Даље, уморан сам. Управо сам имао предавања (ја сам их држао), сада сам на факултету, хоће да ме истјерају и нећу имати времена да још пишем. Већ ме боли глава, али ништа за то ниси ти крив.
Citiraj:
Opet se vraćamo na pitanje - zašto više sveštenstvo u pravoslavlju neophodno mora živjeti u celibatu?
Могли би ми овако до сутра, ухвати неког богослова који је нафуран и он ће ти све по реду. Историја цркве, цитати из Писма, Предање, пракса, разноразни примјери да се све боље схвати итд.
Више свештенство - мислиш само на епископе (и патријарх је епископ), ма ја ти говорим да није неопходно у буквалном смислу те ријечи, ем што је то ствар договора, ем што се оно бира из тог реда, а не обрнуто. Прије и када су се владике бирале из реда ожењених (баш не волим говорити ову ријеч ред) није баш да су "ишли" одмах у целибату (чини ми, се стварно сам уморан). То је постепено долазило и то у свакој помјесној Цркви понаособ. Чини ми се да је баш код Грузијаца у томе ствар. Иначе схвати, да је све природно, и нису то аквилијарна правила, нити су тако супротна постављена.
Citiraj:
Strast (ja bih to nazvao malo finije - želja), koja se neumitno javlja u svakom od nas, sasvim prirodno i potpuno čisto može biti skroz-naskroz zadovoljena kroz taj isti seks, čime se i produžava vrsta (dakle, spaja se ugodno s korisnim). I po čemu je onda, da malo pojednostavimo sve ovo, čovjek bolji bez seksa?
Ја то не бих назвао финије пошто сам баш мислио на страст у правом смислу те ријечи а не на оно што се чује у сапуницама.
Јеси ли сигуран да се страст јављала Адаму и Еви у рају? Што не би било другачије. Замисли сада ово - рај, Адам, и човјечица (касније је добила име Ева) у њему. Змију Ева наговара, а гдје је ту Адам. Он лута негдје по рају. Ева је много касније створена. Иако су обоје духовно незрели, Адам је старији. Еву змија (враг) наговара, а Адама нема да је ухвати и згази, јер је он
млакоња (малченце да се нашалим, већ ме врат боли) и нормално дешава се шта се дешава. Човјек пада, и шта, и његова природа са њим (а и читава творевина)
Даље, физиолошки гледано природно је, гледано на човјечију личност није (савременија психологија). Човјек може без страсти (има их много), али без нечега другог не може. Ствар није у полном сношају да се разумијемо, или ћу морати отварати тему на форуму Психологија и довести неке профе на дискусију (не мој молим те сада опањкањавати науку, јер им је ја довоњно опањкавам

). Није проблематика у полном сношају, већ у ономе што се веже уз то због палости природе. Ваљда знаш шта су помисли (не мисли) и како се даље све развија.
Није човјек бољи без полних односа, нити је монах бољи од ожењеног свештеника. То обично бабе напричају, као овај је монах па има "већу моћ", ниђе везе. Владика је надстојатељ, то му је улога и она је фино окарактерисана и на који начин па и са уважавањима, а не по духовномм степену јер и владика може имати духовника за ожењеног јереја. Разлика је у путевима и односу према околини. Монах иде на планину стрмим путем, онај ко је ожењен или она која је удата иду бажим и околним али одговарају за своју дјецу (ето, а ово је крајње поједностављено).