/ ... index.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2007, 12:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Nešto gledam šta se dešava, ne bi bilo loše ako sada ATI uradi isto što i AMD kada su procesori u pitanju: kad već nema ne znam šta napredno da ponudi, sniziće cijene.

Normalno da gube novac kada treba dati 200KM za onu krntiju od grafičke, X1550. To je karta namijenjena neozbiljnim igračima koji ozbiljno troše pare.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2007, 16:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
Nešto gledam šta se dešava, ne bi bilo loše ako sada ATI uradi isto što i AMD kada su procesori u pitanju: kad već nema ne znam šta napredno da ponudi, sniziće cijene.

To rade već neko vrijeme, i zato trpe velike gubitke. Ne može se tako u nedogled, već samo kao privremeno rješenje dok kompanija ne izbaci nove uređaje. A kako ovde stoji biće veliki problem ako ti noviteti ne budu dobri kao što bi trebalo, jer kad neko slabo stoji na tržištu onda mora mnogo više da radi od jačih kompanija da bi se samo održavao, a da bi napredovao mora baš da ima keca u rukavu, i ništa manje od toga. AMD je zadnjih godina pomalo preuzimao veće dijelove tržišta jer su imali jako dobru arhitekturu procesora po nižim cijenama od Intela. I to mora tako: i bolji proizvod i manje cijene, tj. mora se stvoriti očigledna prednost nad jačom kompanijom, u suprotnom će većina ići za jačom kompanijom čisto iz neke inercije. Zato je AMD-u sada veoma trebao neki *bum* po pitanju CPU/GPU, sa dobrim performansama po malim cijenama. Ako neki od faktora zakaže neće im biti sjajno, a ako oba faktora zakažu...biće dobro ako kompanija preživi.
Intel i nVidija vrlo dobro znaju kako stvari stoje, oni su sada kao bokser koji treba da dokusuri protivnika koji je na koljenima, jer čekaju da još više spuste cijene čim AMD/ATi izbace novitete, da bi ostali u očiglednoj prednosti jer će nuditi (približno) isto za manje novca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2007, 14:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

AMD predstavio ATI Radeon HD 2000 grafičke karte
AMD je zvanično predstavio toliko očekivane DirectX 10 grafičke karte. Nove karte dolaze u sklopu ATI Radeon HD 2000 familije. ATI Radeon HD 2000 grafičke karte su razvrstane u tri kategorije - HD 2400, HD 2600 i HD 2900, koji će biti plasirani u donju, srednju i visoku klasu, respektivno. Grafički čipovi koji čine srce ovih modela su se razvijali pod kodnim oznakama RV610, RV630 i R600. Iako je AMD predstavio sve grafičke karte, jedino će model visoke klase ATI Radeon HD 2900 XT biti odmah dostupan, dok će ATI Radeon HD 2400 i HD 2600 proizvodi biti dostupni nešto kasnije. Za sada će najbrži model AMD-a biti Radeon HD 2900 XT, koji je pozicioniran protiv GeForce 8800 GTS karte kompanije Nvidia.

Valja naglasiti da Radeon HD 2900 XTX, koga su mnogi očekivali i koji je bio predmet brojnih glasina, nije predstavljen niti je za sada u planu da se to učini. Radeon HD 2900 XT poseduje 320 unified stream procesora i 16 teksturnih jedinica. Ovaj GPU poseduje 700 miliona tranzistora u sebi i uparen je sa 512 MB GDDR3 video memorije sa kojim komunicira preko 512-bitne magistrale. Taktovi jezgra i memorije iznose 742 MHz i 1.65 GHz. Čipovi se izrađuju u 80-nanometarskom proizvodnom procesu i troše oko 215 W snage pod punim opterećenjem :!:. Ova karta će koštati oko 400 dolara u slobodnoj prodaji.

GeForce 8600 familiji će se u srednjoj klasi suprotstaviti ATI Radeon HD 2600. AMD planira da lansira ove modele u PRO i XT izdanjima. ATI Radeon HD 2600 poseduje 120 stream procesora. GPU je klokovan na između 600 i 800 MHz, u zavisnosti od modela. Karta poseduje 8 teksturnih jedinica. GPU poseduje oko 390 miliona tranzistora i izrađuje se u novijem 65-nanometarskom proizvodnom procesu. Troši oko 45 W pod punim opterećenjem. AMD na ATI Radeon HD 2600 karte stavlja GDDR4, GDDR3 ili DDR2 memorije, a proizvođači mogu da je klokuju na taktove od 800 MHz do 2.2 GHz. Memorijski interfejs je 128-bitan, a karta je projektovana tako da radi sa 256 MB memorije, mada ne treba sumnjati da će to varirati u zavisnosti od modela.

ATI Radeon HD 2400 će se pojaviti u PRO i XT izdanjima. Poseduje 40 stream procesora sa 4 teksturne jedinice. Takt GPU-a varira od 525 MHz do 700 MHz. Radeon HD 2400 GPU poseduje oko 180 miliona tranzistora i proizvodi se u 65-nm procesu. Disipacija ove karte je deklarisana na 25 W. Radeon HD 2400 se oprema GDDR3 i DDR2 memorijom, u konfiguracijama od 128 MB ili 256 MB. Memorijski interfejs je 64-bitan, a takt memorije će iznositi od 800 MHz do 1.6 GHz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 08:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nvidia o svom novom grafičkom čipu visoke klase - G92
Nvidia potvrđuje da za četvrti ovogodišnji kvartal sprema novi top model koji će posedovati impresivne performanse, pri čemu će se moć proračunavanja približiti jednom teraflopsu! Prilikom poslednje konferencije za analitičare, objavljene na sajtu kompanije, Michael Hara iz Nvidije je rekao da ne postoji namera da se odstupi od zvanično ustaljenog ciklusa plasmana proizvoda nove generacije koji je ustanovljen sa G80 čipom, što znači da će se čipovi visoke klase pojaviti krajem godine, a da na proleće stižu mainstream derivati. Ovo znači da će Nvidia raspolagati čipom koji će nadmašivati R6xx i eventualna osveženja i derivate, kao i da će se taj čip takmičiti protiv najavljenog R700 rešenja kompanije AMD.

Tokom konferencije je saopšteno da je naročit naglasak prilikom projektovanja novog čipa na GPGPU segmentu, odnosno na pomaganju proračunavanja GPU-om. Michael Hara je rekao da ne veruje da će predstavljanje R600 čipa imati ikakav uticaj na prodaju grafičkih karti baziranih na G80 čipu. Sa druge strane, on smatra da su RV610 i RV630 daleko kompetitivniji i da imaju valjane argumente da se takmiče na tržištu. Dodao je da ne veruje da je AMD u prednosti zbog 65-nanometarske izrade i izrazio uverenje da će 65-nanometarski čipovi Nvidije biti superiorniji. Za sada se zna da se novi čip visoke klase razvija pod oznakom G92. Treba napomenuti da G80 može da isporuči oko 330 Gigaflopsa (premda postoje i druge procene koje govore o do 520 Gigaflopsa), tako da bi G92 bio oko dva do tri puta "moćniji" čip, makar u teoriji.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]