banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 20:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 01:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2007, 18:54
Nisi jedini :fadein: ... nas dvoje bi mogli otvoriti udrugu "skidanje proklestava" :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 09:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
ako to udruzenje podrazumjeva konzumiranje neumjerenih kolicina alkohola i razuzdan seks u alkoholisanom stanju, onda moze :D

i skidanje prokletstava sa hradvera, naravno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 09:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jan 2003, 18:24
VeLiKi je napisao:
nego de vi meni recite sta da radim kad mi se jedan od tri hard diska u kucistu krene sam od sebe paliti i gasiti? ... ... e taj zvuk. samo se odjednom ugasi, odmah ga opet upali, pa ugasi, pa upali, pa ugasi....

Razlog moze biti jedan od dva sljedeca: crkava hard-disk, ili crkava napajanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 09:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Moj prijedlog ti je da zamjeniš napajanje.

Ako imaš 3 HDD-a plus 1 ili 2 optička uređaja plus ploča, VGA...

Trebao bi bar imati jedno dobro napajanje od 450 ili čak 550 W.

Moja preporuka je napajanje.

A ako ti se disk čuje kao da se muči da upali.... :-k :-k :-k skidaj podatke s njega, cjepaj na neki medij, jer mu je vrijeme za čorbe ( i to one poslije sahrane) :lol: :lol: :lol: :lol:

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 13:16 
Stara kuka
Stara kuka

nije da se muci dok pali, krese on iz prve, nego mu u po rada dodje da se gasi, pali, gasi, pali, gasi, pali, gasi, pali,....

ako ce to ista znaciti, to je jedan od dva harda uvezanih u raid.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 13:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
VeLiKi je napisao:
nije da se muci dok pali, krese on iz prve, nego mu u po rada dodje da se gasi, pali, gasi, pali, gasi, pali, gasi, pali,....

Po čemu znaš da je u pitanju paljenje i gašenje? Ako to zaključuješ po "klik" zvuku to ne mora biti to. Ako je to sistemski disk svako gašenje (osim stand-by) bi dovelo do BSOD-a.
Ako je ipak definitivno prekidanje u radu (samo u slučaju da nije sistemski disk), provjeri molex-e i/ili napajanje.
VeLiKi je napisao:
ako ce to ista znaciti, to je jedan od dva harda uvezanih u raid.

Ne znači ništa u smislu tog "paljanja i gašenja" (osim povećanu opasnost po podatke u slučaju da se radi o RAID-0).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 15:45 
Stara kuka
Stara kuka

znam kakav zvuk mi hard disk proizvodi kada upalim racunar. pali ga i gasi bez prestanka. napajanje je 400W, a nakarikano imam 3 hard diska i cd/dvd combo rezac. sistemski podaci su mi na jednom od ta dva hard diska, ali na kojem, ja i ne mogu bas znati, zbog RAID-a.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 15:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

RAID-0 se ponaša kao jedan disk i da, sistem ti je na njemu. To što ti čuješ nije "paljenje i gašenje" već uzastopna i nagla parkiranja glava (tzv. "kliktanje" diska). Uzroci mogu biti razni: početak otkaza, nestabilno napajanje, gubitak kontakta na molex-u. Bilo je čak i slučajeva da "kliktanje" naglo prestane, onako kao što je i počelo.
Da nije u pitanju neki od ovih zvukova:
http://www.hitachigst.com/hddt/knowtree ... enDocument
PS: Kada bi se sistemski disk UGASIO, sistem bi se u najmanju ruku zamrznuo, a najvjerovatnije samo restartovao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 16:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Da li vidis tri diska ili dva ( pošto kažeš da imaš RAID) Ako su ti dva vezana u mirroringu ( što se radi sa diskovima na koje instaliraš sistem) i ako ti jedan se gasi i pali onda bi se definitvno desilo ovo što kaže koleza ned123.
ned123 je napisao:
Kada bi se sistemski disk UGASIO, sistem bi se u najmanju ruku zamrznuo, a najvjerovatnije samo restartovao.

Ako je u slučaju stripping onda bi ti se isto tako zaledio sistem (pošto pretpostavljam da je kod tebe client mašina a ne server).

U svakom slučaju mjenjanje ti ne gine.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 16:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

DELLBOY je napisao:
U svakom slučaju mjenjanje ti ne gine.

Samo je pitanje da li napajanja ili diska?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 18:10 
Stara kuka
Stara kuka

uh...ni jedan od ovih wav-ova. zvuk...kako da opisem zvuk rijecima!? hm...zamisli zvuk koji cujes kada palis komp, zvuk hard diska. zvuk startanja hard diska. kada zavrti motor/ploce. znas taj zvuk? e onda zvuk kada mu strecnes napajanje (ugasis komp). pa onda opet zvuk startanja harda, kada zavrti ploce. pa ga odmah strecne. pa ga pali. i tako u nedogled. ja sam mislio da mu negdje prekida dovod napajanja, malo sam prodrmao kablove na svim uredjajima, bolje ih pritisnuo, ovo ono. ali nije pretjerano pomoglo.

u my compu vidim samo jedan hdd (pored harda koji sam naknadno ubacio) particionisan u dva dijela: 30 i 120 giga. kada idem na system properties, on mi je prikazan kao: ITE DISK Array 0 SCSI Disk Device. microsoftov drajver. predpostavljam da je ovo nekakav cisto windowsov fazon za raid vezivanje hardova. nebitno, al eto.

napajanje je 400w. cini mi se ok, posto nemam drugih problema a ovo mi se pocelo javljati prije dva dana.

kada mi se desi taj problem, sistem normalno radi, izgleda da on onda gasi-pali-gasi hard na kojem onda nisu sistemski podaci? (nisam tele, i meni je palo na pamet da bi se sistem ugruvao da mu ugasim glavni hard)

aj nesto konstruktivno, predpostavimo da je vrisnuo hard (iako svim podacima normalno pristupam) i da cu ga mijenjati (jes da nemam para al ajd), sta ja sad da radim. kako da bekapujem te podatke? moram prvo da skontam na kojem od ta dva harda mi se to desava, ali sta cu onda. kako da znam na kojem hardu su mi koji podaci?? iskoristicu to sve da windows nanovo instaliram, ali me interesuje kako da znam odakle sta da bekapujem??

danas cu uzeti i onu pastu pa da bar pokusam problem grijanja procesora otkloniti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 18:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

VeLiKi je napisao:
kako da bekapujem te podatke? moram prvo da skontam na kojem od ta dva harda mi se to desava

Još uvijek nisi rekao, da li je kod tebe u pitanju RAID-0 ili RAID-1? Pretpostavimo da je RAID-0 (stripping). Ne možeš obaviti bekap jednog diska u RAID-0, samo bekap diska kao cjeline (snimi na CD/DVD podatke koji ti trebaju).
Moj ti je savjet: ili rasuri RAID pa probaj diskove pojedinačno (po jedan u kućištu), ili probaj zamijeniti napajanje sa nekim sigurno ispravnim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 23:07 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 21 Mar 2007, 22:51
Testiraj drug taj hard disk, vidi ko je proizvodjac, otidji na njihov sajt i skini odgovarajuci utility za tvoj disk, e sad tu je problem RAID, pazljivo s tim jer mozes zabrljati do daske(testiraj sva 3 i time izbjegni probleme oko razdeshavanja reida).
Pogledaj na sajt od tvog proizvodjaca ploce, mozda trebas fleshovati plocu kako bi rijesio problem temperature, naravno provjeri koja je verzija bios-a kod tebe, obicno prizvodjaci ploca napisu za sta je koja verzija (revizija) biosa, naravno prije cackanja oko ploce moras prije staviti jaci kuler,cini mi se da je kod tebe problem on.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 01:10 
Stara kuka
Stara kuka

nede, kako da provjerim da ti tacno kazem? glup sam, jebiga :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 01:12 
Stara kuka
Stara kuka

eh da veceras sam razgovarao sa jednim dobrim covjekom zaposlenim u komp servisu tamo kod borcevog stadiona koji mi je rekao da je imao isti problem i da ga je otklonio zamjenom napajanja. presao je sa 550W (?) MS derivat napajanja na 400W markiranog (100 maraka) napajanja. true or false? ko ima brand name napajanje da mi posudi da probam? ako radi, kupujem svoje. ako ne....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 07:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Što se tiče provjere koji je RAID u pitanju (ako na to misliš). Jednostavno vidi koji je kapacitet tog "diska". Ako je disk1+disk2 onda je RAID-0, ako je jednak kapacitetu jednog diska onda je RAID-1.
Ovo za napajanje ti cijelo vrijeme govorim.
Za treće pitanje zaviri u PP.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 11:58 
Stara kuka
Stara kuka

ti si kralj :D

u pitanju je raid 0 (disk1+disk2)

ti si kralj :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 10:50 
Stara kuka
Stara kuka

stavio sam novo napajanje, ocistio sam ventilatore (ajoj smeca, fuj), stavio ceramique pastu. javicu rezulate veceras.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 18:32 
Stara kuka
Stara kuka

proc radi na 50 stepeni (25 stepeni nize!) sada a sa novim napajanjem mi se nije vise pojavio problem hard diska. problem rijesen, hvala svima na neiscrpnoj pomoci, posebno ned123 i nasem forumskom dellboyu :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 11:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jan 2003, 18:24
VeLiKi je napisao:
proc radi na 50 stepeni (25 stepeni nize!) sada a sa novim
napajanjem mi se nije vise pojavio problem hard diska. problem rijesen, hvala
svima na neiscrpnoj pomoci, posebno ned123 i nasem forumskom dellboyu
:D

Toliko o tome da je 75 oC normalna radna temperatura Athlona, to je kao neka
stara zabluda koja se prenosi sa generacije na generaciju. ;)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]