banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 15:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 93 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2007, 23:09 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Feb 2007, 17:17
Bismillahirahmanirrahim
Esselamu Alejkum
Braco i sestre, po prvi put sam na ovom forumu i kao sto mozete uociti pripadnik sam Islamske vjeroispovijesti dakle sam vjernik kao sto vidim da ste i vi.
Nemam nikakvu namjeru da ulazim u nacionalni sukob niti bilo koji jer me u osnovi interesuje samo vjera i to ne samo moja nego bilo koja, s toga se moze reci da se pokusavam baviti komparativnim religijama.
Kako vidim brat Deljac je ovdje i te kako dobar znalac i to cijenim i postujem, pa ga s toga pitam koji je razlog da krscani ne vjeruju u poslanstvo Muhammeda s.a.w.s?
Naravno ukoliko zeli odgovoriti.

Toliko za sada od mene.
We Selamu Alejkum

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2007, 01:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Јел се то неко зеза, па отвара причу о Мухамеду на теми о Сатанаилу?+

Тема је предугачка да би је овдје резимирали,
а и водили смо сличне расправе више пута и оне нису одвеле никуд.

Укратко речено:

Атеисти су (најблаже речено) згрожени над конкретним понашањем и ставовима муслимана у 21 вијеку,
а хришћани су сасвим задвољни са учењем које је оставио Христос и његови ученици и не пада им на памет да Мухамеда и његову причу узму за озбиљно ни под тачком "разно" :)...

При том нас све просто "одушевљава" слобода и либералност у односу према немуслиманима коју наша браћа ревносно показују досад на тему "крв невјерника ће тећи потоцима" итд и сл...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2007, 00:29 
Početnik
Početnik

U ime Boga Milostivog Samilosnog

Oni govore:"Milostivi je uzeo dijete."
Vi doista nesto odvratno govorite.
Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe što Milostivom pripisuju dijete.
Nezamislivo je da Milostivi ima dijete -ta svi će oni, i oni na nebesima i oni na Zemlji, kao robovi u Milostivog tražiti utočište!
On ih je sva zapamtio i tačno izbrojio,i svi će Mu na Sudnjem danu doći pojedinačno.
One koji su vjerovali i dobra djela činili Milostivi će, sigurno, voljenim učiniti. Sura Merjem 19: 88- 96

Kur'an vas braco opominje i opomena je tu u Suri Merjem (ili Marija ).

A sad da se vratimo malo na temu sejtana (sotone) Allah s.w.t. ga prokleo.
U Kur'anu se nigdje ne kaze da je Iblis bio od andjela. Ne, to se u Islamu kategoricki odbija. Ali hajde da vidimo zasto onda Kur'an kaze"...I svi mu se poklonise osim Iblisa,on ne htjede..."
Razlog je bila njegova oholost zato sto je rekao ja sam bolji od Adema a.s. ja sam stvoren od vatre a on od zemlje.
"...i svi mu se poklonise osim Iblisa, on ne htjede..." Da on nije jedna od meleka (andjela) objasnicu na sljedecem primjeru ako kazem :" Svi su profesori izisli iz ucionice ali on ne htjede, to ne znaci da je "on" profesor.

U islamu za Iblisa nema pokajanja i nema vracanja, za njega je dzennet (raj) zabranjen. On i njegove vojske ce biti u dzehennemu (paklu) sa svim onima od ljudi i dzina koji ga budu slijedili i preselili na onaj svijet
( umrli ) kao takvi, samo za ljude i dzine postoji pokajanje ali za Iblisa Allah s.w.t. ga prokleo ne.
Ali vratimo se na trenutak samom konceptu Boga kroz sve tri semitske religije: judaizam, krscanstvo i islam.
Koncept boga je isti dakle svi vjerujemo u Jednog Boga Jedinog Koji nema sudruga.
Kako?
Ako se vratimo u doba Musaa a.s. prvu zapovjed koju je rekao bila je: "Sama Israilu Edunailahejnu Ena Ihad" ( Cuj Izraele Gospodin Bog je Gospodin Jedan).
oko 350 god. kasnije dolazi Isa a.s. ( Hristos ) i kada ga pita jedan cuveni izraelski ucenjak u Marko 12:29 "Rabine (ucitelju) koja je zapovjed od sviju najprva " Isa a.s. ( Hristos ) kaze:" Sama Israilu Edunailahejnu Ena Ihad."( Cuj Izraele Gospodin Bog je Gospodin Jedan).
oko 600 god. nakon Isaa a.s. dolazi Muhammed a.s. i kad mu dolazi skupina krscana i pita ga za njegov koncept Boga,Resulullah a.s. im govori suru Ihlas :
" Kul huvallahu ehad, Allahussammed,lemjelid we lemjuled we lemjekunllehu kufuwen ehad" Sura Ihlas 112:1-4 ( Reci: On je Allah -jedan. Allah je utociste svakom. Nije rodio i rodje nije i niko Mu ravan nije.

Dakle koncept Boga sve tri religije je isti i o tome govore i Stari zavjet i Novi zavjet i Kur'an.

Ali tu dolazi sejtan (sotona) i radi to sto radi te zbog toga se objavljuju Kur'anski ajeti (znakovi) kao sto je u suri Merjem 19 : 88-96 kao i u suri El -Imran itd.

A Sto se brate tice ateista, vratimo se u doba Jurija Gagarina koji bivsi u svemiru odredjeno vrijeme nakon nekoliko dana objavljuje u novinama: Nisam vidio vaseg Boga niti andjele???
Biblija daje upravo mentalne slike ljudima na osnovu kojih oni zamisljaju Boga i andjele jos od malih nogu.
Sto se tice samih ateista onisu se "oteli" iz tog mastanja i jos su najbolje musterije da postanu muslimani. Opet Zasto?
Vidis brate oni vec kazu prvi dio sehadeta (svjedocanstva) LA ILLAHE (nema boga) a moje i ostalih islamskih daija je da ih uvjerimo u drugio dio sehadeta ILALLAH ( sem Allaha ) dakle blizi su Islamu, jos ako su naukom "potkovani" i zdravog razuma onda im malo fali i insallah su na pravom putu.

A da li su hriscani sasvim zadovoljni s onim ucenjem koje je ostavio Hristos i njegovi ucenici.
Pa i o tome ima neka da se kaze.
Ako bi kojim slucajem Isa a.s. sad bio s nama i ako bi ga ti zovnuo s imenom Hristos vjeruj brate ni okrenuo se on nebi.
ZASTO?
Zato sto on rijec Hristos (grcka rijec "pomazanik) nije cuo nikad u zivotu. On je bio iz zidovskog naroda ime mu je bilo Jehesua,klasicno Mesaja,arapski Isa, Mesih itd.
Medjutim rijec Hristos je grcka rijec,i vjeruj brate ni pogledo te nebi zato sto ne zna koga uopste zoves. Ali su biblijski prevodioci nasli za shodno da prevode imena pa su tako pokusali da prevedu i njegovo (slicno kao kada bi danasnjem podpredsjedniku SAD Dicku nadjeli ime Glavonja i tako ga zvali, covjek nebi pojma imao koga zovemo ili kad bi Busha zvali Mr. Grm jer to je prevod te rijeci opet nas ni pogledao nebi jer ne zna o kome pricamo)
Ali vratimo se mi "nasoj"bibliji. Ako bi i uzeli da je Isa a.s. dobio ime Isus, interesuje me kad je onda postao Hristos ko mu je to ime dao???
Jehesua je zidovsko ime ali ako bi mudali ime Hristos jednostavno bi denacionalizirali covjeka.
Istu ste gresku uradili i sa Knjigom Solomon 5 : 16 koja glasi:
"HIKO HAMITATIM VI KULE MUHAMEDIM ZEHDUDI VI ZEHREI BEJNE REDJUZALEM" (od prilike tako glasi recenica na hebrejskom)
Dakle podvlacim rijec MUHAMEDIM to je prular od postivanja.
KAKO ???
U Bibliji poglavlje 1:1 u knjizi Postanak se kaze : U pocetku je Bog stvorio nebesa i zemlju. Bog na HEBREJSKOM se kaze ALOHIM ( ELA - BOG , ELOHIM- je mnozina oja oznacava postovanje prema Bogu. ) Ali je to naravno vi to govorite da to znaci trojstvo ( dakle za Boga Oca , Sina i Duha Svetog ). Ali medjutim u bibliji je prevedno s jedninom i nema biblije na svijetu koja to prevodi mnozinom pa da kaze " U pocetku BOGOVI stvorise nebesa i zemlju ".
Znaci ako je prular sto to ne kazete u prularu.
Pa ste na isti nacin i rijec MUHAMEDIM preveli sa "voljeni" mada se nigdje na svijetu imena ne prevode.

Ovdje cemo stati brate pa da vidim tvoje odgovore, a za kraj cemo reci da je Sotona neka je Allahovo prokletstvo na njega taj koji mjesa istinu s neistinom a u bibliji imate mali milion takvih primjera, dok je Kur'an (El- Furkan) onaj koji razlucuje istinu od neistine.
Dzezakellahu hajra wel hamdulillahi rabbil alemin.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2007, 01:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Porsche kao prvo i osnovno: ne zakuhavaj!

Nema duhovnosti u prepirci. Svi koji bi da se prepiru, pametuju i mudruju neka se zapitaju kome služe. I ako im je do toga onda neka traže neki drugi forum.

Uz to, ne držiš se teme, tek si se na kraju malo osvrnuo na nešto što se tiče teme a prije toga si samo zakuhavao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2007, 13:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Porše stalno nešto piše u prularu (šta god to bilo) :lol: a svoju priču o nesatanskoj vjeri stavio na temu o Satani.

Ovo je provokacija nekog duplog nick-a. Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2007, 14:37 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Брате Ведер претпостављам да имаш муке са свима нама на овоме форуму, али ето и ја да скернем пажњу из још једног угла на писања Поршеа. Уколико он овако крене писати, ја сам примјетио да на сличен поруке хоп, ето на форум Маран Ате, а када он дође и то да се расправља са мухамеданцима онда наступа хаос, а то никоме није у интересу, ни за тему, а ни за форум (мислим да ћеш да се сложиш са мном, мада ово може да звучи као осуда или оптужба Маран Ате, али није и надам се да ни ти ни он то нећете тако схватити) па пошто би требало да смо толерантни, онда је уреду за форум нека се кољу на својим темама, али је погрешно и непрофесионално реметити остале теме које немају везе са тим, па се надам да ћеш да уважиш ово што сам сада написао, ако не ништа - о.к.
Даље, мало шаљиво, али ако колега крене са арапским, можда би могао и Антропос са јеврејским, Дамаскин са црквенословенским, неко на старогрчком, а ја ето да се правим мангуп па да покушам на форуму фурати Хирагану :D .
Поздрав.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2007, 17:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Pa ja to i hoću, da sasječem moguće probleme u korijenu. Znam kako od ovakvim "malih" provokacija brzo plane požar, ako ima onih koji su voljni da se prepucavaju, a takvih nažalost uvijek ima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2007, 19:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Vader je napisao:
Svi koji bi da se prepiru, pametuju i mudruju neka se zapitaju kome služe.

Ето, човјек у једној реченици рече штошта о овој теми...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2007, 22:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Porsche je napisao:
Citiraj:
Bismillahirahmanirrahim
Esselamu Alejkum

Dvamiharemkabirharr Enemojsalamu Avajalaj

Citiraj:
[Kako vidim brat Deljac je ovdje i te kako dobar znalac i to cijenim i postujem, pa ga s toga pitam koji je razlog da krscani ne vjeruju u poslanstvo Muhammeda s.a.w.s?

Sto ti ne vjerujes u Isusa Hrista i Sveto pismo?

Citiraj:
We Selamu Alejkum

Ke Salama Mudejkum.

Citiraj:
Dzezakellahu hajra wel hamdulillahi rabbil alemin.

Bluzakukulelle varja gut hanibalism chamil svahimel.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2007, 23:08 
Početnik
Početnik

Ako postavis pitanje lijepo i lijepo se ophodis i lijepo raspravljas tad cu ti odgovoriti a do tada kako kaze dobra stara biblijska Matej 15:26 pa se potrudi i saznaj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2007, 23:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Porsche je napisao:
Ako postavis pitanje lijepo i lijepo se ophodis i lijepo raspravljas tad cu ti odgovoriti a do tada kako kaze dobra stara biblijska Matej 15:26 pa se potrudi i saznaj.

Јели БЕМ ВЕ ко ти рече за овај сајт?

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 09:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Tuvok je napisao:
Porsche je napisao:

:lol: :lol: Opet će ti citirati Mateja. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 19:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Talija je napisao:
Tuvok je napisao:
Porsche je napisao:

:lol: :lol: Opet će ti citirati Mateja. :lol:

Како рече мој Дајџа СПОК, нека му разум и логика подаре дуг живот и просперитет.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 93 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC [ DST ]