banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 14:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 10:09 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Na svu srecu nisam pravoslavac, pa ce mene zaobici i dolazak Isusa i cudo od njega.

A sve mi ovo rasipanje sa Isusovim rijecima lici na kicenje tudjim perjem, kopija, dogma ... a nigdje zivog covjeka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 10:10 
Pripravnik
Pripravnik

che.guevara je napisao:
Nema nama buducnosti od toga...

nema ni sadasnjosti :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 10:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Можда је најбоље рјешење у самозадовољности својим "духовним нивоом"? Занимљива је та духовност у којој нема Другога као битниог фактора, најважнији си сам себи...

Или је можда најбоље се окренути овој новокомпонованој "потрошачко друштво" духовности?

Добро је то представио Неле:
Уђеш у продавницу и ставиш у корпу једно тристо грама будизма, па онда наситно једно 150 грама хришћанства, мало ислама да зачини ствар...а онда једна велика салата "савремених" фаст-фуд духовника,
како постићи просвјетљење за годину дана...

Инстант-карма, само што је сада умјесто лсд-а мало јача дрога под необичним именом гордост...

Благо теби shatya, баш је дивно бити ти...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 12:56 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Damaskin je napisao:
Читање светих списа је једно, а разумјевање друго, драги Џон, иначе би Бибилја стварно била белетристика, као што је ти схваташ.

Damaskine, zar se nije Isus obraćao uglavnom prostoj raji, a ne najvećim filozofima tog vremena? Zar je govorio u šiframa, pa njegove riječi ne znače to što znače već "nešto drugo", dokučivo samo najvećim filozofima i duhovnjacima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 13:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Уби вас друг Џон :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2007, 14:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Наравно, али када би се потрудили "коолико зрно горушчино" да слушате и спроводите оно што је христос говорио на најпростијем плану, сигуран сам да би вам се отвориле очи и за оне дубље и универзалније ствари...

@Daljac

Јако ме разочарава кад видим из ваших изјава да искрене духовне разговоре схватате као некакво интелектуално надметање,
то тако много говори о вама и вашем духовном стању...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 11:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Друже Дамаскине, и мени је жао када видим да покушавате (не сви) наметнути другима своје мишљење као једино исправно. На крају мога кратког поста налазио се смајли, а разлог томе је што ми се учини, не знам ни зашто ни због чега, да друг Џон познаје боље Свето Писмо од оних који се куну у своју вјеру и религију.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2007, 01:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Daljac je napisao:
Друже Дамаскине, и мени је жао када видим да покушавате (не сви) наметнути другима своје мишљење као једино исправно.

Још нисам видио да неко може на форуму неком "наметати" мишљење,
осим ако нисте модератор, а поред (оволике) слободе коју нам даје Вејдер таква прича је потпуно бесмислена.
Једино ако то ви господине Даљац не говорите из личног искуства :D

Citiraj:
да друг Џон познаје боље Свето Писмо од оних који се куну у своју вјеру и религију.

О Џону нећемо причати без њега, али могу само рећи да он као атеиста који се и не труди нешто претјерано да уђе у мало дубљи смисао, Свето Писмо засигурно боље познаје од госн Даљца, који опет потврђује да духовност схвата као некакву олимпијаду у фрљању цитатима (које успут треба што баналније тумачити) :D

Искрено сте ме орасположили госн Даљац, свака част! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2007, 08:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

И ја будала куд уопште уђох у дијалог с тобом.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2007, 11:26 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Hehehe najdraže mi je kad se ovako pokoljete međusobno 8) 8) 8)

Svaka čast momci, dajte sve od sebe !!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2007, 18:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Polako ljudi, necu ja jos da dodjem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2007, 07:36 
Pripravnik
Pripravnik

Damaskin je napisao:
Занимљива је та духовност у којој нема Другога као битниог фактора, најважнији си сам себи...

Drugog nema ... da, tu si upravu.
Drugi je samo papagaj.
Fotokopir masina.
Nabrijani duhovnjak.
Nadobudni tragac dubokih izreka.

Damaskin je napisao:
како постићи просвјетљење за годину дана...

Sledbenici slede put, ne zbog zelje za prosvetljenjem ili zbog straha od smrti, vec zato sto stvoreni na taj nacin i nemaju drugi izbor.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2007, 19:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ма то је зато што сам ја кретен који воли да паметује другима,
убијђен у своје ставове и крајње нетолерантан.
Вјероватно је то.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2007, 19:16 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
I koji će od nas otići večeras na spavanje sretan, bez da se osjeća kao da je popio drveni gutljaj? :-|

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2007, 19:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Not now John сматра хришћанство највећим проблемом цивилизације и бори се против њега са усрдношћу већом него да се бори против глади, неправде, корупције и опште апатије...
Даљац са цинизмом прича о некаквом "буцању" као да гледа утакмицу Лигу шампиона, а не тек сироти покушај размјене ставова и мишљења...
Шатја, посвећеник, диже нос на све што се не слаже са његовим "духовним савјетима" и добија напад лудила кад му човјек каже да је бављење искључиво собом најобичнија себичност...
на то све ће свако мало да бане Видуша који проблем са инфлацијом у Киргистану види у екуменизму....ама баш супер!...немам ријечи...

Не знам шта уопште тражим на форуму на којем учесници сматрају хришћанство за "проблем" ове планете
коју успут полако претварамо у пакао у сваком могућем смислу...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2007, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

А Исус отиде на гору Маслинску.
А ујутру опет дође у цркву, и сав народ иђаше к њему; и сједавши учаше их.
А књижевници и фарисеји доведоше к њему жену ухваћену у прељуби, и поставивши је на сриједу
Рекоше му: учитељу! ова је жена ухваћена сад у прељуби;
А Мојсије нам у закону заповједи да такове камењем убијамо; а ти шта велиш?
Ово пак рекоше кушајући га да би га имали за што окривити. А Исус саже се доље и писаше прстом по земљи (не гледајући на њих).
А кад га једнако питаху, исправи се и рече им: који је међу вама без гријеха нека најприје баци камен на њу.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2007, 19:41 
Veteran
Veteran

Damaskin je napisao:
Not now John сматра хришћанство највећим проблемом цивилизације и бори се против њега са усрдношћу већом него да се бори против глади, неправде, корупције и опште апатије...

Nemoj tako, Damaskine, grijeh je. Nisam napadao hrišćanstvo, već slijepu vjeru.

Da parafraziram Sama Harrisa, nije problem hrišćanstvo, niti čak religija uopšte, nego razdorni dogmatizam. Više je vrsta dogmatizma. Postoji nacionalizam, tribalizam, rasizam, šovinizam, religija. Religija se jedina smatra vrlinom, tj. smatra se da su veći vjernici (veći dogmatisti) vrliji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2007, 19:57 
Veteran
Veteran

Daljac je napisao:
А кад га једнако питаху, исправи се и рече им: који је међу вама без гријеха нека најприје баци камен на њу.

Eto, to pokazuje da je Isus vrijeđao religiju svog vremena, tj. nije poštovao Mojsijeve zakone. Čovjek je imao razum i nije oblikovao svoj moral prema onome što je pisalo u svetim knjigama, već je donosio sopstveni sud.

To upravo pokazuje da Biblija nije osnova morala. Isus nije imao Bibliju, pa je opet bio 2000 godina ispred svog vremena što se tiče moralnih pogleda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2007, 20:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Даљац,
нисам "бацио камен" ни на кога,
само сам као и Христос "прозивао фарисејство".

@Џон,
искрено и од срца би волио да једном дођеш на Литругију,
малкице прочиташ пар књига које су настајале од Христа наовамо међу хришћанима, па онда оспи и удри колико хоћеш...
не љути се, али се мени чини да је само ствар у неинформисаности и непознавању и оне друге стране...

Хришћанство никада није имало конотацију политичког фундаментализма или фанатизма.
Хришћанин се бави својим животом у коме се труди да нађе што више љубав за ближњег и за Бога и то је све...

Христос није "газио" мојсијеве законе, већ су они били припрема з ањегов долазак, цијели Стари завјет је икона Христовог доласка и припрема за њега...Он сам о томе каже:

"Нисам дошао да раскинем законе, већ да их испуним"...

А љубав је испуњење закона по свједочанству и богонадахнутог Павла и свих истинских хришћана до данас...

Свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2007, 21:16 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Damaskin je napisao:

Realno, neki od vas ovo smatraju "vrlinom" (biti gladan, gladovati).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]