sound_of_silence je napisao:
Pozdrav svima
Hitno mi je potrebna pomoc,ne znam vise sta da radim.Ima gotovo 2 godine kako sam primijetila da mi opada kosa ali sam se nadala da je to prolazno I pokusavala da ne panicim.U medjuvremenu sam uradila I sve nalaze(krv,polni hormoni,hormoni stitne zlijezde) I bili su ok.Inace sam dobrog zdravlja,ne bolujem ni od cega,imam 24 godine.Ni sama ne znam sta sve nisam koristila I mazala vlasiste,bacila gomilu para I nista.Sada se vec vidi da se u predjelu cela kosa znatno prorijedila.Kosa mi je uvijek bila gusta(kao I kod moje mame koja I danas ima super kosu).Bila sam I na onim pregledima koji se odrzavaju po apotekama(pregled mikrokamerom)I receno mi je da mi je vlasiste jako masno,sto je tacno, I da je to uzrok opadanja.Koza mi je takodje uvijek bila masna ali nisam mislila da ce bas dotle doci….Ono sto me jako razocaralo jeste pristup doktora mom problemu,niko nece ozbiljno da se pozabavi tim vec samo hoce svi da te se sto pre rese.Totalno su nezainteresovani za pacijenta,I samo pricaju neke prazne price tipa:to je prolazno,to je zbog godisnjeg doba,ma ti to umisljas,mlada si ti nije to nista I sl. gluposti,a meni se kosa na prednjem dijelu glave duplo prorijedila.Licno mislim da je problem masna koza jer je ostalo sve u redu.Ono sto me interesuje jesu vasa iskustva,da li je neko imao slicnih problema I kako ih je resavao?I ono najbitnije u stvari:zna li neko dobrog dermatologa u Bl,nekog ko je iskusan I odgovoran jer mi je stvarno vise muka,nemam ni zivaca,ni vremena ni para da trosim odlazeci kod kojekakvih ‘strucnjaka’.
Hvala
Pozdrav od Danijele
Jesi bila kod kutologa ( specijalista za kosu)?
ja sam imala pojacano mashcenje kose jedno vrijeme i bila sam kod kutologa, jer je bio kod mog frizera tada i radio preglede besplatno.
On mi je gledao kosu pod mikroskopom i rekao isto pojacana masnoca u korijenu. Onda mi je pricao o uzrocima i dao neki sampon. Ali nista dok to samo od sebe nije proslo.
Uzroci koje je on naveo: stres, bioloski poremecaji, nasljedni faktor itd.
Ali kao faktor broj 1, on je naveo stres te je rekao da ne reaguju svi isto na stres vec su neki ljudi vise osjetljivi. istres je kljucni faktor ( ti mozda nisi ni svjesna da si pod stresom).
Jel ti imas u ovom periodu neki problem? bavis li se nekim sportom( toplo preporucujem, meni je pomoglo za kosu, vjerovala ili ne). Je li se desio neki nagli preokret u tvom zivotu( novi posao, gubitak partnera i sl) u periodu kad je kosa pocela opadati? razmisli koji stres faktori su mogli uticati i onda sama smisli plan kako da ih iskorijenis. tako sam ja radila i djelovalo je, ali treba malo vremena i strpljenja. inace, samponcici i razno razni preparati su ugl. otimanje para, tu si u pravu.