Дискавери сам давно престао да гледам. Емисије о животињама о.к. али када су кренули да лупају све и свашта, већ их дуго не гледам. Нпр. када су правили репортажу о Правосавној цркви дошли су до закључка да су браде које презвитери имају наставак старог паганског култа

, човјече да не пвјерујеш, а у право супротно. Код Грка а и Јевреја се брада пуштала за разлику од паганских народа који су се бријали и браду и главу. Нормално то није значило да се гледало да брада буде запуштена, већ управо супротно, она се итекеко одржавала (а има и онај виц о спавању са брадом). Онај ко је имао браду зна о чему причам, тј. више треба пажње него битиглобрад. Преко рима је на западни свијет дошло до бријања барде и то паганског рима, тј. тај обичај су римљани задржали (ваљда су били љенчуге). Најслађе ми је што се они у тим својим емисијама баве својим закључцима, а не питају остале шта имају рећи. Људи су краљеви, мисле да једини постоје на свијету.
Not, now, John je napisao:
OK. Lijepo što si pogledao, a sad navedi dijelove iz jevanđelja koji kažu da Taj Yuz Asaf nije Isus o kojem govore jevanđelja
Нисам гледао филм, па да се на вријеме оградим, погледаћу га но ево да и ја нешто кажем за дневник. Ја ћу да посматрам ово што си ти навео и о томе дати суд.
Citiraj:
Navodi mnoge nevjerovatne istorijske podatke koji idu u prilog tezi da je Isus preživio raspeće i da se nakon toga vratio u Kašmir gdje je propovijedao i umro u 80-oj godini života. U Kašmiru i danas postoje sljedbenici iscjelitelja i pastira Yuz Asafa koji je došao iz Izraela i čak postoji grob u kojem je pokopan.
Da li vam je poznata ova teza?
Теза је позната одавно, као што написа спавач, само што није стара двадесетак година, већ и више. Ја знам за неких бар педесет - тј. Св. Николај Велимировић је нешто слично спомињао, а и неке секте које су настајале из секте теозофије, па је могуће да је још старије. Прва грешка је што се анализира Св. Писмо. Св. Писмо се не анализира.
Црква је старија од Св. Писма, и ријечи у њему имају само један смисао а примјене су различите. Црква је и саставила Писмо са детаљном анализом, али су људи лијени да читају и да уче, већ нешто хоће да глуме, па да "проналазе", а оно што је подједнако битно за Цркву је и Св. Предање (латински традиција). Тако да ове приче су давно рјешене. Што се тиче сличних причица, оне су настајале у историји цркве обично када су биле велике борбе са јересима тако да има сличних прча о доласку из Индије, итд. и о одласку али су оне оборене још прије 1500 година. Ови са Дискаверија баш онда касне. Е сада да не дајем преурањене изјаве, чини ми се по ономе што си ти навео је да је све то као што се каже у жаргону исто срање само друго паковање (молим уредника да ми опрости на изразу, али мислим да доликује).
Што се тиче преживљавања и одласка, па у НЗ јасно стоји:
"И када их благосиљаше, одступи од њих и узношаше се на небо." (Лука, 24. 51).
"И као што је признато, велика је тајна побожности: Бог се јави у тијелу, оправда се у Духу, показа се нађелима, проповеди се незнабошцима, верова се на свијету, узнесе се у слави." (Тимотију прва, 3. 16)
"А потом ми живи који смо остали, заједно с њима бићемо узети у облаке са сусрет Господу на небо, и тако ћемо свагда с Господом бити"
(Солуњанима прва, 4. 17)
Итд, итд, итд.
Што се тиче Исе/Јуз Асафа. Исус значи Бог спашава, а Јуз Асаф - Вођа Изилјечених. Ето сада имамо неки варијатет грчког варијатета Господњег Имена Исус да би звучало слично, а онда имамо тотално друго значење које се покушава буквално протурити са причом о преживљавању са крста. Колега Џоне, хајде да ми тебе разапнемо на крст, да ти прибијемо и руке и ноге сваку посебно са клином, пустимо да крвариш (а претходно си читав дан бичеван) и искрвариш, па онда да ти прободемо ребра копљем. Е када ти то преживиш, будеш још који дан у гробу, па онда "излјечен" одвалиш камен са гроба.
Што се тиче да је Христос преживио, хм, па у Писму пише да је он васкрснуо, значи не само да је преживио, већ је и смрт побиједио.
Даље, у времену у којем причаш, на том подручју је већ био један од његових апостола а то је апостол Тома. Мислим ваљда би био ред да сврате један до другога (можда на кафу

). Но то се није десило, ни из онога што зна о апостолу Томи, ни из онога што се зна о Јуз Асафу.
Даље Јузу Асафу како пише на википедији је право име Имануил које је касније преименовану у Исус од Савла који је прмијенио своје име у Павле. Човјече какво трабуњање. Не знају шта је Хеленизирана варијанта, немају појма о лингивстици, какви су арапски варијатети јервејских имена .... А да не говорим о томе да је као Павле то урадио, па колико ја знам није павле хеленизирао, а било је ту и још апостола. Треће изгледа да колега Олсон (чини ми се да је он) не зна шта значи Имануил, и гдје се први пут спомиње, итд.
Иначе за вашу информацију, и Иран и све до Кашмира је било хришћанско прије исламског освајања, па сада та прича о Јуз Асафу, шта мислите шта је све она прошла....

Мислим да се не заваравамо.
Хајде живи били, сретни весели и дебеееели!