KOSOVO U SRCU
Srpski fudbaleri sa strepnjom očekuju ishod pregovora o konačnom statusu Kosmeta i tvrde da će, bez obzira na konačnu odluku, ovaj region doživljavati kao neotuđivi deo države
Srpski fudbaleri, poput svih ostalih građana naše zemlje, s nestrpljenjem i strepnjom čekaju odluku o konačnom statusu Kosova i Metohije. Naši internacionalci, uprkos brojnim obavezama u klubovima, pronalaze vreme da preko interneta svakodnevno prate vesti iz zemlje, pa se može zaključiti da udaljenost od otadžbine nije uticala na njihovu informisanost.
Mateja Kežman kaže da Kosovo ostaje deo Srbije, kako god se završila priča o sprovođenju plana Martija Ahtisarija.
- Kosovo je bilo naše i ostaće tako dok postojimo. Na toj zemlji su naše svetinje, rođena je srpska kultura i to ne može ništa da promeni. Svestan sam da je naša reč mala u poređenju sa mišljenjem svetskih političara, ali oni ne mogu da izbrišu naš osećaj pripadnosti Kosovu - kaže Kežman i nastavlja:
- Čitam sve naše novine i vidim da ne idu lako pregovori o formiranju nove vlade. Ostaje nam da se nadamo kako će izabrani ljudi u pregovorima uspeti da sačuvaju ono što je naše.
Marko Pantelić ističe da nije pravi sagovornik za političke teme, ali da je problem Kosova iznad politike.
- Ne volim da pričam o nečemu što nema veze sa sportom, ali, kao i svaki drugi Srbin kada mu se spomene Kosovo, emocije počnu da rade. Kosovo je mnogo više od politike, davno je neko rekao da je to srce naše države. Zato svi mi želimo da ono ostane naše i da jednog dana imamo tu slobodu da posećujemo naše spomenike kulture - rekao je Pantelić.
Ivica Dragutinović otišao je korak dalje od svojih kolega, jer čita šta pišu francuska i španska štampa.
- Budući da odlično znam francuski i španski jezik, mogu da kažem da se o kosovskoj temi različito razmišlja u ove dve zemlje. Francuzi su uglavnom za to da se na našoj teritoriji napravi nezavisna država, dok Španci zbog svojih problema sa Baskijom imaju rezervisan stav, pa čak može da se kaže da nisu blagonakloni prema ideji nezavisnosti. Što se mene tiče, dilema ne postoji. Mora se pronaći kompromis, a to znači da sporazum mora da odgovara i Srbima - jasan je Dragutinović.
Ivica Dragutinović: Vlada pod hitno!
Defanzivac Sevilje kaže da bi trenutni vakuum, prelazni period do formiranja nove vlade, Srbiju mogao skupo da košta ukoliko potraje.
- Čini mi se da mi Srbi gubimo dragoceno vreme. Nemamo vladu, a takva situacija nam ne ide na ruku. Čitam da su Albanci spremni za razgovore i da mi nemamo tim koji bi nas predstavljao. Verujem da će političari, zbog kulturnog blaga i naših ljudi koji žive na Kosovu, brzo pronaći zajednički jezik i da ćemo složno izaći sa istim predlogom o budućnosti Kosova, koje bi ostalo srpsko - kaže Dragutinović.