banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 17:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 20:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Citiraj:
Ne bi me nimalo čudilo pored sjajnih HDi motora. Benzinci ostaju rješenje za auta nižih klasa.

Elixir pazi malo, ova tvoje recenica bi se mogla protumaciti i kao priznanje da Pezo, odnosno PSA grupacija, nema dobre benzinske motore vecih snaga ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 21:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
The_new_Statesman je napisao:
Elixir pazi malo, ova tvoje recenica bi se mogla protumaciti i kao priznanje da Pezo, odnosno PSA grupacija, nema dobre benzinske motore vecih snaga ;)

Otprilike tako nešto, i ne mislim samo na PSA... To je izgleda neki globalni trend da se razvoj benzinaca pomalo zapostavlja (ne računajući FSI ili neke Japance). Odavno me neki motor nije tako oduševio kao 1.6HDi od 90KS. Mnogo je uzbudljiviji od ekvivalentnog benzinca sa 20KS više.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 21:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Cini mi se da u zadnjih pola godine ili nesto vise, skace prodaja benziskih motora jer je dizel dostigao cijenu benzina, a i vozila sa dizel motorima su u startu dosta skuplja od istih benzinskih varijanti sto zahtijeva sve vise napravljenih kilometara da bi se pocelo stedjeti voznjom vozila sa dizel motorom.

Tu su jos i opterecenja od drzava koja zbog ekoloskih ili drugih poriva nabijaju sve vece namete za dizel vozila, spominje se zabrana ulaska u centre gradova itd.

A sto je najbolje, ni benzinci vise nisu rastrosni kao ranije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 22:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Cini mi se da u zadnjih pola godine ili nesto vise, skace prodaja benziskih motora jer je dizel dostigao cijenu benzina, a i vozila sa dizel motorima su u startu dosta skuplja od istih benzinskih varijanti sto zahtijeva sve vise napravljenih kilometara da bi se pocelo stedjeti voznjom vozila sa dizel motorom.

Ali kod automobila viših klasa (kao P407) početna ušteda u cijeni najčešće nije presudan faktor. Bitniji su potrošnja, držanje cijene i kasnija prodaja, kao i prestiž... A tu su moderni dizeli na svom terenu.
Znaš li koliko je danas teško prodati korišten auto sa jakim benzinskim motorom? Užasno teško. I moraćeš mu oho-ho oboriti cijenu da bi uopšte imao interesente.
Kod manjih vozila se ipak gleda svaka marka i tu kupovina benzinca i tvoja priča itekako ima smisla.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 22:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
elixir je napisao:
kao i prestiž

Kao gospodin si kad voziš dizel :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2007, 00:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Sondri je napisao:
Kao gospodin si kad voziš dizel :lol:

Nisam ni očekivao da možeš razumjeti. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2007, 09:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
da je ne pametujem pretjerano kada su pametniji napisali vec podosta ;)

benzin vs diesel @ cannonballforum

BOOST je napisao:
E, momci, ja sam samo nabacio podatke kako to izgleda kad se benzinski motor od 2300ccm ousti da radi bez ogranicenja.

Jasno je da fabrike ispustaju dnasnje benzice osakacene i ogranicene zbog ECO normi , i da kad se poskidaju sve blokada da je broj vozaca spremnih da vozi takve bolide minimalan, nema trzista dakle.

Dieseli uz sva pumpanja pomenutog Opela sa 2 punjacha jedva prelazi cifru od 100KS / 1000ccm

Benzincima je ta cifra pristupna i bez overloada.

Sa hodom klipa koji je klasichno dugacak kod diesela se postavlja granica gde klip dolazi u visoke brzine na relativno niskim obrtajima.

Benzinci sa kracim hodom mogu da imaju istu brzinu klipa na 6000 rpm kao diesel motori na 3000rpm.

Odatle je totalno suludo i spominjati kako se benzinci voze na visokim obrtajima.
Citiraj:
3,5L BMW 535d, 560 Nm @ 1300-5000 rpm i 6,5 sekundi 0-100 km/h

2,3L SAAB 9000 Aero 340 Nm @ 1800- 4800 rpm i 6,8 sek 0-100 km/h

Sta ovde *stinking* ?
Dakle teorija o performansama na racun zapremine motora i Nm pada u vodu kad se porede diesel i benzinac.
Opet i opet i opet, u pitanju je akseleracioni momenat klipa i brzina sagorevanja!!!

BOOST je napisao:
Pa budite onda korektniji i poredite sisavce protiv sisavaca i predatore protiv predatora..

Nemozete da se zakljucate na overload diesel protiv NA nezinaca.

Onda to vec postaje anketa a ne poredjenje.
Poredjenje prema geografsko ekonomskim uslovima je vishe politika nego tehnika :(

Ima dobar primer kako je pokusano da se resi prestanda problematika na dieselima.

SAAB je pozajmio V6 diesel motor, na 3000ccm i bacio ga prvo u Ita trziste.
Smaljili hod klipa da bi gorivo stiglo da sagori.
Italijani, odusevljeni, voze ih samo tako (ima ih na Balkanu iz Italie) Mashina ide uporedo sa AERO modelom od 250KS .
Voze se kao benzinci, oveload ju tu sa VNT (pomenuto kao dobro, ustanovljeno kao lose, kosk zaglavljuje mehanizam VNTa, prljavo gorivo koje sipate neide mu u prilog) + da nijedan od tih motora nije presao 100.000km bez da se raspao!!!

Tako to biva kad vozaci nesvataju da je u srcu diesel proces sa sve masama koje takav motor nosi i bori se protiv njih.
Ubacivanje balansnih osovina je standard u diesel motore u zadnjoj deceniji.
Sta se u stvari uradilo?
Geometriskom postavkom osovina, dobilo se da su vibracije nestale van kruga geometrije motora.

Spomenuto u tekstu ranije kako nevibriraju.. ILUZIJA.
Sve vibracije IDALJE POSTOJE interno u motoru i samo ih NESVESNO kidate kad mislite da su napravili revoluciju.

Dakle, elektronika i razna tehnicka resenja su napravila iluziju da je to dobro, nije otklonjen problem, samo je zamaskiran.

BOOST je napisao:
Ej bre, tresu interno u motoru razbise se , vec sam napisao o tome, akseleracioni momenti na dieselu na kipu su ti koji prave vibracije, nepomaze ni multijet ubrizgavanje u vishe stepena da bi se izjednacili momenti ubrzanja radilice.
Vidis da svi imaju zamajce duple mase tipa, da nebi svojim vibracijama pojeli menjache, sto i dalje rade. Kad ukochish segment acceleracije klipa na njima izgubljen je i obrtni momenat istih motora, mrtva sila :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2007, 17:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja sam prosle godine prodao velikog benzinca sa tek nekoliko stotina ispod cijene istog takvog dizelasa.

Dalje, ni ja ne vidim nikakav prestiz u izboru dizel motora? Mislim, ako kupujes prstiz onda ne gledas da ustedis sicu na gorivu i dobro prodjes kod dalje preprodaje.
To nema veze sa prestizom, bar ako je prestiz jos ono sto smo ucili u skoli...

Ne razumijem, elixir ti si na izvoru desavanja pa nam objasni zbog cega ljudi kupuju skupa kola, zbog sebe i samo sebe ili i zbog sela/familije/komsiluka? I kakav je tu uticaj dizel motora?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2007, 23:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Jul 2001, 01:00
Kod nas narod voli dizele, pa to ti je... Pa kad crkne mašina hvataju se za glavu. Evo kod komšije stoji 10 dana BMW 530d, crko mu common rail...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2007, 23:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ne voli niko dizel, al voli čuti da troši koju litru manje, duša mu na mjestu, a nema pojma koliki su ostali troškovi!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2007, 11:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Ma kakav dizel.

Kažeš prestiž.

Pa pogledaj u poslednje vrijeme sva nova vozila koja su kupljena, pri tom mislim na ona vozila koja znače prestiž- AUDI, Mercedes, BMW... Svi su u većini slučajeva benzinci. Zašto?
Pa lola skupi para i kupi sebi ''AUDIJA'' 6 benzinjaru i ugradi sebi plin. I sad vidiš on je lola, ima ''Audija'' koji troši ihahaj i još ima para da plaća gorivo.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2007, 11:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Baš je lola, ako kupi nov AUDI i ugradi plin i tako izgubi garanciju!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2007, 18:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ko kupuje novi Audi i hvata na gorivu, pa gorivo je kao stavka na debelom dnu troskova :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2007, 20:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Lole, kao što je gore i navedeno!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2007, 22:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
a jbg, dosta i zavisi koliko prelazis na godinu, drugo je kad prelazis 10.000KM, a drugo kad prelazis 100.000KM

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2007, 20:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ako prelazis na godinu max. 50.000 to znaci da zaradjujes sa tim autom i da ti je ono nesto kao radno sredstvo koje svakim predjenim kilometrom donosi novac. Ko je lud prelazitu tu i ili jos vecu kilometrazu rekreativno???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2007, 09:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
ja :drinking:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]