Milivoje Stamenković umro posle 37 dana štrajka glađu zahtevajući stan za kuću srušenu u NATO bombardovanju
NIŠ- Milivoje Stamenković (60) umro je 37. dana štrajka glađu, u koji je stupio sa grupom sapatnika zahtevajući da, u zamenu za kuću, koja mu je srušena u NATO bombardovanju, dobije stan. Njegove kolege štrajkači i porodica tvrde da je Stamenković bio u teškom psihičkom stanju, razočaran što je po ko zna koji put odloženo donošenje odluke da se onima kojima su kuće srušene, stanovi u kojima sada žive dodele u trajno vlasništvo.
Stamenković sa unukom
- Bomba nam je pala direktno na kuću i potpuno je uništila. Nas je sedmoro, a stan u kojem sada boravimo je veoma mali. Milivoje je tužio državu i tražio da mu se uz ovaj dodeli još jedan stan kako bi zbrinuo celu porodicu. Godine su prolazile, vlasti su se menjale, ali niko ništa nije učinio da nam ublaži muku.
- Moj sin više nije mogao da izdrži ovakvo stanje i u 33. godini izvršio je samoubistvo - priča Ljubinka Stamenković, Milivojeva supruga. - To je Milivoja dotuklo, ali i učvrstilo u nameri da deci obezbedi krov nad glavom. Iako je bio teško bolestan, nije odustajao od štrajka i na kraju je to platio glavom.
Prema njenim rečima, Milivoje je u sredu došao kući nešto pre šest časova uveče veoma neraspoložen.
- Rekao je da su im ljudi iz gradskog rukovodstva poručili da moraju da sačekaju kako bi se zgrada, koja je vlasništvo Građevinske direkcije, prenela na grad, što je uslov da stanove dobiju sadašnji stanari. Bio je veoma uznemiren, pa je popio duplu dozu leka.
- Oko tri sata posle ponoći požalio mi se da mu nije dobro. Pokušala sam da ga dovedem do terase da udahne vazduh, jer se gušio. Pozvali smo ekipu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, ali je on ubrzo nakon njihovog dolaska preminuo. Pokušana je i reanimacija, ali sve je bilo uzalud - kaže Ljubinka.
Milivojeva smrt potresla je ostale štrajkače, koji navode da je on bio u najtežem položaju.
- Strašno se mučio, radio je privatno na građevini i sav novac davao advokatima kako bi od države naplatio štetu. Znali smo da je teško bolestan i ubeđivali smo ga da odustane od protesta, ali je on bio uporan. Međutim, srce mu nije izdržalo ovoliku muku - kaže Srđan Mitrović, jedan od štrajkača koji su, uprkos ovoj tragediji, nastavili protest.
Rajčić: Žao mi je Milivoja
Dejan Rajčić, zamenik gradonačelnika u ostavci, koji je direktno bio uključen u pregovore sa štrajkačima, izjavio je da je veoma pogođen smrću Milivoja Stamenkovića.
- Molili smo ih da prestanu da ugrožavaju svoje živote te da u stanove, koje će sigurno dobiti, uđu živi i zdravi. Međutim, oni nisu odustajali i nisu imali strpljenja da sačekaju okončanje neophodne procedure - rekao je Rajčić.
_________________ Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...
|