Evo da ja malo vratim one stvari sa kojima je započela ova tema…
Izvinjavam se što ide ovako sve odjednom, ali sam novi ovdje pa ne zamjerite…
AntiDope je napisao:
Prvi i osnovni problem u BL je nepostojanje studija koji pruza mogucnost da bendovi snime svoj rad.
Studija će biti kada muzičari budu mogli da ih plate... Je&iga, tako to nekako ide...
Mada se možemo dohvatiti i one... Šta je starije: Koka ili jaje?
monument je napisao:
Sto se tice snimanja najbolje je otici u Srbiju ili Hrvatsku, tamo biti nekoliko dana i sve to snimiti, kao sto smo mi to uradili!
Teoretski da! Ali kada u praksi na sve dodaš troškove putavanja, smještaja i hrane za X ljudi... računica postaje malo drugačija!
Pored svega toga... kazaljka na satu u studiju piči ko luda, a ljudi u studiju često imaju stav: Daj da odradim ove papke iz provincije!
Nažalost.
groznium je napisao:
Pa javna je tajna da svi zivi imamo cubase(koji uostalom koriste i svi drkarosi sa mtv ili slicnih komercijalnih sraja ) ili najgorem slucaju sound forge pa uzmite 7 dana pa napravitie kao da je to "bozije slovo "
Zbog tužne činjenice da 90% muzičara razmišlja kao ti - produkcija nam i jeste tamo gdje jeste! Nigdje!!!
ineleZub je napisao:
Ma da,vjerovatno je veci problem manjak profesionalnih producenata u bl,da ima njih bilo bi i vise studija.
Vjerujem da "profesionalnih producenata" nema u BL. Jer to svakako nije zvanje koje se dobija samo školom ili samo praksom! Malo je to ipak kompleksnije!
A s druge strane... sve one koji su se na bilo koji način približili tom zvanju BL muzičari naprosto zaobilaze, jer im bude neprijatno kada saznaju koliko ne znaju!
AntiDope je napisao:
Ja samo zelim da kazem da nema teorije da program zamijeni grdosiju od 50 kg. A snimak Recalla je solidan generalno, ali mi je gitara onako.
Da li vi kontate o cemu ja pricam? Zapravo kad sad razmislim ima sva ta oprema u BL i da, moze se to napraviti, ali nema ko, i to ne zato sto ne zna vec nece ili mu se neda.
Ili mu se naprosto NE ISPLATI!
monument je napisao:
Nas producent, je odradio savrseno dobar posao i odlicno radi, slusao sam skoro sve njegove radove, covjek ima apsolutni sluh i to je to, nema nikakvu skolu!
Kakve veze ima apsolutni sluh sa produkcijom?!?
monument je napisao:
... naravno, ali ti samo kazem da mozes da zavrsis 1000 skola ali ako nisi rodjen za to onda ti ni to nece pomoci!
I možeš se roditi 1000 puta, ali bez škole nećeš naučiti kako i šta radi kompresor!!!
TSM je napisao:
Htio sam da skrenem pažnju na nešto drugo. Razlika između nas i klinaca sa zapada je u velikoj mjeri i u znanju (tehničkom) i ne samo sa zapada već generalno iz većih gradova gdje ima više ljudi koji se bave muzikom. Jedan klinac iz Tuzle (čini mi se) je došao u naš Artist i započeo razgovor rečenicom: 'Za live želim da imam punu kontrolu gaina tokom svirke, treba mi delay sa tap kontrolom vremena kašnjenja i da mix delay-a kontrolišem na expression pedali'! Na osnovu jedne jebene rečenice ti vidiš kakvo je kod njih stanje svijesti, koliko ljudi više znaju o svemu od nas i skontaš u kakvoj jebenoj rupi mi živimo.
Potpisujem!
monument je napisao:
Sad sam kupio odlican overdrive za bass, Boss ODB-3, odlican zvuk moze da se dobije! Preporucujem ga svakom basisti!
A koliko si bass overdrive pedala probao u životu prije nego što si kupio ODB-3?!?
Vidiš... sve je relativno! Pojam odličan je vrlo diskutabilan kada je muzika u pitanju! To što je tebi odlično, nekome drugom je bezveze itd.
groznium je napisao:
nego junaci koliko vas je kupilo opremu vlastitim zaradjenim parama ,
Evo recimo ja! Sve što imam sam kupio sam!
jontra volta je napisao:
Dosta sranja ajd da pravimo kocert nek se javi ko god hoce da svira ja cu licno izganjati prostor i opremu.
"Izganjani" razglasi i jesu osnovni razlog što i ono malo ljudi što dođe na svirku pobjegne nakon 15 minuta, jer taj stepen sranja od zvuka uši naprosto ne mogu da izdrže!
Ali da si djelom u pravu za lijenost dobrog dijela BL muzičara – JESI!
TSM je napisao:
Svaki jebeni bend u svijetu svira prvo tuđe stvari i uči na njima, čovjek se usavršava kao muzičar i uvježbava se čitava ekipa i tek onda se polako u repertoar, kako nastaju, ubacuju autorske stvari.
Ali ne i u Banjaluci!
U organizaciono-političke priče se nisam htio miješati!
Pozdrav!
p.s. Sorry, AntiDope… sad opet moraš apdejtovati listu!