banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 20:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 210 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2007, 15:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
blizard i antropos su u pravu. a i ja. nadam se. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2007, 19:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Е баш сте ко мала дјеца... :D

Ајмо се сад свађат' ко је у праву, ко има бољу играчку и чији је тата јачи :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2007, 19:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Damaskine, samo da te citiram da se zna koga citiram (posto cesto ne navodim, pa da ne bude zabune, mada ti ces to znati i bez mog pojasnjenja, drugih radi kazem...)

Citiraj:
Не бих се у овоме могао сложити, пројаве Светог Духа, односно Божија откровења крећу обично од више људи, који се врло често међусобно и не познају.
Такве примјере имамо чак и у науци да до једног открића дође паралелно два или три научника на различитим крајевима планете.

Tacno tako, samo sto ne postoji razlika u vekovima, npr. Zato se i ne poznaju, jer jedan umre, a drugi nakon njega cita njegove spise, odusevi se, malo neceg doda malo oduzme, i eto ti bogoslovskog misljenja, odnosno teologumenona!

Citiraj:
Што се тиче формулисања богословске мисли о суштини и енергији, она се не може дефинитивно искључиво једном човјеку, чији су списи накнадно саборно потврђени и усвојени. Многа откровења по тим питањима налазимо засебно код св.Атанасија Великог, св. Јована Златоустог, св.Григорија Назијазина, св.Макарија Великог, дакле и код египатских и код кападокијских отаца,
те касније код св.Јована Дамаскина и св.Максима Исповједника,
и најзад у последњој епохи светих отаца код св.Григорија Паламе и св.Симеона Новог Богослова. Дакако би неко могао "одокативном" методом разивти теорију да су они "преписивали" једни од других своју богословску мисао,
али се тек мало дубљом анализом открива да је сваком од њих дато нешто посебно и специфично "у мјери раста", а и по мјери личности сваког од њих.

:) Odokativna metoda govori upravo to, da su kopirali manje vise jedni drugi. Ono sto treba da znas kao pravoslavni hriscanin, jeste da se sva teologija pomenutih bogoslova temelji u svojoj biti na neoplatonistickoj filozofiji. Tacno je da je svako od njih imao nesto specificno, ja to ne negiram. Ja samo kazem da su im temelji isti. Osim toga, Jovan Damaskin je zivio u 8 veku, Palama u 14 veku, kapadocani 4 vek, itd, a to su ogromni 'jazovi' (ima li bolji izraz?? ovo mi prvo pada na pamet) u vremenu. Ti pominjes 'bogoslovsko misljenje' koje sigurno nije zasnovano na jednom coveku, medjutim ideja sustine i energije sigurno ne pripada nikakvim teologumenonima, vec pojedincu. To ti govore, uostalom, i pravoslavni bogoslovi, savremeni, a da ne pominjem 'ozivljavanja', nemam pojma, Palame od strane Loskog, npr., i ostalih izuzetnih pravoslavnih bogoslova.

U stvari, kada se udje u dublju analizu nailazi se i na mnogo protivurecnosti, kontradikcije, ali je sigurno zanimljiv taj sistem na kojem mnogi bogoslovi grade, a to je cista grcka filozofija. Slazes se?

Citiraj:
Сабори, опет нису одлуке доносили ни брзо ни лако, нити површним, политичким простим прегласавањем, већ управо усаглашавањем, што је огромна разлика у односу на неке јалове покушаје данас да се уведе нкакво ново "преглашавање" у саборским одлукама.
Тек та једнодушност у исповиједању за коју је требало првенствено много молитве и истинског хришћанског духа, односно превазилажења личног и сујетног и узлажења у оно светотајинско, светодуховско и општесаборско.

Ne volim sto ti ovo govorim, ali zvucis mnogo naivno sa ovakvim zakljuccima. Zaboravio si ratove i sukobe, anateme i progonstva koja su vekovima (a to je zanimljivo) drmala crkvu. Ni jedan jedini sabor nije prosao bez toga, bukvalno, nego je uvek bilo nekakvih sukoba, uvek je bilo previse politike, intriga i slicno. Ja sam nekad razocaran kada sve to vidim da je bilo, ali tako je bilo. A najmanje od svega je bilo molitvi i istinskog hriscanskog duha, osim kod pojedinaca, to ne negiram.

Citiraj:
Управо си погодио поенту!
То што дјела неких од светих отаца нису дио Библијског кодекса,
не значи да их треба превиђати и не узимати у обзир, уосталом, ккав би то немоћан Бог био, ако би дозволио да црква тј, Тијело Христово егзистира у некаквом "расулу и паганизму" цијелих 1500 година, дакле од Првог Сабора па до појаве адвентизма?

Ne znam sad kakve sve veze ima adventizam sa svime ovime, ali ok, ocito si nesto htio reci, samo ja ne znam sto. Nego, zasto bi Telo Hristovo bilo u rasulu bez predanja?? Pa problem je u tome sto su predanja mnogo toga unela iz paganizma, to cak ni neki vasi bogoslovi ne negiraju?? I niko se ne buni protiv toga, jer ne moze, to je citav sistem?? Biblija kaze jedno, a predanja drugo, pa koga cemo slusati, reci mi iskreno?? Osim toga, spisi apostola Pavla, npr., su nadahnuti sa ili bez Irineja, jer imaju unutrasnje dokaze/svedocanstvo, i ne kose se sa celom Biblijom. Takav ti je slucaj i sa svim ostalim spisima. Oni su svejedno nadahnuti, prihvatili mi to ili ne, svidjalo se to nama ili ne.

Citiraj:
Мене просто плаши ово негирање дјела и списа који су по свим критеријумима и мјерилима бисер хришћанске мисли и филозофије и једно аутентично свједочење Светог Духа и говора Цкрве Христове.

Mene ovo ne plasi, prosto zato sto stvari zelim postaviti na svoje mesto, i niceg se ne bojim, recimo. Bisere hriscanske misli i filozofije naravno da postujem, ali ih ne smatram za autenticno svedocenje Duha Svetoga, jer Duh Sveti je nadahnuo biblijske pisce za pisanje pravih bisera, i to bisera iz kojih su crpeli razne svoje misli a i ideje, i sami crkveni oci, bogoslovi, teolozi, ko god. Zasto bih ja pio sa tudjih izvora, npr., zasto bih ja nesto koristio iz druge ruke kada imam sve iz prve ruke-Sveto Pismo? Naravno, to je samo moje misljenje, ja ni ne ocekujem da se slozis, u stvari to ni ne mozes, jer suproti se tvojim dogmama. Ja sam za tebe jeretik i to ti je to. :) Sta ces, zivot je surov...:) No, to ne smeta (jos uvek) da razvijamo diskusiju i razmenjujemo misljenja, zar ne???

Citiraj:
Апсолутно се слажемо у овоме, заиста треба имати увид у тумачења Светог Писма код кападокијских отаца и тиме сагледати колика је вриједност имати увид у такво светодуховско и богонадахнуто тумачење и свједочење Писма.

Za tebe je nadhnuto ono sto je prozeto neoplatonizmom, a ja to gledam kao influenc istog na hriscansku misao. Oni su pricali gotovo o svemu sto su pricali, i tako tumacili, putem sistema grcke filozofije, i sto je najcudnije, to niko danas ne spori (osim fanatika, a ti koliko vidim ne spadas u njih).

Citiraj:
Као што не идемо у освајање Мон Блана без упута и великог и корисног искуства наших претходника те свих помоћних средстава до којих се дотад дошло, тако тек прије не би требало улазити у тумачење Светог Писма без велике припреме, како духовне тако и у смислу познавања дјела отаца цркве.

Problem je sto onda to ni najmanje ne lici na proucavanje Pisma, a pravoslavni su vise no slabi u tom pravcu, premda cesto vidim da se ismejavaju (bas to) ostalim 'inoslavnima', sto ne da nije lepo, nego je daleko od lepog. To pre lici na tumacenja otaca, sto nije ipak isto. Biblija se ne tumaci onim sto su kazali oci, to je pogresan nacin, jer nisu oni toliko savrseni pa da su sve ispravno kazali, kao prvo, a kao drugo, cesto je njihov glas nejedinstven i kontradiktoran, mada se drugacije zeli predstaviti, a kao trece-pa kontext u kome je Biblija nastala ili pak odredjeni deo, najbolji je nacin da se ona razume, a ne sta je kazao ovaj/onaj, iako i to moze biti zanimljivo, ali ne presudno, a to vec nije isto, zar ne? Kod vas, to je presudno, i dalje ne mozete od toga, jer takav je citav sistem-zatvoren.

Citiraj:
Али опет кажем, тема је прежвакана милион пута и не вјерујем да би неком било на спасење да омаловажава вјеру онг другог. Важније од "бити у праву" је увијек било оно "имати љубави (самим тим и разумјевања) за ближњег"

Amen.

Citiraj:
Ауторитет је постојао, а не "идејни" творац, али су велика већина епископа исповиједали исто, тј. осим оних који су покушали хришћанство приближити философији и школама, а не обрнуто, потпуно друга ствар је у експлицитној формулацији и разматрању тога на различитим нивоима апстаховања у различитми инерпретацијама да се не игуби потпуност, за то је наравно потребно баш саборовање и усаглашавање - ово ће разумјети они који су се бавили егзактним наукама, они који нису вјероватно неће.

Ovo je samo jedna strana medalje, solunac. Druga strana jeste da su oci koristili termine i sisteme grcke filozofije u tumacenju hriscanstva, sto je totalno suprotno samoj Bibliji. Npr., citava novozavetna teologija ima korene u starozavetnoj, sami pisci su bili jevreji (osim Luke, to znamo), tako su i razmisljali, novi zavet je pun semitizma, citata iz SZ-a, itd itd itd. A mnogi ranohriscanski pisci su napravili radikalni zaokret u tumacenju Pisma, kada su poceli koristiti grcku filozofiju u svoje teoloske sisteme. Cak je svojevremeno bio pokusaj u Rusiji da se odvoji grcka filozofija od ucenja crkve, ali su neki bogoslovi kazali da to prosto nije moguce. U kontextu u kom su ziveli crkveni oci, samo su 'pokupili' ideje i sisteme grcke filozofije, i to ti je to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2007, 22:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Damaskin je napisao:
Ајмо се сад свађат' ко је у праву, ко има бољу играчку и чији је тата јачи :D :D :D

I čiji je veći! Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2007, 23:55 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Антропос je napisao:
Ovo je samo jedna strana medalje, solunac. Druga strana jeste da su oci koristili termine i sisteme grcke filozofije u tumacenju hriscanstva, sto je totalno suprotno samoj Bibliji. Npr., citava novozavetna teologija ima korene u starozavetnoj, sami pisci su bili jevreji (osim Luke, to znamo), tako su i razmisljali, novi zavet je pun semitizma, citata iz SZ-a, itd itd itd. A mnogi ranohriscanski pisci su napravili radikalni zaokret u tumacenju Pisma, kada su poceli koristiti grcku filozofiju u svoje teoloske sisteme. Cak je svojevremeno bio pokusaj u Rusiji da se odvoji grcka filozofija od ucenja crkve, ali su neki bogoslovi kazali da to prosto nije moguce. U kontextu u kom su ziveli crkveni oci, samo su 'pokupili' ideje i sisteme grcke filozofije, i to ti je to.

Хм, и претпостављао сам да си лош у "егзактним" наукама. Једно је средство изражавања, а друго је оно што си ти написао, или желио да прикажеш, и то није фино.

То није баш то, и многи нису направили заокрет у тумачењу Писма, већ оно што си ти можда примјетио је заокрет у примјени цитата из Писма, а тумачење није лнеаризовано, нити ако већ хоћеш у неким дјеловима да се гледа символика да се она гледа једноструко, и пројективно, већ може и многоструко, али опет у ослањању и истицању у датом контексту (како је који Отац доживљавао јер сви смо личности - па нећеш ваљда сада причати као будисти).

Антропос je napisao:
U stvari, kada se udje u dublju analizu nailazi se i na mnogo protivurecnosti, kontradikcije, ali je sigurno zanimljiv taj sistem na kojem mnogi bogoslovi grade, a to je cista grcka filozofija. Slazes se?

Citiraj:
Problem je sto onda to ni najmanje ne lici na proucavanje Pisma, a pravoslavni su vise no slabi u tom pravcu, premda cesto vidim da se ismejavaju (bas to) ostalim 'inoslavnima', sto ne da nije lepo, nego je daleko od lepog. To pre lici na tumacenja otaca, sto nije ipak isto.

(овај други касније убацио)

Извини, јесте да је ово било упућено Дамаскину, али да одреагујем, опрости због тога. Најбољи теолози и данашњице, за које ја знам су управо Грци, али разлог зашто сам то ја и рекао је да не буде да ја ето то тврдим, већ то сматрају и римокатолици, и протестанти већих деноминација, значи не говорим уопштено о православним богословима, бећ говорим оцјене богословоа који су у Православљу примјетили изузетност грчких богослова, а уопштено гледано што се тиче духовности (иако је то по мени опасна и вјештачка подјела) је опет оцјена у Православљу и то код помјесте Православне Цркве у Русији (овдје се са тим чак слажу и многи будисти који су се у последње вријеме упознали са плодовима Руске духовности) иако је Русија позната сада по - нигдје већих светитеља, нигдје већих криминалаца.

Општа оцјена данас и лутерана, евангелиста, и ... је да су римокатолици најбољи библистичари (невољко ово признају).

Тако да ми ово што си ти писао изгледа баш наивно, тј. изгледа ми да си ти помислио да сам нпр. ја баш наиван. Извини ако ти ниси мислио тако.

Citiraj:
A najmanje od svega je bilo molitvi i istinskog hriscanskog duha, osim kod pojedinaca, to ne negiram.

Ово би се већ могло подвести под осуду (ако не и клевету), јер многи, ама баш многи, ако не и велика већина Отаца који су учествовали су били изузетни молитвеници, и то наслијеђе је непревазиђено до данас, иначе би могао рећи да је намјерно "изсубјективизирано" мишљење.

Citiraj:
Nego, zasto bi Telo Hristovo bilo u rasulu bez predanja?? Pa problem je u tome sto su predanja mnogo toga unela iz paganizma, to cak ni neki vasi bogoslovi ne negiraju??

Да ти ниси можда скоро причао са неким несвршеним богословом са београдске богословије? Сада ми већ ово звучи познато и јасније ми је мало, мало, иако није баш тако као што си кажеш.

Иначе па само ти Писмо говори о томе.
Citiraj:
Bisere hriscanske misli i filozofije naravno da postujem, ali ih ne smatram za autenticno svedocenje Duha Svetoga, jer Duh Sveti je nadahnuo biblijske pisce za pisanje pravih bisera, i to bisera iz kojih su crpeli razne svoje misli a i ideje, i sami crkveni oci, bogoslovi, teolozi, ko god.

Па и сам знаш периоде негирања и различите кодексе, и долазак до садашњег облика, у ствари колега знам да знаш, па ми је ово више мало ... ајмо на реторику.
Citiraj:
Zasto bih ja pio sa tudjih izvora, npr., zasto bih ja nesto koristio iz druge ruke kada imam sve iz prve ruke-Sveto Pismo?

Па каже и Предања, и да је Црква стуб и ... и што ја онда то неби баш тако тумачио, да сада и ја тјерам наивно мак на конац, де мало.

Хм, да су Св. Оци тако размишљали (без вођења Духа како би се ето требало представити) никада ми неби видјели Писма у садашњем облику (а ја би нпр. имао пуно право да га читам у другачијем облику на основу овога што си ти написао, тј. и да га ја ревидирам).

Citiraj:
Naravno, to je samo moje misljenje, ja ni ne ocekujem da se slozis, u stvari to ni ne mozes, jer suproti se tvojim dogmama.

Де болан, сада одох, са форума, ... знаш ти добро шта су догме, постајеш гори од ових квазизилота старокалендараца језуита. :D

Citiraj:
Ja sam za tebe jeretik i to ti je to. Sta ces, zivot je surov... No, to ne smeta (jos uvek) da razvijamo diskusiju i razmenjujemo misljenja, zar ne???

Извини, ја постао Дамаскину адвокат, ... извини. :angel:
Citiraj:
Oni su pricali gotovo o svemu sto su pricali, i tako tumacili, putem sistema grcke filozofije, i sto je najcudnije, to niko danas ne spori (osim fanatika, a ti koliko vidim ne spadas u njih).

Па Св. Оци су баш и у своје вријеме причали о овоме, стога ми је чудна ова твоја опаска да то - данас ... (па сада шта даље али ...).
Citiraj:
pa kontext u kome je Biblija nastala ili pak odredjeni deo, najbolji je nacin da se ona razume, a ne sta je kazao ovaj/onaj, iako i to moze biti zanimljivo, ali ne presudno, a to vec nije isto, zar ne?

Св. Оци су обично и бранили Писмо самим Писмом, шта је сада ту проблем, у овој причи се сада испоставило да су Св. Оци писали неко своје Писмо, што уопште није тачно, Предање упрвао и подразумјева контекст и боље разјашњење контекста, иначе па знаш и сам за јеретичку скупину која се појавила у старо вријеме и свако мало мијењала своје учење, тј. када би Оци оспорили нешто, они би промијенили итд. тј. били би просто неухватљиви (нешто као овај квази покрет њу ејџ у шта је еволуирао).

Poslednji put menjao Solunac dana 27 Apr 2007, 01:09, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 00:01 
Pripravnik
Pripravnik

вим je napisao:
blizard

Близард je napisao:
I čiji je veći! Slika

вим je napisao:
i antropos su u pravu

Ех, ти правници, на једној теми их негирамо, на другој све на свијету... :D

вим je napisao:
a i ja. nadam se.

Нада последња умире брате мили. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 14:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Solunac je napisao:
Антропос je napisao:

Хм, и претпостављао сам да си лош у "егзактним" наукама. Једно је средство изражавања, а друго је оно што си ти написао, или желио да прикажеш, и то није фино.

То није баш то, и многи нису направили заокрет у тумачењу Писма, већ оно што си ти можда примјетио је заокрет у примјени цитата из Писма, а тумачење није лнеаризовано, нити ако већ хоћеш у неким дјеловима да се гледа символика да се она гледа једноструко, и пројективно, већ може и многоструко, али опет у ослањању и истицању у датом контексту (како је који Отац доживљавао јер сви смо личности - па нећеш ваљда сада причати као будисти).

Антропос je napisao:

Citiraj:
Problem je sto onda to ni najmanje ne lici na proucavanje Pisma, a pravoslavni su vise no slabi u tom pravcu, premda cesto vidim da se ismejavaju (bas to) ostalim 'inoslavnima', sto ne da nije lepo, nego je daleko od lepog. To pre lici na tumacenja otaca, sto nije ipak isto.

(овај други касније убацио)

Извини, јесте да је ово било упућено Дамаскину, али да одреагујем, опрости због тога. Најбољи теолози и данашњице, за које ја знам су управо Грци, али разлог зашто сам то ја и рекао је да не буде да ја ето то тврдим, већ то сматрају и римокатолици, и протестанти већих деноминација, значи не говорим уопштено о православним богословима, бећ говорим оцјене богословоа који су у Православљу примјетили изузетност грчких богослова, а уопштено гледано што се тиче духовности (иако је то по мени опасна и вјештачка подјела) је опет оцјена у Православљу и то код помјесте Православне Цркве у Русији (овдје се са тим чак слажу и многи будисти који су се у последње вријеме упознали са плодовима Руске духовности) иако је Русија позната сада по - нигдје већих светитеља, нигдје већих криминалаца.

Општа оцјена данас и лутерана, евангелиста, и ... је да су римокатолици најбољи библистичари (невољко ово признају).

Тако да ми ово што си ти писао изгледа баш наивно, тј. изгледа ми да си ти помислио да сам нпр. ја баш наиван. Извини ако ти ниси мислио тако.

Citiraj:
A najmanje od svega je bilo molitvi i istinskog hriscanskog duha, osim kod pojedinaca, to ne negiram.

Ово би се већ могло подвести под осуду (ако не и клевету), јер многи, ама баш многи, ако не и велика већина Отаца који су учествовали су били изузетни молитвеници, и то наслијеђе је непревазиђено до данас, иначе би могао рећи да је намјерно "изсубјективизирано" мишљење.

Citiraj:
Nego, zasto bi Telo Hristovo bilo u rasulu bez predanja?? Pa problem je u tome sto su predanja mnogo toga unela iz paganizma, to cak ni neki vasi bogoslovi ne negiraju??

Да ти ниси можда скоро причао са неким несвршеним богословом са београдске богословије? Сада ми већ ово звучи познато и јасније ми је мало, мало, иако није баш тако као што си кажеш.

Иначе па само ти Писмо говори о томе.
Citiraj:
Bisere hriscanske misli i filozofije naravno da postujem, ali ih ne smatram za autenticno svedocenje Duha Svetoga, jer Duh Sveti je nadahnuo biblijske pisce za pisanje pravih bisera, i to bisera iz kojih su crpeli razne svoje misli a i ideje, i sami crkveni oci, bogoslovi, teolozi, ko god.

Па и сам знаш периоде негирања и различите кодексе, и долазак до садашњег облика, у ствари колега знам да знаш, па ми је ово више мало ... ајмо на реторику.
Citiraj:
Zasto bih ja pio sa tudjih izvora, npr., zasto bih ja nesto koristio iz druge ruke kada imam sve iz prve ruke-Sveto Pismo?

Па каже и Предања, и да је Црква стуб и ... и што ја онда то неби баш тако тумачио, да сада и ја тјерам наивно мак на конац, де мало.

Хм, да су Св. Оци тако размишљали (без вођења Духа како би се ето требало представити) никада ми неби видјели Писма у садашњем облику (а ја би нпр. имао пуно право да га читам у другачијем облику на основу овога што си ти написао, тј. и да га ја ревидирам).

Citiraj:
Naravno, to je samo moje misljenje, ja ni ne ocekujem da se slozis, u stvari to ni ne mozes, jer suproti se tvojim dogmama.

Де болан, сада одох, са форума, ... знаш ти добро шта су догме, постајеш гори од ових квазизилота старокалендараца језуита. :D

Citiraj:
Ja sam za tebe jeretik i to ti je to. Sta ces, zivot je surov... No, to ne smeta (jos uvek) da razvijamo diskusiju i razmenjujemo misljenja, zar ne???

Извини, ја постао Дамаскину адвокат, ... извини. :angel:
Citiraj:
Oni su pricali gotovo o svemu sto su pricali, i tako tumacili, putem sistema grcke filozofije, i sto je najcudnije, to niko danas ne spori (osim fanatika, a ti koliko vidim ne spadas u njih).

Па Св. Оци су баш и у своје вријеме причали о овоме, стога ми је чудна ова твоја опаска да то - данас ... (па сада шта даље али ...).
Citiraj:
pa kontext u kome je Biblija nastala ili pak odredjeni deo, najbolji je nacin da se ona razume, a ne sta je kazao ovaj/onaj, iako i to moze biti zanimljivo, ali ne presudno, a to vec nije isto, zar ne?

Св. Оци су обично и бранили Писмо самим Писмом, шта је сада ту проблем, у овој причи се сада испоставило да су Св. Оци писали неко своје Писмо, што уопште није тачно, Предање упрвао и подразумјева контекст и боље разјашњење контекста, иначе па знаш и сам за јеретичку скупину која се појавила у старо вријеме и свако мало мијењала своје учење, тј. када би Оци оспорили нешто, они би промијенили итд. тј. били би просто неухватљиви (нешто као овај квази покрет њу ејџ у шта је еволуирао).

I??? To je to??? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 14:18 
Pripravnik
Pripravnik

Мислиш adidas? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 14:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:

Nije bitno ko je u pravu, nego sta je istina. Odnosno sta je istorija i sadasnjost pokazala i pokazuje da je istina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 14:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

vim je napisao:
Damaskin je napisao:

Nije bitno ko je u pravu, nego sta je istina. Odnosno sta je istorija i sadasnjost pokazala i pokazuje da je istina.

Zavisi ko pise istinu, zavisi ko je kako posmatra. Za neke je istina zabluda, dok drugi veruju u zabludu i smatraju da je to istina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 16:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Драги пријатељи, молио бих вас неколико ствари,
као прво да се оканемо расправа које не воде никуд,
а поготово од филозофирања и реалтивизовања ствари...

Ако се отвори полемика (за коју овде нема потребе) без потребе ће се доћи у ситуацију да се омаловажавају нечија увјерења, а то нико овдје не жели (бар се искрено надам)...

Колико сам примјетио теме разлика између предањских и цркава лутеријанског етоса је овдје разглабна надугачко и нашироко неколико пута, не видим смисао у овоме...

Једноставно људи сматрају да је Бог Логос оставио на миленијум и по у расулу, неоплатонизму, паганизму, политиканству итд итб... своју Цркву која је Тијело Његово и коју "..ни врата адска неће надвладати..."

На основу тих увјерења (а која су протекла из њиховог, у многоме оправданог, посматрања римске цркве) људи су кренули испочетка, одбацили редом све што је настало након 100. године, и кренули сами да на свој начин тумаче ствари онако како су то најбоље знали и умјели.

Не кривим их нити осуђујем, вјероватно бих и ја био сличног става да сам живио у тим поднебљима у шеснаестом вијеку.

Револт Лутера и свих сличних покрета након њега је усмјерен на потпуно друге ствари и смијешно је сада распредати о томе и поредити "бабе и жабе", односно Источну Православну Хришћанску Цркву која се држи корпуса светоотачког и апостолског предања и лутерански поглед на вјеру и однос са Богом који су два различита свемира.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 17:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Cekaj malo Damaskine, hajde da razumemo neke stvari.

Prvo, tacno je da su protestanti i pravoslavci dva razlicita svemira u nacinu razmisljanja, zato ja citam Zizjulasa, Loskog, Florovskog i ostale bogoslove (i tek cu ih citat) da bi razumio pravoslavlje. Ovde, kao i svuda gotovo, vidim da ljudi pricaju o protestantima bez da ih razumiju, i osim za Lutera mnogi nista vise ne znaju. Ok?? Dakle, nema potrebe da se iko mrzi, bar meni to nije u karakteru.

Drugo, sto se tice tvrdnje da Crkvu Bozju nece vrata pakla nadvladati--na sto je konkretno Isus mislio?? Mislim da bi se trebala tema samo o tome otvoriti, jer ove reci su uzete za opravdanje mnogim zlim stvarima, i istoka i zapada, to je nesumnjivo. Ni ja nemam nameru osudjivat (svako sam sebe osudjuje, njegovo delo ga osudjuje), ali ne volim da se prica fino i u rukavicama kada ne mora. Prema tome, na osnovu cega mozemo tvrditi da je Isus mislio ono sto pravoslavci tvrde za sebe, kada znamo da je Isus bio jevrej, i kada znamo da je "sheol" bilo nesto drugo od grckog "hadesa", ako me budes kusao dacu ti citate i od pravoslavnih bogoslova??

Dakle, kategoricnost koju je Bog dao Njegovoj crkvi ni manje ni vise znaci da je Sam Sebi vezao ruke. Stvorio je sistem koji je Njemu van kontrole. Osim toga, i fariseji su se hvalili svojim poreklom, imamo "Oca Avrama", vi se danas hvalite istim stvarima: "imamo oce", pa zar ne vidite da mozda niste u pravu??? Sami ste sebi zatvorili put, a pricate o ne znam cemu??

Mislim, ovo nije nikakva osuda, ovo je samo dijalog i pitanje??

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 19:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ма наравно, надам се да ниси помислио да сам ичим ја говорио ружно о другим погледима на вјеру. Што се тиче мог познавања адвентизма,
довољно је рећи да сам прије него што сам постао православан прошао цијелу катихезу (или како то они зову "библијску школу") код адвентиста, тако да могу причати "из прве руке".

Видиш да нисам одмах наступио критички, већ трудећи се да видим само оне добре стране код вјерских деноминација те врсте.

Што се тиче савремених богослова, Зизјуласа искрено не препоручујем, пошто његова мисао не представља аутентичну мисао Црве, већ је превенствено филозофска и прије би се могло одредити као нека надоградња сартровске школе, а не саборног и аутентично-хришћанског светоотачког етоса.

Моја искрена препорука би прије био можда Шмеман, Романидис и в. Атанасије ЗХП, који су општепризнати, како међу живом црквеном заједницом, тако и у научним круговима.

Што се тиче тумачења реченице да Цркву "ни врата адска неће надвладати", мени некако управо стање које сам затекао код православних умногоме асоцира на то - "свети хаос" у којем је свако у мјери свог узраста спознаје и открива Бога, организација коју само заједница "причастије" Светог Духа одржава у јединству потпуно светотајински.

Свакако да би се многе критике могле упутити православнима, али како један мудрац рече: "Ни љепше вјере ни горих вјерника".
Од времена отварања врата цркве према свијету, Константиновим едиктом до данас у цркви паралелно постоје они који јесу "унутрашња црква", односно они који реално чине Живу цркву Божију, и они (којих је највише) који у Цркву дођу тек повремено да окријепе душу и нађу покој.

Али је невјероватно да неко може да отворено изјави да су молитве, подвизи, сузе и крв хришћана проливаних кроз вијекове пред Господом остали неуслишени, те да је Господ своју Цркву оставио без благодати, или у мраку непознања Истинске свјетлости која јесте Христос.

А поређење са фарисејима се може протумачити једино као крајње малициозно и безобразно, а само могу да напоменем да се "истом мјером може судити и онима који суде".

Свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 19:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Hm...biblijska skola? :) Ja je nikada nisam prosao. :)

A sto se tice Zizjulasa-pa sve zavisi kojoj struji pripadas unutar pravoslavlja, jer ni vi se ne mozete dogovori oko toga koji je bogoslov ekumenski a koji nije, npr. Za Zizjulasa sam cuo upravo suprotno, a ti vidis, kazes svoju pricu, pa kome sad verovati?? Njegove clanke imas na netu na mnogim pravoslavnim forumima, kako to razumeti? Nisi pomenuo ni Loskog ni Florovskog, a ima ih sijaset? Shmemana nisam namerno htio pomenuti, kao ni nemam pojma, Kalomirosa, Janarisa, i da sad ne nabrajam. Usput, koliko ti eminentnih savremenih adventistickih teologa poznajes?? Nije biblijska skola sve sto nosi adventizam. :) Ja ne bih nikada bio to da je tako.

Citiraj:
Што се тиче тумачења реченице да Цркву "ни врата адска неће надвладати", мени некако управо стање које сам затекао код православних умногоме асоцира на то - "свети хаос" у којем је свако у мјери свог узраста спознаје и открива Бога, организација коју само заједница "причастије" Светог Духа одржава у јединству потпуно светотајински.

Свакако да би се многе критике могле упутити православнима, али како један мудрац рече: "Ни љепше вјере ни горих вјерника".
Од времена отварања врата цркве према свијету, Константиновим едиктом до данас у цркви паралелно постоје они који јесу "унутрашња црква", односно они који реално чине Живу цркву Божију, и они (којих је највише) који у Цркву дођу тек повремено да окријепе душу и нађу покој.

Onda znas sto znaci da su mnogi ljudi skinuli srp i cekic a okacili krst, i skinuli Titovu sliku a okacili ikonu. Samo su promenili spoljasnjost, formu, a sustina je na zalost ostala ista. I o toj manjini, o kojoj pricas, jel' ona ta koja vodi crkvu ili nije?? Ili je vodi ona vecina?? Hm, da nisi mozda i ti u vezi sa ocem Haralampijem i zilotima?? Bas bih voleo da jesi...:)

Citiraj:
Али је невјероватно да неко може да отворено изјави да су молитве, подвизи, сузе и крв хришћана проливаних кроз вијекове пред Господом остали неуслишени, те да је Господ своју Цркву оставио без благодати, или у мраку непознања Истинске свјетлости која јесте Христос.

Pa, ja sam vise za onu opciju, u stvari za onu crkvu koja je bila u izgnanstvu, koja je bila progonjena od strane zvanicne crkve. Eto ti i vas pravoslavaca, zagranicne crkve, katakombicne...Koja je prava??? Danas ruska zagranicna crkva ne priznaje zvanicnu RPC ni Alexeja, a tacno je da nisu oni naslednici apostola, no upravo zagranicna crkva. A njih niko nista i ne pita, nego se pita zvanicna RPC.

Citiraj:
А поређење са фарисејима се може протумачити једино као крајње малициозно и безобразно, а само могу да напоменем да се "истом мјером може судити и онима који суде".

Nije bezobrazno ni maliciozno, sta ja da ti radim ako imas problem sa sujetom, i ako svaku kritiku i sta god, na crkvu, dozivljavas kao djavolske napade i slicno, covece u kom vi sistemu zivite, stalno se pitam??? Iz istorije pravoslavlja se dosta toga moze nauciti, znam sta pricam (ali ni ne osudjujem, jer nisam ja taj koji sudim no Bog!).

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 20:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Antropos je napisao:
Hm...biblijska skola? Ja je nikada nisam prosao.

Ал си зато предавао у њој :D

Citiraj:
A sto se tice Zizjulasa-pa sve zavisi kojoj struji pripadas unutar pravoslavlja, ...Njegove clanke imas na netu na mnogim pravoslavnim forumima, kako to razumeti? Nisi pomenuo ni Loskog ni Florovskog, a ima ih sijaset?

Видиш, само доказујеш моју тврдњу да је ствар у неразумјевању духа саборности - не припадам никаквим "струјама", већ једноставно сам ти дао свој савјет и мишљење, нема "подобних" и "неподобних" мислилаца, већ сви имају слободу да свједоче своју вјеру, наравно с тим што су неки молитвом и смирењем стигли ближе аутентичном хришћанском свједочењу, а неки понекад се и поклизнули у искушењима високоумља и филозофије.

Citiraj:
jer ni vi se ne mozete dogovori oko toga koji je bogoslov ekumenski a koji nije,

Екуменски значи "општи", "васељенски", не разумијем како то неки богослов може бити, свети оци јесу учитељи васељене, а богослови засад свједоче само своје личне ставове и гледишта на одређене теме.

Citiraj:
npr. Za Zizjulasa sam cuo upravo suprotno, a ti vidis, kazes svoju pricu, pa kome sad verovati??

Светим оцима, наравно! :wink:

Citiraj:
Shmemana nisam namerno htio pomenuti,

А зашто? Не допада ти се оно што пише или?

Citiraj:
Usput, koliko ti eminentnih savremenih adventistickih teologa poznajes?? Nije biblijska skola sve sto nosi adventizam. :)
Ja ne bih nikada bio to da je tako.

Немој се љутити, али као што рекох, прва хришћанска црква у коју сам ушао је била адвентистичка, дакле "и чит'о и ход'о",
Драги људи, али ми то свједочење није дјеловало аутентично, шта ћеш...

Citiraj:
Onda znas sto znaci da su mnogi ljudi skinuli srp i cekic a okacili krst, i skinuli Titovu sliku a okacili ikonu.
Samo su promenili spoljasnjost, formu, a sustina je na zalost ostala ista.

И?...Шта предлажеш? Да уведемо избациваче на врата Цкрве, па да не дамо "неподобнима" и "прелетачима" да уђу?
Долазили - недолазили, не долазе ни мени ни теби ни попи, него пред Господа, па нек им он суди, а ја и овако имам довољно гријехова.

Citiraj:
I o toj manjini, o kojoj pricas, jel' ona ta koja vodi crkvu ili nije??
Ili je vodi ona vecina??

Мањина је од Апостола и била и остала, за Христом је понекад следовало хиљаде људи, а понекад би остајала само шачица.
Нити је Христос тјерао од себе те масе, нити их је називао "прелетачима" и слично. Примио их је, дошли су, видјели и чули, а све даље је до Бога...

Citiraj:
Hm, da nisi mozda i ti u vezi sa ocem Haralampijem i zilotima?? Bas bih voleo da jesi...:)

За тог "Харалампија" никад чуо, а колико знам ти лажноимени зилоти су људи који су отпали од цркве због изузетно нетолерантих и полу-магијских ставова по питању благодатних дарова.
Они су сами себе одлучили од Цркве Христове и са њом, колико знам немају везе.

Citiraj:
Pa, ja sam vise za onu opciju, u stvari za onu crkvu koja je bila u izgnanstvu, koja je bila progonjena od strane zvanicne crkve.
Eto ti i vas pravoslavaca, zagranicne crkve, katakombicne...

Православна Црква је прогоњена са мањим прекидима задњих 1300 година. Од најезде Арапа и Турака, преко крсташких покоља, Турског ропства, комунистичког терора, па све до данас од стране владалаца овог свијета....ништа ново, звао се прогонитељ Нерон, Диоклецијан, Стаљин, Хитлер или већ како ништа се у суштини не мијења.

Citiraj:
Koja je prava??? Danas ruska zagranicna crkva ne priznaje zvanicnu RPC ni Alexeja, a tacno je da nisu oni naslednici apostola, no upravo zagranicna crkva. A njih niko nista i ne pita, nego se pita zvanicna RPC.

Опет непоштене изјаве, за непуних мјесец дана РЗПЦ и МП званично и формално проглашавају да су једна црква управо да не би било погрешних и злонамјерних тумачења.

"Праве" су оне у канонском јединству са осталим помјесним црквама које су успоставили Апостоли и њихови ученици.

Citiraj:
Nije bezobrazno ni maliciozno,

А како није? Него како ти то називаш?

Citiraj:
sta ja da ti radim ako imas problem sa sujetom,

Ја као и сваки човјек на планети имам борбу са сујетом, али то нема никакве везе са безобразлуком и подцјењивањем са стране.

Citiraj:
covece u kom vi sistemu zivite, stalno se pitam???

У богочовјечанском систему Тијела Христовог, Живе Цркве Божије.

Citiraj:
Iz istorije pravoslavlja se dosta toga moze nauciti,

Зависи много од тога да ли посматраш историју кроз контекст есхатона, или кроз спољашње оквире који се увијек и у свим случајевима дају тумачити како год тумачу дође.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 21:44 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jan 2007, 12:43
I ja sam prosao kroz isti put kao I Damaskin…zavrsio biblijsku skolu, cak I ono posljednje proucavanje, kada se uvjere da mozes biti spreman za krstenje, (nemas poroka, - pusenje, alkohol, kafa, , sa cim nikad i nisam imao problema). Ali Gospod me je ipak vratio na pravi put.I hvala Mu mnogo za to!! Sve je ipak bilo po Bozijem promislu, jer nista se u zivotu ne desava slucajnoTo je bilo jedno iskustvo, a trajalo je godinama…

Imam i ja prijatelja koji su adventisti…I sve mi se cini super dok se ne dotaknemo nekih “vrucih” tema. A onda, Boze ih sacuvaj; takav nemir udje u njih…da pomislim…bas se mnogo treba moliti za njih (sto i cinim, jer su mi dragi, i zelio bih da se svi spase). Kad ih samo spomenem bilo kog svetitelja,oni bih se odmah prepucavali i naravno nesto dokazivali. Hriscani se ne dokazuju na takav nacin, oni se djelima dokazuju – po rodovima vasim poznace vas! Zar ne?
Kada vide ikonu na mom zidu, nemir udje u njih, da covjek pomisli da li su uopste hriscani, kad se toliko krsta boje!
A dragi su ljudi, vidim da se trude i da vjeruju, ali zaista mislim da su na pogresnom putu, jer i ja sam bio…

Nije u redu da se oko ovog pitanja mnogo polemise. A posebno da se ulazi u konfllikt. Sve je jasno. Davno je na Vaseljenski saborima sve recenoi utvrdjeno. Ko ne zna, neka procita, a ne da se lupaju koje-kakva pitanja.

Eto. Svako vam dobro zelim i mir od Gospoda naseg Isusa Hrista.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 22:15 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
eh doxa dzaba ti meni "Svako vam dobro zelim i mir od Gospoda naseg Isusa Hrista, " kad napisa "dragi mi ljudi, na krivom putu i ja sam bio..."

opet ista sazvakana prica, dokazi ti meni da su na pogresnom a ti na pravom putu.

lupetas po pitanju kad vide ikonu na tvom zidu posene ko da su drogirani ili pijani, nemir udje u njima. :lol: :lol: :lol: pozovi mene u kucu moz okaciti i jennu jameson pored ikone. :wink: mrzim takvo lupetanje, prvo pohvala pa onda popljuje na sve sto je prethodno napisao.

jedini stih u Bibliji koje me probudi kad ono ljudsko u meni zeli da izadje na povrsinu pa uperi prst u nekoga i kaze mu "ti ces da goris, nisi hriscanin, ne postujes Boga, ti si sotona i bla bla bla", je zapisan u Lukinom jevandjelju 9:49-50

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 23:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Овај форум постаје к'о Бранко Коцкица...

Али добро...како каже Писмо:
"...ако не будете као дјеца нећете ући у Царство Божије..."

Изгледа да смо на добром путу :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 23:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala brate Damaskine. I ja tebi zelim sve dobro. Mislim da trebamo gledati zajednicke stvari kao sto je Isus. A zaboraviti neke sitnice i razlicitosti koje nas samo udaljavaju od nebeskog carstva. Oni koji budu u nebeskom carstvu od nas (a zelio bih da budemo svi) gledace oko kakvih smo se stvari raspravljali.
Predlazem da budemo svi ujedinjeni, ne mora u jednoj crkvi, nego u istoj vjeri u Hrista koji dodje za sve nas i u kojega svi vjerujemo i zelimo da mu sluzimo i budemo sa njim i budemo prava braca i sestre.
Kao sto kaze jedan stih biblije "nijeste li svi Hristovi", kad su se hriscani raspravljali jos na pocetku hriscanstva ko je u pravu.
Mislim da smo svi u pravu. Jer svi vjerujemo u istu stvar, u Boga Isusa Hrista i nebesko carstvo koje ce doci sa njim.
Znaci nema razlike izmedju nas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2007, 23:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Zasto su te razlike toliko bitne?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 210 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]