banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 20:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 129 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Feb 2007, 22:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Sta ja tu mogu: Ustav moje vjere (Sivbol Vjere) jasno nalaze sta i kako vjerovati. Ako ne vjerujem kako je zapovijedjeno Duhom Svetim, onda ja nisam to, tj. ne bih bio pravoslavac.

Ljudstvo za ljudstvo, cast za cast, ali vjera se ne daje ni za sto na ovom svijetu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Feb 2007, 22:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Teodulija je napisao:
Како видуша из западнијех држава прави раскол у СПЦ и зове на буну. Јуначе дођи у Србију на КиМ па да те видимо!

I zoves na KiM iz Banjaluke?
:lol: :
Raskol ne pravim ja, nego jeretici u SPC!

Ja nisam jeretik jer ispovijedam onako kao si i Oci Crkve ispovijedali. Mnogi episkopi ne ispovijedaju!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Feb 2007, 23:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Ne, ako crkva promjeni stav, a ti ostanes isti, onda ti jesi jeretik!
Ispravi me ako grijesim, ali uzmimo ovo za primjer... Cisto hipoteticki govoreci...
Crkve odluce se na ujedinjenje... (nebitno sto je to gotovo nemoguce sad) i ujedine se ili sta vec i ne postoji vise Istocna i Zapadna crkva...
A ti bi i dalje da budes Pravoslavac... Zar onda ne bi bio otpadnik, tj. jeretik?
I posto nijedno vise lice crkve (po tvojim rijecima) ne osudjuje ekumenizam, logicki se moze zakljuciti da je to neki "nezvanican" stav crkve.. Znaci, opet ispada da se ti protivis crkvi kao jedinom cuvaru istine?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2007, 00:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Перо кандидуј се, гласам за тебе! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2007, 00:46 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Vidusa je napisao:
Ja nisam jeretik

Ja mozda jesam lud,
ali nisam glup da se samoubijem.

Morao sam da dodam ;)

Koristeci naucni govor, ispravno bi bilo reci da ti mislis da nisi jeretik. Vecina jeretika je mislilo da nisu jeretici. Po cemu se ti razlikujes od bilo kog jeretika, jeretiche?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2007, 01:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pero_Bombas je napisao:
Ne, ako crkva promjeni stav, a ti ostanes isti, onda ti jesi jeretik!
Ispravi me ako grijesim, ali uzmimo ovo za primjer... Cisto hipoteticki govoreci...
Crkve odluce se na ujedinjenje... (nebitno sto je to gotovo nemoguce sad) i ujedine se ili sta vec i ne postoji vise Istocna i Zapadna crkva...
A ti bi i dalje da budes Pravoslavac... Zar onda ne bi bio otpadnik, tj. jeretik?
I posto nijedno vise lice crkve (po tvojim rijecima) ne osudjuje ekumenizam, logicki se moze zakljuciti da je to neki "nezvanican" stav crkve.. Znaci, opet ispada da se ti protivis crkvi kao jedinom cuvaru istine?

Ne, ja ostajem u Crkvi Svetih Otaca, Crkvi Svetoga Save i svih svetitelja, u Jednoj svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi.

Oni koji se udruze, ne na istini, nego na lazi, oni ce biti jeretici.

"Заповест је Господња да не остајемо неми у временима када је вера у опасности. Када је у питању Вера, нико нема право да каже: та ко сам ја? Нема право ни свештеник...ни владар...ни војник...ни земљоделац...ни бескућник који једва долази до дневног следовања. Нико нема право да каже "није то моја ствар или то ме не занима". Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?

"Када се проповеда јерес, православни не треба да пребива у грешном ћутању, но ваља да говори ријеч истине са смелошћу и да крепко "добар рат ратује" да ступи у борбу "првославног и богоугодног отпора."

"Хризостом јасно и гласно обзнањује да непријатељи Божји нису само јеретици већ такође и они који опште /заједничаре) са њима."

свети Теодор Студит

Aнатемa од светог Марка Евгеника:

"До сада смо имали веру која ни у чему нема недостатака, и ми немамо потребе ни за сабором, ни за актом неке уније да би се научили било чему новијем.

Ми, који смо синови и ученици Васељенски Сабора и на њима и после њих прослављених Отаца наших. С том вером ми се надамо изаћи пред Бога и добити опроштење грехова, а без ње ја не знам каква ће нас праведност ослободити од вечног мучења.

Онај који хоће и покушава да ми одбацимо ову веру и уведемо другу, новију, макар он био и анђео с неба нека буде анатема, и нека исчезне сваки спомен о њему и пред Богом и пред људима."

А за то, пре свега, морамо разумети и никад не заборављати:

да није све, што носи најсветије и најдраже име Православља заиста Православље - сада постоји и псеудо-Православље, кога се треба бојати и од кога треба бежати као од ватре;

да је истинско Православље само оно које не прихвата нити дозвољава ни у чему, нити у предању нити у црквеној пракси, никакве новотарије које су супротне Речи Божијој и декретима Јединствене Цркве;"

IZVOR:
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/D ... nistvo.htm

Da li je ista jasnije?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2007, 12:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
che.guevara je napisao:
Koristeci naucni govor, ispravno bi bilo reci da ti mislis da nisi jeretik. Vecina jeretika je mislilo da nisu jeretici. Po cemu se ti razlikujes od bilo kog jeretika, jeretiche?

:D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2007, 15:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dodje che.guevara, i dalje clan SKJ, i daje definiciju sta je jeretik! :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2007, 17:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Vidusa je napisao:
Teodulija je napisao:
Како видуша из западнијех држава прави раскол у СПЦ и зове на буну. Јуначе дођи у Србију на КиМ па да те видимо!

Ja nisam jeretik jer ispovijedam onako kao si i Oci Crkve ispovijedali. Mnogi episkopi ne ispovijedaju!

Ти исповедаш своју ГЛУПОСТ а не Свете Оце, а служба ми у БЛ, па тако сам тамо, али сам и на КиМ кда затреба 8)

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2007, 18:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Vidusa

Pozdrav!
Idemo redom...
Vidusa je napisao:
Sta ja tu mogu: Ustav moje vjere (Sivbol Vjere) jasno nalaze sta i kako vjerovati. Ako ne vjerujem kako je zapovijedjeno Duhom Svetim, onda ja nisam to, tj. ne bih bio pravoslavac.

Simvol vere je utvrdjen na prvom Nikejskom saboru 325. i ti ako vjerujes u Simvol vere, to te nicim ne razdvaja od katolika...
Znaci, jos dok je crkva bila jedna....
Znaci : У једну свету, саборни и апостолску Цркву.

Vidusa je napisao:
Ми, који смо синови и ученици Васељенски Сабора

Sve jedan Vaseljenski sabor je odrzan prije raskola, zadnji oktobra 787. Znaci, opet se radi o jednoj crkvi....
Ne vidim sta je pisac htio time da kaze....
Vidusa je napisao:
макар он био и анђео с неба нека буде анатема

Covjek proklinje andjela? Ovo mi smrdi na gordost...

Za kraj, rijeci Svetog Nikolaja Ohridskog i Zickog....
"Jos je Hristos rekao : Duh je ono sto ozivljava, tijelo ne koristi nista (Jov. 6, 63). Ne samo covecje telo, nego nijedno telo u vasioni ne koristi nista samo po sebi. Ono moze koristiti nesto u ovom zivotu samo tako, ako ga duh upotrebi za svoje orudje, za svoj simvol. Duh je stvarnost, telo je simvol duha. Car je car, a grb carev je grb. Neuracunljiv bi bio onak ko bi odrekao bice carevo a priznavao grb carev za cara. Na zalost, takvih bednih dusa ima i u nasoj hriscanskoj eposi! [...] No vi, hriscani, ne treba da se obazirete na nepismene idolopoklonike naseg vremena..."
Nadam se da si shvatio sta zelim da kazem... Pozdrav do sljedeceg javljanja... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2007, 18:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Teodulija je napisao:
Vidusa je napisao:
Teodulija je napisao:

Ти исповедаш своју ГЛУПОСТ а не Свете Оце, а служба ми у БЛ, па тако сам тамо, али сам и на КиМ кда затреба 8)

Dakle, oni tekstovi koje sam postavio, to je za tebe glupost? Sad mi je tek jasno, jeretice, da si papinog jajeta pile! :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2007, 19:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pero_Bombas je napisao:
@Vidusa

Pozdrav!
Idemo redom...
Vidusa je napisao:

Simvol vere je utvrdjen na prvom Nikejskom saboru 325. i ti ako vjerujes u Simvol vere, to te nicim ne razdvaja od katolika...
Znaci, jos dok je crkva bila jedna....
Znaci : У једну свету, саборни и апостолску Цркву.

Vidusa je napisao:
Ми, који смо синови и ученици Васељенски Сабора

Sve jedan Vaseljenski sabor je odrzan prije raskola, zadnji oktobra 787. Znaci, opet se radi o jednoj crkvi....
Ne vidim sta je pisac htio time da kaze....
Vidusa je napisao:
макар он био и анђео с неба нека буде анатема

Covjek proklinje andjela? Ovo mi smrdi na gordost...

Za kraj, rijeci Svetog Nikolaja Ohridskog i Zickog....
"Jos je Hristos rekao : Duh je ono sto ozivljava, tijelo ne koristi nista (Jov. 6, 63). Ne samo covecje telo, nego nijedno telo u vasioni ne koristi nista samo po sebi. Ono moze koristiti nesto u ovom zivotu samo tako, ako ga duh upotrebi za svoje orudje, za svoj simvol. Duh je stvarnost, telo je simvol duha. Car je car, a grb carev je grb. Neuracunljiv bi bio onak ko bi odrekao bice carevo a priznavao grb carev za cara. Na zalost, takvih bednih dusa ima i u nasoj hriscanskoj eposi! [...] No vi, hriscani, ne treba da se obazirete na nepismene idolopoklonike naseg vremena..."
Nadam se da si shvatio sta zelim da kazem... Pozdrav do sljedeceg javljanja... :)

Ti zaista nisi upucen u razlike. Znas li sta je filiokve? Znas li jos nekoliko dogmata rimokatolicke crkve koji su jeres u Pravoslavnoj Crkvi? Ne znas! Nacin krstenja? Vrijeme miropomazanja i pricesca, cistiliste, ikonostas, nacin moljenja...
Znas li sta je sv. Nikolaj Zicki rekao za rimokatolike: anarhocrkva a papa je anarhojerej!
Aj, aj, aj! :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2007, 19:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tim nisi zavrsio diskusiju, i stoga te molim da mi obrazlozis svoje pozivanje na Simvol vere, osudjivanje andjela od strane covjeka i ostalo....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2007, 19:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pero_Bombas je napisao:
Tim nisi zavrsio diskusiju, i stoga te molim da mi obrazlozis svoje pozivanje na Simvol vere, osudjivanje andjela od strane covjeka i ostalo....

Pravoslavni Simbol vjere razlicit je od rimokatolickog po pitanju ishodjenja Svetog Duha.Pravoslavna Crkva je njihovo ispovijedane ovog dogmata oglasila za jeres, jer se direktno suprotstavlja Hristovim rijecima da Sveti Duh ishodi od Oca. Rimokatolici tvrde da ishodi i od Oca i od Sina.

U citiranom tekstu o andjelima, ne misli se na Bozije andjele, nego na andjele pale koji mogu likom da se pretvaraju kao da su Boziji andjeli, a u stvari su demoni i tako varaju. I neki koji nose svestenicke odore pretvaraju se da sluze bogu, a u stvari bore se protiv boga propovijedajuci neko novo, lazno Pravoslavlje. I to je to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2007, 23:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2007, 20:41
glavno da nekoji ovdje naprave cirkus, smijuriju i lagano podj_bavanje na ovoj temi
umjesto da čestitamo na takvom pomaku u institucijama zvanim: crkve i manastiri
čija bio osnovna i jedina misao trebala da bude zbližavanje ljudi, a ne politikanstvo i potpaljivanje mržnje i netrpeljivosti

toliko

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2007, 23:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Grijesis! Zadatak Crkve jeste zblizavanje ljudi, ali na istini Crkve! Svjetovno zblizavanje ne brani Crkva, ali brani religijsko zblizavanje lazi sa Istinom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 10:24 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2007, 20:41
Vidusa je napisao:
Grijesis! Zadatak Crkve jeste zblizavanje ljudi, ali na istini Crkve! Svjetovno zblizavanje ne brani Crkva, ali brani religijsko zblizavanje lazi sa Istinom.

lagali su nas i jedni i drugi i lažu nas i dalje...
no o tome nije riječ u ovoj temi
otvori drugu pa tamo polemiziraj....zzz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 10:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Vidusa je napisao:
Ti zaista nisi upucen u razlike. Znas li sta je filiokve? Znas li jos nekoliko dogmata rimokatolicke crkve koji su jeres u Pravoslavnoj Crkvi? Ne znas! Nacin krstenja? Vrijeme miropomazanja i pricesca, cistiliste, ikonostas, nacin moljenja...
Znas li sta je sv. Nikolaj Zicki rekao za rimokatolike: anarhocrkva a papa je anarhojerej!
Aj, aj, aj! :angel:

Za tebe je Veliki inkvizitor mala maca... Kakva netolerancija!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 11:08 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 10 Feb 2007, 03:03
kyoatia je napisao:
lagali su nas i jedni i drugi i lažu nas i dalje...
no o tome nije riječ u ovoj temi
otvori drugu pa tamo polemiziraj....zzz

Koga to "nas"?
Ko smo to "mi"?
I otkad smo "mi"?

Ili je Hrvate i katolike uhvatila pomama ponovnog bratstva i jedinstva sada kada ste svoju drzavu etnicki ocistili i sveli nehrvatsko stavnovnistvo na manje od 5%

Kakve su teme na kojima pise "kyoatia",
hrvatska tinejdzerka koja je ovdje radi druzenja i "svega sto vole mladi":

"Mesic pocasni gradnjanin Podgorice"
"Hrvatsko drzavljanstvo i pasos"
"Raspad SFRJ"
"Srbi u Hrvatskoj dobili odstetu"

I najvaznije, tj, ona koju je sama otvorila:

"za koju stranku glasaju srbi sa hrvatskom putovnicom"?

Iz kojih pobuda neko iz "Lijepe nase" dodje na banjalucki forum samo da bi caskao o politici?
Mislite o tome!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 21:19 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Vidusa je napisao:
Dodje che.guevara, i dalje clan SKJ, i daje definiciju sta je jeretik! :angel:

Ja, tako to ide. Po kratkom postupku. Jeretiche.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 129 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]