banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 17:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Vehabije
PostPoslato: 27 Feb 2007, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
ni jedna religija koja koristi bilo kakvo nasilje nije prava religija. prava religija je religija koja zadovoljenje pravde trazi od boga a ne bori se svojom silom da se odrzi.

U istoriji, i danas, cesto se desavalo da se nasilje koristi u religiji. To su cinili svi. Danas to vecinom cine muslimani, u nekim podrucjima, u srednjem vijeku su to cinili hriscani iako neke manje sekte to cine i danas.
Ako se sjetimo rata u bosni vidimo da je jedan dio religijskih predstavnika iz svih vjera davao podrsku zlocinima. Naravno ne svi.
Kad citam vijesti iz Iraka vidim da tamo suniti ubijaju siite iako su iste religije, kao sto su se kod nas ubijali srbi i hrvati.

Vazno je zakljuciti da religija i nasilje ne idu zajedno, slicno kao sto ne idu zajedno sport i droga, da ne kazem pusenje ili opijanja. U svim tim slucajevima religija je izgovor koji koriste vodje da bi natjerali one kojima su isprali mozak da urade nesto politicki ili vojno.
To sam zakljucio kad sam razgovarao sa jednim prijateljem iz pakistana koji je sunit i koji mi ima potpuno druge poglede o religiji u iraku, kao sto ste vjerovatno i vi sreli katolicke i pravoslavne vjernike koji nisu podrzavali ni jedne ni druge.

Svaki ekstremizam u religiji, ili bilo cemu drugom nije dobar. Osnovni problemi u religijskom ekstremizmu su sto se neke male stvari postuju, kod vehabija to je oblacenje, brada, pokrivanje lica itd., kod hriscana to su sveci, amajlije, paganskiobicaji itd., a neke druge velike stvari kao sto je ljubav prema bliznjem se zanemaruju. To je licemjerje, znaci postujes sitnice a krupne stvari ne. Kao npr u iraku, nije im grijeh ubiti 100 ljudi a grijeh im je ne nositi bradu ili ne pokriti lice i sl. Sto je naj zalosnije ovi ljudi iskreno vjeruju u to inace se ne bi zrtvovali. Ovo pisem jer citam da se pojavljuju neki ekstremni islamisti Vehabije. Vjerovatno ste i vi culi o njima koji zele svoju religiju silom da nature kao i neke hriscanske sekte ili bilo koje druge sekte.

Sta vi mislite o ovome?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 17:22 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 14 Feb 2007, 09:39
Decko, sudeci po ozbiljnosti i dubini razmisljanja koja si iznio, ja mislim da ti imas 10 godina i da volis da slusas sta veliki pricaju, zar ne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
За разлику од Алаха,
који позива на убијање и насиље,
овако говори Бог хришћана:

"По дјелима њиховим ћете их познати"
"Благо онима који мир граде,
јер ће се синови Божји назвати"

"Чули сте како је казано старима:
Не убиј; јер ко убије, биће крив суду.
А ја вам кажем да ће сваки
који се гневи на брата свог низашта,
бити крив суду;
а ако ли ко рече брату свом:
Рака! Биће крив скупштини;
а ко рече: Будало! Биће крив паклу огњеном."

"Чули сте да је казано:
Око за око, и зуб за зуб.
А ја вам кажем да се не браните ода зла,
него ако те ко удари по десном твом образу,
обрни му и други;"

"...А ја вам кажем:
љубите непријатеље своје,
благосиљајте оне који вас куну,
чините добро онима који на вас мрзе
и молите се Богу за оне који вас гоне

Да будете синови Оца свог који је на небесима;
јер Он заповеда свом сунцу,
те обасјава и зле и добре,
и даје дажд праведнима и неправеднима..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 17:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Koliko sam ćuo o tim "vehabijama" po Federaciji to su uglavnom tinejdžeri i mlađi ljudi. (Neo)nacionalistički (ovdje i religijski) fanatizam, uniforman izgled (uniformisanost), djelovanje isključivo u grupi, nasilje...

Zar ne liči ovo na naše Skinhedse? Suprotno a isto. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 17:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 13:30
Damaskin je napisao:
За разлику од Алаха,

Ali isto tako pise i "Nikad prvi ne pocinjite borbu jer Alah ne voli one koji prvi pocinju."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 17:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2007, 11:47
Mislim da pravi vijernici nikom i ne mogu ciniti zlo jer,koliko mi je poznato (a ne znam bas mnogo o "nepravoslavnim religijama"),sve religije bi trebalo da zagovaraju tezu:ne cini drugom sto ne zelis da cine tebi!Opasni su oni koji iz svoje religije "proberu" sta im odgovara a na ostalo se ogluse... :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 17:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Потпуно се слажем,
само што је у задњих петнаестак година дошло до покрета унутар одређеног круга муслиманских вјерника
који имај потребу да све "науче правој вјери",
укључујући и муслимане из БиХ
који никада на тако агресиван начин нису проповиједали вјеру.

Нажалост дјела говоре много боље од ријечи о чему свједоче непрекидни вјерски ратови на Блиском истоку те откривање многобројних терористичких група који мисионаре путем насиља и крви.

Свака религија која позива на рат није од Бога. Тачка.

Бог је Бог бескрајне љубави и слободе, а не наметања "истина", погледа на свијет и мржње и проливања крви.

Ако би се и појавио некакав "бог" који би такве ствари давао људима, то онда засигурно не би био "бог" него демон.

Перо друже, молим те само да прочиташ пар стихова које "алах" говори људима:

5. 33. Kazna za one koji protiv Allaha
i Poslanika Njegova vojuju
i koji nered na Zemlji čine jeste:

da budu ubijeni, ili razapeti,
ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku

ili da se iz zemlje prognaju.

9. 5. Kada prođu sveti mjeseci,
ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete,
zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakom prolazu dočekujte!

2. 191. I napadajte takve gdje god ih sretnete
i progonite ih odande odakle su oni vas prognali.
A zlostavljanje je teže od ubijanja!

Толико о љубави, толеранцији и ненасиљу...
И само да додам да су ове објаве писане 600 година након Христа.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 19:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
Nekad_sam_bio_Pero_Bombas je napisao:
Damaskin je napisao:
За разлику од Алаха,

Ali isto tako pise i "Nikad prvi ne pocinjite borbu jer Alah ne voli one koji prvi pocinju."

Pero, jel znas ko je Pera Kojot , super genije... To je onaj sto juri pticu trkacicu... Podsecas me malo na njega...Ih bre nikako da uhvatis tu pticicu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 20:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Потпуно се слажем,
само што је у задњих петнаестак година дошло до покрета унутар одређеног круга муслиманских вјерника
који имај потребу да све "науче правој вјери",
укључујући и муслимане из БиХ
који никада на тако агресиван начин нису проповиједали вјеру.

Da, svakako da postoje takve osobe, ali moramo imati na umu da nikome nije u interesu da prica o muslimanima koji postuju i druge religije, koji nisu optereceni s tim da umru na Alahovom putu i slicno... Realno gledano, da li je veci broj ekstremista, ili ljudi koji nisu bas toliko fanatizovani?

A sto se tiche citata, ima takvih i u Bibliji... Pogotovo u Starom zavjetu...

27. И рече им: овако каже Господ Бог Израиљев: припашите сваки свој мач уз бедро своје, па прођите тамо и амо по околу од врата до врата, и побијте сваки брата својега и пријатеља својега и ближњега својега.

Sta reci na ovo... I Biblija je sastavljena mnogo godina nakon Hrista, pa je ipak ovakvo nesto naslo svoje mjesto u njoj...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 23:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Цитат који си навео припада Старом Завјету,
Старом Вијеку и упућен је Старим Јеврејима.

Таквих мјеста има много у Старом Завјету, који је историјски дио Библије и једно велико свједочанство о недовољности закона, па ма како савршеног,о недовољности државе, па ма како савршене...

Стари Завјет је велико свједочанство о ишчекивању Христа, чије су бесједе и дјела заиста "једино ново под капом небеском"...

Кад би људи мање паметовали и извртали смисао Јеванђеља,
а више се трудили да следују за њим,
свијет би био много љепше мјесто за живот...

Свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 23:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Овдје је проблем што се не схвата шта је СЗ, и шта је НЗ. Каква је улога, и све остало.

Немојмо бити идиоти, па мислити да су сви око нас идиоти, или бар да су они који су прије нас живјели такви. Све је прошло кроз рендген, али се зна свему мијесто, због чега, и како се то гледало и како се на то гледа, ништа није ето онако улетило случајно.
Проблем је у томе што људи све гледају из једног угла и то идеализовано и неудубљују се у саму проблематику. Библија није google. Тако имамо да с једне стране неко без неких нарочитих аргумената говори о платонизму код хришћана, а онда с друге стране говори протвив већ поменутог као и идеализације коју је сам он етикетирао хришћанству. Па људи у чему је проблем? Да ли је то само толика жеља да се опањкава хришћанство.

Цитати на које се многи позивају су битно различити од нпр. оних о којима је Дамаскин говорио.
Када се говори о испуњењу, то има у СЗ, али у Кур`ану то није у неком прошлом времену, ни са опаском уради, већ ради - трајно, понављај то, правила су до у цријевца исписана. Нема пуно размишљања, само читај и шибај.

Како је спаљена Александријска библиотека? Када се требала спалити, испред библиотеке су изашли тада најобразованији људи да посвједоче и да одбране библиотеку. Тада их је владар питао - шта има ту а што нема у Кур`ану?
Одмах су схватили о чему је ријеч. Уколико би рекли па има то и то, онда би било, аааааааааа, како то да нешто што је потребно нема у Кур`ану и сличне опске, уколико би рекли не, логично слиједи поклапалица - па шта ће нам онда.
Сљедећи тренуци - оде библиотека поново у пламен.

С друге стране комунисти су фурали причу да изопаче хришћанство како су сљедбеници Св. Ћирила убили једну математичарку.... што је апсурд и не само да није тачно, већ и сама таква константација је чудна. Убићу ја у име некога и одмах је тај крив. Онда Св. Ћирило није био светитељ за живота, даље не постоје у хришћанству сљесбеници неког светитеља, итд.
Често се заборавља и разни периоди борбе са јересима, па када су нпр. јеретици палили књиге то се приписује да је такав био став Православне Цркве, а православаца је тада не Истоку било скоро само једна општина, и многе друге, фино закамуфлиране ствари.

Поздрав!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2007, 15:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

evo jedna istinita prica koju sam procitao u engleskim novinama "the sun"(naravno prepricano):

radi se o tome da se jedan englez preobratio u islam. ranije je bio veliki nasilnik, maltretirao djevojku, pio, drogirao se, tukao se itd.
Medjutim kad se obratio u islam postao je miran, dobar, ozenio se sa islamskom djevojkom koja je nosila pokrivac preko glave, a on je pustio bradu i oblacio se u islamsku nosnju.
Svi su mislili da je postao svetac tako je izgledao pobozan. I pogodite sta.
7 jula 2005 se raznio bombom u londonskoj zeljeznici ubivsi jos nekoliko ljudi. Ta islamska zena kojom se ozenio nije mogla vjerovati da bi on to uradio kao ni ostali. A sve je pocelo BRADOM I NOSNJOM.

naravno, zavisi kako se shvati. ta zena kojom se ozenio, kao i vecina muslimana(koji su u engleskoj znatno radikalniji nego kod nas jer dolaze iz arapskih zemalja) kazu da to nije primjereno islamskoj vjeri. Medjutim ako doslovno tumacimo neke stihove to moze odvesti u ekstremizam bilo o kojoj religiji da se radi. Vec sam spomenuo hriscane u srednjem vijeku kad su spaljivali ljude na lomaci i islamiste danas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2007, 21:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ovako... Znam da je onaj citat iz starog zavjeda.. Preciznije iz druge Mojsijeve.. I istrgnut je iz konkeksta kao sto se manipulise i sa citatima iz Kurana...
Ljuti koji ubijaju, a koji se "vade na Kuran" se zovu fundamentalisti... Zato sto tumache samo ono osnovno, vide ono shto zele da vide, zanemaruju ono sto im se ne svidja.. Fundament-osnova...
Nema te religije koja se ne bi mogla zloupotrijebiti...
Osim toga.. Uzaludno ih je osudjivati, treba ih pokusati shvatiti, svi oni misle da su njihovi pogledi na svijet ispravni.. Svi gledaju kroz jedne naochare koje su u ovom sluchaju zelene boje, i tako sve primaju...
Oni odnos sherijatskog zakona ne vide kao zlostavljanja, vec kao postovanje koje su zene duzne da pokazuju..
Poenta cijele ove priche je da sam htio da kazem da nisi bio u pravu kad si rekao da "za razliku od hriscanskog boga koji poziva na ljubav alah poziva na ubijanje"...
Znam sve te fazone stari - novi zavjet, zaboga, chitao sam Bibliju i chitam je, ali trudim se da skinem sa ochiju sto je moguce vise obojenih stakala... U tom je razlika izmedju mene i fanatika.. Jednih i drugih..
Nadam se da si razumio sta hocu da kazem.. Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2007, 22:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Знам Перо, праштај, претјерао сам,
мало су ме одређене надмене придошлице на форум испровоцирале самоувјереношћу и убјеђеношћу у своје ставове, а понајвише омаловажавањем,
човјек мисли да ће са оних пар силогизама и гуљењем и тумачењем Библије ван контекста свима нама "флешовали биос" и повести нас "путем истине" :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2007, 23:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

neka me niko pogresno ne razumije, ja postujem islam kao i svaku drugu religiju jer je to necije misljenje, samo ne odobravam nasilje.
Npr.
Kad su objavili karikature muhameda cijeli islamski svijet se pobunio i poceli su ubijati, osvecivati se, paliti ambasade, protestovati, a to su samo obicne slicice.
A kad su oni zabili avione u trgovacki centar i ubili 3000 ljudi i napravvili milijarde dolara stetu nista nisu rekli.
Da su njima to hriscani uradili ja mislim da bi oni napravili svjetski rat, kad se oni toliko bune zbog par karikatura.
Ali samo prave gore sebi, njihova religija tim ponasanjem postaje sve odbojnija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2007, 23:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Знам Перо, праштај

:lol:
Ma nemam ja tebi sta da prastam!

Na druge se ne obaziri, pogrijesio si samom chinjenicom da si se registrovao na ovaj forum, ali sada nema povratka.... :P

Svako dobro!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2007, 23:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:D :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 00:21 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Mar 2003, 09:30
vim je napisao:
neka me niko pogresno ne razumije, ja postujem islam kao i svaku drugu religiju jer je to necije misljenje, samo ne odobravam nasilje.
Npr.
Kad su objavili karikature muhameda cijeli islamski svijet se pobunio i poceli su ubijati, osvecivati se, paliti ambasade, protestovati, a to su samo obicne slicice.
A kad su oni zabili avione u trgovacki centar i ubili 3000 ljudi i napravvili milijarde dolara stetu nista nisu rekli.
Da su njima to hriscani uradili ja mislim da bi oni napravili svjetski rat, kad se oni toliko bune zbog par karikatura.
Ali samo prave gore sebi, njihova religija tim ponasanjem postaje sve odbojnija.

Sve su to suplje price da su muslimani srusili WTC!
Dajte ljudi malo razuma i logike, ako jedna svjetska sila posjeduje tehnologiju koju mi obicno smritnici ne mozemo ni zamisliti, da se desi da u sred njihovog gnijezda(tako da se izrazim) avioni lete po pola sata na sve strane a da nitko nista nije primjetio???
A de ne lutam od teme, da se vratim malo natemu.
Postoji nesto u Islamu na sto se stavlja akcenat ali malo tko to prakticira a to su i prve rijeci objave: uči, čitaj u ime Gospodara koji stvara...(el-'aleq)

Isto tako posalnik saws je rekao da je razlika izmedu ucenog vjernika i neuceno kao razlika izmedu mene(odnosi se na poslanika) i najslabijeg od vas.
Ili da je razlika izmedu ucenog i neucenog kao razlika izmedu punog mjeseca nad ostalim zvjezdama.

Problem i nastupa, kad su ''vehabije'' u pitanju, sto su tu uglavnom ljudi koji su manje vise nepismeni, i oni kao i pojedini na ovom forumu, izvlace iz konteksta Kur'anskog teksta ono sto njima odgovara i toga se pridrzaju.
To su ljudi koji idu iz krajnosti u krajnost pa zato tako i nastupaju i ne svataju.
Medu nama Muslimanima postoji izreka ''uhvatila ga upala Islama''!
A to se odnosi na one koji su tek spoznali vjeru i zele sve ono sto su procitali da sprovedu u praksu a vrijeme i mjesto ne odgovaraju tome.
Da oni poznaju dovoljno svoju vjeru, znali bi da postoje 4 izvora u Islamu:
1. Kur'na - izravna Bozija zapovijed i tamo se nalate ajeti koji su derogirani(pocetkom objave su vazila jedna pravila, vemenom su se mjenjala.U pocetku je alkohol bio dozvoljen i muslimanima pa je kasnije dosla izricita naredba da je alkohol zabranjen.I jedan i drugi ajet se nalze u kur'anu ali ajet koji je kasnije objavljen ponistaje prethodni u njegovm znacenju)
2.Sunet - to je praksa poslanika saws i to su djela koja je on radio ili cutanjem odbrio postupke drugih ljudi
3.Idzma je saglasnost uleme(ljudi koji su studirali isalmsko pravo i one donese odluke o nekoj stvari
4. kijas ili analogija( nigdje u kur'anu nije zabranjen alkoohol u tom smislu nego se spominje vino a anlagono tome sve sto opija zabranjeno je.Ili sve sto steti zdravlju zabranjeno je pa je tako i pusenje grijeh zabranjeno je, mada se mnogi vjernici nece slozit s time)

Isto tako treba da znate da vrijeme i mjesto uticu na odluku (fetvu) koja je na snazi a imate ljudi koji sami procitaju odredne kur'anske ajte i sami donose zakljucak na sto se odnosi.
Vi nitko nemate predstavi koja se vaznost predaje islamskim izvorima kao sto je sunnet posalnika saws.
Npr imate jedan hadis(izreka poslanika) i tu ima vise ljudi koji cine lanac prenosilaca i o njima se vodi paznja tj kakvi su to bili ljudi.
NIsam siguran ali mislim da je autor Buhari(jedan od vjerodostojnih zbirki hadisa) isao u tu krajnost kada je prikupljao te izreke pa ako bi netko u lancu prenosilaca bio sumnjiv te hadise svrstao u dai'f (slabe hadise)
a u cemu se ogledala ta vjerodstojnost?
Za jednog od prenosilaca je cuo da je davao praznu posudu kao mito da bi uhvatio zivotinju(znaci varao je zivotinju) i on ga je odmas svrstao u sumnjive jer Musliman ne smije nitkom nanijeti nepravdu.
A druge prilike za jednog od prenosilaca je cuo da je isao putem i jeo i on je odbacen nije vise pouzdan.

Kada je u pitanju blud, da bi nekoga optuzili za taj cin da bi se izvrsila kazna nad tom osobom jeste da ta osoba sama prizna.
Ako to osoba ne priznaje, potrebno je navesti 4 svjedoka koji su jasno vidjeli cin ulaska muskog polnog organa u zenski.
I ako bi se kojim slucajem jedan od svjedoka predomislio ili priznao da je salgao, nad svecetvoricom se izvrsaje kazna smrt kamenovanjem.
Ovo na prvi pogled izgleda grubo, ali ovim je zasticen svaki pojedinac da nitko nema pravo da ga optuzuje za blud!
i tako ima puno puno toga, sto vi ne znate i ne zelite da znate.
Kao sto netko rece na forumu, svi vjernici a nitko ne zna 10 bozijih zapovjedi a kod nas je to 6 imanski sarti(zapovjedi: vjerujem u Boga, bozije meleke - andele, u bozije knjige- tevrat - tora, zebur, indzil - bibilija i kur'an), bozije poslanike, vjerujem u sudnji dan i vjerujem da sve biva bozijom voljom i bozijim odredenjem.
Eh vecina vjernika koje vi poznajte nisu nista drugo do nacionalisti i vi s njima poredite izvorni islam.
Jedna britaski novinar koji je presao na Islam u svojoj knjizi ?'PUT U MEKU'' napisao je jednu recenicu koja se meni jako dopala a ona galsi: HVALA BOGU PA SAM PRVO UPOZNAO ISLAM PA TEK ONDA MUSILMANE. Da je kojim slucajem prije upoznao muslimane, niakda ne bi primio Islam.
Takva vam je i danas situaciju s vehabijama.
To su pojedine grupe ljudi koji su na poresan nacin informisani i nije ih Allah u potpunosti obdario razumom.
A Allha na mnogo mjesta u Kur'anu kaze: ''samo razumom obdarenu pouku svataju''.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 00:26 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2007, 00:11
Mi u Izarelu smo imali dosta problema sa ekstremnim islamom, i imamo i danas. Bombasi samoubojice i sl. Ali ima i dosta finih i miroljubivih muslimana, samo se nadam da ce ovi mirni da pobijede.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 02:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2005, 03:59
Sara Izarel je napisao:
Mi u Izarelu smo imali dosta problema sa ekstremnim islamom, i imamo i danas. Bombasi samoubojice i sl. Ali ima i dosta finih i miroljubivih muslimana, samo se nadam da ce ovi mirni da pobijede.

Nadajmo se da ce takvi isti pobijediti i medju Jevrejima pa da jednom bude mira i tamo...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]