Evo i mene...
1. Preferiram topao i midlast zvuk bass gitare. Pošto sviram i fretlessa nekako volim kada mi i sound normalnog bassa povuče na taj growl. Humbuckeri su uglavnom prvi izbor, mada ima i fantastičnih singl pikapa koji imaju taj sound...
Prioritet je i dobar kompresor! Podešen tako da ima dobar MakeUp Gain, jer želim da se svaka packa koju odsviram čuje...
2. Bass pojačalo... vrlo komplikovano pitanje jer u najvećoj mjeri zavisi od konkretne situacije u kojoj se koristi. Kako sa stanovišta vrste muzike, tako i u zavisnosti i od koncepta benda u kom se svira; te na kraju od prostora u kom se svira. Kvalitetna combo pojačala (Trace Elliot, Gallien Krueger ili Nemesis) su univerzalci i završavaju većinu poslova. S druge strane - full stack je neminovan kada se rade velike svirke. Bar 500W glava (ne volim lampu - samo čist tranzistor) i 4x10" sa hornicom + 1x15" u bass refleksu - milina!!!
Efekti... dugo sam koristio bass procesore, zbog potrebe za mnogo različitih zvukova u istoj večeri, pa je tu bilo nekih Zoom-ova, Boss-ova i DigiTech-a... Poslednji koji sam koristio je bio DigiTech BP-8 (stari lampaški procesor) koji je stvarno radio dobro!
Ali... kada sam kupio zaista kvalitetan instrument shvatio sam da su Sprave Koje Su Mi Poboljšavalje Zvuk postale Sprave Koje Mi Kvare Zvuk! Zato sam prešao na pape (sa true bypass prolazom). Tako sad koristim Trace Elliot Dual Compressor, DigiTech Bass MultiChorus i Boss OC-2 Octaver... biće još neka nadam se...
3. Trenutno sviram USA Peavey Cirrus 5 Redwood. Bass koji me je kupio nakon duuugog traganja i upoređivanja sa svim i svačim! (Lakland, Human Bass, Fodera, Ritter, Sandberg i kojekakve egzotike)
Pored toga sviram konvertovani Peavey Dynabass 4FT fretless. Standardno dobar pasivni bass koji zadovoljava sve unplugged, jazz trio i ostale potrebe gdje mi treba taj sound.
Tiha patnja ostaje neki vintage Jazzbass... ali isključivo stari (prije osamdesetih) model na kom nije ništa dirano... a takav teško da ću naći! (ako neko sazna za neki - neka javi)
4. Uzori? Godinama ih se previše skupilo...