vim je napisao:
Izvinjavam se Damaskin ako sam nekog povrijedio. Jednostavno ne mogu da prihvatim neke stvari koje se ljudima u crkvama govore.
Ne samo u proslosti nego i danas. Posto si vjerovatno pravoslavac navescu jednu stvar koju je rekao pravoslavni pop(naravno bilo je i vise u ratu ali ovo je mirnodopska iz svakodnevnog zivota).
On je rekao da pravoslavci ne bi trebali imati seksualne odnose osim kad zele imati djecu(ovde se ne misli na neozenjene nego cak i na one u braku), sto implicira da bi covjek trebao imati odnose samo par puta u zivotu.
Pitam, ko se od pravoslavaca pridrzava ovoga, da ne govorimo o ostalim stvarima. Mozda se pridrzavaju popovi, a mozda ni oni.
Izvinjavam se jos jednom ako sam povrijedio necija vjerska osjecanja.
Veliki pozdrav.
На тему "вјерских осјећања", која штити и и устав,
право да ти кажем не знам када сам спојио мјесец дана
а да ме неко не увриједи због мог вјерског убјеђења,
тако да сам већ и помало огуглао...
Апостол Павле савјетује супружницима уздржање у посту,
односно као и у свему осталом да се не оде у претјеривање,
али нигдје се не говори о томе да је однос жене и мужа искључиво ради продужења врсте. Тај став је искључив и то је став појединца.
Што се тиче става тог свештеника,
то није званичан став Православне цркве,
постоји и велики број православаца који сматрају да је
и она физичка љубав само један од начина да се искаже права љубав.
Православна црква није тоталитарна организација, већ жив организам у коме свако има право на своје мишљење. Неко ће то назвати "светом анархијом", али кроз љубав, сазријевамо и у ставовима.
Волио би да знам о коме причаш,
јер сам у цијелом свом животу срео само једног свештеника који заиста тако живи,
па самим тим
можда има и право да тако нешто изјави.
Биће да је он сам нешто погрешно протумачио и схватио.
Што се тиче општег става цркве по питању односа у браку,
опет кажем, сматра се да је то само израз љубави,
а не некакво животињско "продужење врсте"...
Свако добро!