banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 20:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 210 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 23:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
vim je napisao:
Hvala brate Damaskine. I ja tebi zelim sve dobro. Mislim da trebamo gledati zajednicke stvari kao sto je Isus. A zaboraviti neke sitnice i razlicitosti koje nas samo udaljavaju od nebeskog carstva. Oni koji budu u nebeskom carstvu od nas (a zelio bih da budemo svi) gledace oko kakvih smo se stvari raspravljali.
Predlazem da budemo svi ujedinjeni, ne mora u jednoj crkvi, nego u istoj vjeri u Hrista koji dodje za sve nas i u kojega svi vjerujemo i zelimo da mu sluzimo i budemo sa njim i budemo prava braca i sestre.
Kao sto kaze jedan stih biblije "nijeste li svi Hristovi", kad su se hriscani raspravljali jos na pocetku hriscanstva ko je u pravu.
Mislim da smo svi u pravu. Jer svi vjerujemo u istu stvar, u Boga Isusa Hrista i nebesko carstvo koje ce doci sa njim.
Znaci nema razlike izmedju nas.

Upravo sam rekao da nema neke bitne razlike. Procitaj malo bolje Bice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 23:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Бик???
На ДиР???
Шеки'с он д роуд аген! :D 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2007, 00:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Vime, opusteno, nisam ciljao na tvoj post nego na sve ove silne stranice na temi. Puteva do boga je milion, i svi se razlikuju. Nema boljih i losijih nego samo razlicitih. Nekome vise odgovara ovo, nekome ono. Problem je sto oni kojima nesto ne odgovara to automatski proglasavaju za losije, jer ne mogu ili ne zele da shvate druge. i tako to...

Damaskine, seki's in d prolazu za sada, mozda se i nakacim opet. Sad sam pojeo govno al eto, na greskama se uci :lol:

special thanks to blizzard... :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2007, 10:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

немојмо навлачити на ту страну,
јер да битнијих разлика нема - није истина.
Свакако има сличности - заједничко је Свето Писмо и вјера у Свету Тројицу, можда и још понешто.
А ужасно битних разлика итекако да има.

Прво и основно остварење Царства у Литургији,
и јединство Цркве и Хришћана у Тијелу и Крви Христовој тј, причешћу.

Друго, адвентисти одбацују Свете Оце и Апостолска Предања и ослањају се на учење оснивача њихове цркве госпође Елен Вајт, чиме сами себе лишавају једне огромне ризнице духовне мудрости која би им помагала и у теолошком смислу и у свакодневном личном путу ка спасењу.

Треће, адвентисти умјесто дана Васкрсења тј недеље, светкују старозавјетни Шабат, тј јеврејску суботу.

Главна тачка прелома је тумачење Христове реченице приликом његове расправе са фарисејима, јеврејским свештеницима када су га критиковали да не поштује суботу:
"Не меће се ново вино у старе мијехове" и "Нисам дошао да покварим законе него да испуним"...управо ово испуњење православни схватају као пуноћу и Христа као "једино ново под сунцем", док адвентисти под тим схватају чисто испуњавање јеврејских закона.

И тако даље....

Ралика има и јесу битне, али нису разлог да се не волимо или свађамо...

Свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2007, 11:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ima razlike i imedju kruske i sljive pa obe daju rakiju. :lol:

Kakve veze ima koji dan slave kao dan vaskrsenja? Vazno je da se uvidja vaznost i znacaj vaskrsenja. "Princip je isti, sve su ostalo nijanse."

Uzmes nesto sveto, i das mu ime, opises ga... i ono tada prestaje biti sveto jer je spusteno na ovaj nas prizemni nivo u kojem sve objasnjavamo kroz neke svoje filtere. Treba pogledati izvan filtera i osjetiti sta je to sto je to sveto. Sam nacin opisa (religija, biblija...) uopste nije bitan, nego samo krajnji ishod, ono sto je opisano. Biblija je komad papira, koji u pravim rukama postaje najbolje oruzje i najbolji alat, dok nekome ko ne zna da cita moze da posluzi samo kao toalet papir. Tako da apsolutno nije neophodno drzati se onoga sto pise u bibliji, ako se zna sta je to sto pise. Mislis da bi Isus svaki dan sjedio i citao Novi Zavjet? Sta ce mu? On predstavlja ono sto u njemu pise. Prije da bi citao kuran, da nauci arapski... :D Sva ta pravila su tu samo da pomognu i olaksaju posao, nikako da sluze za nekakva prepiranja i ubjedjivanja.

Tako da razlika ima, ali nisu bitne. Bitne su za neku statistiku, za raspoznavanje ili sta ti ja znam. Ali sve one kriju isto. Kao sto imas rimske i arapske brojeve.

Sve u svemu, evo na hriscanskom jeziku: Boli Isusa uvo ko je krsten a ko nije, koje knjige cita i kojoj religiji pripada.

Zadrzah se... a sto sam ja ovo sve pisao kad je ovo sve vec opstenarodno poznato? :-? jebiga, sam za sebe valjda.

pozzz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2007, 11:41 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
damaskin, samo izbaci tu recenicu "u svakodnevnom licnom putu ka spasenje" jer vec podizes prst na nekoga tvrdeci da se nece spasiti.

novo vino, novi mjehovi, blah, nema veze sa subotom. izgleda da ne poznajes dobro adventiste. :wink:

BIK
"Sve u svemu, evo na hriscanskom jeziku: Boli Isusa uvo ko je krsten a ko nije, koje knjige cita i kojoj religiji pripada."-------->ima tu nesto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2007, 19:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Познајем адвентизам сасвим солидно, хвала на питању,
а "ново вино" тј, "нова пасха" јесте сам Христос - једино ново под сунцем.

Бик:

И једни и други прихватају да је Христос васкрсао у "трећи дан" односно недељу, само што једни сваке седмице прослављају васкрсење, а други јеврејски шабат.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2007, 22:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Citiraj:
Ал си зато предавао у њој

Jaoj, molim te, ne loopaj. :)

Citiraj:
Видиш, само доказујеш моју тврдњу да је ствар у неразумјевању духа саборности - не припадам никаквим "струјама", већ једноставно сам ти дао свој савјет и мишљење, нема "подобних" и "неподобних" мислилаца, већ сви имају слободу да свједоче своју вјеру, наравно с тим што су неки молитвом и смирењем стигли ближе аутентичном хришћанском свједочењу, а неки понекад се и поклизнули у искушењима високоумља и филозофије.

Evo, bas sam danas kazao jednom teologu o tome sto ti tvrdis za Zizjulasa. Covek je autoriet u pravoslavlju upravo zato sto dosta dobro poznaje tibingensku skolu, a sad sto ga neki ne vole-gde si ti nasao jednu osobu u pravoslavlju koju svi vole? :)

Citiraj:
Мањина је од Апостола и била и остала, за Христом је понекад следовало хиљаде људи, а понекад би остајала само шачица.
Нити је Христос тјерао од себе те масе, нити их је називао "прелетачима" и слично. Примио их је, дошли су, видјели и чули, а све даље је до Бога...

Pa nije ovo neki odgovor/???

A za Shmemana-ne, nisam ga citao. Sto mi preporucujes? Mada, kako sam cuo, on je covek za narod, bogoslov za sire mase...Sto ti velis??

Citiraj:
За тог "Харалампија" никад чуо, а колико знам ти лажноимени зилоти су људи који су отпали од цркве због изузетно нетолерантих и полу-магијских ставова по питању благодатних дарова.
Они су сами себе одлучили од Цркве Христове и са њом, колико знам немају везе.

Cudo, ali to oni isto tvrde za vas. Lepo pricaju ko je ko u crkvi, ko suruje sa masonima i slicno, da ne verujes kakve stvari.

Citiraj:
Православна Црква је прогоњена са мањим прекидима задњих 1300 година. Од најезде Арапа и Турака, преко крсташких покоља, Турског ропства, комунистичког терора, па све до данас од стране владалаца овог свијета....ништа ново, звао се прогонитељ Нерон, Диоклецијан, Стаљин, Хитлер или већ како ништа се у суштини не мијења.

Zaboravio si bosnu i srbiju. :) Ne slazem se sa ovim sto si kazao, ali ni ne pise mi se, politika je gadna stvar....

Citiraj:
Опет непоштене изјаве, за непуних мјесец дана РЗПЦ и МП званично и формално проглашавају да су једна црква управо да не би било погрешних и злонамјерних тумачења.

"Праве" су оне у канонском јединству са осталим помјесним црквама које су успоставили Апостоли и њихови ученици.

Vidim da pokusavas izbeci nesto. Prave su one u kanonskom jedinstvu sa pomesnim crkvama koje su uspostavili apostoli, to je tacno. Medjutim, ta prava ruska pravoslavna crkva je napustila rusiju nakon oktobarske revolucije kada su komunjare postavile svog patrijarha. I tu lezi problem, sto je Alexej i sadasnja RPC naslednica tog rezima, a ne RZPC, kako ti govoris. Izgleda da moram ti ostaviti neke reference, da se malo podsetis...:) Da, znam za toboznje ujedinjavanje ovih dveju crkvi...:)

Citiraj:
Зависи много од тога да ли посматраш историју кроз контекст есхатона, или кроз спољашње оквире који се увијек и у свим случајевима дају тумачити како год тумачу дође.

O cemu pricas, molim te???? Kroz koji kontext eshatona (kojeg niko ne razume, osim 'izbranih'), kroz one politike, intrige, i slicno??? Bruka.

Citiraj:
Овај форум постаје к'о Бранко Коцкица...

:lol: :lol: Jel' pijes pepsi????

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2007, 22:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Опет ти кажем пријатељу, читај свете оце,
пусти се ти промашених филозофа и разних видовњака.
Читај богонадахнута дјела оних које је Господ прославио по ријечима псалмопојца "...јер нећу дати да светац твој види труљења...", узми оне који су сузном молитвом и чистим срцем познали Бога још у овоме животу и прочитај њихова свједочанства вјере и богопознања.

Једно је Бога видјети, а друго умовати о Њему,
какав би то бесконачни и необухватни Бог био ако би сав стао у наш мали и ограничени ум?

Шмеман "богослов за шире масе"? Сјајан је тек тај од кога си то чуо...

А што се тиче твоје инспирисаности шачицом прелесника, лажноимених "зилота" - које је ђаво повео низ широки пут параноје, и који сами себе (као и још неки које знам) називају "ревнитељима" и "јединим исправним" - немам коментар...
Дјелује ми на моменте да се наслађујеш тим трачевима и прљавим причама злобних и несрећних људи...Туга...

Што се тиче приче о РЗПЦ, не требају ми никакве референце, обе цркве су имале једно вријеме конфликт, али су и једна и друга одржале канонско и евхаристијско јединство са осталим црквама. Слава Богу па су и та искушења и муке прошле...али видим да тебе то здраво секира...

Ако хоћеш да причамо о есхатологији, можемо, али на некој другој теми...тема није "за одабране" , већ је потпуно нормална и схватљива сваком.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2007, 23:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Кала филе...

Антропос, будући да си упућен у тематику,
можеш ли нам онда одговорити на пар питања:

1. На основу чијег учења је настао адвентистички покрет
и да ли је оснивач адвентизма светковао недељу или суботу?

2. Ко су Рахела Престон и Џозеф Бејтс?

3. Можеш ли нам протумачити стих из Јеванђеља по Матеју 24,35
и из Дјела Апостолских 1,7 ?

4. На колико се одвојених грана издјелио адвентизам
и колико тих група има данас?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2007, 00:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Опет ти кажем пријатељу, читај свете оце,
пусти се ти промашених филозофа и разних видовњака.
Читај богонадахнута дјела оних које је Господ прославио по ријечима псалмопојца "...јер нећу дати да светац твој види труљења...", узми оне који су сузном молитвом и чистим срцем познали Бога још у овоме животу и прочитај њихова свједочанства вјере и богопознања.

Koje od njih?? Svak je kontradiktoran sa drugim, koje mi preporucujes da citam?? Zaista te to pitam??

Citiraj:
Једно је Бога видјети, а друго умовати о Њему,
какав би то бесконачни и необухватни Бог био ако би сав стао у наш мали и ограничени ум?

Amen, slazem se.

Citiraj:

Pa sto si ovim htio reci????

Citiraj:
А што се тиче твоје инспирисаности шачицом прелесника, лажноимених "зилота" - које је ђаво повео низ широки пут параноје, и који сами себе (као и још неки које знам) називају "ревнитељима" и "јединим исправним" - немам коментар...
Дјелује ми на моменте да се наслађујеш тим трачевима и прљавим причама злобних и несрећних људи...Туга...

Zuti karton. :) Nisam ja taj lik koji skupljam razno smece sto po netu sto ko zna odakle, i nasladjujem se, ok??Gluplju stvar u vezi mene nisi mogao kazati, jedva cekam da pitam bogoslove sto mi mogu kazati na ovo tvoje...:)

Citiraj:
Што се тиче приче о РЗПЦ, не требају ми никакве референце, обе цркве су имале једно вријеме конфликт, али су и једна и друга одржале канонско и евхаристијско јединство са осталим црквама. Слава Богу па су и та искушења и муке прошле...али видим да тебе то здраво секира...

Deder, prijatelju, ne zasmijavaj me, i nemoj ignorisati cinjenicu da taj spor nije jos uvek resen. Da, ne sekira me uopste, ne znam odakle ti to...?? Da se brinem oko vaseg dvorista, onda bih vijao na sve strane antipravoslavne kampanje, kao sto stvarno postoje neki fanatici koji to rade (doduse, ne mislim na subotare...), a zanimljivo, postoje i sa vase strane, a ja ne pripadam ni jednoj kategoriji.

Citiraj:

Ne mogu.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2007, 07:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Antropos je napisao:
Koje od njih?? Svak je kontradiktoran sa drugim, koje mi preporucujes da citam?? Zaista te to pitam??

Ја истим системом могу тврдти да је апостол Павле контрадикторан са апостолом Петром, или да је Јованово Јеванђеље у контрадикцији са Марковим....Дај примјер неке очигледне контрадиције, или шта је то тебе конкретно саблазнило...

Citiraj:
Citiraj:

Pa sto si ovim htio reci????

Кажеш да Шмемана ниси читао, али изјављујеш да је "богослов за шире масе". Дакле то си вјероватно могао чути од неког "познаваоца".
Шмеман је један од најаутентичнијих "гласова у пустињи", независан и оригиналан мислилац којем говор излази из Литургије, гледајући све кроз евхаристијски аспект, он свједочи управо ону светоотачку да је Црква постоји евхаристијом, и да у евхаристији почиње и завршава се дјело цркве на земљи.
За "шире масе" је нови Цецин албум, а његова дјела су усмјерена онима заљубљеним у Христово Царство.

Citiraj:
jedva cekam da pitam bogoslove sto mi mogu kazati na ovo tvoje...

Зар ти треба неко други да би имао мишљење?
Ја ти кажем људски, није ти баш хришћански да на искрену критику
одговараш да"нешто глупље нисам могао казати".

Citiraj:
Deder, prijatelju, ne zasmijavaj me, i nemoj ignorisati cinjenicu da taj spor nije jos uvek resen.

Спор није ријешен, на основу чега ово тврдиш?
Шта ћеш рећи ако објавим званичне линкове који ово потврђују?
Хоћемо ли барем добити извињење, или опет неку причу да имаш "повјерљиве изворе" или да то то ипак "знаш боље"?

Citiraj:
Citiraj:

Ne mogu

Поштено.

Поздрав и теби

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2007, 12:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Ја истим системом могу тврдти да је апостол Павле контрадикторан са апостолом Петром, или да је Јованово Јеванђеље у контрадикцији са Марковим....Дај примјер неке очигледне контрадиције, или шта је то тебе конкретно саблазнило...

Hm...ja te izazivam da mi dokazes te kontradicije u Pismu, kao prvo?? A sto se tice ocigledne kontradikcije otaca, cuj nije to mene ne znam kako sablaznilo, nego ti je to kao oni razni komentatori, svako ima svoje misljenje, pa ko pogodi ko promasi. Ne mogu bas ovog trenutka niceg da se setim (a i ne zelim, veruj mi...), putujem jos malo (ako me nema ove nedelje-to je to).

Citiraj:
Кажеш да Шмемана ниси читао, али изјављујеш да је "богослов за шире масе". Дакле то си вјероватно могао чути од неког "познаваоца".
Шмеман је један од најаутентичнијих "гласова у пустињи", независан и оригиналан мислилац којем говор излази из Литургије, гледајући све кроз евхаристијски аспект, он свједочи управо ону светоотачку да је Црква постоји евхаристијом, и да у евхаристији почиње и завршава се дјело цркве на земљи.
За "шире масе" је нови Цецин албум, а његова дјела су усмјерена онима заљубљеним у Христово Царство.

Hehe...koji bre siri album Cece, nju slusa raja po srbiji i oni sto pricaju srpski, mada ne svi, gde god da po svetu bili, a to je sacica ljudi. Prijatelju, Shmemana citaju svi, to si i ti zelio kazati, a kada sam kazao da je za narodne mase-pa nisam ni mislio da je on glup i slicno, nego verovatno ono sto si i ti poentirao. Mogu ga razumeti svi, to je draz njegovog pisanija, i ja tu nista lose ne vidim????

Citiraj:
Спор није ријешен, на основу чега ово тврдиш?
Шта ћеш рећи ако објавим званичне линкове који ово потврђују?
Хоћемо ли барем добити извињење, или опет неку причу да имаш "повјерљиве изворе" или да то то ипак "знаш боље"?

:) Pa sto i da je resen?? Sta mislis, ja jurim svakakvo smece po netu, i sad kad nesto vidim da nije tako, sto sad?? :) Pa cak i da je resen-super, ali koliko ja znam-jos uvek nije u potpunosti resen. A to sto se eventualno sastaju i diskutuju-to ne mora znaciti da je u potpunosti resen, jer se pravoslavci sastaju redovito u Vaticanu sa rimokatolicima, pa ni svi ti sporovi nisu reseni u potpunosti. Ili smatras drugacije??

Citiraj:
Поштено.

Naravno. :) Trudim se bit' posten.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2007, 13:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

גל־עיני ואביטה
נפלאות מתורתך׃

Sta znaci ovo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2007, 16:24 
staromodan
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Кала филе...

ko drugom kopa jamu sam u nju upada :wink: . prema tome pitanja za tebe:

1--na koliko odvojenih grupa se izdjelilo pravoslavlje

2--na osnovu cijeg tumacenja je nastalo prvoslavlje

3--ko je sveti sava

i ovako mozemo do sutra, a sam si rekao da je tema prezvakana. :D

ne zaboravi da si i ti "adventista" ako znas sta znaci ta rijec. :wink:

ah sad se sjeti, ostala jos jedna tacka

4-- jel mozes ti meni objasniti Otkrivenje 10:8-11

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2007, 19:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
1--na koliko odvojenih grupa se izdjelilo pravoslavlje

Хришћанска Православна Црква је Црква којој је оснивач Исус Христос, а званичним даном настанка Цркве се сматра дан када је Свети Дух у виду огња сишао на Апостоле.

Још од самог настанка Цркве, постојале су одређене групе људи које су покушавале да Цркву представе оним што није, или да у њено учење и проповиједање унесу паганска и магијска учења.
Када се дешавало да се ова издвојена тумачења рашире,
Апостоли и њеихови ученици и наследници су сазивали Саборе, на којима су се разматрала таква учења у свјетлу Јеванђеља и Саборног Духа Цркве.
Након тога би Сабори јасно износили учења које су у аутентичном духу Христове Цркве, а учења за која се испоставило да су плод нечијег умовања или паганско-магијског духа, а не богооткровење које се пројављује кроз Евхаристију и Саборност - Црква би изобличавала, а њихове следбенике призивала на покајање, јер су својим понашањем и учењем отпали од Духа цркве.
Често би се дешавало да неки од њих не желе да се одрекну свог вискоумља и учења па понекад и савременим ријечником речено - изигравања "гуруа", те би они себе издвојили из Саборног Тијела Христовог.

Сам Христос и његови апостоли су упозоравали да ће после Њега доћи до појаве лажних пророка и учитеља , те да ће "саблазнити многе", односно издвојити их из нове Нојеве Лађе Спасења, односно Цркве Христове.

Од настанка Цркве до данас се дешава да одређени људи падају у замку и прелест високоумља те понекад и својим учењем и друге поведу у духовну пропаст, али овакве појаве никако не можемо назвати "подјелом" јер је Црква Једна и Саборна, односно не може постојати више евхаристијских Тијела Христових, већ једно и једино које "ни врата адова неће надвладати". Секти (секаре - одсјећи, издвојити се) дакле група које су се издвајале и отпадале од Саборног Тијела Христовог је било и нажалост биће.

Citiraj:
2--na osnovu cijeg tumacenja je nastalo prаvoslavlje

Православље је настало на следовању за Христом Исусом који се сматра оснивачем Православне Цркве, тако да није потребно никакво "тумачење", јер се вјера од Апостола до данас преноси са кољена на кољено, обичајем рукополагања односно духовног очинства, те кроз Свето Предање.

Citiraj:
3--ko je sveti sava

О Светом Сави би могле да се напишу књиге и књиге и опет не би довољно рекли о њему.
Одакле кренути:
да је творац првог правног кодекса на нашим просторима?, да је оснивач прве здравствене установе?, утемељитељ хри'шћанства?, онај који је прогонио све паганско, примитивно и магијско у народу?, онај чијом заслугом су се подизале прве цркве, болнице, школе?

Све ово је вишеструко вриједно хвале и битно, али оно најбитније је то што је он за нас јасан и свијетао примјер охристовљености примјењене уна најбољи могући начин, и као такав хришћанин праузорм нама, бившим паганима и многобошцима.

Citiraj:
ne zaboravi da si i ti "adventista" ako znas sta znaci ta rijec.

Свакако, Симбол Вјере каже "Вјерујем...и у једног Господа Исуса Христа...који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима..."

Дакле сви православни хришћани су од настанка Цркве "адвентисти" ако посматрамо само кроз ту призму, међутим, разлика је у томе што "адвентисти" сматрају да знају дан и час у који ће Христос доћи,
дко остали Хришћани иду за Христовим ријечима "...да није никоме дано да зна дан и час...", и да то не зна нико до Бога.

Сам адвентистички покрет је настао тако што је оснивач адвентистичког покрета Вилијем Милер израчунао да ће Христос доћи између 21.марта 1843 и 21. марта 1844., а књига коју је објавио о скором крају времена и свијета је изазвала влико интересовање и привукла му многе следбенике...и тако историја адвентизма се заснива на Адвенту и другом доласку Христовом који они стално "погађају" и промашују још од свог оснивања надаље.

Citiraj:
4-- jel mozes ti meni objasniti Otkrivenje 10:8-11

Ја сам конкретно питао шта мислите о стиховима
"...А они онда који заједно беху, питаху Га говорећи: Господе! Хоћеш ли сад начинити царство Израиљево? А Он им рече: Није ваше знати времена и лета које Отац задржа у својој власти..."
(Дјела Апостолска 1, 6-7)

Конкретан пасус у коме Христос јасно говори апостолима да није до њих да погађају када ће се збити Други Христов Долазак.

Какве везе стихови које си навео имају са овом темом?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2007, 22:25 
staromodan
Korisnikov avatar

kao i sto sam mislio, ja dam pitanje na koliko grupa se raspalo pravoslavlje a ti to izbjegavas(sa ovim ne iniciram da mi ponovo objasnis) i onda pricas o prezvakanoj prici sa tvoje strane, a ja mogu isto na tacku 1 da ti dam odgovor iz mojih cipela.

Isus Hristos nije osnovao pravoslavnu Crkvu. pravoslavlje nije vjera, vec nacija. al da ne tupim previse, vec prezvakano.

sveti savo, hehehe. ne bi nista komentarisao da ne ispadne odmah ona nacionalna prica da rasturam pravoslavlje i ostalo. progonio pogane, primjer ohristovljenosti, blah. vodio nacionalni rat, nigdje Hrista u njemu. Biblija je mjerilo ko je pravednik a ko ne.

adventisti ne znaju dan i cas. miler nije bio adventista, bar si mogao to nauciti do sada. miler nije razumio Danilovo prorocanstvo-- al kasnije, ako poznajes kao sto pricas subotarsku doktrinu, nema veze sa Hristovim dolaskom, vec ciscenje Svetinje. i ptice na grani znaju o tome, a vi stalno se hvatate za milera.

2---isti odgovor, adventisticki pokret nastao na sledovanju Isusa Hrista koji se smatra osnivacem Hriscanstva, a vjera se isto prenosi od apostola pa do danas.

I te kako Otk 10 ima veze al ajde, jedni ga ne priznaju.

Djela 1;6-7 kaze, al kakve to veze ima sa svim ovim. ti ces reci ima veze i opet spomenuti milera za kojeg evo opet po 100 put kaze nije bio u adventistickom pokretu.

Mt 24 glava dati su znaci, nadam se da njih neces poreci. tacan dan i cas, pa ljudi moji tome adventisti ne pricaju. ili stvarno ne poznajes adventisticku doktrinu.

ah da, za ono pitanje u vezi Otkrivenja 10:8-11 bilo bi ti bolje da si rekao ono sto i Antropos na tvoje pitanje, a to je "ne znam." :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2007, 23:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
na koliko grupa se raspalo pravoslavlje a ti to izbjegavas

Православље се распало???
Жива и дјелатна вјера која броји преко 350 милиона крштених душа се по теби "распала" на групе? Једино ако мислиш на папски раскол, који је својим понашањем и довео до протестантског покрета и свих стотина вјерских деноминација који су из њега настали?

Citiraj:
Isus Hristos nije osnovao pravoslavnu Crkvu.

Да није можда Карл Маркс ?

Citiraj:
pravoslavlje nije vjera, vec nacija.

Па ово је сјајно! Бисер до бисера!

Citiraj:
sveti savo, hehehe. nigdje Hrista u njemu.
Biblija je mjerilo ko je pravednik a ko ne.

Свакако и баш по Билији свети Сава јесте највећи и најохристовљенији човјек на овим просторима, о чему свједоче његови подвизи, молитве, храмови, болнице, школе, манастири које је подигао, све на славу Бога и рода свога.
Библија као мјерило у товјим рукама? Да немаш и ти можда "визије"?

Citiraj:
adventisti ne znaju dan i cas. miler nije bio adventista, bar si mogao to nauciti do sada. miler nije razumio Danilovo prorocanstvo--

:D Милер није био адвентиста??? :D Ајд добро, рецимо да није, припадао је је баптистима, који су га након лоших прогноза и скандала искључила из своје заједнице и њега и Хелен Вајт и све остале присталице у јануару 1845 године.

Јеси ли читао Милерове и коментаре Хелен Вајт, након два неуспјела "погађања"?

Сам Милер пише у свом дневнику 3. децембра 1844:
"Приморани смо да оснујемо одвојену цркву: Бог нека нам опрости због тога."

Citiraj:
al kasnije, ako poznajes kao sto pricas subotarsku doktrinu, nema veze sa Hristovim dolaskom na nebu, vec ciscenje Svetinje. i ptice na grani znaju o tome, a vi stalno se hvatate za milera.

Наравно, прва брига је било објаснити зашто Христос није дошао када је милоер пророковао. После ревизије "пророчанства", они су извели закључак да је тог 22. октобра 1844 "Христос ушао у небеску светињу" по ријечима Хелен Вајт.
Милер након искључења из баптиста оснива нову вјерску заједницу и умире 1849 године остављајући следбенике са гомилом нерјешених теолошких проблема.
Једни су празновали недељу 8међу њима и сам Милер), али су се ускоро појавили као "Адвентисти седмог дана", враћајући се на јеврејско светковање суботе.

Све би остало без већег значаја да се тој идеји није придуржила и Хелена Вајт (1827-1915), која је тврдила како је имала "визије са неба", а својим "визијама" је допринјела прихватању Милерове теорије да је Христос 21 октобра "ушао у небеску светињу" и тамо започео истражни суд па пошто је тиме био спријечен није дошао тог дана на земљу.
Она је још тврдила за себе да јој је Христос као некада Мојсију показао Таблице Завјета, што је још допринијело популаризовању ових прича свијету жељном окултних сензација.
Хелен Вајт је обишла Америку уздуж и попријеко, те и Европу гдје се почео ширити новооновани адвентистички покрет.

Дакле између Милера и Хелен Вајт кажеш нема неке везе,
а њих двоје уопште нису основали адвентизам?

Citiraj:
adventisticki pokret nastao na sledovanju Isusa Hrista koji se smatra osnivacem Hriscanstva, a vjera se isto prenosi od apostola pa do danas.

Сад ти написах како је настао, једном простом заблудом о тумачењу времена Другог Христовог доласка.
И Милер и Вајтова су појединци који су тумачили Писмо по своме, а врхунац свега су тек "визије" Хелен Вајт, које су имале огроман утицај на популаризацију тог покрета.

Citiraj:
Mt 24 glava dati su znaci, nadam se da njih neces poreci. tacan dan i cas, pa ljudi moji tome adventisti ne pricaju.

Једно су знаци времена, а друго слобода да свако "гата" јесу ли стигли или не.

Citiraj:
za ono pitanje u vezi Otkrivenja 10:8-11 bilo bi ti bolje da si rekao ono sto i Antropos na tvoje pitanje, a to je "ne znam."

Тај стих детаљно описује како је Хелен Вајт одабрани пророк који ће сав свијет повести путем истине. Ето.

Живио!

П.С. Да ја не би превише давио ево ти цитат из "википедије":

Citiraj:
The Seventh-day Adventist Church is the largest of several Adventist groups which arose from the Millerite movement of the 1840s.

The Millerite movement was part of the wave of revivalism in the United States known as the Second Great Awakening, and originated with William Miller, a Baptist preacher from Low Hampton, New York. Miller predicted on the basis of Daniel 8:14 and the "day-year principle" that Jesus Christ would return to earth on October 22, 1844. When this failed to occur, most of his followers disbanded and returned to their original churches.

Following this "Great Disappointment" (as it came to be known) a small number of Millerites came to believe that Miller's calculations were correct, but that his interpretation of Daniel 8:14 was flawed. Beginning with a vision experienced by Hiram Edson on October 23, these Adventists arrived at the conviction that Daniel 8:14 foretold Christ's entrance into the "Most Holy Place" of the heavenly sanctuary rather than his second coming. Over the next decade this understanding developed into the doctrine of the investigative judgment: an eschatological process commencing in 1844 in which Christians will be judged to verify their eligibility for salvation. The Adventists continued to believe that Christ's second coming would be imminent, although they refrained from setting further dates for the event.

Development of Sabbatarianism

As the early Adventist movement consolidated, the question of the biblical day of rest and worship was raised.

The foremost proponent of Sabbath-keeping among early Adventists was retired sea captain Joseph Bates.
Bates was introduced to the Sabbath doctrine by a tract written by a Millerite preacher named Thomas M. Preble who in turn had been influenced by Rachel Oakes Preston, a young Seventh Day Baptist.
This message was gradually accepted and formed the topic of the first edition of the church publication, The Present Truth (now the Adventist Review) which appeared in July 1849.

Organization and recognition

For about 20 years, the Adventist movement consisted of a loosely knit group of people who adhered to the Sabbath, the "heavenly sanctuary" interpretation of Daniel 8:14, conditional immortality and the expectation of Christ's premillennial return.
Among its most prominent figures were James White, Ellen G. White and Joseph Bates.

Ellen White came to occupy a particularly central role; her many visions and strong leadership convinced her fellow Adventists that she possessed the gift of prophecy.

After intense discussions a formally organized church called the Seventh-day Adventist Church was established in Battle Creek, Michigan, in May 23, 1863, with a membership of 3,500.
Through the evangelistic efforts of its ministers and laity and the guidance of Ellen G. White, the church quickly grew and established a presence beyond North America during the late 1800s. In 1903, the denominational headquarters were moved from Battle Creek to temporary quarters in Washington D.C. and soon thereafter established in nearby Takoma Park, Maryland. (In 1989, the headquarters was moved again, this time to Silver Spring, Maryland.)

For much of the 1800s the Adventist church was dominated by Arianism
This, along with the movement's other unique theological views, led most Christian denominations to regard it as a cult.
However, the Adventist church adopted the Trinity early in the 20th century and began to dialogue with other Protestant groups towards the middle of the century, eventually gaining recognition as an "orthodox" Christian church.

Ово све говори да ли ја измишљам ствари или причам чињенице.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2007, 23:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Видиш, одричете се Милера, а он не још најпозитивнији лик од већине својих следбеника.

Прича око Хелен Вајт на моменте добија језив карактер:

Е.Г.Вајт у писму сину пише следеће:

Citiraj:
„Прошло је неколико дана након што сам молила Господа да ми открије које су моје обавезе.
(Дакле, Елен је тражила од Бога да јој открије обавезе)

Током ноћи сањала сам да управљам кочијама и седим са десне стране. Отац је био у кочијама, седео је са моје леве стране. Био је веома блед, али сталожен и миран.
(Е.Вајт је обично користила реч 'отац' када је говорила о свом мужу Џејмсу Вајту, који је умро 6. августа 1881. - само пет недеља пре него што је Елен Вајт написала ово писмо своме сину 12. септембра 1881.)

'Зашто сам оче,' узвикнула сам, 'тако срећна да будеш поред мене још једном! Осећала сам се као да је део мене преминуо.
Оче, видела сам да си умро; видела сам те сахрањеног.
Да ли ми се Господ смиловао и допустио да се поново вратиш мени и да радимо заједно као што смо имали обичај?'
Он ме погледао веома тужно.
Рекао је, 'Господ зна шта је најбоље за тебе и за мене.'
Веома сам волео оно што сам радио. Погрешили смо.
Одговарали смо на хитне позиве наше браће да присуствујемо важним састанцима. Нисмо имали срца да одбијемо. Ти састанци су нас обоје заморили и више него што смо били свесни. Наша добра браћа су била задовољна, али нису разумела да смо на тим састанцима преузели на себе веће бреме него што у нашим годинама можемо да понесемо. Они никада неће знати како је тај дуготрајни напор утицао на нас.

(Уочите да у овом “божански инспирисаном„ сну, Елен Вајт разговара са својим мртвим мужем.
Још горе од тога, мртви Џејмс Вајт узима за право да говори у име Божије и савјетује Елен о њеним обавезама...)

Да је хтео, Бог би их натерао да понесу тај терет који смо ми носили годинама. Били смо веома снажни, али непрекидно оптерећени, а наша браћа су погрешно проценила наше мотиве и не схватајући ослабила дела наших срца. Поцинила сам грешке од којих је највеца била што сам дозволила својој наклоности Божијим људима да ме води да преузмем на себе обавезе које су други требали да носе. 'Сада ћеш, Хелен, добијати позиве као и раније, са молбама да присуствујеш важним састанцима, као што је било у прошлости.'

(Запазите да овде мртви Џејмс Вајт прориче будућност својој жени Елен, и саветује је шта би требало да уради - овај савет даје мртав човјек у њеном сну!)

'Дакле Џејмс,' рекла сам, 'ти ћеш остати сам мном сада и радићемо заједно заувек.'

(На овом месту Елен склапа пакт са својим мртвим мужем - он ће заувек остати уз њу, и они ће радити заједно! То је пакт са мртвим човјеком! Али најгоре тек следи...)

Он је рекао, 'Остао сам у Батл Крику превише. Требало је да одем у Калифорнију пре више од годину дана. Али сам желео да помогнем рад и организације у Батл Крику. Погрешио сам. Твоје срце је нежно. Ти ћеш бити склона да поновиш исте грешке које сам и ја цинио. Твој живот може бити користан Божијем циљу. О, те драгоцене ствари које које ми је Господ дао да изнесем пред људе, драгоцени драгуљи светлости!' Тада сам се пробудила. Али је тај сан изгледао тако стваран.
Сада можеш видети и разумети зашто ја не осећам обавезу да идем у Батл Крик са циљем да преузмем обавазе на Генералној Конференцији.
Немам обавезу да будем на Генералној Конференцији.
Господ ми не дозвољава. То је довољно.“

[Arthur White 'Ellen G. White, The Retirement Years', p. 161-162]

А шта управо Свето Писмо тј Мојсијеви закони којих се адвентисти тако чврсто држе кажу о таквим стварима:

„Нека се не нађе у тебе који би водио сина свог или кћер своју кроз огањ,
ни врачар, ни који гата по звездама, ни који гата по птицама, ни урочник,
Ни бајач, ни који се договара са злим духовима, ни опсенар ни који пита мртве.
Јер је гад пред Господом ко год тако чини, и за такве гадове тера те народе Господ Бог твој испред тебе.“
[5.Мојсијева 18:10-12]

„А човек или жена, у којима би био дух врачарски или гатарски,
да се погубе, камењем да се заспу, крв њихова на њих“

[3.Мојсијева 20:27]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2007, 23:58 
staromodan
Korisnikov avatar

Otk 10. ima tu jos necega.

Wikipediu je mogao da pise ko oce, valjda ti je poznato. u sustini u tom tekstu i nema nista negativno, osim da su neki ljudi odluculi da proucavaju Bibliju. vec sam ti rekao miler nije bio adventista, i da se to prorocanstvo ne odnosi na Hristov dolazak, vec na ciscenje Svetinje. to sto vi SPC ne smijete proucavati Bibliju nije moj problem.

jos malo pa ce se pricati da je Luter, Kalvin i ostali protestanti bili subotari.

stih iz starog zavjeta u vezi vracanja takodje se moze upotrijebiti u SPC, vec prezvakano pa ne znam sto trazis da vadim zvakacu gumu. koliko tek ima bajaca u okviru pravoslavlja, i svi oni imaju diplome za gatanje, bijeli magovi, crni magovi i td. sliku tamo nekog sveca se nosi kod popa da je osveti cesmovacom. :wink:

ne gledas Adventisticki pokret iz prizme Biblije i Otkrivenja, pa ne znam sto dalje da pricamo.

ne, u vezi raspada pravoslavlja, ne mislim na papski raskol. mislim na razdjelu i razlike izmedju ruskih pravoslavaca, grka, makedonskih , crnogorskih pa cak i izmedju SPC u Srbiji.

sve vec prezvakano.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 210 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]