banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 23:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 288 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Mikroprocesori
PostPoslato: 13 Feb 2007, 14:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Svi desktop procesori na jednom mestu
Postoji ogroman broj modela procesora tako da je gotovo nemoguće pohvatati sve modele. Sve je teže ispratiti sve modele jedne generacije, a kamoli setiti se starijih modela, naročito otkad su uvedene PR oznake i napušten princip razlikovanja procesora po taktu. Srećom, tu su sajtovi kao što je Techarp da pomognu. Techarp je objavio Desktop CPU Comparison Guide Rev. 3.2, najnoviji uporedni pregled svih procesora koji su se pojavili na tržištu u poslednjih desetak godina, u kome se mogu pronaći detaljne karakteristike 580 različitih procesora. Oni koji vole ili kojima trebaju ovakve reference članak ne bi trebali da propuste. Kompletan članak ćete pronaći na ovoj adresi:
http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=337

Inače sam mislio otvoriti ovakvu neku temu za praćenje trenutnog stanja na tržištu što se tiče procesora, jer se dosta toga dešavalo u zadnje vrijeme, evo AMD opet obara cijene da bar cijenama parira Core2Duo linije Intelovih procesora, ali na ljeto trebaju izbaciti novo Barcelona jezgro zbog koje Intel već u aprilu najavljuje veliko obaranje cijena svojih procesora, da bi bolje i konkurentnije dočekao Barcelonu. Sve u svemu što se tiče kupuvine procesora najbolje je sačekati jer će izlaziti bolji i jeftiniji procesori u narednim mjesecima, a ovi novi su dosta bolji od najboljih iz prethodne generacije. Odavno nije bilo ovakvog skoka u procesorskoj snazi.

Ova tema nije namjenjena prepucavanju da li je bolji Intel ili AMD, već stavlja težište na činjenične tehničke podatke. Meni je sasvim svjedno koji "brand" imam u računaru, najbitnije je da sam zadovoljan.

Poslednji put menjao Vader dana 13 Feb 2007, 14:19, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2007, 14:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Evo još jedna zanimljiva vijest

Penryn procesori pre roka!?
Sajt The Inquirer prenosi glasinu da su u Intelu odlučili da forsiraju prelazak na 45-nanometarsku tehnologiju. Prema tim tvrdnjama, Penryn procesori, prvobitno planirani za kraj ove godine i potom odloženi za početak sledeće, bi trebali da se pojave već tokom prve polovine ove godine. Ne zna se tačno zbog čega bi Intel ovako postupio, mada se nagađa da Intel želi da se adekvatno suprotstavi AMD Barcelona procesorima, kao i da se u što većoj meri ubrza tempo na tržištu koji bi konkurenciji bilo sve teže da prati. U tekstu se nagađa koliko su pogoni spremni za masovnu proizvodnju u 45-nanometarskoj tehnologiji, kao i koliko bi to bilo finansijski isplativo. Kompletan članak ćete pronaći na ovoj adresi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2007, 15:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
neka se prepucavaju
ja mislim da ce AMD da nas sve iznenadi kada izadje Barcelona i vjerujem da ce da ostavi iza sebe C2D

ipak su imali dosta vremena da razviju to jezgro
a i Intel je uzeo veliki dio trzista sa svojim C2D

sada ne znam kakve ce biti cijene Barcelone ali C2D ce sigurno pojeftiniti

nadmetanje intela i amd-a nama kupcima najvise odgovara
samo da DFI izbaci neku dobru plocu za Barcelonu :D :lol:

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2007, 16:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Vader je napisao:
Sve u svemu što se tiče kupuvine procesora najbolje je sačekati jer će izlaziti bolji i jeftiniji procesori u narednim mjesecima, a ovi novi su dosta bolji od najboljih iz prethodne generacije. Odavno nije bilo ovakvog skoka u procesorskoj snazi.

Ako tako budeš čekao nova jezgra nećeš nikada ni kupiti novi procesor. Nema to baš mnogo smisla. Stalno izlaze novi i bolji. A Intel i ako pojeftini Core2Duo kod nas će to biti sa zakašnjenjem od barem 2. mjeseca i neće pojeftiniti kao svugdje nego manje. Mi u cijenama tih komponenti plaćamo i porez na Banjaluku, cijene su veće samo zato što tu živimo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2007, 18:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

fantomacan je napisao:
Ako tako budeš čekao nova jezgra nećeš nikada ni kupiti novi procesor. Nema to baš mnogo smisla. Stalno izlaze novi i bolji.

Ne planiram ništa kupovati još bar godinu dana. Novi i bolji dolaze ali ne ovako kao sada, dugo su i Intel i AMD samo cijedili prethodne arhitekture nabijajući po koji megaherc, ovo sada su potpuno nove arhitekture i drago mi je zbog toga jer se pokazuju puno snažnijima. A mislim da ni ova bitka u cijenama nije bila zadnjih godina oštra kao što je sada.

O Barceloni se ne zna puno, ali očigledno je dosta jaka kad Intel ovako obara cijene i kad će požuriti sa novim procesorima. Mada ima i toga da žele stvoriti što veći pritisak na konkurenciju.

Ako se ne varam Barcelona će biti sa 4 jezgra? I to prava 4 jezgra, koji će komunicirati kroz procesor, dok Core2Quad ima dva para jezgara pri čemu jezgra u paru mogu komunicirati direkno ali sa drugim parom moraju preko vanjske sistemke magistrale, što je gubitak performansi. Negdje sam pročitao da su tako brzo izbacili te procesore samo zbog toga što to nisu detaljnije razvijali kao što AMD sada radi.

Ali ako se ne varam Barcelona ima dosta manje L2 cache memorije od Core2Duo, mislim da ima 512 KB za svako jezgro, to je 2 MB ukupno, a jači Core2Duo imaju 4 MB.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 10:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
da nije mao neozbiljno uporedjivati barcelonu i c2d procesore ?
mislim to je isto kao da si c2d uporijedio sa single core athlonima

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 11:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Zašto? Barcelona se i pravi da parira C2D procesorima, samo što kasni. Ona mislim da ima 4 jezgra, ali i nova Intelova linija ima procesore sa 4 jezgra, a mislim da će ih biće još.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 11:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

ehm barcelona se pravi da bude ispred c2d
a intel radi 4-jezgrase da bi parirao barceloni :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 12:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ma dobro to, svi oni prave da bude malo ispred :), ali tu je to negdje, to su nove generacije i nove arhitekture iz obe firme.

Ja bih volio da Barcelona bude brža...i jeftinija :), jer je AMD tako radio zadnjih godina, morali su jer Intel drži mnogo više tržišta, sada Intel drži 3/4 a AMD 1/4, a prije je Intel držao još više. Sad kontam da ako AMD napravi bolji procesor on ne bi smio biti skuplji od C2D jer time ne ostvaruju prednost po pitanju cijena/performanse, a bez prednosti hype oko C2D i cijene će uticati da ljudi više kupuju njih, tim prije što Intel najavljuje pad cijena da bi još više otežao AMD-u, jer su nakupili para koliko su nakupili prvih mjeseci od izlaska C2D kada je on skup, i sada mogu polako obarati cijene, a vidjećemo da li AMD u startu može svoju novu tehnologiju jeftinije prodavati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 17:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

mislim da je intel i dalje u prednosti, jer amd je tek uspio savladati 65 nm tehnologiju dok je intel vec poceo da radi na prelasku na 45nm :)
ma samo neka oni ratuju i snizavaju cijene

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2007, 16:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nove informacije o Barcelona procesorima
Kineski sajt HKEPC se dokopao planova za predstavljanje Barcelona procesora i specifikacija prvih četvorojezgarnih Opterona zasnovanih na novoj mikroarhitekturi. Javlja da će se prvi čipovi pojaviti u junu sa taktovima od 2.1 GHz, 2.2 GHz i 2.3 GHz. Svaki će biti dostupan u multi-socket (82xx) i dual-socket (22xx) varijantama, i svi modeli će imati 512 KB L2 keša po jezgru i 2 MB L3 keša po procesoru, podršku za DDR2-667 memoriju i disipaciju od 95 W. HKEPC naglašava da AMD neće predstaviti brže četvorojezgarne procesore pre trećeg kvartala, kada bi trebali biti predstavljeni modeli sa taktovima od 2.4GHz i 2.5GHz sa disipacijom od 120 W. Najbrži četvorojezgarni Opteron u roadmapu radiće na 2.6 GHz i biće predstavljen tek u drugom kvartalu sledeće godine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2007, 17:39 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
yay kinezi! evo nama procesora na lausu, direktnom vezom :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 14:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Penryn definitivno ove godine
Nakon nezvaničnih najava o povećavanju FSB-a na 1600 MHz za Clovertown procesore i Intelovog forsiranja 45-nanometarskog proizvodnog procesa i izbacivanju Penryn procesora već polovinom ove godine stigle su i zvanične potvrde ovakvih poteza tokom predstavljanja Intelovih planova sa serverske platforme. Kirk Skaugen, generalni menadžer Intela za serverske platforme, je najavio da će Nehalem procesori izaći početkom 2008. ali da će Penryn procesori stići na tržište već u drugoj polovini ove godine. Najavljeno je i izbacivanje Low Voltage Clovertown procesora koje će uslediti za dve nedelje. Njegova toplotna disipacija će iznositi 50 W.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 14:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel nešto ranije spušta cene za mainstram procesore
Intel planira da spusti cene za određene modele jednojezgarnih i najjeftinijih dvojezgarnih procesora za oko 5 do 10 procenata pre 22. aprila, za kada je najavljeno veliko pojeftinjenje svih aktuelnih modela. Kao uzrok ovoga se navodi odluka AMDa koji je 12. februara spustio cene za 17 svojih jednojezgarnih i dvojezgarnih procesora namenjenih desktop tržištu. Intel je procenio da će morati da reaguje ranije nego što je očekivao. Ovo pojeftinjavanje će se pre svega odnositi na jeftinije modele, kao što su Pentium 820 i 915 kojima će cena pasti na oko 80 dolara.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2007, 10:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

zanimljivo : svako od jezgara Barcelone cete moci namjestiti da radi na razlicitiom taktu
vidjecemo koliko je to upotrebljivo, ali dobro zvuci

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2007, 19:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Izuzetno povoljne cene novih Intel procesora
Sajt HKEPC je došao do informacija u vezi sa dolazećim procesorima kompanije Intel koji će raditi na 1333 MHz FSB-u, uključujući i informacije u vezi sa cenama. Intel planira da u trećem ovogodišnjem kvartalu predstavi E6540 i E6550 modele klokovane na 2.33 GHz, kao i E6750 koji će raditi na 2.6 GHz. Prema njihovim izvorima, cena E6550 modela će iznositi 163 dolara, dok će cena E6750 iznositi 183 dolara. Cena E6450 modela za sada nije poznata. Na vrhu piramide će se nalaziti E6850, koji će posedovati termalnu disipaciju od 65 W i radiće na 3 GHz. Njegova cena će iznositi 266 dolara. E6550, E6750 i E6850 će posedovati podršku za Intel Trust Execution Technology (TXT).

E6540 model nju neće posedovati i zbog toga će dolaziti po nešto pristupačnijoj ceni u odnosu na E6550, koji ima identične karakteristike po svemu ostalom. Svi pomenuti procesori će posedovati 4 MB L2 keš memorije i dva jezgra.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 08:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel pojeftinjuje četvorojezgarne procesore
Intel planira da spusti cene svojih Core 2 Quad Q6600 procesora (2.4GHz, 1066FSB) za oko 70 procenata u trećem ovogodišnjem kvartalu. Na ovaj način kompanija planira da ubaci četiri jezgra kao standard u mainstream kategoriji. U međuvremenu će se desiti još jedno pojeftinjenje, pošto će Intel 22. aprila spustiti cene ovog procesora sa 851 na 530 dolara. U trećem kvartali bi trebalo da usledi novo pojeftinjenje, nakon kojeg bi cena ovog procesora iznosila 266 dolara. Intel takođe planira izbacivanje modela Q6700 (2.66GHz, 1066FSB) koji će koštati 530 dolara i QX6800 (2.93GHz, 1066FSB) koji bi trebao da zameni aktuelni QX6700 u Extreme Edition segmentu i koji će koštati 1000 dolara.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 18:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

AMD sprema nova pojeftinjenja
Nakon više pojeftinjenja pod pritiskom Core 2 Duo procesora ljutog rivala Intela, AMD bi ponovo mogao da pribegne tom postupku sa ciljem da održi nivo konkurentnosti. Prema Thomas Weisel Partners izveštaju koji citira Digitimes, AMD se neće tako brzo osloboditi 90-nm procesora, već će modelima niže klase 90-nm procesora "skresati" cene sledećeg meseca. Do novih pojeftinjenja će doći 9. aprila, i to neće biti blage redukcije cena, već više nego konkretna pojeftinjenja koja će u proseku iznositi 30-35 procenata. U pitanju su jednojezgarni Athlon 64 i Sempron procesori, kao i dvojezgarni procesori niže srednje klase, kao što su Athlon 64 X2 3800+ i 4200+ modeli. Ostatak dvojezgarnih modela će pojeftiniti za 15-30 procenata, sa izuzetkom 5600+ i 6000+ modela, kojima će cene biti praktično prepolovljene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2007, 14:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel otkriva detalje o arhitekturama nove generacije
Intel je otkrio planove i detalje vezane za dolazeće 45-nanometarske procesore. Penryn serija proizvoda će ući u stadijum masovne proizvodnje u drugoj polovini ove godine. Intel tvrdi da se sprema 15 različitih linija zasnovanih na hi-k tehnologiji izrade u ovom trenutku, pri čemu su oni u različitim stadijumima razvoja. Iz ovog giganta dolaze najave da je prelazak na Penryn daleko, daleko od običnog smanjenja površine jezgra radi uštede u proizvodnji, već da donosi napredak u odnosu potrošnje i performansi, kao i performansi generalno. Arhitektura Nehalem procesora se može skalirati za 1 do 16 thread-ova korišćenjem od jednog do osam jezgara.

Nehalem arhitektura omogućava simultani multi-threading i keš memoriju deljenu na više nivoa, a procesor poseduje integrisan DDR3 memorijski kontroler.

Iz Intela dolaze najave da će novi Penryn procesori raditi na preko 3 GHz, na višem FSB-u, da će imati SSE4 instrukcije i da će biti u stanju da isporuči bolje IPC performanse od aktuelnog 65-nm Merom procesora. Nova divider tehnika Radix-16 omogućava korišćenje 4 bita po ciklusu umesto 2 bita po ciklusu kod Meroma, a shuffle engine će biti u stanju da obavlja 128-bitne operacije u ciklusu. Kada je potrošnja u pitanju, novina je Deep Power Down Technology što omogućava da voltaža bude smanjena drastično u ovom stanju i da se L1 i L2 keš memorije u potpunosti isključe. Performanse u jedno-thread-nim aplikacijama će biti poboljšane zahvaljujući Enhanced Intel Dynamic Acceleration tehnologiji koja omogućava isključenje drugih jezgara dok ono koje vrši obradu dobija "podstrek u megahercima", odnosno povećava im se brzina. Navodi se da bi u odnosu na aktuelnu generaciju Kentsfield procesora novi Yorkfield trebao da ima oko 45 procenata bolje performanse u zahtevnim aplikacijama. Yorkfield će imati FSB na 1600 MHz i 2 x 6 MB L2 keš memorije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2007, 16:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel protiv AMD-a u ovom trenutku
Sajt Techreport je objavio interesantan test kome je cilj da se napravi presek između odgovarajućih modela procesora koje trenutno nude Intel i AMD, te da se ustanovi šta je u kojoj cenovnoj klasi bolje rešenje. Nakon pojave Windows Vista operativnog sistema i brojnih spuštanja cena koji su pretumbali klase proizvoda nije toliko jasno razlučiti šta je za koliko novca bolje korisnicima koji ne prate intenzivnije dešavanja na tržištu. Zaključak testa je bio nemilosrdan po AMD - preporuka je da se ukoliko se ne raspolaže prevelikom količinom novca uzme Core 2 Duo E4300, a ukoliko se raspolaže da se ide svakako na neki od Core 2 Duo modela, pošto imaju bolje performanse, bolji odnos cene i performansi, a i manje troše prilikom najvećeg opterećenja. Kompletan test ćete pronaći na ovoj adresi:
http://www.techreport.com/reviews/2007q ... dex.x?pg=1

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 288 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]