Posto me mrzi da citiram svaku recenicu, ovako cu... Polako...
Sta smatram "umjetnikom? I sta je potrebno za umjetnicko djelo...
Da ne duzim pricu, ako ti se da procitaj Borhesovu pripovjetku Ogledalo i maska, sasvim kratka. E sta je sve uradio onaj dvorjanin, to je potrebno da se dodje do pravog umjetnickog djela.
I da... Skoro sam citao Demon teorije i naletio sam na neku misao, ne sjecam se ko je rekao to,neki filozof, da je veoma malo umjetnickih djela. Mislim da to nije bash tako, da je samo remek-djelo u pravo umjetnicko djelo, a ne nuzno cim nesto spada pod neku umjetnost da bude automatski umjetnicko djelo...
Sto se tice stvari koje sam nabrajao ( preporod i ostalo) kazem da je to samo nesto sto ide uz nju , a da je ona znacajna sama po sebi. Zato sto je to najveci stepen ljepote, sto covjek moze da postigne. Najvisa je ipak priroda. Dobro, sad malo serem, ali mislim da shvatas sta hocu da kazem...
Kritika... Mislim da kritika uopste nije (uvijek) mjerodavna.... Kritika proizilazi iz ukusa... Ukus proizilazi iz nacina razmisljanja...
Neki kriticari pokusavaju da budu objektivni, a neki odmah priznaju sve..

Neki teoreticari odricu pravo knjizevnoj kritici (a ovo se moze primjeniti i na svaku drugu umjetnost) da se racuna u nauku, zato sto pri tumacenju knjizevnog djela veliku ulogu igra subjektivnost... Predstavnik impesionisticke kritike, Anatol Frans je jednom rekao:" Ja hocu da vam govorim o sebi povodom Sekspira, povodom Rasina, Paskala ili Getea.To je prilicno zgodna kritika."
Sto se tiche toga da li neko treba da cjeni njegova djela... Mislim da ne treba... Ne pitaj zasto....