banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 19:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Feb 2007, 20:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
U danasnje vrijeme je dosta aktulena prica oko EURO-NCAP crash testova i broja osvojenih zvjezdica. Kod mnogih kupaca cinjenica o boljem skoru na crash testu zna biti presudna za izbor automobila. To znaju auto kompanije i svojski se trude da povecaju bezbijednost putnika jer u suprotnom rizikuju trzisnu katastrofu. Marketing nekada donosi i dobro, zar ne?

Ali kako je sve izgledalo kada se tome nije pridavala tolika paznja? Neka ova tema bude mjesto gdje ce se prikazati (ne)sigurnost automobila proizvedenih prije, recimo, 1997. godine.

Prvo, najcesce vozilo na nasim putevima

GOLF II crash test
http://www.youtube.com/watch?v=CyzCswJ_tkk&mode=related&search=

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2007, 23:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Jul 2001, 01:00
Prošle godine je bio udes u Ramićima, Pežo 407 (star 27 dana :D ) se zabio u Golfa 2. Ovaj iz Pežoa izašao iz auta i slika telefonom udes, a momke iz Golfa izvukli teško povrijeđene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 01:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Jel istina da se taj Peugeot 407 još nije prodao u BL u benzinskoj verziji??? OFF TOPIC

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 12:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kadett

Slika

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 12:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

http://crashtest.autoboerse1.de/crash-untere-mittelklasse.html

Crveno - nije dobro
Zuto - srednja zalost
Zeleno - ima sanse za prezivljavanje

Testovi su vrseni pri brzini od 55 km/h udarcem u betonsku prepreku prednjom lijevom polovinom automobila.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 10:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
no risk no fun :D
jbg, takav nam je standard da (uglavnom) mozemo vozimo samo polovna auta (i to sa podosta godina...) :drinking:

@ Driver
da je tog istog 407 pokupio volvo ili MB star 20 godina (a moze i stariji) skupljali bi ga u vrecu ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 15:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
mirdza je napisao:
no risk no fun :D
jbg, takav nam je standard da (uglavnom) mozemo vozimo samo polovna auta (i to sa podosta godina...) :drinking:

@ Driver
da je tog istog 407 pokupio volvo ili MB star 20 godina (a moze i stariji) skupljali bi ga u vrecu ;)

nisam bas siguran, na adacovoj stranici recimo saab koji je meni onako na izgled bas robustan automobil, dobio mizerne ocjene

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 16:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
NCAP i ADAC ocjenjuju sigurnost putnika i pjesaka. savremena auta da bi postigla visok nivo bezbjednosti imaju zone kontrolisane deformacije i pri najmanjem sudaru se guzvaju k'o gibanica (pri tome apsorbujuci kineticku energiju) ;)
kod starijih konstrukcija (vide - MB, volvo) sigurnost putnika je bila rjesavana na drugi nacin, odnosno "tenkovskom" konstrukcijom. cinjenica je da u sudaru sa novijim autom vece sanse prezivljavanja imaju putnici novijeg, ali pri tome ga "tenk" izvrne naopacke a sam zavrsi sa blazom stetom (j*bada je sto putnici bas i ne mogu da prezive usporenje od toliko G, fizika je neumoljiva...). to sam htio da kazem ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 18:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
Sondri je napisao:
Jel istina da se taj Peugeot 407 još nije prodao u BL u benzinskoj verziji??? OFF TOPIC

Ne bi me nimalo čudilo pored sjajnih HDi motora. Benzinci ostaju rješenje za auta nižih klasa.

Evo još nešto sa B92:
Citiraj:
Chrysler Voyager pao na kraš testu

To jednostavno niko nije očekivao: u poslednjoj seriji kraš, odnosno testova bezbednosti, koje sprovodi renomirana nezavisna asocijacija Euro NCAP, Chrysler Voyager je za zaštitu putnika pri frontalnom i bočnom udaru ocenjen sa samo dve zvezdice, što znači da je praktično pao na ovom delu ispitu.

Još više zabrinjava što u ocenjivanju zaštite pešaka pri eventualnom naletanju prednjim delom nije osvojio ni jedan bod! Dakle, «visokotiražni» miniven, koji se za evropsko tržište proizvodi u Austriji, prilično je opasan pri «susretu» sa ostalim učesnicima u saobraćaju.

U saopštenju Euro NCAP se izražava čuđenje što poznati američki proizvođač punih sedam godina gotovo ništa nije učinio da unapredi bezbednost ovog MPV-a, budući da je isti «rezultat», znači dve zvedice, Voyager dobio i u kraš testovima sprovedenim 1999.

- Šokirani smo činjenicom da Chrysler nije unapredio bezbednost svog minivena koji «cilja» na familijarne kupce – kaže predsednik asocijacije Euro NCAP, Claes Tingvall. U Evropi se Voyager nudi sa sve bogatijom i boljom opremom, ali i dalje sa problematičnim nivoom bezbednosti. Očekujemo da će Chrysler ubuduće obratiti više pažnje na bezbednosnu komponentu ovog i drugih modela – kaže Tingvall.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 20:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Bas sam i ja to vidio danas, doduse, nije mi jasno zasto glume iznenadjenje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 23:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Jul 2001, 01:00
Citiraj:
kod starijih konstrukcija (vide - MB, volvo) sigurnost putnika je bila rjesavana na drugi nacin, odnosno "tenkovskom" konstrukcijom. cinjenica je da u sudaru sa novijim autom vece sanse prezivljavanja imaju putnici novijeg, ali pri tome ga "tenk" izvrne naopacke a sam zavrsi sa blazom stetom (j*bada je sto putnici bas i ne mogu da prezive usporenje od toliko G, fizika je neumoljiva...). to sam htio da kazem

Da, dosta je proizvođača odustalo od te "tenkovske" šeme još davno, ali je MB ostao tome vjeran do predzadnje E klase. Ova nova je malo "omekšana" :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2007, 14:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Ali ima tu jos jenda caka. Proizvodjaci automobila na testove dovoze potpuno opremljene modele. Modele kakvih neme bas puno na ulicama. Npr. sumnjam da bi pezo 207 sa 4 zracna jastuka osvojio isti br. zvjezdica kao i 207 sa 8. Sto ce reci da te zvjezdice kostaju poprilicno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2007, 20:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pri gledanju tih izvjestaja treba uporediti sve podatke, broj zvijezdica je samo skupni zbir bodova pretvoren u te zvijezdice.

Npr. takoreci banalnost poput zvucnog upozorenja za vezanje pojasa nosi nekoliko zvijezdica.

Ono sto direktno treba gledati, je broj poena pri ceonom sudaru, bocnom, kao i naletu na pjesaka. Tu je narvno, ocijenjivanje bezbijednosti dijece sto je dostva vazno ako neko ima dijecu.

Naravno, niko ne krije kakav je model i sa kakvom opremom bio na testu. Na kupcu je da odluci.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]