banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 08:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 09:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2007, 13:32
Ti Zah zajebavas ili mislis da je trebalo da ostane i austougarska i tursko carstvo,Srbija nije slala tamo Srbe iz Srbije,vec Srbe odande,kojima je ta vlast malo vise zagorcavala zivot,a sto se tice krajni,te poveljei slobode koje su srbi dobili s ausrijskog cara su krvlju placana,a govoriti o nekakvoj dobroti,koristili su nase snage,a srbija je jednostavno koristila samo svoje resurse,sto je smetalo nekima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 18:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
I da, atentat nije organizovala vlast Srbije, niti ista takvo odobrila. Nakon rata, kralj nije dodijelio penziju Principovoj majci. Treba se zapitati zasto, mada je ona, a i on, u citavoj prici najmanje kriv.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 18:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Statesman, da nisu pomogli..i jesu. Na koga ti misliš kad kažeš vlast ? Apis se javno na sopstvenom suđenju hvalio kako je direktno uticao na organizaciju atentata na Ferdinanda, a takođe je opšte poznata činjenica da je oružje bilo iz Srbije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 19:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Apis je prije svega bio u moci i prilici da sve organizuje, ali nije nikoga pitao za to. Ipak za takve stvari treba da postoji nesto sto se zove KOMANDNA LINIJA. On NIJE bio nadlezan da u ime Srbije organizuje takve stvari.

Za sve to nije imao ni naredjenje, niti odobrenje nadleznih nivoa vlasti.

Hocu reci, on je bio obican (dobro, malo visi) cinovnik u drzavnom sistem Srbije i kao takav nespojiv sa odlukama i postupcima koje je samostalno donosio.

Eto, sta mislite na ovo danas iz Amerike, da je ubica hipoteticki bio pomahnitali direktor nekog odjeljenja CIA-e?

Da li se vlast, drzava i narod SAD-a mogu dovesti u vezu sa tim cinom samo preko trenutnog radnog mjesta pocinioca. Smijesno, zar ne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 20:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dobro stari, daj onda jedan primer nekog atentata u svetu koji je organizovala vlast neke druge države ...

Vidiš u čemu je moja poenta. Srbija nije bila u stanju da kontrolise svog, prvenstveno građanina, a onda dvorskog oficira, i samim tim je odgovorna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 20:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E vidis, razlika je bitna. U dosta slucajeva postoji prikrivena namjera vlasti a zarad interesa drzave. U ovom konkretnom slucaju, plafon vlasti je bio Apis? Pazi, jedan promjenljiv oficir, cinovnik takoreci od njih xxx. Njega nije pokrenuo neki drzavni mehanziam, pa ni pritajeni nego neka njegova licna ludost. I to je to.

Taj rat definitivno nije bio potreban Srbiji i ista nije imala nijedan jedini razlog da cacka Austriju. Cak naprotiv.

Mada je ovde rijec o Karadjordjevicima i njihovom sukobu sa Habsburg-klanom.

P.S. Totalna kontrola jednog covjeka nad drugim, ili jedne grupe nad drugom se naziva i ropstvo. Tako da samo u ropstvu jedni mogu potpuno kontrolisati postupke drugih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 20:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
BlackHand je napisao:
Dobro stari, daj onda jedan primer nekog atentata u svetu koji je organizovala vlast neke druge države ...

Vidiš u čemu je moja poenta. Srbija nije bila u stanju da kontrolise svog, prvenstveno građanina, a onda dvorskog oficira, i samim tim je odgovorna.

Mogu ja?
Amerika na Fidela,bezbroj puta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 21:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ejs, a ja mislio da me pita koja nije :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 21:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja koliko znam Fidel je živ, a da su ga hteli mrtvog, bio bi mrtav...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2007, 10:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

srbija je pomagala svom narodu u bosni,neznam sta je tu cudno,pa nisu srbi preko drine drugaciji od srba uvde u srbiji,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2007, 22:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Mislim da B. Hand koristi prave cinjenice.

Bilo kako bilo, to je bila pogresna politika, i zbog te pogresne politike srpski narod je imao najveca stradana u svojoj istoriji.

Poslednji put menjao zah dana 19 Apr 2007, 03:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2007, 22:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne baš..najveća je imao tridesetak godina kasnije..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 09:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

imali smo najveca stradanja od etniteta koji su drzavu u kojoj su bili ravnopravni,dobili po prvi put.pokazvsi svoju prirodu,ali nije to njima prvi put taj etnitet nije samo nama zabijao noz u ledja,vec i svojim madjarskim gospodarima,od mohaca 1526 neucestvovanjem u bitci,do 1848,navika im je kada zagusti da udaraju najblize,a ostali isto nisu bili bolji,tu ne racunam sadasnje bosnjake koji tada kao narod nisu postajali,vec kao verska grupa

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 12:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Ovdje se izgleda provlači teza da je Srbija vječiti gubitnik, što nažalost i nije daleko od istine...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 19:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Apr 2007, 17:16
Princip je bio samo naivni balavac,uistinu hrabar,kom' je neka budaletina dala pistolj u ruke i izazvala lancanu reakciju.
Dakako!
Nadjes neku sirotinju i kazes joj: ajde udri za ......... to i to. Jadanik poslusa,ubi Svabu, zavrsi pred streljackim vodom i udje u istoriju.A onaj kralj sta dopusti stvaranje Banovine Hrvatske (ciji potomci danas tecnije govore mandarinski negoli SRPSKI) nedade materi kukavici ni penziju.
Tooooo ti je patriotizam.
A zasto se to nije desilo osamdesetak godina prije.Zasto ne ubise tad nekog' Hazburga.Okupator je okupator.
Ne! Neg' su se tada isti ti Karadjordjevici i Obrenovici svrckali(sta god ta rijec da znaci) po Beckim straseima i gostionicama i primali instrukcije od Austrijanaca.

Zbog takvi' smo danas u deset puta goroj situaciji nego 1913.
Da su oni valjali nebi narod jedne iskasapio , a druge ocera i to sve u par godina, 'ocu reci u cetrdesetak godina.
Sad je kasno . Sad mozemo tuci glavom od zid. :banghead:

Krajina place.Zar necuuuuujjjjeeeeeeesssss???????????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 22:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dalmatinoooooo je napisao:
Princip je bio samo naivni balavac,uistinu hrabar,kom' je neka budaletina dala pistolj u ruke i izazvala lancanu reakciju.

Ne lupaj pls..

Jesi li ikada čuo za pokret "Mlada Bosna"? Taj pokret je postojao i oni su bili njegovi članovi 2 godine pre atentata i Princip, Čabrinović, Mehmedbašić nisu slučajno jedan dan odlučili da odu ubiti tamo nekog prestolonaslednika, nego je sve to bilo pomno planirano. Princip u opšte i nije trebao da bude izvršilac atentata, no, kad ostali nisu uspeli, njemu se ukazala prilika i on ju je iskoristio.

To je prva stvar, a druga stvar, Gavrilo Princip nije sreljan nego je umro od tuberkoloze 1919. godine, proglašen je herojem i danas postoji Medelja za hrabrost, koja je još nazvana i Medalja Gavrila Principa, zlatna i srebrena, treća po važnosti u RS.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 11:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
dalmatinoooooo je napisao:
Dakako!
Nadjes neku sirotinju i kazes joj: ajde udri za ......... to i to. Jadanik poslusa,ubi Svabu, zavrsi pred streljackim vodom i udje u istoriju.A onaj kralj sta dopusti stvaranje Banovine Hrvatske (ciji potomci danas tecnije govore mandarinski negoli SRPSKI) nedade materi kukavici ni penziju.
Tooooo ti je patriotizam.
A zasto se to nije desilo osamdesetak godina prije.Zasto ne ubise tad nekog' Hazburga.Okupator je okupator.
Ne! Neg' su se tada isti ti Karadjordjevici i Obrenovici svrckali(sta god ta rijec da znaci) po Beckim straseima i gostionicama i primali instrukcije od Austrijanaca.

Zbog takvi' smo danas u deset puta goroj situaciji nego 1913.
Da su oni valjali nebi narod jedne iskasapio , a druge ocera i to sve u par godina, 'ocu reci u cetrdesetak godina.
Sad je kasno . Sad mozemo tuci glavom od zid. :banghead:

Krajina place.Zar necuuuuujjjjeeeeeeesssss???????????

I ja bih se slozio daje Prinicp bio samo jedan obicni instrument koji je iskoristen za tamo neki ideal, a da ni sam princip nije znao koga je isao da ubije ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 12:11 
Početnik
Početnik

Black Hand-u

Ja stvarno ne znam kako mozes tako naivno razmisljati.Covjek ne moze tinejdjera nagovoriti ni da se umije , a komoli da organizuje nekakav pokret.Tave organizacije organizuju obavjestajne sluzbe, a ne klapci sa mlijecnim brcicima.
Oni odlucili? Smijesno!
Niko ne ubija vaznu licnost dok ne dobije naredbu od VELIKOG BRATA.
A to dali je umro ,ili je streljan, ili mozda skocio sa mosta, je isto.Dobio je dva metra bez geometra.
Ti mos' znati koliku je Gavrilo imao temperaturu 5min prije smrti , i mos procitati 'iljadu knjiga o toj temi, ali sve to mos objesiti macku o' rep.
Kazes zivio je do 1919.Zasto je zivio tako dugo.Austrijanci su znali da je on pijun i trebale su im informacije :ko?kada?zasto?
Zasto je umro poslije oslobodjenja.Mozda se neko bojao curenja informacija.
Ma ne! Sigurno je umro.Niko nije umijesa svoje prste.Taaaako piiiiiise u knjiiiizi. Sluuuuuuucajnost.
Molim te nemoj citati nista o NLO-ima.Poslije ces tvrdjeti da su vanzemaljci oteli Elvisa Prislija.Ej, covjece to pise u jednoj knjigetini.

Izvini da' sam ti pogresnu informaciju.Karadjordjevici danas ne govore MANDARINSKI. Izvini.

Oni cojece govore SVAHILI.

:2gunfire: :joker:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 16:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Inače bih obrisao poslednja dva posta, ali neću jer predstavljaju odgovor na moj post. Princip je umro jer je, kao što sam napisao, bio bolestan. Tinejdžeri nemaju ideale i ne shvataju? Koliko je bilo Guevari, Castru i Mandeli godina kada su dobili prve patriotske pobude i kada su se počeli skupljati u svoje organizacije i kovati zavere protiv vlasti?

JA MISLIM da je on umro i da je on sam hteo da izvrši atentat jer sam ja tako pročitao u nekoj knjizi, a TI ZNAŠda nije bilo tako, nego potpuno drugačije na osnovu čega.. bio si tamo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 17:09 
Početnik
Početnik

Obrisao bi posljednja dva posta?
Zbog cega? Zbog drugacijeg misljenja.
Moje misljenje se zasniva na licnom razmisljanju.
Koliko vidim nisam jedini.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]