banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 18:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 295 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 10:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
jontra volta je napisao:
Ljudi vrijeme ce pokazati sta ce se napraviti 20 svirki i 2 festivala su u planu za godinu dana i to je ono sto smo zadali sami sebi sta ce se od toga desiti vidjecemo...mi smatramo da su dvije svirke mjesecno sasvim realan plan kao i dva festivala u toku godine

Svojevremeno smo imali na ovoj temi žustru raspravu u vezi sa novom organizacijom koja bi trebalo da pomogne mladim banjalučkim bendovima i da im obezbjedi svirke. Pala su i ozbiljna obećanja, svirka svakih petnaest dana. Spominjao se i neki festival početkom marta. Ja ne vidjeh ništa od toga, možda neko drugi jeste. Čini mi se da će ipak biti po onoj staroj narodnoj ''tresla se gora, rodio se miš''!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 10:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Da mi je samo da procitam rijec dvije od Jonte... joooj, Jontra kaki si ispo supljak... zasau. A fino sam te savjetovao kao stariji i iskusniji....

Nikako da ljudi skontaju da u muzici nema mjesta politici i partijama ... to je samo znoj i vjezba i biznis... lova i visesmjerna korist ...
Humanitarni rad je davno prestao biti in ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 10:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
Slažem se u potpunosti. Problem je što mi mislimo da samo u šund muzici ima ljudi čiji je jedini interes da dignu lovu i prodaju maglu. Vjerovatno je lakše opravdati u očima nekoga ko se ''bori'' za alternativniji vid muzike a u stvari isti je to kurac...para vrti gdje burgija neće :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 14:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Evo da ja malo vratim one stvari sa kojima je započela ova tema…
Izvinjavam se što ide ovako sve odjednom, ali sam novi ovdje pa ne zamjerite…

AntiDope je napisao:
Prvi i osnovni problem u BL je nepostojanje studija koji pruza mogucnost da bendovi snime svoj rad.

Studija će biti kada muzičari budu mogli da ih plate... Je&iga, tako to nekako ide...
Mada se možemo dohvatiti i one... Šta je starije: Koka ili jaje?

monument je napisao:
Sto se tice snimanja najbolje je otici u Srbiju ili Hrvatsku, tamo biti nekoliko dana i sve to snimiti, kao sto smo mi to uradili!

Teoretski da! Ali kada u praksi na sve dodaš troškove putavanja, smještaja i hrane za X ljudi... računica postaje malo drugačija!
Pored svega toga... kazaljka na satu u studiju piči ko luda, a ljudi u studiju često imaju stav: Daj da odradim ove papke iz provincije!
Nažalost.

groznium je napisao:
Pa javna je tajna da svi zivi imamo cubase(koji uostalom koriste i svi drkarosi sa mtv ili slicnih komercijalnih sraja ) ili najgorem slucaju sound forge pa uzmite 7 dana pa napravitie kao da je to "bozije slovo "

Zbog tužne činjenice da 90% muzičara razmišlja kao ti - produkcija nam i jeste tamo gdje jeste! Nigdje!!!

ineleZub je napisao:
Ma da,vjerovatno je veci problem manjak profesionalnih producenata u bl,da ima njih bilo bi i vise studija.

Vjerujem da "profesionalnih producenata" nema u BL. Jer to svakako nije zvanje koje se dobija samo školom ili samo praksom! Malo je to ipak kompleksnije!
A s druge strane... sve one koji su se na bilo koji način približili tom zvanju BL muzičari naprosto zaobilaze, jer im bude neprijatno kada saznaju koliko ne znaju!

AntiDope je napisao:
Ja samo zelim da kazem da nema teorije da program zamijeni grdosiju od 50 kg. A snimak Recalla je solidan generalno, ali mi je gitara onako.
Da li vi kontate o cemu ja pricam? Zapravo kad sad razmislim ima sva ta oprema u BL i da, moze se to napraviti, ali nema ko, i to ne zato sto ne zna vec nece ili mu se neda.

Ili mu se naprosto NE ISPLATI!

monument je napisao:
Nas producent, je odradio savrseno dobar posao i odlicno radi, slusao sam skoro sve njegove radove, covjek ima apsolutni sluh i to je to, nema nikakvu skolu!

Kakve veze ima apsolutni sluh sa produkcijom?!?

monument je napisao:
... naravno, ali ti samo kazem da mozes da zavrsis 1000 skola ali ako nisi rodjen za to onda ti ni to nece pomoci!

I možeš se roditi 1000 puta, ali bez škole nećeš naučiti kako i šta radi kompresor!!!

TSM je napisao:
Htio sam da skrenem pažnju na nešto drugo. Razlika između nas i klinaca sa zapada je u velikoj mjeri i u znanju (tehničkom) i ne samo sa zapada već generalno iz većih gradova gdje ima više ljudi koji se bave muzikom. Jedan klinac iz Tuzle (čini mi se) je došao u naš Artist i započeo razgovor rečenicom: 'Za live želim da imam punu kontrolu gaina tokom svirke, treba mi delay sa tap kontrolom vremena kašnjenja i da mix delay-a kontrolišem na expression pedali'! Na osnovu jedne jebene rečenice ti vidiš kakvo je kod njih stanje svijesti, koliko ljudi više znaju o svemu od nas i skontaš u kakvoj jebenoj rupi mi živimo.

Potpisujem!

monument je napisao:
Sad sam kupio odlican overdrive za bass, Boss ODB-3, odlican zvuk moze da se dobije! Preporucujem ga svakom basisti!

A koliko si bass overdrive pedala probao u životu prije nego što si kupio ODB-3?!?
Vidiš... sve je relativno! Pojam odličan je vrlo diskutabilan kada je muzika u pitanju! To što je tebi odlično, nekome drugom je bezveze itd.

groznium je napisao:
nego junaci koliko vas je kupilo opremu vlastitim zaradjenim parama ,

Evo recimo ja! Sve što imam sam kupio sam!

jontra volta je napisao:
Dosta sranja ajd da pravimo kocert nek se javi ko god hoce da svira ja cu licno izganjati prostor i opremu.

"Izganjani" razglasi i jesu osnovni razlog što i ono malo ljudi što dođe na svirku pobjegne nakon 15 minuta, jer taj stepen sranja od zvuka uši naprosto ne mogu da izdrže!

Ali da si djelom u pravu za lijenost dobrog dijela BL muzičara – JESI!

TSM je napisao:
Svaki jebeni bend u svijetu svira prvo tuđe stvari i uči na njima, čovjek se usavršava kao muzičar i uvježbava se čitava ekipa i tek onda se polako u repertoar, kako nastaju, ubacuju autorske stvari.

Ali ne i u Banjaluci! :P

U organizaciono-političke priče se nisam htio miješati!

Pozdrav!

p.s. Sorry, AntiDope… sad opet moraš apdejtovati listu! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 15:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E da... moram vas obavijestiti da nema tog akustičkog tretmana koji će od prostora koji se zove GETO napraviti koncertni prostor!!! :roll:
Bar ne na glasnoći koju biste vi htjeli postići!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 15:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Tiki the Boyler je napisao:
Evo da ja malo vratim one stvari sa kojima je započela ova tema…
Izvinjavam se što ide ovako sve odjednom, ali sam novi ovdje pa ne zamjerite…

AntiDope je napisao:
Prvi i osnovni problem u BL je nepostojanje studija koji pruza mogucnost da bendovi snime svoj rad.

Studija će biti kada muzičari budu mogli da ih plate... Je&iga, tako to nekako ide...
Mada se možemo dohvatiti i one... Šta je starije: Koka ili jaje?

Ne slazem se. Dzaba ti studio ako ljudi ne znaju da rade. Platis i ne budes zadovoljan. Ja znam o cemu pricam, a potvrice ti recimo momci iz Revolta.
Nije problem placanje, problem je sto ljudi ne znaju da rade... misle ako imaju racunar i gomilu literature u tome da mogu... e ne mogu... moraju da se sazive sa bendom i da osluskuju potrebe benda, zelje, ideje i da prenesu energiju na snimak tj. na slusaoce.
Sto je monument isao u CRO? Zato sto ih niko ovdje nije mogao odraditi.. nije znao... nije bilo pitanje para.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 21:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2007, 23:38
u sustini stvar sa produkcijom je ista kao sa bendovima,sve to ovde tek
pocinje!!!

zapitajte sami sebe gdje ste trenutno sto se tice muzike.. koliko znate o teoriji muzike,tehnici sviranja,instrumentima i uredjajima koje koristite....

zapitajte sami sebe koliko dajete sebe za to sto radite i ste ocekujete...

najgore je biti nerealan i govoriti kako nista ne valja , kako nema uslova, kako nema ljudi s kojima bi vi saradjivali i kako vas to sputava u vasim namjerama da postanete popularni !!!

ja vidim da sve to ide nabolje. ljudi kupuju instrumente,sviraju,uce i trude se...ljudi su ovde poceli zaradjivati svirajuci i to je definitivno!

mentalitet je ono sto koci !!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 21:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Потписујем и ја ово што су рекли ТСМ и Тики, а поготово Боле
и само да додам:

- када би продукција звука овисила само од компјутера и онога ко на истом обрађује снимак, производња хардверских ефеката и миксета би престала након мјесец дана

-Познавање техничке стране рада нам је свима у Бања Луци слабија страна

- Највећа препрека да се нешто квалитетно уради јесте управо менталитет у коме је све 90% шупље приче, а рад на себи углавном сопредна тема

Мислим је услов за квалитетан бенд:

1) екипа људи који музички заједно дишу
2) јасна представа шта се жели рећи музиком
3) техничко знање како реализовати свој музички говор тј, идеју
4) снимање на здравој опреми са што мање виртуелних процесора, звукова и плаг-инова - направити што здравији сигнал у старту,
(дакле јасна представа звучне слике)
5) продукција треба само да дошминка, а не да ствара звук беда

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 12:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:

4) снимање на здравој опреми са што мање виртуелних процесора, звукова и плаг-инова - направити што здравији сигнал у старту,
5) продукција треба само да дошминка, а не да ствара звук бенда

To je tebi jasno, ali... :roll:
Iako izlizana fora, X puta mi se dešavalo da mi ljudi traže muda na bubnju i nešto na gitarama! :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 12:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Damaskin je napisao:

5) продукција треба само да дошминка, а не да ствара звук бенда

Iako izlizana fora, X puta mi se dešavalo da mi ljudi traže muda na bubnju i nešto na gitarama! :roll:

Sumnjam da iko drzi dobos toliko nisko i blizu, da mu muda zavrse na istom :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 12:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26

A koliko puta je bilo "de ti to samo o'sviraj, pa cemo mi to ofarbati kasnije".

Fino ste to gore rekli... nama zapinje sa obe strane stakla... tj. miksete... valjda ce ici na bolje... gore, cini mi se, ne moze...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 15:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Warlock je napisao:
A koliko puta je bilo "de ti to samo o'sviraj, pa cemo mi to ofarbati kasnije".

Činjenica!
Mada se to obično dešava u momentu kad vidiš da je đavo odnio šalu i da ni taj put nećeš uspjeti da od govana napraviš pitu!

Ali dobro si rekao... i jedni i drugi moraju dobro da zapnu!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 15:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Pita od govana se pravi... i zove se govnara... :D

Mozda gresim, ali ne moze okosnica studija biti Cubase SX (ili Nuendo) i 8.000.000 VST plug-inova... znam da ne moze svako kupiti gomilu opreme potrebne za studio... al' nije svacije kroz selo pevati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 15:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Okosnica studija bi trebao biti prostor u kom se radi, snima, miksa itd.
A to puno košta! Vjeruj mi da to odlično znam!

Nakon toga dolazi čovjek koji u njemu radi! (pritom vlasnik studija i čovjek koji radi u njemu APSOLUTNO ne moraju biti ista osoba)

I treći stub studija je oprema koju posjeduje! Pritom mislim na hardware! Nikako na software! (Pošto imam priliku raditi na jednom i drugom, vjerujte mi da znam šta pričam!)

U suštini... sve se nekako svodi na balans ta tri faktora! Ako u jednom segmentu i zaškripi, tu su druga dva oslonca da izvade stvar!

Nažalost, u praksi teško da srećemo i jedno od ta tri! :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 18:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Okosnica studija bi trebao biti prostor u kom se radi, snima, miksa itd.
A to puno košta! Vjeruj mi da to odlično znam!

Nakon toga dolazi čovjek koji u njemu radi! (pritom vlasnik studija i čovjek koji radi u njemu APSOLUTNO ne moraju biti ista osoba)

I treći stub studija je oprema koju posjeduje! Pritom mislim na hardware! Nikako na software! (Pošto imam priliku raditi na jednom i drugom, vjerujte mi da znam šta pričam!)

U suštini... sve se nekako svodi na balans ta tri faktora! Ako u jednom segmentu i zaškripi, tu su druga dva oslonca da izvade stvar!

Nažalost, u praksi teško da srećemo i jedno od ta tri! :cry:

nazalost u praksi takvi studiji su van platezne moci ovdasnjih bendova sto je potpuno razumljivo!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 01:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46

Zasto?

Mislim da je ovdje kod nas bitno imati solidne,muzikalne,dobro zvucece rezultate koji se MOGU dobiti i sa softwareom. Jedva da neko nesto i snimi a mi vec ulazimo u rasprave software vs. hardware ili analog vs. digital.

Naravno,skup hardver daje brzi ako ne i trenutan rezultat i to je bolji put.Medjutim,mislim da je softver sasvim dovoljan za odlican zvuk!Stalno slusam ljude koji se ustrucavaju bilo sta da snime jer nemaju dovoljno "masnu" analognu" opremu(za kojom sjedi Daniel Lanois)!!! :roll:

Ako nema muzike,mozes snimati i na PT HD3 sa 1238 192kH interfejsa i istim kompresorima koji na sebi imaju Mutt Lange-ov DNK plus silni Neumanni i sve sto se moze zamisliti od analogije ali to i dalje nije to.... (al nasrah!)

Softver je za pocetak sasvim dovoljan.Naravno,ako ga znas koristiti.

Ko razumije,shvatice!

Btw,i ja znam sta pricam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 10:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da @tomasd... u nekoj mjeri si u pravu!
Ali sam ja ovde prvenstveno mislio na osnovni hardware u koju spadaju mikrofon, preamp, iole normalan komjuterski interfejs (iliti zvučna karta), te monitoring!
Još uvijek nisu napravili softverski mikrofon! I neće!!!

Kamo sreće da se mi u BL borimo na temu da li je bolji MD3 na PoCo platformi ili TC Finalizer 96k! Ali daleko je to druže...
Ja u praksi ljudima još uvijek objašnjavam šta je to Zero Latency i zašto kondenzatorski mikrofon treba napajanje!

Tja....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 10:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bolexo je napisao:
nazalost u praksi takvi studiji su van platezne moci ovdasnjih bendova sto je potpuno razumljivo!!!

A granice su tu da se pomjeraju...
Definitivno!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 16:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

bolexo je napisao:

A granice su tu da se pomjeraju...
Definitivno!

definitivno :wink:

usput... slusao sam vasila u izvedbi ove dvojice iz odvijaca i ace..
fino je to snimljeno!

jesi mixao sta dodatno ili...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 16:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

[/quote]

Naravno,skup hardver daje brzi ako ne i trenutan rezultat i to je bolji put.Medjutim,mislim da je softver sasvim dovoljan za odlican zvuk!Stalno slusam ljude koji se ustrucavaju bilo sta da snime jer nemaju dovoljno "masnu" analognu" opremu(za kojom sjedi Daniel Lanois)!!! :roll:

[/quote]

softver u kucnim uslovima defintivno nije dovoljan za odlican zvuk...softverom mozes dobiti solidan zvuk!
ja sam skoro mislio da od sonora force 2005 nema boljeg bubnja ,a onda cujem s class i padnem na glavu! nikad nisam imao priliku cuti bolji bubanj jer do tad nikad nisam ni vidio uzivo bolji bubanj...e onda cujem uzivo dw
pa jos vise padnem na glavu.

e onda skontam u kojoj sam zabludi bio dok sam mislio da je sonor force u vrhu...

tako je i sa recording production opremom....

amati zvuci kao bubanj i mozes da sviras na njemu,ali ne zvuci kao dw

i to je definitivno!

i cubase u kucnim uslovima zvuci kao platforma za produciju ali ne zvuci kao onaj cubase koji radi u sistemu dobro opremljenog studija.

ugrubo, zamisli da je cubase opna za bubanj, opnu za bubanj stavi na bubanj od 400eur pa je skini i stavi na bubanj o 2500 eura...

sto skuplji sistem to bolji ton!

jos ako sviras ili znas da snimas dobro, nema ti kraja...!

tiki i tomasd ovo kontaju, ali ima onih koji sami sebe lazu i kazu necu da snimam jer nemam uslove!

dobra pjesma na amatiju super zvuci, ali na dw zvuci jos bolje,da se na lazemo!!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 295 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]