Citiraj:
pitanje za vjernike: otkuda znate da ne bi bilo bolje da je Lucifer uzeo vlast od boga i ako je bog svemocan kako je mogao da napravi takvu gresku kada je stvarao najsavrsenije bice, andjela Lucifera?
Prijatelju, ovo sam se i ja dosta puta pitao. Ali, onda kada sam ga upoznao, verovao ili ne, prestala su ova pitanja da mi se javljaju.

Njegova vladavina mi je itekako poznata, delom se vidi na nasoj zemlji, bar za onog koji ima oci. U to sam siguran. Prisila, bezvlasce, ne postuje tvoj izbor, itd, samo su deo njegovih principa vladavine. A da ne govorim o manipulacijama, lazima, kojima se bavi, ne bi li uveo u njegovu zamku sto vise dusa koje ne znaju kuda ih to vodi. Veruj mi da i iz iskustva ti pricam.
Damaskine, prijatelju, nemoj da se ljutis sto cu te ispraviti, ali osecam da moram...Tora nije jevrejska biblija, nego samo 5 mojsijevih knjiga. Jev. Biblija se zove "Tanakh", verovano si u zurbi pogresio. Dalje, naziv knjiga koji ti koristis:
Citiraj:
"Постање", "Излазак", "Левитска", "Бројеви", "Поновљени закони".
...ne potice od jevreja, nego iz prevoda Septuaginte. Jevreji imaju drugacije nazive za te knjige, prema prvim/pocetnim recima svake knjige zovu celu knjigu. Npr., posto 1.Mojsijeva pocinje recima "bereshit" (בראשית), oni tu knjigu nazivaju "Bereshit". Naziv "Genesis" je iz Septuaginte, potekao od Grka, upravo zbog teme kojom se ona bavi-Postanjem. I tako je slucaj sa ostalih 4 knjiga: 2. Mojsijeva je "shemone" od שמות ili Knjiga Izlaska, zatim 3.Mojsijeva je "vajikra" (ויקרא), ili Knjiga Levitska, zatim 4.Mojsijeva je "vayidava" (וידבר) ili Knjiga Brojeva i 5.Mojsijeva je "hadevarim" (הדברים) ili Ponovljeni Zakon (Deuteronomi). Mislim da je otprilike tako, ako nisam pogresio u jevrejskim slovima (ko ne gresi, pitam se:)
U stvari, podela jevrejske biblije se deli na
Toru,
Nebiim i
Khetubim. I odatle dolazi
Ta
Na
Kh. Tanakh je skracenica od ovih triju reci. Ma fantasticna stvar, nemam reci da opisem lepotu jevrejskog jezika i proucavanja starozavetnih spisa.