sathya je napisao:
Jesam zamjerio i naljutio se.
Ali sam sve to koristio da bi vidio sebe u odnosu na spoljni svijet, odnosno vidio sebe u odnosu na svijet u sebi. Znaci kad sa sobom rascistis i razumijes, onda vidis da se svijet isto ponasa kao i prije, al ovog puta ne zamjeras.
Mi obicno imamo ocekivanja i iz ocekivanja zamjeramo drugima.
A onda mislimo da je lijek prastanje ili skromnost.
Ali nije! Lijek je vidjenje naseg uslovljavanja prema drugima.
Подвукао сам само једну врсту ријечи, јер ми је запело за око колико их често изговараш...
А опет таква концепција свијета ми је јако добро позната јер сам је и сам давно
проживио и на срећу
преживио...
Та прича на папиру дјелује стварно мудро и истинито:
прича се о губљењу "ја" да би се развило ново "ја",
наоко изгледа као хришћанско умирање у води крштења, у којем умире стари човјек, а устаје нови васкрсли,
у којем умиру старе грешне навике, а рађа се човјек позван на савршенство.
Само што је вјешто изврнуто и испреметано све оно најбитиније у животу...ано најважније релативизирано, а највећа важност скренута на највећу духовну замку...
У силном бављењу "собом" заборавимо да дубље и аутентичније доживљавамо "друге",
умјесто истинског духовног мира - стичемо "мир" равнодушности.
Умјесто надрастања "ја" тј "ега" - его узраста само у новији и снажнији суперего, који је у односу на зрело ја које је у непатвореној комуникацији са всељеном, он са свемиром и околином "комуницира" по потреби...
Све у свему умјесто љубави, као оног пламичка божанског у срцу, како рече Кант, "порасте" се само до вишег ступња себичности и самообожавања у свим могућим варијантама гордости...
Истинска спознаја јесте спознаја своје грешности и несавршености и спознаја да постоји нешто више, боље, светије...
Истинска спознаја долази када праштамо, када разумијемо, када волимо...
Наша душа и личност се тек тада истински изграђује и узраста...
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Позната и стара прича...а за истинско праштање је потребна духовна снага, а дубоко праштање је коријен правог разумијевања и поштовања те на крају и љубави међу људима...
То је права духовна величина и прави подвиг...